Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Ledarskapsövningar

Originalinlägg: 98-01-09 17:19:32 av: Hanna
Är det någon som kan tipsa om bra ledarskapsövningar? Alltså från människa till häst. Ni vet hur får jag hästen att inse att jag är flockledare i alla situationer osv.

Svar nummer 1: 98-01-09 19:52:18 av: Ebba
Prova att gå in på www.NNHA.se
Jag vet ej om adressen är rätt.

Ebba


Svar nummer 2: 98-01-09 22:48:03 av: agneta
Hanna,
det låter sig inte förklaras här. Men en bra början är www.someit.se/nhframes.htm.
Eller låna Pat Parelli på biblioteket (tror inte att han finns på svenska) - han är bra.

Svar nummer 3: 98-01-09 22:48:20 av: Sofie
Använd INTE Peter Forsnågontings Metoder Utan ledarskap ska gå ut på ömsesidig tillit såsom det funkar i en riktig flock!

Svar nummer 4: 98-01-10 11:20:53 av: My
Vem - f-n är Peter Forsnågonting?? Här har vi ett praktexempel på en människa som inte vet något av vad den pratar om... S. Forsnågonting heter han, och kan du inte namnet, så lär du inte heller ha så djup insikt i vad han håller på med. Ta reda på vad träningen går ut på innan du säger något!

Svar nummer 5: 98-01-10 14:41:23 av: Agneta
My,
jag vet inte vem S. Forsnågonting är, men jag är intresserad av NH. Berätta gärna mer!

Agneta


Svar nummer 6: 98-01-10 14:47:52 av: Agneta
Är det förresten någon som hittat Pat Parellis seven games beskrivna på svenska? Nätet eller bok?

Agneta


Svar nummer 7: 98-01-10 18:20:16 av: Gun
Läs boken "Dansa med hästar" av Klaus Ferdinand Hempfling. En fantastisk bok. Där står nog det du vill veta.

Svar nummer 8: 98-01-10 20:09:09 av: My
Agneta: Om du vill, kan du gå med i en diskussionsgrupp om NH (den kostar givetvis ingenting och man kan gå ur när man vill). Hur man gör för att anmäla sig finner du på http://www.algonet.se/~nnha.htm

Svar nummer 9: 98-01-10 21:44:32 av: M
Bra ledarskapsövningar,det handlar hela tiden om kommunikation mellan häst och människa och att hästen ska ha förtroende för dig samtidigt som du är ledaren.Man får vara konsekvent i alla lägen.
Mycket av vad som står på Nh sidorna grundlägger man första tiden med fölungen.Men det stod ett ex hur man får hästen i rätt tempo och hur man lastar,
den metoden skulle inte jag använda mig av./M

Svar nummer 10: 98-01-11 08:49:59 av: My
M: Fast som jag ser det så måste man inte alls börja från fölungestadiet för att få en god kontakt med sin häst - vare sig man använder sig av NH eller annat. Självklart går det lättare ju yngre hästen är - men det bästa med NH-filosofin (OBS FILOSOFI i första hand - inte metod!!) är att ingen häst är omöjlig och i princip ingen häst är dum eller elak och "djävlas" med sin ryttare... Dessutom skulle jag vilja höra vad du har för bättre alternativ till det du "inte skulle använda dig av". En fruktbar diskussion blir det ju bara om du presenterar dina invändingar och ger kontruktiva alternativ istället.

Svar nummer 11: 98-01-11 13:58:32 av: M
Det finns inga omöjliga hästar eller liknande.Det som presenteras i Nh är i stort sett hur man förhåller sig till alla hästar och som hästmänniskor alltid har gjort.Undantag finns ju alltid och inom alla sporter.Om lastning finns det bra inlägg som du kan läsa.I trav för att ta ett enkelt ex påverka hästen med takten och rid lugnt.
Blev bara så förvånad när jag läste NH-s sidor ang
detta att göra små volter kan vara mycket stressande och lätt ge skador (om det går hastigt)/M

Svar nummer 12: 98-01-11 16:52:13 av: Mia
Koll gärna på min hemsida:

http://home1.swipnet.se/~w-19529/mia/Mias.htm

Skriv gärna och säg vag du tycker.


Svar nummer 13: 98-01-11 18:06:28 av: My
M: Jotack jag har läst "jättefina" tips om lastning: använd linor, peta med kvastar - funkar inte detta så kan du ju alltid ta en jacka om hästens huvud... Ursäkta ironin - men dessvärre är detta de vanligaste tipsen. De skulle vara fullständigt onödiga om alla de där "människorna som i alla tider förhåller sig till hästar så som man gör inom NH" skulle tränat sina hästar för lastning i tid och inte stressar in häststackarna 10 min innan tävlingen med skrik och rop... Anledningen till att NH börjar bli så populärt är att folk INTE har lärt sig att tolka sin häst och umgås med den på ett för hästen naturligt sätt. Därmed säger jag inte att NH är nytt och särskilt speciellt, men de kunskaperna som nu återupplivas i och med NH har INTE utnyttjats på mycket länge. Jag borde under mina år som "hästmänniska" och ryttare i ridskola ha träffat på lite fler sådana människor isåfall. Vad gäller små volter: Vitsen med dessa små volter är att du inte behöver använda dig av dem särskilt länge. Hästen fattar ganska snart såvida du själv är snabb och belöna med rakt spår så snart hästen saktar ner. Till slut behöver du bara ta lite i ena tygeln så börjar hästen sakta ner. Givetvis börjar man inte göra små volter ur galopp om man inte övat allt detta tidigare så att hästen förstår vad som kommer härnäst om den inte saktar ner. Det är mycket skonsammare än att dra i bägge tyglar. Detta om grundlig förberedelse är en grundsten i NH-filosofin vilket färgar t e x detta med lastning: du lastar inte en häst som noga förberetts innan...

Svar nummer 14: 98-01-11 21:18:42 av: M
Om lastning,man får så att säga den häat man förtjänar.Kan berätta att jag lastar alla mina hästar själv utan varken kvastar eller linor.
Måste sluta nu,återkommer.Du verkar vara kunnig i NH.

Svar nummer 15: 98-01-11 21:28:56 av: M
Häst skulle det vara, vet inte själv vad häat betyder.My:Du har träffat fel människor...Trevligt att få en förklaring men jag skulle inte använda mig av den metoden ändå.Fungerar det så fortsätt.

Svar nummer 16: 98-01-11 22:50:12 av: My
Det låter bra, M. Jag menar egentligen inte heller att NH är den "enda" metoden och att detta ska frälsa alla hästmänniskor men jag tror att ridskolorna måste ta sitt ansvar och lära ut mer än bara ridning, och när man tar upp hästkunskap så ska den sträcka sig djupare än till att man ska ha en skinande ren häst och kunna fläta manen. Det är ju ett plus att kunna, men definitivt inte det mest givande för vare sig ryttaren eller hästen... (Eller häaten ;-) Sedan kan man kalla detta för något annat än NH så småningom - då alla fått en chans att lära sig förstå sin häst och inte bara manegens ridvägar. (nästan så att jag avslutar med ett litet halleluja där!!!)

Svar nummer 17: 98-01-15 11:22:09 av: mia g
Ledarskap är att hästen ser dig som ranghöre än den själv är.Kolla i hagen hur en ledare gör mot de lägre.Försöker en låg häst att springa förbi en ledare, blir den låga biten(lärdom= låt inte din häst gå förbi dig när du leder den.Om du stannar skall den stanna,annars får du 'bita' den = skaka/knycka i grimskaftet.) En låg häst får inte äta från samma hög med hö som en ledare, då blir den låga ivägjagad(lärdom- när du är med hästen jobbar ni och då är det inte tillåtet att gå iväg och 'jaga' mat).En ledare flyttar sig inte för en låg.(lärdom- hästen skall inte kunna flytta på dig utan du skall flytta på hästen!!OBS detta är mycket subtilt och diffust- hästen 'råkar' titta på ngt och tar ett steg fram så att du som borstar halsen måste backa eller gå med fram.INTE TILLÅTET- backa hästen.)Lycka till.

Svar nummer 18: 98-01-17 00:16:48 av: Robban
Vad är det för fel med Forsnågontings principer?
Principerna menar jag nu. Hur han utövar dom i praktiken får stå för honom men jag tycker mej se otroliga likheter med det amerikanske hästtränaren John Lyons som är det mest namnkunnige tränaren i USA inom Natural Horsemanship. I sverige är det av någon anledning Pat Parelli?!
Antar att det beror på att hans far var utbildare i salesmanship och Mr Parelli himself är fantastiskt duktig på showmanship (med folk alltså).



Svar nummer 19: 98-01-17 18:44:31 av: My
Jag håller med dig, Robban. Jag var och tittade på Pat Parelli när han kom till Sverige nu i mars och blev faktiskt besviken. Fast att säga det till många andra NH:are är som att svära i kyrkan. Jag avskyr när det STINKER kommers, och det gjorde det här. Skaffa Pat Parellis grimma och grimskaft, annars kommer det inte att gå bra.... Och HUR ska du kunna överleva utan en "carrotstick???" Däremot tycker jag att hans bok är bra (vilken sålts här i Sverige rätt länge och troligtvis är anledningen till att "hans" lära är den ledande här). Så köp den men slösa inte pengar på hans clinics. Vad gäller Forsnågonting skulle han nog behöva ett litet uns "showmanship" och tålamod med människor. Men på sätt och vis förstår jag honom med tanke på den intolerans som råder mellan hästmänniskor här i Sverige. Alla VET och är bärarna av den ABSOLUTA SANNINGEN när det gäller hästar.........

Svar nummer 20: 98-01-19 21:40:02 av: Sofie
Anledningen till ihopblandningen med namnen är att ridskolechefen på KLRK heter Peter Ottosson och jag och min Pappa har anmält honom för barrering. Som stämmer. S. Forsnågonting har varit på min förra klubb och hållt föreläsningar, Både teoretiskt och praktisk. En sak jag inte förstår är hur han kan smälla till en häst, Som kommmer från ett annat stall, Bara för att den gnäggar, Samma häst, en 2-åring blev inriden under kursen. EN TVÅÅRING ÄR INTE FÄRDIGVUXEN I BOGPARTIET. I en flock blir väl dessutom inte en häst som är låg i rang biten av en häst i högre rang bara för att den gnäggar. Och allt detta om att han tycker att ALLA som inte använder hans metoder i ridningen sliter hästen i munnen. Det gör vi inte!. Testa själv genom att stå och hålla i bettet när din vän gör såna förhållningar som du brukar göra så märker du.
Jag säger bara FY FAN FÖR S. FORSNÅGONTING!

Ps. Dessutom är det väl inte ett normalt flockbeteende att jaga hästen i liten fålla bara för "att visa vem som bestämmer"? Ds.


Svar nummer 21: 98-01-20 18:14:50 av: My
Egentligen är det bortkastad energi att besvara så negatvia svar som ditt, men jag tycker inte heller att det ska stå obemött. Var du med på s. forsnågontings kurs - både teori och praktikdelen? Vad gäller gnäggningar: nej, hästar som står lägre i rang gnäggar INTE rätt i örat på en ranghög häst, då blir den tillrättavisad. Ska du kunna avgöra om detta stämmer så bör du kolla in en flock hästar under en tid och veta vilka som är ranghöga resp- låga och se vad som händer om en ranglåg häst vrålar i örat på en högre. Det händer f ö mycket sällan just i och med att de "inte gör så".
2- åringar är f ö inte färdigvuxna på många ställen. Man rider inte in en tvååring för att därefter rida den som en 4-åring. Inom western brukar man ofta sitta upp och möjligtvis skritta runt några varv på hösten då hästen är två år. Sedan låter man den vara tills den är tre och påbörjar då den egentliga inridnignen. detta för att låta hästen få en chans att "smälta" intrycken då den blivit sutten på och därmed få en lugnare och mer harmonisk inridning i treårsåldern.
När det gäller rundpaddocksarbete - det du nämner i ditt p.s - så bör man veta mer om hästens beteende och NH-filosofin för att verkligen fatta vad man gör där. Kort sagt: du är inte en häst, men hästen är mycket större än dig och kan göra en blöt fläck av dig när den vill, egentligen. Därför vill man inom NH kommunicera med hästen på så hästlikt sätt som möjligt för att hästen lättare ska förstå, men du ska inte glömma bort att du är människa. Du kan aldrig tillrättavisa en häst på det sätt en häst gör mot en häst (du kommer aldrig åt att sparka lika hårt, bita lika "rätt" osv) men du måste ändå se till att få hästens respekt på ett FÖR HÄSTEN BEGRIPLIGT SÄTT. Att arbeta i rundpaddock är det lättaste, mildaste och för hästen naturligaste sättet att få upp en kommunikation där du blir "flockledaren" och hästen blir beredd att följa dig. Om du lyssnade på Forsnågontings teori borde du ha ett hum om detta. Lyssnade du, fattade inte och frågade honom ändå inte om en förklaring, då har du dig själv att skylla tyvärr.

Svar nummer 22: 98-02-06 av: Nina
Svar nr 21 980120 18:14:50 av:My
Det var bra och jag kan bara instämma.

Svar nummer 23: 98-03-01 av: Nina
Hej Hanna
Vi får väl se om det är någon som läser inläggen som är "gammla"...

Ledarskapsövningar var det ja...
Du kan föra en mer direkt diskusion om det om du går med på www.algonet.se/~nnha/
med i deras diskusions lista, de flesta som är med där ägnar sig åt detta aktivt...
MVH Nina


Svar nummer 24: 98-06-23 av: Jag
Läs "Mannen som lyssnar till hästar" av Monty Roberts. Den är super och kan nog ge dig en del tips.

Ledarskapsövningar

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.