Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Höga betäckningsavgifter och låga priser på unghästar

Originalinlägg: 05 apr, 21:11 av: Helena
Jag har just tittat igenom Flyinges och Hippo Essentias hingstkataloger för i år. Det finns verkligen en MASSA fina hingstar att använda till sitt sto! Men sedan börjar man räkna lite på det och inser att det är rena Ebberöds bank med hästavel.
Skall det gå ihop måste ju avkomman gå att sälja för minst foderkostnaden under uppväxten, verkningar, vaccinationer och så betäckningsavgiften. När då bara betäckningen kostar närmare 10.000 (inkl moms) i normalfallet!! så inser man lätt att med dagens priser så är det bra mycket bättre att köpa än att föda upp själv.
Det kommer att ta död på aveln av svenskt halvblod - den största delen av köparna bryr sig inte om vilken sorts häst det är bara den går att använda till det den är avsedd för. Utan avsättning till "vanliga ryttare" som antingen inte tävlar alls eller som bara tävlar lite till husbehov är antalet intresserade köpare alltför litet. Många av avkommorna till dagens matadorer är dessutom inte så lätthanterliga att de är intressanta för alla heller. Några 3-4 månader av professionell inridning kan man ju inte heller räkna med att få tillbaka pengarna för.

Det är nästan så att man undrar om man skall byta ras ...


Svar nummer 1: 05 apr, 21:19 av: Scilla
Man får väl hoppas på att man föder upp en godkänd hingst så kanske man kan få tillbaka pengarna...:)

Svar nummer 2: 05 apr, 21:31 av: Helena
Godkänd hingst blir ju bara 1 på 1000 och då krävs ju massor av utbildning mm.

Är man själv så duktig att man kan utbilda hästarna till åtminstone LA - kanske det går ihop. Men då får man inte ha krav på särskilt mycket i lön för eget arbete ..


Svar nummer 3: 05 apr, 21:57 av: Mia R.
Tyvärr är det så att om man i dagsläget vill betäcka sitt sto så är det nog ofta för att själv behålla fölet... Precis som du säger så är det en dålig affär om man ska sälja. Det är mycket billigare att köpa en ny häst än att föda upp en egen.

Svar nummer 4: 06 apr, 11:31 av: lollo
Att betäcka med en bra halvblodshingst prismässigt är ju ingenting, Tänk då på Vbl hingstarna som kostar 20-60.000:- för en bra hingst det är summor det och skall du sedan sälja för att den inte går bra på banan så får du inte mer en ca 2000-5000:- där kan du prata om förlust eller hur.

Svar nummer 5: 06 apr, 13:12 av: Elizabeth
Det är kärvt att vara stoägare. Det man kan göra är att betäcka bara de bästa stona, som tävlat själva elelr redan har duktiga avkommor. Vi väntar 3 föl i år och man får resonera lite att får man en eller 2 bra avkommor så får man rea bort den 3:e som kanske inte motsvarar förväntningarna. Förlusten för den får de andra 2 "betala", som då är bättre. Och det går att sälja föl idag, men de måste ha bästa tänkbara föräldrar! Glöm att betäcka ditt promenadsto(kanske utan stam) med hingsten som står närmast. Om du inte tänkt behålla den själv. Använd Cortez, Stanford, Landlord, Amiral mfl. Bra avkommor efter dessa hingstar är eftertrakatade och är följdaktligen dyra!

Svar nummer 6: 06 apr, 14:37 av: Nicky
Bra skrivet Elizabeth! Min åsikt som tävlingsryttare (hoppning tom MSV A) är att vi enbart ska betäcka på bra ston, och då menar jag ston som antingen har presterat mycket bra resultat eller som iaf har en mycket bra stam. Vi ska enbart avla fram prestationshästar och det kommer oundvikligen bli så att alla hästar inte räcker till och då får dessa säljas till de som inte har ambition att tävla på en högre nivå. Aveln i Sverige måste ses över, vi ryttare ska inte behöva köpa våra hästar utomlands. Som stoägare måste man ta sitt ansvar och - precis som Elizabeht skriver - inte betäck ett sto som inte har något i aveln att göra med den billigaste hingsten på närmaste gård. Hästar att använda som allround/familje/promenad kommer alltid att finnas - och säljas ganska billigt - men vi ska inte avla fram dem.

Svar nummer 7: 06 apr, 23:12 av: Anneli S
Nicky och Elizabeth, det vore intressant att veta vad ni tycker skall ske med alla hästar som "blir över". För om prestationsaveln fortsätter på de inslagna banorna så kommer dessa om några generationer att vara för svåra för "vanliga" ryttare.

Sedan tror jag inte att Helena syftade på att betäcka ostammade ston med grannhingsten. Hon påpekade ju bara att det är oerhört svårt att få en uppfödning att gå ihop om man behåller hästen efter fölstadiet. Men tyvärr, Helena. Byt inte ras! Det är likadant inom alla raser skulle jag tro. Vill man betäcka sitt sto är enda chansen att få tillbaka sina pengar + en liten vinst (förutsatt att man inte räknar utläggen för stoet) att sälja fölet direkt efter avvänjningen. Att behålla hästen för utbildning lönar sig absolut inte. Och eftersom det tjatas om att ryttare vill ha utbildade hästar så...hm...känns det som om det fattas ett led någonstans, liksom...


Svar nummer 8: 07 apr, 08:05 av: Elizabeth
Anneli, när man avlar på prestation får man ändå "vanliga" hästar, så det kommer alltid att finas hästar för fritidsryttaren, men jag tror även att dessa kommer att få högre standard om vi satsar målmedvetet. ridbarhet är A och O, för mig, det går inte att avla fram hästar som hoppar hus om det inte går att rida dem. Och det är ett ganska nytt "påfund". Äldre tiders hästuppfödare red inte själva sina produkter i den utsträckning de gör idag, och visste följdaktligen inte vad ryttarna ville ha. Även "vardagshästen" tjänar alltså på detta. En lättare typ, ett trevligare sätt och en vilja att prestera, må så vara svår dressyr eller hoppning på Lc nivå.Man ska satsa på att få fram de bästa hästarna som går att rida, på vägen dit får man hästar som lämpar sig för en ryttare som inte vill/behöver nå toppen.

Svar nummer 9: 07 apr, 11:41 av: inga
Det var någon som skrev att man skulle avla på bla Standford skulle bara höra om någon vet något om hans avkommor.
Jag har själv sett honom när han stod på ett stuteri i närheten där jag sommarjobbade , han var då mycket grisig mot stona och jag tyckte inte alls om honom.
han var då visserligen ganska ung.

Svar nummer 10: 07 apr, 13:18 av: Elizabeth
Jag har haft en unghäst e Stanford som var väldigt trevlig och lättlärd. Det är svårt att bedöma en hingsts avkommor på hur hingsten bär sig åt mitt under betäckningssäsongen. Läs Blupindex och titta på tävlingar mm.

Svar nummer 11: 07 apr, 17:02 av: Helena
Jag tycker att det är svårt att veta vad som är attraktivt för ryttarna (även om jag är ryttare själv på hemmaplan).
Att dagens högpresterande hästar också är lättridna och trevliga för oss på lägre nivå är inte alls så säkert!!
Temperament och hanterlighet på hingstarna deklareras ju endast i undantag (det är inte = ridbarhetspoäng vid tex Breeders). Dessutom är det inte sällan så att efter en proffsig inridning är de flesta hästar rätt skapliga. Problemet är de som kräver mer än uppfödaren själv klarar att rida in.

Svar nummer 12: 07 apr, 19:39 av: Izza
Jag skule nog fundera på att byta ras...Titta på vad islänningar, paintar och Quartrar kostar, helt annorlunda prisbild...

Svar nummer 13: 08 apr, 08:24 av: Elizabeth
Jag tror du har missat vad ridbarhet är, Helena. Det är just att kunna använda hästen till det man vill, den ska glatt och villigt utföra sina uppgifter, vara lättlärd, sedan ska det inte spela någon roll om man vill/inte vill tävla på högre nivå. Sedan sitter största orsaken till fölets temperament hos modern. Ett föl med en hispig, elak mamma blir oftast som sin mor.

Svar nummer 14: 08 apr, 11:15 av: Sofia P
På en punkt tycker jag att det har missats lite i aveln och det gäller hästars storlek. Eller uppfödarna kanske bara anpassar sig till trender? I alla fall vill inte jag rida på monster :-) på 1.70 - 1.80 och säkert inte de flesta lite mindre kvinnor heller. Inte för att storleken är allt, men hästarna var mindre förr när det ändå var mest män som red. För min del påverkar storleken ridbarheten lite grann. Att hästar som avlas för prestation skulle få sämre ridbarhet tror jag inte alls - det är utbildningen av dem som är kruxet. Finns det någon som föder upp halvblod för att tjäna pengar? De jag känner gör det för skojs skull som en hobby. Annars måste man verkligen köra stordrift och sälja fölen.

Svar nummer 15: 18 apr, 11:27 av: Mia R.
Den dagen jag får råd, tid och möjlighet att helst behålla ev. föl, kommer jag att låta betäcka mitt eget sto. Självklart så kommer jag att välja en hingst som har typ och stam som matchar min egen häst. I avel kan man inte enbart stirra sig blind på hingsten som mycket riktigt påpekas, utan den måste även passa stoet!

"Monsterhästar" hoppas jag att ingen försöker få fram, utan hållbara, presterande, trevliga individer med bra exteriör...;-)

Till mitt sto kommer jag att välja en hingst som är runt 170 och som jag vet lämnar stora hästar, men det är för att jag vill få upp höjden lite eftersom hon inte är större än 162. Hon är lätt i typen och jag kommer att även välja ngn av de lättare hingstarna för att slippa en "tung klump".


Höga betäckningsavgifter och låga priser på unghästar

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.