Jag var och tittade på SM i westernridning idag med tanke på att det anordnades på vår ridklubb. Jag uppfattade det hela lite oseriöst. Jag menar, SM ska jag vara en stor tävling och jag kan verkligen inte säga att jag uppfattade det på det sättet. Ryttarna ändrade reglerna och flyttade om grenarna bäst de ville. Det var till exempel grenen med lassot där de ska fånga modellen av en kalv. Efter första gången återstod 9 ryttare. Dessa kastade två gånger var men endast en ryttare träffade, eller fångade, kalven. Borde inte denne ryttare vunnit då? Nej, de ville så gärna ha en final senare på kvällen som det var tänkt så det lät alla nio, efter lite diskussioner, gå vidare till finalen. Och den grenen, pleasure-grenen, tyckte jag inte var särskilt imponerade. Flertalet av hästarna gick mest och sov och den hälft som inte sov försökte bita publiken som stod utanför staketet...
Det fanns även andra liknande saker som jag inte tycker passar på ett SM och uppfattade det lite oseriöst. Jag menar, detta ska ju vara Sveriges bästa westernryttare ändå.
Har jag fel??
MVH Katja
Original med vid svar
Av Katja
Kl. 20:00:17, 98-07-31
1. ..
..
Original med vid svar
Av antti
Kl. 21:57:41, 98-07-31
2. Detta var
svårt att få att funka, har gunnar köpt detta på rea?
Original med vid svar
Av antti
Kl. 21:59:20, 98-07-31
6. Ja Antti...
ja tror det!
Original med vid svar
Av Eva
Kl. 00:19:16, 98-08-03
3. Jag såg inte
SM:et men jag tror dina iaktagelser var helt riktiga... Ropingklasserna börjar bli mer populära nu, de som håller på med roping (lasso) tränar alla tillsammans och verkar skita lite i vem som vinner bara de har kul. Roping räknas oxå som en publik gren så ju fler som deltar desto roligare för publiken. Gissar att de var så de tänkte.
Ang Western Pleasure så kan man bara hoppas på att dressyr folket inte tittar :) Jag håller med dej!
Original med vid svar
Av Robban
Kl. 08:43:56, 98-08-01
4. Varför
kallar man det då SM? Jag menar, kan man inte bara kalla det uppvisning eller nå´t i fall det är det man vill att det ska vara? SM i westernridning låter väldigt seriöst och missleder ju den då som inte vet vad western egentligen innebär. Vill man endast roa publiken och göra det man tycker det är kul kan man kalla det show eller likande!
Original med vid svar
Av Katja
Kl. 19:53:44, 98-08-02
5. Häng med..
heter spelet..... Ropingen började kl 19.00... Ca 2/3 av de tävlande träffade sin "kossa". Det du måste ha sett var uppenbarligen framridningen eftersom du satt hemma och knattrade ner dina negativa synpunkter redan innan tävlingen ens var klar.
Original med vid svar
Av Eva
Kl. 00:18:15, 98-08-03
7. Ehh...
Det jag såg var faktiskt kvalet om de som skulle gå vidare till kvällen finaler. Och att 2/3 träffade är bara struntprat!
Original med vid svar
Av Katja
Kl. 14:18:57, 98-08-03
8. När Du satt hemma.....
..och klagande skrev ditt första inlägg, kl 20.00 så höll faktist Ropingen på för fullt.
JAG har svårt att tro att du då kan avgöra hur många som verkligen träffade "kalven" eller ej.
Och även om DU har svårt att tro det så var det inget kval för att få vara med där -inte ens programmet utannonserade något kval...
Original med vid svar
Av Eva
Kl. 19:57:32, 98-08-03
9. WesternSM
Jag var aldrig och såg några roping kval, däremot såg jag finalen, och en del av lördaden och söndagen. Det var föredömligt mycket show över det mesta och kul att vara publik, fastän man inte förstod de små finesser som jag antar finns. (Hur kul är det att titta på Dressyr om man inte själv är halvproffs?) Hela SM:et tyckte jag var mycket trevligt!! (Jag har även varit in på WRCS hemsida för att försöka tala om det)Jag var positivt överaskad över att det dels verkade finnas så gott om killar, dels verkade det vara gott om vuxna som rider och inte bara en massa ponnyungar!!Tyvärr var biljetterna till lördagens kvällsshow slut, är det någon som kan tipsa om när man kan få se cutting nästa gång??
Hej!Det ryktas om att det ska bli en cutting-uppvisning med Ronny Åhman på WRU:s C-tävling den 5-6 september på Finsta, Norrtälje. Ring och hör dig för hos: Ulrika & Mats Hill 08-512 419 40 ellerEva Zachrisson 08-510 231 32
...i Enköping i helgen.Halterklasser på fredan. Hingstpremiering på Lördag-fm. Ridklasser Lördag-em. Cupfinaler på söndag.Vet ej om det blir kvällsshow. Någon Roper är inbjuden....
ur programmet för SM i westernridning 98.Fredagen den 31 juli13.15 Klassnr 11 KVAL Dummy Roping Klassnr 12 KVAL Dummy StoppingDu kan läsa på sidan 3 i programmet om du inte tror mig Eva. Jag vet väl vad jag såg. Du kan väl tycka att western är toppenseriöst om du vill, men jag har rätt att vara kritisk.
och som SERIÖS westernintresserad/förespråkare så bör man kanske inte idiotförklara någon som kommer med kritik/synpunkter, eller hur Eva!!?? ALLT kan ju inte vara perfekt jämt, så det är klart att det blir fel i bland. Och hur rättar man till fel om inte med kritik?
för den kommentaren! Jag har ju mina åsikter om westernridningen men jag lyssnar gärna på dem som vet mer om western än vad jag gör eftersom jag ändå är intresserad av att höra vad andra säger. Man blir mer mottaglig om man slipper dessa sura, onödiga inläggen som varken gör till eller från!
Jag hade tyvärr inte möjlighet att se SM iår men eftersom jag har erfarenhet av att arrangera westerntävlingar kan jag bara säga att varför skall allting alltid vara så seriöst, jag menar inte att det bara skall vara lek och stoj. Men om nu ryttarna hade ett kval och sedan final på kvällen och en ryttare gick till final... hur kul är det att se på för publiken. Kan finnas speciella omständigheter för detta enskilda fall som jag inte känner till men jättebra att alla hade möjlighet en gång till. Och vad gäller pleasure så är är det en lätt klass att rida men en jädra svår klass att vinna. Vet ej heller vilka ryttare som deltog i SM:et men vid våra tävlingar på Elmia i somras var det en mycket hög klass på både ryttare och hästar. Pleasure-klasser kan jag förstå att folk som inte är insatta i, har lite svårt att förstå. Du kanske skulle ta reda på lite mer om western och bedömningar och vad klasserna går ut på innan du är alltför kritisk.
Du skriver att man ska ta reda på lite mer innan man är kritisk...ja, men hur lätt är det? Jag fattar ingenting av hur man bedömer westerntävlingar eller hur man räknar poäng eller hur det går till. Jag var på western SM eftersom jag ville lära mig lite mer men ingenstans berättade man om hur bedömningen görs eller varför vissa ryttare ställde sig i mitten under sin pleasure tävling. Många undrade varför och speakern sa ingenting...han bara körde med en massa interna sexskämt om vad Eva Malmström hade för sig under natten. Väldigt intressant för oss utomstående! NOT!Om western ska bli mer accepterat så borde man åtminstone kunna ge publiken aktuell ställning efter varje ritt.40.- spänn i inträde plus 20.- i parkering kass matservering med 60 min kö söndag lunch... Ja,folk jobbar ideellt men detta var inte SM värdigt.
att arrangörerna inte hade något informationstält eller liknande. På Elmia-tävlingen i somras som vi (Western Horse Show Crew) arrangerade ihop med Väne Western Ryttare, hade Väne klubben ett stort tält med folk som just hade till uppgift att informera intresserade om vad vi pysslar med. Det finns dessutom en del informationsmateriel från WRAS (Western riders association of Sweden) som kan vara matnyttigt. Sen är det faktiskt lite individuellt hur domarna bedömer, det som en domare tycker är viktigt kanske en annan inte lägger så stor vikt vid och det kan naturligtvis vara lite förvirrande. Intressant att höra alla synpunkter dock och vi skall tänka på det vid nästa stortävling vi arrangerar i oktober på Grevagården i Skövde. Att det blir en del internskämt och liknande är nog ganska naturligt eftersom de som rider nu har hållit på ganska många år och speakern oxo är en gammal räv inom western och alla känner alla i denna lilla skara ryttare. När det gäller varför en del ryttare ställde sig i mitten är det sannolikt så att de antingen själva kände att det redan var kört eller så beror det på att domaren gjorde en första utsållning och sedan kunde koncentrera sig på de ekipage som hade någon möjlighet att placera sig. Detta är vanligt om det är många deltagare i klassen. Normalt sett så försöker man få ut ekipagen från banan men platsbrist eller liknande skäl kan göra att man löser det på detta sätt. Vad gäller aktuell ställning efter varje ritt så förstår jag nog inte riktigt vad du menar, domaren gör sin bedömning av varje ekipage och räknar sedan ihop poängen och får fram en vinnare av klassen. Exempelvis vid trail så noterar domaren varje miss vid de olika hindren och räknar sedan ihop. Den som har fått minst avdrag för ev missar vinner, that's it. Påtala gärna för arrangören vad ni tycker borde finnas eller hur saker kunde göras bättre. Vi vill alltid ha kritik men då konstruktiv sådan. Det ligger i vårt intresse som westernryttare att föra fram vårt budskap så att fler kan uppleva det härliga med westernridning och förstå vad vi pysslar med. Hoppas att detta är lite svar på det hela men det finns litteratur som beskriver det bättre än vad jag gör och det finns mycket mer att berätta.
Jag är sällan kritisk utan bakgrund. Även jag gick dit för att lära mig lite och se hur det gick till. Mycket riktigt förklarade speakern inte ett dugg. Hans skämt var ju så trista att man lika gärna skulle kunnat vara utan speaker!
Jag har köpt flera av de böcker som finns om westernridning, nästan alla som cowboys westernstore sålde. Jag har köpt fyra olika vidoes om westernridning och jag har provat att rida för två olika instruktörer. Jag har varit åskådare på flera kurser, Per Larsson och Rick Lemay men ingen har väl direkt pratat om hur bedömningarna görs? Stockholmsklubben hade ett informationstält men jag uppfattade att man mest delade ut foldrar och sålde prylar där så jag pratade tyvrr inte med dem vilket jag kanske skulle ha gjort.Men jag har fortfarande inte fått svar på varför man inte kan berätta poängen efter varje ekipage? I pleasuren och horsemanshipen är det svårt men i trailen och i reiningen borde det väl gå? På vanliga dressyrtävlingar får man alltid veta resultatet efter varje ritt. Man lämnar upp domarprotokollet till sekretariatet direkt.
Jag är visserligen ingen utbildad domare men ett skäl till att poängen inte redovisas direkt kan jag tänka mig är att vid westerntävlingar har vi en massa klasser och tävlingarna drar ofta ut rejält in på kvällskvisten så om domaren skulle ställa samman varje ekipage efter ritten och redovisa det till speakern och sekretariat skulle det ta evigheter i en stor trail klass t ex. I dressyrtävlingar är det nog inte riktigt lika många klasser och deltagare under en tävlingsdag så där är det kanske lättare. Men jag vet inte exakt varför man gör som man gör. Lovar dock att berätta om jag får större klarhet i ärendet.
Skriver inte domaren ett protokoll för varje ryttare? Så är det i dressyrtävlingar i alla fall och då går det att redovisa varje ekipage efter ritten. Berätta snälla Tompa hur man gör inom western!
Jo domaren skriver ett kort för varje ekipage, men i westerntävlingar så står domaren på arenan. Om man efter varje ekipage skulle springa iväg till speakern med kortet och speakern sen ska tala om poängenså skulle en klass med 15 reiningryttare ta ca 45 minuter längre, för nästa ryttare vill knappast ha speakern igång när han/hon rider sitt mönster. På Elmiatävlingen hade vi från fredag till söndag över 900 starter i mer än 100 klasser, vi hade fått hålla på i en vecka om vi skulle redovisa så här efter varje ryttare. Vi skall försöka till nästa tävling ha information i programblad om hur bedömningar fungerar i de olika klasserna. Nästa stora tävling för vår del blir på Grevagården den 3-4 oktober, Halloween horse show. Hoppas ni kan komma och titta.
Hej alla på listan! Kul att det äntligen har blivit fart på intresset kring westernridning. Jag heter Jack J Jackson och är bl.a utbildad domare. Jag har med intresse tagit del av frågorna kring bedömning och delar uppfattningen om att det brister i informationen till publiken om hur westernbedömning går till. Jag delar gärna med mig av erfarenheter och synpunkter i bedömningsfrågor och jag har erfarenhet både från nationella och internationella tävlingar. Är förresten en av de få godkända cuttingdomarna utanför USA och har deltagit i bedömningar i EM (Americana) sedan 1990, så jag tror jag har en ganska god erfarenhet när det gäller westerbedömning. Bor numera i Norge så mina besök i Svedala blir lite sparsamma. Maila mig gärna direkt såkan jag svara mera uttömmande. Adressen är: lottajbj@online.no. Titta gärna på vår hemsida så får Du kanske mera svar på westernfrågor. Adressen är http://home.sn.no/~caravan.