Jag undrar om det är någon som har ett föl som har utsatts för Imprint training , eller har träffat något sådant .. Jag är himla nyfiken på om det verkligen fungerar. Mitt första intryck är att man lägger sig i för mycket , men jag ska läsa boken mer ingående för att skaffa mig en riktig uppfattning.Har ett dräktigt sto som fölar i sommar , funderar på att ev. pröva Millers metoder... verkar lite intressant...
Jodå, vi använder oss av imprint training med alla våra föl och det fungerar alldeles utmärkt. Av ditt ordval "lägger oss i" får jag dessvärre känslan av att du inte riktigt förstått vad det hela går ut på. Bland våra hästvänner används metoden, som inte BARA är Millers, konsekvent, med mycket goda resultat. Jag vågar påstå att om flera hästägare använde sig av metoden skulle vi sannolikt ha mycket, mycket färre problemhästar.
Titta på hela grundsynen med att låta bli att "hantera" hästarna under de första 2-3 åren för att sedan börja "uppfostran"!!! Hur tror någon att man med det synsättet kan få lugna, välartade och trevliga hästar? Inte låter man väl t.ex. ett barn "växa vilt" fram till 3-årsåldern för att sedan påbörja "träningen"? Jag vet... det finns sådana föräldrar också ))))))) och resultatet av den "träningen" ser och hör vi dagliga exempel på.
Vi kan inte annat än verkligen rekommendera imprint training och självfallet uppföljning genom inlärning av grundläggande principer och beteenden, för att få en trevlig häst.
Ja ni har rätt , jag är inte så insatt ..än.. Men jag ska sätta mig in i det ordentligt ,verkar himla intressant ! Tack för ert svar , berätta gärna mer! Det jag menar med att lägga sig i är den allra första tiden de första timmarna efter att fölet föds , att man då ska sitta där och smeka m.m och inte låta fölet och mamman få vara lite mer ifred då , men ...annars är jag helt med på att man ska börja uppfostra och "jobba" med fölet , ju tidigare desto bättre! Kul att höra att det finns hästmänniskor här i Sverige som sysslar med detta ! Vilka fler än Miller är det som skriver m.m om det ? Tack än en gång ...om det är ok så hör jag gärna av mig och frågar mer
1. När jag läser vårt (mitt) första svar på ditt inlägg, så här i efterhand, så är det ju faktiskt ganska oförskämt. Att använda uttrycket att vi tror att du inte är riktigt insatt i ämnet, är ju direkt förolämpande. Förlåt, det var inte menat så utan ett väldigt klumpigt sätt att uttrycka oss (mig) på. Förlåt.
2. Av ditt svar förstår jag att du vet mera än många andra vad imprint training är, annars skulle du inte vetat att det är just under de första 48 timmarna som träningen sker. Förlåt även för detta mitt "oförstånd" när det gäller dina kunskaper. Förlåt.
Jag skulle naturligtvis kunna skriva otroligt många inlägg i denna sak, som ligger mig verkligen varmt om hjärtat, men jag är inte helt säker på att andra på listan skulle uppskatta det. Maila oss gärna direkt så kanske vi kan ha ett gemensamt utbyte av erfarenheter både om imprint training och uppföljningen under de följande åren. Vår mailadress är:
lottajack@loveboat.com
Vill du se vad vi håller påme så titta in på våra hemsidor. Vår hästfilosofi finner du genom att klicka på "Our horses" och därifrån i texten på "New Age Horsemanship". Adressen är:
http://home.sn.no/~caravan
Jag måste göra dig lite besviken, trots allt visserligen är jag svensk (via USA-England) men både Lotta och jag är "utvandrare" till Norge, jag sedan 2 år och Lotta sedan 17 år. Hoppas du inte blir alltför besviken.
Så till OJO! Tack för ditt inlägg!!! Om jag skulle vilja vara lite "ball" så skulle jag säga: "Kunde inte sagt det bättre själv". Bra och sakligt inlägg. Det är denna typ av hästmänniskor och inlägg som borde få stort utrymme på denna lista!!!
Med vänlig hälsning
Jack (mest) och Lotta.
Ps.
Glömde svara på frågan om vilka fler än Miller som jobbar med denna typ av träning. Det finns en annan amerikansk veterinär som heter Deane Frazier, som dessutom har gjort en bra video i ämnet, som jobbar med samma metoder. Så vill jag nog påstå att MÅNGA westerntränare i USA (Richard Shrake, John Lyons, Linda Tellington-Jones m.fl.) jobbar på detta sätt. I Norden så finns det kanske inte så många, men här i Norge så vet jag att, föruton Lotta om mig, så jobbar Roger Sjølstad, en god vän till oss och en fantastisk hovslagare och som dessutom jobbar tillsammans med Leslie Desmond/Mike Beck, med denna metod. Vad beträffar böcker så är nog Miller ensam.
HEJ! Beträffande nackdelar med att störa stoet och fölet under deras första timmar tror jag att risken är obefintlig. Du håller på med fölet kanske en timme, resten av dygnet och den efterföljande veckan är ju stoets, eller hur? Jag har själv två tvååringar hemma, varav jag har imprint tränat den ena. Den andra kom till mig direkt efter avvänjning. Förhållandet mellan den tränade och hennes mamma har hela tiden varit fläckfritt. Vad som däremot märks är en skillnad i förhållandet mellan mig och de två unghästarna. De är uppfostrade på samma sätt, av samma personer, men det finns skillnader som inte enbart beror på individuella särdrag. Den tränade hästen visar i alla lägen ett mycket starkt förtroende till mig och min bättre hälft. Hon är helt övertygad att vi aldrig varken kan eller vill göra henne illa, om det sedan gäller besvärliga veterinärundersökningar, inridning eller skarpa tillrättaviselser. Blir hon tillrättavisad tar hon åt sig kritiken och bättrar sig, men blir aldrig rädd eller orolig. Den andra unghästen har inte riktigt samma övertygelse, och kan stirra upp sig som de flesta andra hästar gör när de tappar fotfästet i tillvaron. Nu bör jag kanske tillägga att båda är fria från problem, och att det är ett nöje att rida in dem och lära dem nya saker, men som sagt, en skillnad finns där som man inte kan bortse ifrån.
I hagen, en jättehage, visar det sig att om jag luffar iväg bort från hästarna medan de står och betar, så är det alltid den tränade unghästen som hakar på och drar med sig de andra, såväl ranghögre som -lägre. Jag tycker att detta visar en högre grad av acceptans som flockledare från just den hästen. Som avslutning kan jag bara rekommendera dig att imprintträna ditt föl. Jag har inte kunnat upptäcka några som helst nackdelar, och jag vågar påstå att det har inte stoet heller. Var bara noga att inte glömma att lära fölet att visa respekt för dig! Det är så lätt att låta vissa saker passera i glädjen över att se förtroendet öka hos fölet. Glömmer man då respektbiten blir det garanterat problem i tonåren. Lycka till OJO.
Det är trevligt att se att det finns trevliga sidor att disskutera på! Det finns lite böcker att kolla i. En amerikan som heter Pat Parelli har en del bra ideer i sin bok Natural Horsemanship. Vad jag själv har lärt mig är att man ska göra dom mest vardagliga saker vardagliga. Man ska inte själv gå och hetsa upp sig över t ex en plastpåse och tänka att den "vilken sekund som helst blåser iväg och då blir min häst rädd och jag måste hålla jättehårt i grimskaftet". Ju mer spänningar man själv skapar ju mer spänd blir hästen. Jag tycker att man inte ska hetsa upp sig själv om hästen hoppar till lite ibland. Visa hellre hästen vad saker och ting är så går det nog lättare nästa gång.Man ska väl aldrig tvinga till dess yttre gräns utan utnyttja hästens nyfikenhet.
Delar din uppfattning om att Parelli har mycket att lära ut, men han är långtifrån ensam och inte heller först på plan. Idag tycker jag snart sagt att vi översvämmas av alla "shipper" och ändå har ingen uppfunnit något nytt i hästhanteringen de senaste 2000 åren! Det jag faktiskt tycker är bra med alla nya "gurus" är att de har fått oss vanliga dödliga att börja TÄNKA och kanske få ett annat synsätt när det gäller samvaron med våra hästar. Plötsligt kanske vi börjar ifrågasätta och inte bara accepterar att "så har det alltid varit" vilket verkar vara en vanlig attityd på bl.a våra ridskolor, där man inte alltid är så pigg på att ändra invanda och ibland, i mina ögon, tokiga beteenden.
Så egentligen till vad jag ville svara på. Sitter just och bläddrar i Parellis bok, som jag läst många gånger, men hittar ingenstans att NH skulle vara liktydigt med Imprint training. Faktum är att just det kapitlet saknas helt i Parellis bok och mig veterligen så är det någonting som Parelli INTE inkluderar i NH. Det enda jag hittar i boken är en bildtext som i fri översättning säger: "Männisor kan ha stort inflytande på ett föl under den kritiska första inlärningsperioden omedelbart efter födseln."
Kan inte mer än instämma. De första 48 timmarna i ett föls liv är i många stycken avgörande för dess framtid och vilken kontakt med omgivningen den kommer att få. En korrekt genomförd Imprint training sparar många tårar och tandagnisslan i framtiden, för att inte tala om så mycket tid och arbete man kan vinna på att lära ett föl olika saker då den är ung, mot att försöka lära äldre hästar samma sak.
Nej fy, känner att jag blir alldeles för lång och omständig, men ämnet ligger mig MYCKET varmt om hjärtat och vi har under många år praktiserat metoden, så därför blir jag kanske mer engagerad än vanligt. Säg gärna ifrån om ni blir irriterade.
Vad roligt att få läsa era intressanta erfarenheter om Imprint training , nu är jag ännu mer på det klara med att jag ska lära mig mer om detta och sedan praktisera det på mitt kommande föl ! Jag mailar gärna er Jack och Lotta och frågar mer , tack för erbjudandet !! Nu ska jag ta och titta på er hemsida.
Håller fullständigt med dig Jack! Imprint training har lite 'slått huvet på spiken' för mig. Har inte skaffat Millers bok (än), men det är på G.
Siktar på att ta föl på vår märr nästa år, och då är det definitivt Imprinting som gäller. Skall bara innan dess hitta en trevlig Quarter, som inte har något emot att betäcka en trevlig liten kallblodskorsning
En liten, liten kommentar ang. Leslie Desmond bara. Hon foíck frågan vad hon tyckte om Foal Imprint training när hon hade clinic här i sverige. Svaret blev: "It's a sin......" Hon sa att hon tyckte att det var abusive, och att hon inte tyckte om det. Detta var för ca ett och ett halvt år sedan, och hon kanske har ändrat åsikt sedan dess.
Å du förresten, Roger Sjölstad är en pärla! Hjälpsam, trevlig och dessutom rätt duktig.
Visst är det häärligt med en "tråd" där vi alla är vänliga och försöker dela med oss av de små erfarenheter vi har och inte bara hackar på den som till äventyrs vågar komma med en synpunkt. Alla MÅSTE ju inte tycka likadant och hur skulle det se ut, då fick vi ju inga konstruktiva diskussioner, men jag tycker att de som nu tagit upp Imprint-tråden visar ömsesidig respekt för varandras åsikter utan att därför bli "sura" och tycka att "så är det ju inte" och "det här fattar inte du". Supert!!!
Mike, förresten, jag är nyfiken på vem du är, sannolikt har vi träffats utan att jag vetat vem du är. Du verkar insatt i western och har sunda åsikter. Själv är jag ju ganska avslöjad eftersom jag använder mitt riktiga namn och DET namnet har ju både en positiv och en negativ sida i Sverige. Hoppas min son, en riktigt bra westernryttare de senaste 10 åren, trots sin ringa ålder, försöker reparera fars ibland "kantiga" utstrålning. Kan du inte maila mig direkt???
Så lite skämt: Fyy på dig Mike, som sekreterare i SQHA så blir jag såååååååå upprörd när jag ser att du vill "provocera" en QH-hingstägare att betäcka utanför rasen!!!
Beträffande Leslie Desmond så måste vi respektera hennes uppfattning om Imprint training, men det betyder ju inte att hennes övriga uppfattningar om hästträning inte är värda att lyssna på. Gör som jag, stjäl frist från alla tränare, de bästa bitarna, och "fixa" din egen metod. Richard Shrake, som jag jobbat med ganska mycket sa till mig en gång följande, fritt översatt: "Det är vad du lär dig efter att du tror att du kan allt, som betyder något" inte så dumt, påstår jag.
Vad beträffar Roger så är han absolut en pärla. Jag träffade honom första gången 1996 i Oslo där Daniel och jag hade förmånen att ha westernuppvisningen på Hest-96 och Roger "reiningskodde" vår Princess Eternal Joy på ett perfekt sätt, bara efter våra anvisningar. Jag har haft nöjet att ha Roger som elev på några av mina clinics och numera samarbetar vi i Norge, Roger och Heidi jobbar med markarbetet enligt sitt koncept (Real Horsemanship) som bygger mycket på Leslie Desmond/Mike Beck och jag har fått förmånen att jobba vidare med ridbiten när det gäller western och det är jag mycket stolt över.
Usch och fy igen. Nu blev jag långrandig, men det känns så himla kul att få snacka med alla er på den här "diskussinstråden".
Ha det (som vi säger i Norge)
Jack
Ps.
Tack Laila/Winny för privat mail, jag återkommer så snart jag kan, men är lite stressad för jag skall över fjället imorgon för att ha clinic i Haugesund som ligger på vestlandet, alltså tvärs över Norge från mig sett och ikväll har jag haft kurs för den lokala westernklubben.