Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: NH-are! uppfostringsproblem! Tips önskas!

Originalinlägg: 14 apr, 11:39 av: Putte
Jag skulle vilja veta vad NH-are skulle göra i följande situationer:
1: En hästen vänder baken åt och hotar att sparka när någon närmar sig
2: En häst "hoppar" efter och hugger människor i ryggen när de går (tex ut från boxen)

OBS detta är påhittade hästar, jag vill bara veta vad ni gör. Även andra med goda idéer om "hästuppfostran" är välkomna att svara!


Svar nummer 1: 14 apr, 13:39 av: sissi w
jag skulle alltid ha en piska med mej när jag höll på med hästen, ifall han *bara* hotade skulle jag ryta till med en bestämd röst. men går det längre och han verkligen inriktar sig på att sparka eller
ger mej ett bett skulle jag ge honom ett rejält slag med piskan. du kanske tycker det låter hårt vad vet jag men man måste verkligen visa hästen vem det är som bestämer annars kan det få fruktansvärda konsekvenser.det är inga kattungar som man kelar med.....

Svar nummer 2: 14 apr, 13:49 av: Sofia P
Enligt det *skäll* jag fått utstå från NH:are så får man aldrig använda piska och det används minsann inte inom NH (enligt dem). Jag skulle göra som Sissi i det läget, men vad gör man inom NH om man nu aldrig får slå sin häst - jag undrar också.

Svar nummer 3: 14 apr, 13:56 av: Anneli S
Jag är ingen NH-are, men eftersom vi hade problem nr 1 med en ponny i stallet nyligen så kan jag berätta hur vi löste det:

Ponnyn vände sig alltså och slog när man skulle ta henne. Vi satte henne i en mindre hage tillsammans med en annan häst som HATAR att springa i hagen (hon tycker att det är helt meningslöst - varför springa när man kan stå stilla?). När ponnyn skulle fångas gick fodervärden fram till henne, medan jag väntade i bakgrunden med långpiskan. Så fort ponnyn gjorde minsta tecken till att vända eller gå iväg så backade fodervärden undan och jag började driva runt ponnyn med piskan. Hon var tvungen att trava hela tiden och fick inte stå stilla en sekund, inte ens för att dricka (vilket hon ville efter att ha blivit kringjagad i 10 minuter). När ponnyn började se lite trött ut försökte vi igen, men hon tänkte fortfarande vända varpå hon fick springa mer. Vid tredje försöket stod hon stilla, varpå fodervärden fångade henne och hon fick beröm. Vi tog in henne i stallet och lämnade henne i boxen där lite betfor väntade.

Efter ca en vecka kunde man gå direkt fram till ponnyn och ta henne. Hon hade lärt sig att antingen blev man fångad och fick komma in och äta betfor eller så blev man runtjagad i hagen.


Svar nummer 4: 14 apr, 14:05 av: Sofia P
Tillägg: Problem nummer två har jag upplevt i en variant där hästen attackerade och sprang över en i hagen när man vände ryggen till och det har jag skrivit om i NH-diskussionen under HHästdiskussioner 8. I hagen har man utrymme, men vad gör man om hästen vänder ändan till i boxen? Om hästen inte sparkar utan bara hotar skulle jag nog daskat till den över ändan för att få den att vända sig eller lockat med något ätbart och talat snällt, beroende på om den var rädd eller ilsken. Plus att jag skulle jobbat med lydnaden i alla andra situationer också. Om den verkligen vänder och står och slår? Usch säger jag bara - jag hade nog tagit ett långt spö och slagit tillbaka, men utom räckhåll för hovarna. Vad säger NH?

Svar nummer 5: 14 apr, 14:40 av: ep

Om hästen vänder alltid baken till en när man ska in i boxen ska man stå på behörig avstånd - ta t ex ett långt spö (fast inte för att slå med!) utan börja med att försiktigt knacka hästen med den på rumpan - fortsätt med det tills hästen vänder bort rumpan för att komma undan "knackande", sluta då på en gång och beröm hästen. Alltså gör det obekvämt för hästen att stå med rumpan mot dig. Men jag tycker inte att man ska slå hästen - då bekräftar man bara för hästen att människor är dumma. Man kommer ingenstans i längden genom att utnyttja våld tycker jag.

Svar nummer 6: 14 apr, 14:56 av: Putte
Ok bra tips på problem nr 1. Men 2:an då? Detta är ju mycket värre, och man kan ju inte använda taktiken "vänd ryggen åt och låtsas sparka med hovarna" eftersom hästen hugger en i ryggen. Vad gör man åt det då?

Svar nummer 7: 14 apr, 14:59 av: Sofia P
ep - lätt att säga "att man inte kommer någonstans i längden med våld". Men det gör man visst! Lite "våld" vid rätt tillfälle är jättebra. Fel våld vid fel tillfälle gör stor skada (t.ex. att klå upp hästen eller smälla till den när den inte förstås), liksom det gör stor skada om man inte säger ifrån när det behövs. Tror inte att en riktigt envis, ilsken, häst bryr sig ett dugg om ifall man knackar den på rumpan om den verkligen inte vill flytta sig.

Svar nummer 8: 14 apr, 15:53 av: Zarah
För några år sedan gick min valack tillsammans med en nordsvensk och hennes föl. När fölet va några månader gammal lyckades hon jaga ut några småtjejer ur hagen och blev efter det ganska besvärlig, om man vände ryggen till henne i hagen så sprang hon ikapp en för att bitas eller stegra sig över en. En 3 månaders nordsvenskföl är inte så roligt att få över sig. Eftersom min häst gick med detta föl va jag tvungen att göra något (ägaren tyckte det va för jobbigt). Så jag satt mig helt enkelt utanför hagen och studerade hur min häst bar sig åt när han uppfostrade fölet, det va oftast han som fick göra det inte stoet. När fölet hade gjort något som inte passade tog han helt enkelt och bet fast en skinnbit (oftast på halsen) på fölet och höll tills fölet visade sig underlägsen och började tugga. Så nästa gång hon försökte anfalla mig rusade jag mot henne och nöp (hårt) fast en bit skinn å höll tills hon började tugga. Hon anföll inte mig mera. Detta var fömodligen inte enligt NH, men det funkade i alla fall.

Svar nummer 9: 14 apr, 20:09 av: Smulan
När en häst gör så, så tyder det på dålig respekt! Vad man då bör göra är att gå "tillbaka" till att arbeta hästen på marken i paddock. Det gäller att med ett schysst (INGEN PISK) men bestämt sätt lära hästen att få förtroende för dig och visa vad som är rätt och fel. Det gör man med ex gångövningar, hästen får inte gå före men skall alltid vara nära dig (nära dig=skönt, borta från dig=obehagligt) och även andra övningar. Hoppas du fått svar på din fråga

Svar nummer 10: 14 apr, 20:15 av: Anneli S
Ursäkta, Smulan men jag fattar inte varför det blir obehagligt för hästen att gå långt ifrån sin tränare. Kan du förklara det lite mer ingående. VAD är det som blir obehagligt?

Förresten så tycker jag att det inte är oschysst att använda sig av spö eller piska, bara man gör det på rätt sätt. Se på hästar hur de säger ifrån till varandra - med tjuvnyp. Vårt sätt att göra detsamma är med spöet.

Kan du också vara snäll att förklara hur man på ett schysst och bestämt sätt lär hästen att få förtroende för sin tränare. Konkreta exempel, tack!

Jag skulle också vilja ha reda på vilka "andra övningar" man skall träna och hur dessa gångövningar genomförs i praktiken.


Svar nummer 11: 14 apr, 21:46 av: sissi w
smulan ifall en häst biter eller sparkar till dej
hur säger du då till hästen på en scysst sätt.
det vore intressant att veta.

Svar nummer 12: 15 apr, 07:56 av: Putte
Zarah! Jag tror att du har lösningen! Men det krävs ett visst mod att gå till attack mot en stor vuxen häst som fått ta över. Speciellt som man vet vilken kraft de har i sina käkar.
Smulan! Beskriv dina övningar är du snäll!

Svar nummer 13: 15 apr, 08:28 av: GG
En häst som gör saker mot sin skötare/ryttare förväntas bli bemött av en annan "häst". Om vi möter hästen som inkräktare blir vi ett "rovdjur". I förhållandet häst mot häst gäller det att visa vem som bestämmer, vem som står högst i rang och vem man kan lita på.
I förhållandet häst mot rovdjur gäller flykt, går inte det så är det sparkar och bett som gäller.
En häst i en box som blir attackerad slåss och bits. Frågan är alltså hur hästen upplever oss (upplevde det från början). Vissa hästar är ju inte dummare än att de förstår att utnyttja situationen. En trött ridskolehäst som gör sig "besvärlig" behöver kanske inte gå så många lektionstimmar som andra hästar (lat häst osv).
Tänkt som en häst när du möter en problemhäst, möt en häst som om du vore häst och inte rovdjur. Sätt dig i respekt hos den häst du möter. Tänk dig att du är flockledare och det är dig alla hästar skall kunna lita på. Du tar dem till mat, vatten och trygghet. Vilka medel du använder för att "tillrättavisa" en stökig häst beror på situationen. Men svara med samma "mynt" som en ledarhäst skulle göra och undvik trängda situationer. En häst i en box står i sin trygga värld och vill kanske inte bli attackerad utifrån + att utrymmet är stängt det finns inge flyktväg.
Läs alla böcker som finns i ämnet "Förstå hästen"

Svar nummer 14: 15 apr, 10:17 av: Mia Scorpan
ZARAH !! Detta är vad man kallar hästvett... Det du gjorde är det som många borde göra - studera sin häst ! När min häst sparkar mot mig sparkar jag tillbaka... Man måste liksom uppfostra hästen som en häst En gång var det en som sa till mig:
sparkar hästen - sparka tillbaka
biter häste - bit tillbaka
ler hästen - le tillbaka

Det är viktigt att hantera hästen som en häst och inte som en människa.


Svar nummer 15: 15 apr, 15:21 av: Maja
Putte,
De två situationer som du beskriver anser jag vara väldigt extrema och farliga situationer. Jag har en känsla av att många ser NH enbart som en metod till att komma till rätta med problemhästar.
Jag ser det snarast som ett sätt att uppfostra en normal häst genom att ta till lite hästpsykologi.
Jag är "lite" påläst och har praktiserat "lite" NH, men skulle aldrig ge mig in på att hantera en problemhäst utan experthjälp. Då skulle jag nog vända mig till en NH (westerntränare - obs rider ej själv western) därför att med min vanliga tränare ligger ridning i fokus.
Jag har sett hur en NH hjälpt en tjej, som blivit illa sparkad av en häst vid longering, våga longera samma häst igen. Då använde han tekniken gömma rumpan. Det handlar ju alltså inte om en häst som ständigt hotar (då man reagerar spontant; jag blir tvärilsk om en häst hotar att sparka, rytar till och börja jaga hästen, så gör jag utan att tänka). Gömma rumpan är att se till att hästen är uppmärksam på människan. När den stannar skall den vända sig mot människan. Tränaren såg hela tiden till att rumpan var vänd utåt. Detta är något man alltid skall vänja hästen vid att göra med människor, att gömma rumpan, för att undvika olyckor (smart). Skulle snarast tro att sparken tjejen fick berodde på en olycklig omständighet, hästen är en snäll häst.

Men med problemhästar anser jag att man måste reagera spontant (pisk eller ej) med ilska när de beter sig illa. Sedan tror jag att NH kan vara en metod till att bygga upp ett förtroende mellan häst och människa och framförallt för en problemhäst att lära sig respektera människan.

Jag håller på att lära min häst att aldrig komma in på mitt revir (någon meter runt mig) oinbjuden. Gäller när jag leder honom (han följer mig), vid rykt (får ej gå mot mig) osv. Jag tillrättavisar från att sätta upp handen mjukt till att hota sparka beroende på hur pass påträngande han är. Det har fungerat jättebra. Men detta tror jag inte är så ovanligt. Bara att sätta ord på det man gör och reflektera över varför man gör det.
Hälsning Maja
PS. Nu svarade jag inte på vad du frågade, men jag tyckte inte att det fanns några enkla svar och snabba lösningar. Det finns det ju sällan. Man kan hindra hästen från att göra en illa igen med våld, men sedan måste man bygga upp en relation.


Svar nummer 16: 15 apr, 16:13 av: Putte
Jag skulle i alla fall, oavsett om hästen anser att jag inkräktar på dens revir, gå till attack om den attackerar mig, även i boxen. Jag sparkar tillbaka, biter (faktiskt!) tillbaka och ler tillbaka. Men om hästen biter i ryggen, då kan man ju inte göra så mycket, eller? Jag tror att man med en sådan häst måste börja med att sätta den på plats, för att sedan kunna bygga upp en relation där den aldrig vågar ifrågasätta min auktoritet. Men jag tror inte att detta är NH-praxis. Jag har fått för mig att pisk, slag höjda röster och hårda ord är förbjudet inom NH.

Svar nummer 17: 15 apr, 16:57 av: Maria W

Min egen häst vände rumpan till i boxen.På den ridskola jag rider finns en häst som gör likadant. Den enkla metoden - som fungerade perfekt första gången med båda hästarna- är att smacka väldigt bestämt åt hästen och eventuellt vifta fram den med båda armarna om den inte flyttar sig. När den flyttar sig berömmer man den jättemycket och sedan är den helt foglig. Jag har lite hjälp av en NH-tränare med min häst - som är en problemhäst. Jag frågade henne vad jag skulle göra när min häst hotade mig med bakdelen (och la öronen bakåt och slängde med tändernma åt mitt håll). Flytta på henne! sa hon.
Men hur? Jag började med att prova att smacka och det räckte faktiskt. Då hade problemet funnits när jag köpte henne och hela det första året. Förra ägaren, jag själv och andra har tidigare dunkat till henne med ryktborsten, rutit barskt eller på andra sätt försökt "skrämmas tillbaka". jag såg förre ägare vika ett grimskaft dubbelt och daska i allt vad hon orkade samtidigt som hon röt barskt (och svor några gånger). Det löste problemet den gången - som denna metod alltid tycks göra. Men på sikt blev det faktiskt bara värre. Efter två gånger med flyttning med hjälp av smackning slutade min häst helt med att hota när man kom in i boxen. Jag tycker det är otroligt och har inget behov av att förklara varför det fungerar.
Men jag tror det är något som är fel med alla dessa tjejer som skriker och härjar och tar fram spöet när de hanterar sina hästar. Metoden tycks fungera ungefär som när man trycker på en gummiboll. Den ger efter - för att genast bli som förr igen. Är hästen snäll annars så är väl ingen större skada skedd - men är det en problemhäst tycks det vara en lösning i fel riktning.
En riktigt tuff ledarhäst sparkar aldrig. Inte behöver han bitas heller. Han lägger bara öronen bakåt och ger den andre hästen en blick så flyttar den på sig. Ibland går den bara rakt på - med öronen framåt - och de andra hästarna flyttar sig i alla fall.
I Asien, särskilt Kina och Japan, är den människa som förlorar behärskningen och tar till våld alltid förlorare och betraktas med förakt av alla andra. Där ska allt göras med värdighet - annars förlorara man ansiktet. Kan det vara lika i hästarnas värld?

Svar nummer 18: 15 apr, 17:16 av: Sofia P
Vem har pratat om att skrika och härja? Måste man göra det för att man tillrättavisar hästen med ett spö någon gång? Jag är fullständigt emot skrik och bråk i stall - allt ska gå lugnt och sansat till. Men jag klipper till om en häst hugger efter mig. Det låter jättebra att din häst flyttar sig när du smackar. Det ska jag prova om jag stöter på en häst som vänder ändan till igen. Funkar det så funkar det och går det inte får man prova något annat istället. Jag undrar lite om de som smällde din häst på baken också berömde den när den väl vände sig? Utan positiv feedback vill ingen häst ändra sitt beteende. Jag tror som så att har man en hyfsat vettig häst kan man få god effekt, även på lång sikt, med att ta i rejält en gång. En häst som vuxit upp med människor och inte är rädd för dem utan bara kaxar sig ibland går det bra att smälla till. Om det låst sig i skallen på hästen och den verkligen inte vill är det trixigare. Man kan ändå komma så långt som att hästen inte vågar anfalla (ta vår låne-shettishingst som exempel) även om det inte innebär en totalt revolution av hela hästens beteende.

Jag håller inte riktigt med om att ledaren inte slåss. Det gör den inte efter att den befäst sin ställning och om inga nya hästar tillkommer. Men en ledare måste ofta bitas lite och sätta de andra på plats innan han får sin roll. Den rollen kan mycket väl ifrågasättas också av t.ex. en ung häst som vuxit till sig.


Svar nummer 19: 15 apr, 22:35 av: Maria W

Okey, Sofia. Ledarhästen slåss om dess ledaskap utmanas och attackerar en häst mig så slåss jag också - i självförsvar. Utan att tveka. Jag kan tänka mig att bita och sparka och jag kan tänka mig att riskera hästens hälsa om jag har ett tillhygge - men bara om det gäller mitt liv och lem eller hans. Och hur vanlig är den situationen? Jag har aldrig träffat någon sådan häst - och inte någon sådan som attackerar människor i ryggen när de går ut genom boxdörren heller.
Däremot ser jag inte vitsen med att slå för att uppfostra eller för att få hästen att underornda sig mig och respektera mig, om det nu är det jag vill.
Jag förmodar att en häst som vänder rumpan till inte visar prov på något aggressivt beteende och att det är därför det fungerar - på en del hästar - att bara smacka eller vifta bort dem. Alla som påstår att hästar gör si eller så därför att de tolkat situationen på det ena eller andra sättet - till exempel att hästägaren plötsligt förvandlats till ett rovdjur - gissar, förmodar jag, precis som jag gör nu.
Men hästen med rumpan - den testar kanske bara ledarskapet eller försvarar sig, rent av, vilket är motsats till attack: kan jag få människan att gå undan från mig och försvara boxen/hagen som mitt revir? Nähä - det gick inte. Och så är situationen över. Hästen får flytta sig och jag står kvar.
Den här NH-kvinnan som hjälpt mig har träffat min häst tre gånger nu. Hon tycker att hästen är bra i det stora hela, men extremt känslig, ovanligt smart och lyhörd och ordentligt misstänksam mot människor. Det är min första häst och egentligen för svår för mig. Det är inte alls omöjligt att du Sofia, eller Putte eller någon annan hade löst problemen lätt som en plätt med egna metoder och därmed aldrig kommit på tanken att koppla in någon NH (det finns personer i min närhet som starkt ifrågasatt det och gör det än)

Och nej, förre ägaren, som var en bra tjej och hästvan, berömde inte hästen efter att hon flyttat sig. Men jag har aldrig tänkt på det förrän du frågade - det borde hon förstås ha gjort. Förresten berömmer inte NH-kvinnan heller. Hon arbetar alltid helt tyst, men använder förstås heller aldrig våld. "Berömmet är att jag slutar be hästen om något och låter henne vara ifred", svarade hon när jag frågade.


Svar nummer 20: 16 apr, 16:10 av: Putte
Jag har inte påstått att jag skulle lösa problemet lätt som en plätt. Jag slår aldrig en häst om den inte slår först (vilket händer oerhört sällan). Bekantas bekantas bekanta har en häst som ibland biter folk i ryggen när de är på väg ut ur boxen, det var delvis därför jag frågade. Jag anser mig själv vara öppen för nya (och för all del även för gamla) idéer och kunskaper, och är väldigt nyfiken, och intresserad av NH.

Svar nummer 21: 16 apr, 19:16 av: Marie Hjelm
Jag har under några dagar nu läst svaren på Puttes fråga, med stort intresse. Jag själv är av den åsikten att ge hästen tillbaka med samma sätt som den behandlar dig. Alltså, sparkar den - sparka tillbaka, biter den - ge tilbaka! Är den snäll - var snäll tillbaka.

Hästar är stora djur och de måste ha respekt för oss människor, annars blir de farliga. Jag har hanterat hästar som från början inte haft respekt för mig (inte andra heller för den delen) och jag har blivit sparkad, biten, inknödd i väggen, översprungen m.m. Dessa hästar har fått ordentliga tillrättavisningar i direkt samband med olydnaden och direkt när det har varit "snälla och lydiga" har det fått mycket med beröm och dessa hästar har inte försökt sparka eller bita mig m.m. någon mer gång.
Jag har under ett års tid jobbat på en ridskola med 60 hästar och där var jag tvungen att visa hästarna att det var jag som bestämde, för att inte riskera att bli skadad. De hästar som försökte "bli högre i rang" än mig, genom att bl a bita och sparka, blev tillrättavisade(ibland hårt) men de gjorde inte om samma sak en gång till. Jag hade inga som helst problem att hantera någon av hästarna, men däremot var det flera av skötarna och ridskoleryttarna som hade problem.
En ponny var nästan omöjlig att sadla, hon högg och trängde in folk i spiltväggen, men det räckte att jag ställde mig bakom spiltan och visade mig för hästen, för att hon skulle stå snällt. Nu tror säkert en del att hästen gjorde så för att hon var rädd för mig, men det var hon inte. Jag stod och kelade med henne varje dag vid mockningen och då var hon glad och kelig tillbaka. Men hon visste att jag var högre i rang än henne och därför var hon snäll.

Studera hästarna i hagen någon gång.
Hagen har en ledare (oftast en äldre häst)och sedan är resten av hästarna rangordnade under honom/henne. Vissa hästar får hö i hagen och då ser man lätt vilka som är låga i rang och vilka som står högt. En häst med lång rang går undan utan protester om en ranghögare häst kommer fram. Denna häst har när den kom som ny i hagen gjort upp om rangen. Hästarna nosar på varandra och är den ena väldigt ranghög räcker det bara med hälsningen för att den nya ska inordna sig under den andra.
Är däremot den hästen den hälsar på inte är ranghög börjar de ofta bråka, med först varningsbett och sparkar i luften och sedan riktiga bett och sparkar. Detta kan hålla på i några dagar, vanligtvis 2-3 dagar och sedan har de gjort upp om vem som står högst i rang och bråkar inte mer.
Unga hästar försöker med jämna mellanrum sticka upp mot de med högre rang, men blir oftast tillrättavisade med ganska skarpa bett och sparkar från de äldre.

Jag vill med min lååååånga text få fram att hästar naturligt håller sig efter en rangordning och när de väl har gjort upp om rangen så vet de sin plats. Därför är det viktigt att även vi männsikor talar om för hästen att vi står högre i rang än dem, genom att när hästen försöker klättra i rang på oss, tillrätta visa dem, ibland krävs hårda metoder och spö, men för övrigt vara snälla och berömma dem direkt när det gör något bra och rätt.
Många hästmänniskor som inte haft ett tydligt ledarskap över sin häst har haft mycket problem med hanteringen av deras hästar.

Ni som kan NH, vilket förhållande mellan häst/människa strävar ni efter och hur går ni tillväga.
Skulle vilja ställa en fråga till. Vad tycker ni här på diskussionen är värst, slå till hästen ett par gånger eller irritera den genom att knacka den på baken tills den ger sig?

Tro inte att jag håller på och slår hästar i tid och otid, för det gör jag verkligen inte, men jag ger tillbaka om de ger sig på mig.


Svar nummer 22: 17 apr, 10:21 av: Putte
Jag måste få berätta vad som hände min sambo igår. Han skulle ta hand om min häst när jag var borta. Han har haft lite problem med honom, hästen har ibland gjort som han har velat. Han vet att jag är högre i rang, och finner sig i detta utan några som helst protester. Jag har vid olika tillfällen försökt lära min sambo hur han ska bete sig för att bli ranghögst, dock med liten framgång. Men igår hade hästen stått och huggit i luften och även tagit tag i sambon som ilsknade till och SKALLADE hästen. (Aj aj) Men hästen blev som ett lamm, de var ute och promenerade i över en timme och sambon tränade följsamhet och uppmärksamhet. Hästen följde som en skugga och var totalt uppmärksam på sambon hela tiden, så sambon var överlycklig (och jätteförvånad...).

Svar nummer 23: 17 apr, 10:59 av: Maja
Putte nr 16: Svar till det. Skall läsa vidare sedan. Du missförstod mig om du trodde att jag menade att du inte får inkräkta på hästens revir. För det får du, det är din rätt som ledare och hästen får absolut inte ifrågasätta det.
Hälsning Maja

Svar nummer 24: 17 apr, 11:22 av: Maja
Maria
Mycket intressant inlägg.
Marie
Samma där. Nu är jag ingen NH:are men nyligen intresserad. Du frågade vilket förhållande häst människa NH strävade efter. Då skall jag ge dig två svar som går ut på samma sak.

Pat Parelli - natural horse-man-ship. Naturligt, se till naturligt beteende hos häst och människa. Horse, alltså hästen främst, handlar ej om att den skall vara högst i rang, men att det är den det handlar om. Hästen skall lära sig att undvika sina bytesdjursbeteende - att fly och tänka först sedan - genom att lita till människan. Man, människan skall förstå hästen. Att hästen när den följer sin instinkt inte är elak (ex. hästen som vänder rumpan till, som Maria löste så bra och sa så bra, jaha det gick inte, så är det nog med de flesta hästar) och anpassa sig därefter. ALLTSÅ - HÄSTEN SKALL BLI LITE MÄNNISKA OCH MÄNNISKAN SKALL BLI LITE HÄST. Horse-man-ship = partnership.

Ronny Åman (hoppas jag minns efternamnet rätt)- svensk westerntränare beskrev det så här: Han satte upp händerna i luften framför sig och visade. Den ena handen var jämsides men bara lite högre än den andra. Den högre handen skall vara människan, den något lite lägre hästen. Sedan satte han den ena handen direkt ovanför den andra och sa "så får det aldrig vara, att människan förtrycker".

Detta var en mycket givande diskussion. Nu har jag en fundering. För att få en häst säker (alltså ofarlig för människor) med alla människor, även nya och barn, hur skall man då göra? Går det att få en häst att acceptera vilken människa som helst som ranghögre för att det är en människa, eller måste varje ny människa bevisa för hästen och testas av hästen.

Mitt problem är att min häst har växt upp med en hästvan och en hästrädd. Ibland blev den hästrädde tvungen att t.ex. släppa ut. Med följd att min häst vet om att det går att skrämma människor, lite fara runt, lite stegring så kan man bli boss. Med mig är han den perfekte gentlemannen, men med mina små barn är han lite nochalant. Går mot dem och de hoppar undan. Aldrig hotfullt, men medvetet. Min medryttare är snäll och det utnyttjar han.
Hälsning Maja


Svar nummer 25: 17 apr, 22:45 av: Maria W
Jag är ingen NH-are heller. De hålls ju med en egen diskussionsgrupp, som jag i och för sig brukar läsa.
Apropå en av Maries frågor: NH-ttjejen som hjälper mig (som jag träffade i dag för fjärde gången) skulle defiinitivt föredra att knacka framför att slå.
Hennes motto är - tvinga aldrig hästen rakt upp och ned (i varje fall inte min häst). Ge den ett val - att stå ut med knackandet (eller påsen som fladdrar på spöet eller att trava runt i en volt eller att backa långa sträckor) ELLER att gå in i transporten/stallet, sluta stegra sig, sluta springa om den som leder den och så vidare.
Slår man en häst (om man inte blir attackerad) eller skrämmer den eller sätter sig på den eller tränger den med en lina så tvingar man den, anser NH-arna, som jag har förstått det.
Min NH-hjälp anser att det går att koppla in en hästs tänkande del av hjärnan genom att man öppnar en valmöjlighet. "Här är det väldigt obehagligt och obekvämt precis utanför tranporten som matte/husse vill att jag ska gå in i. Jag tror rentav att det är bättre därinne". NH-are påstår att man ser när tänkandet sätter in. Då börjar jhästen tugga och slicka sig om munnen.
Om hästen tänkt till över en sådan situation så kan den glömma sitt reflexmä'ssiga, inlärda beteende Därför säger NH-are ibland att de fått sin häst "lastad för livet".
NH-arna anser att deras hästar är säkra hästar - därför att hästarna har själva valt, utan att vara medvetna om det, att bete sig på det sätt som människan tränat dem till - alternativen de fick var verkligt obekväma. Mestadels utnyttjar NH-arna hästens lathet, vad jag förstår. Våld använder de bara i nödvärn - precis som jag tror vi alla är överens om att man måste göra mot en anfallande häst. Kan någon tro att en NH-are eller någon annan förnuftig människa bara står där och låter sig bli sparkad eller biten eller lämnar hästen åt sitt öde utan mat och skötsel? I så fall hade nog inte NH blivitså omtalad. Det var ju problemhästägarna som sökte sig till dem först (förutom westernryttarna)..
Varje gång man använder våld - hävdar NH-arna - riskerar man att minska hästens förtroende. Och slår de hästen så är de noga med att direkt efteråt smeka den på samma ställe på kroppen där slaget träffade.
Fötroendet behövs för inlärningen när man rider hästen, förutom att det höjer kvaliteten på umgänget med den.
Och jag antar att alla håller med om att innan man slår eller gör något annat så har man funderat över varför hästen beter sig som den gör.
Maja. Min amatörmässiga åsikt om din fråga är att varje gång en människa sätter sig i respekt inför en viss häst påverkar den hästens inställning till alla människor. När NH-tjejen varit hos mig uppför sig min häst exemplariskt mot alla människor. Men så snart någon slarvat och varit inkonsekvent och velig med henne så ser hon en öppning till sitt gamla, mycket ostyriga, jag igen och börjar pröva det mot vem som helst och i varje situation där hon får en chans.
Det sägs ju också att hästar skaffar sig individuella relationer till människor och alltså beter sig olika mot dem. Men hur vet man sånt?

Svar nummer 26: 19 apr, 12:38 av: Tove
Maria W. Din NH-tränare vet vad hon pratar om. Jag behandlar min häst på likanande sätt, utom att jag ALDRIG skulle använda spö på henne, inte ens i rent självförsvar, av den lilla anldeningen att hennes hästkompisar slår inte henne med spö och då tänker inte jag heller göra det. Det brukar räcka med att man stirrar lite argt på henne för att hon ska sluta dumma sig (dom få gånger hon dummar sig, det var ett bra tag sen sist).
Frågorna:
Detta handlar uppenbarligen om stora kommunikationsproblem mellan häst och tränare. Sköt hästen på en större yta där du har möjlighet att komma i säkerhet om den börjar bråka. SLÅ ALDRIG EN HÄST I BOXEN! Boxen ska vara deras privata revir och deras trygghet, den ska dock låta dig vara där inne, eftersom den ska tycka om ditt sällskap och RESPEKTERA (inte vara rädd för dig alltså) dig som ledare. Om du ska slåss med hästen så måste du göra det så stt hästen förstår vad du menar, som i Zarahs exempel. Börjar den stegra sig och springa över folk, så kan du välja på att kliva undan (eller stå kvar om det inte finns någon allvarlig risk för att bli skadad), för att sedan fortsätta med det du höll på med, eller ta till pisken. Vilket tror du sätter respekt och vilket tror du knäcker hästen? Jag anser att "en lagom dos stryk", inte är något stryk alls.

Svar nummer 27: 19 apr, 21:51 av: Maja
Intressanta inlägg Tove och Maria W.
De här två senaste dagarna har jag varit på egen hand med mina barn, maken bortrest och inte kunnat få barnpass. Barnen har fått följa med till stallet. Jag har arbetat hästen från marken, för det var det som stod till buds och det var inte klokt så bra det gick. Lite träning/lek om lydnad, barnen omkring och han tycks ha förstått. Min 9-åring travade runt honom och ledde honom till hagen och han var lika lydig som med mig. Det gäller tydligen bara att ge hästen tid tillsammans med mig och barnen för att han skulle överföra sitt beteende till dem med. Får hoppas det håller i sig.
Hälsning Maja

Svar nummer 28: 19 apr, 21:52 av: Maja
Maria W
Var finns det en diskussionsgrupp om NH?
Hälsning Maja

Svar nummer 29: 20 apr, 10:19 av: Maria W
Maja!

Jag är urdålig på Internetadresser.
Adressen till NNHA-listan är www.algonet.se. vad jag förstår (fastän det finns ett tillägg med slash, liggande s,nnha, slash när man väl är inne - jag hittar inte det liggande s:et på min dator). Jag anmälde mig via NNHA:s hemsida som du hittar på www.stallet.com, bland annat.
Deras inlägg kommer till dig sedan via Internet Mail.
Hälsning Maria


Svar nummer 30: 20 apr, 14:56 av: Marie Hjelm
Tove- jag tycker att det är bra att du inte använder spö på din häst. Jag använder bara spö ibland, som en förstärkning av framåtdrivande hjälper i samband med hoppning och då genom ett LÄTT slag på bogen. Någon enstaka gång i dressyren för att förstärka de sidförande hjälperna genom att lägga till spöet bakom skänkeln.
Men jag skulle vilja fråga dig en sak. Du skriver att du inte ens skulle använda spö som självförsvar, därför att de andra hästarna inte försvarar sig med spö. Men de försvarar sig ju med bett och sparkar och det känns defenitivt mycket mer en ett spörapp. Jag har blivit både sparkad och biten hårt några gånger och det har varit ren tur att jag klarade mig så bra!
Vad gör du om en häst attackerar dig? Det är ju en fara för ditt liv om du låter en göra det och du bara försvarar dig med att stirra på den. Tänk om du får en spark i huvudet?
Nu är säkert din häst väldigt snäll och inte hittar på så farliga saker, men alla hästar är ju inte lika snälla och väluppfostrade. Vad gör du då?
Vill inte på något sätt vara nerlåtande eller dum mot dig i detta mail, utan vill bara att du ska vara försiktig. Man kan inte alltid lita på sina hästar hur tillgivna de än är, i en pressad situation tar deras grundinstinkter överhand.

Svar nummer 31: 25 apr, 18:20 av: Tove
Marie!
Det är klart att jag inte tar illa upp av ditt inlägg, det är bara bra med olika åsikter. Om jag blir attakerad av en häst kan jag sträcka mig till att ta något steg tillbaka och höja armarna (stegra och slå med framhovarna). Jag har prövat det och det verkar fungera. jag tycker att om man ska slåss så måste det ske på ett sådant sätt så att hästen förstår vad man menar. Alltså på dess egen nivå. Spö gör ont på den, men den förstår inte att det är just stegrandet som det är fel på. När en ledarhäst blir arg på någon i sin flock så stirrar han den hästen rakt i ögonen tills den ger sig. Detta har jag provat och det verkar vara det som fungerar bäst.

Min häst är väldigt tillgiven, men jag vill inte kalla henne väluppfostrad, snarare vänligt behandlad. Om hästen hamnar i en pressad situation är spö det sista jag skulle ta till (dvs. aldrig) eftersom det ofta fungerar bättre att försöka hjälpa hästen. Vi ska spela på hästens grundinstinkter och inte försöka göra om den till något den inte är. Vårt trumfkort är att kunna tänka sig in i deras situation, eftersom de inte kan tänka sig in i våran.


NH-are! uppfostringsproblem! Tips önskas!

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.