Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Ner med hälarna...

Originalinlägg: 04 apr, 22:23 av: Kajsa
Är det någon som har ett tips på hur jag ska kunna trampa ner hälarna längre när jag rider? Andra som jag ser kommer mycket längre ner.

Svar nummer 1: 04 apr, 23:01 av: ÅSE!!
Hallojsan!!
Pröva med att rida utan stigbyglar eller attt rida barbacka eftersom du får den mer * naturliga* sitsen då och kan öva dig på att trampa ned hälarna lättare då!!!

Svar nummer 2: 04 apr, 23:06 av: Kajsa, jag som skrev inlägget
Det är inte det, utan hälsenan eller något tar stopp för mig...

Svar nummer 3: 04 apr, 23:30 av: hej
Man ska inte försöka ta ner hälarna lika mycket som alla andra, det räcker säkert så långt som du har.
Man ska kunna ha lite att "fjädra tilbaka" med när man rider, alltså kunna trampa ner lite till om det behövs, för att det inte ska bli helt stumt.

Svar nummer 4: 05 apr, 05:49 av: Mia R.
Om det beror på att du har korta senor, så stretcha dem när du inte rider. Stå på tå i en trappa och låt resten av foten vara utanför steget, lägg sedan tyngden på hälen så du får ner den lägre än trappsteget. Du får nog hålla på ganska många gånger, men streching av dina senor och muskler är enda sättet om det är ditt problem.

Lycka till!


Svar nummer 5: 05 apr, 11:11 av: Cindy
Att dagligen gå med höga klacka på tex. jobbet krymper hälsenan.Undvik höga klackar. För mig räckte det med en helg på stilett, när jag kom tillbaka på måndagen var hälarna jätte-mysko.
Det är svår att kombinera jobb med högklackat och ridning.
.

Svar nummer 6: 05 apr, 17:11 av: Maja
Som jag har förstått det så är det olika på olika ryttare hur långt ner hälen kommer. Det väsentliga är inte hur långt ner man kommer utan att man sitter rätt och benet ligger rätt. Sedan faller foten på rätt plats av sig själv, rätt för dig, så titta inte på andra. Det väsentliga är att du har avslappnade ben och fötter, sitter du och trycker ner hälen spänner du dig. Rider du ut och vill avlasta hästens rygg mycket då rider du så att du koncentrerar vikten i stigbyglarna, står i dem avslappnat. Däremot i dressyr sitter man ju och det är en annan teknik (ta en titt på nedan sight).
http://hem.passagen.se/mholst/
Du hittar ett avsnitt om sitsen i handboken på dressyravsnittet.
Hoppas det blir dig till hjälp
Hälsning Maja
PS Mias råd om att stretcha foten är bra. Mjuka gärna upp alla dina leder så blir du en mer avslappnad och mjuk ryttare.

Svar nummer 7: 05 apr, 18:02 av: Cindy

Att rida en runda utomhus innan ridpasset är ofta bra, även för att få ner hälarna lite mer.
Att rida upp för en lång backe och sedan ner för en lång backa är suveränt.
För mig känns det som om mina skänklar har blivit 1 meter längre!!! Hälarna trampar men dessutom ner ordentligt i upp och nerförsbacken (speciellt uppför) Då har man all stretshing av sina egna ben plus hästens på samma gång. In på ridbanan sedan, känn att skänklarna känns mer "levande".
dessutom är det roligare att värma upp utomhus än att skritta runt inomhus. Det tycker i alla fall jag!

Svar nummer 8: 06 apr, 13:12 av: Linda
Det gäller inte att försöka pressa ner hälen så mycket som möjligt, då spänner du dig och det ser onaturligt ut. När du har en stadig , elastisk o följsam sits där du slapnar av så kommer hälen automatiskt längre ner. Kolla på DUKTIGA dressyrryttare så ser du vad jag menar.

Svar nummer 9: 10 apr, 11:31 av: Emelie
Det bästa tips är att du rider med hjärtat! Det hjälper dig att trycka ner hälen så pass att du kommer längre ner! Klagar din ridlärare på att du behöver trampa ner hälarna? Om hon inte gör det, så antar jag att du inte behöver trampa ner hälarna lika mycket som dina kamrater. Det kommer att se både onaturligt ut, och du kommer inte att hålla igång alla hjälperna under tiden.Huvudsaken är, tycker jag i alla fall är att det inte är SÅ nödvändigt att komma längst ner i sadeln! Eller är det en kampsport om vilken ryttare som kommer längst ner med hälarna? Jag tänkte mej väl det. Att rida med hjärtat betyder att du låtsas att din kropp är gele, eller att du ska fånga något med foten eller med hälarana. Försök med det!

Ner med hälarna...

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.