Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Nån tävlingsmänniska som kan dela med sig av en tävlingsdag??


Nån tävlingsmänniska som kan d..., Zemlan, 19:38:31, 98-06-29
tävling, mango, 06:59:24, 98-07-12
......, otto, 12:30:52, 98-06-30
Tävling, Tasja, 22:39:11, 98-06-29
Nån tävlingsmänniska som kan dela med sig av en tävlingsdag??
Jag har en fråga till alla "rutinerade tävlingsmänninsor"
Jag vill börja tävla och skulle gärna vilja ha ett exempel på en alldeles normal tävlingsdag, Anmälan(pris m.m.),förberedande träning, startanmälan, framridning, alla licenser, papper som man ska ha med sig, regler m.m. m.m.
Allt som kan vara bra att veta, divisioner m.m.
Det är dåligt med litteratur i dessa ämnen!!

av: Zemlan   e-post: emelieob@hotmail.com   kl. 19:38:31, 98-06-29
Upp
tävling
Innan man får ge sig ut på någon tävling förutom klubbtävlingar måste man ta ett s k "Grönt kort", som är som ett slags körkort för tävlingar. Ridklubbarna i hela landet anordnar sådana kurser där man får lära sig om allt kring tävlingar, och hur man tar reda på regler osv.

Ett exempel på en tävlingsdag och dess förberedelser kan vara: (hoppning ponny kat C)

Flera månader innan börjar man träna på hoppningen

När tränaren tycker att man är redo för en tävling börjar man titta i tävlingskalendern och hittar en tävling man vill vara med i. I den sk propositionen till tävlingen står det allt man vill veta om tävlingen (när och vart man ska anmäla sig, hur mycket det kostar osv). Ett exempel kan vara LD 70 kronor.

Man anmäler sig innan anmälningstiden går ut (oftast ca tre veckor innan tävlingen) till personen som står i propositionen med en särskild anmälningsblankett som man kan få genom ridklubben eller beställa den själv av Ridsportförbundet. Samtidigt betalar man in anmälningsavgiften på posten (och sparar kvittot).

Någon vecka innan tävlingen brukar man få ett program hemskickat till sig där man kan se hur många ekipage som ska vara med i de olika klasserna.

Dagen innan förbereder man hästen (schamponera ben och svans, rykta), smörjer utrustningen och tvättar vojlock och sadelgjord. Ev. lägger man på ett täcke och flätar svansen för att undvika att hästen smutsa ner sig över natten. När man kommer hem lägger man fram all utrustning så att man vet var man har grejorna. Från programmet räknar man ut den ungefärliga tiden för då klassen man ska vara med i börjar. Om man skall vara med i den första klassen (och har A-C-ponny ska man gå banan 30 minuter innan klassen startar, oftast 830).

Ca 6 på morgonen går man upp till stallet och fodrar hästarna. Sen är det dags för finputsningen, ev. flätning av manen osv.

Ca 730 lastar man, man räknar med att lastningen kan ta en stund, och det värsta som finns är att komma så sent att man måste stressa. Ca 745 äker man.

Ca 810 kommer man till tävlingsbanan.

Ca 815 Det ALLRA FÖRSTA man gör är att gå och startanmäla sig i sekretariatet. Där skall man visa upp vaccinationsintyg, mätintyg (för ponny), Grönt kort, ev. licens. När man startanmält får man en nummerlapp, som ska sitta på hästen när man tävlar.

Ca 820 lastar man ur hästen för att veterinärbesiktiga den. Innan hästen tas ur transporten MÅSTE den bli tränsad. Vid veterinärbesiktningen har hästen bara träns och nummerlapp på sig, inga skydd eller sadel. Om hästen är OK kan man börja skritta fram den.

830 öppnar banan och då är det bra om man har någon som leder/rider hästen under tiden. Man behöver oftast inte mer än en kvart på sig att gå banan.

845 börjar man rida fram.

900 börjar klassen för A-ponny. Om man har t ex C-ponny kan det vara ganska bra att titta på ett par ryttare när de rider för att kanske se om det finns några svårigheter på banan som man inte tänkt på. Ungefär 10 ryttare innan mig börjar jag hoppa fram, och är klar när det är ca 5 kvar. På så sätt har jag lite tid på mig att korrigera om det inte går bra, samt att jag får lite tid att fundera igenom banan. Sen är det dags för tävling, och förhoppningsvis prisutdelning.

Om man tävlar flera klasser är det bra om man ställer in hästen i transporten under tiden och ger den vatten och betfor.

Innan man ska åka hem lämnar man tillbaka nummerlappen.

Detta blev en lång story, jag orkar inte gå tillbaka och kontrollera den, hoppas allt blev rätt. Detta är bara ett exempel på hur det kan se ut...

Lycka till :*)
av: mango   e-post: Mango9999@hotmail.com   kl. 06:59:24, 98-07-12

Upp
......
Jag håller med Tajsa om att detta är ett välödigt svårt ämne att skriva om. Jag menar, det är så otroligt mkt och mkt av det handlar bara om att få rutin.
Men jag ska försöka...

Du hittar propositioner i en tävlingskalender. dessa kan köpas av Ridsportförbundet. Vanligtvis går anmälningsdagen ut ca 3 v innan tävlingen, anmäler du dig senare får du oftast betala dubbel avgift, och du kan inte garantera att få vara med.
Träningen kan jag inte ge några råd om, detn är för individuellt. Jag brukar bara träna på som vanligt(dressyr), och sen dagen innan tävlingen rider jag igenom ett av programmen för att bara kolla att jag kan det.
På tävlingsplatsen måste du gå till sekriteriatet och startanmäla INNAN du tar ut din häst. Du får inte heller ta ut hästen i grimma, utan måste ha träns. Annars kan det medföra att du utesluts.
Var alltid i god tid. Det är bäst för både dig och din häst!!!
När du tar ut din häst, skritta frm. Låt din häst få stanna och tittam.m så att han vänjer sig vid den nya platsen. Rid sedan frasm så mkt. du vill innan din start.
Efter din första klass sätrt in din häst i transporten ( om du har tid, det har man oftasty), ge honom kanske lite hö/havre och ge honom vatten.
Sen är det bara till att förbereda inför nästa klass.
Min erfarenhet säger att det nästan alltid går bättre i andra klassen!
Hoppas att dettta hjälper dig lite!!!!!

Lycka till!!!!

av: otto   e-post: challec@hotmail.com   kl. 12:30:52, 98-06-30

Upp
Tävling
Det är nästan omöjligt att skriva om det, finns det ingen klubbkompis som redan tävlar du kan följa med någon gång?
av: Tasja   e-post: tasja@algonet.se   kl. 22:39:11, 98-06-29
Upp

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.