Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Hur gör jag???


Hur gör jag???, Karin!!, 10:16:41, 98-05-04
- -, Raja, 18:49:20, 98-05-04
Häst som sticker, Anneli S, 15:04:57, 98-05-04
Sken..., mia g, 12:56:04, 98-05-04
Prova NH, Roper, 22:49:56, 98-05-04
Tack !!!, Karin!!, 09:19:17, 98-05-05
Hur gör jag???
Hej !!Jag ska ha en fjording i sommar och han är väldigt stark. Nu undrar jag hur jag ska få stopp på honom när han sticker ?Så alla som haft/har en fjording skriv tillbaka !!
av: Karin!!   kl. 10:16:41, 98-05-04
Upp
- -
Min Fjordhest stakk også da jeg fikk henne. Det har ho slutta med nå-heldigvis. Det som var "feilen" med henne, var at ho ikke var trent ordentlig, ikke mye håndtert, osv.
Når jeg rei mye på henne, dreiv veldig mye på med henne, også videre, oppfører (og oppfører) ho seg veldig eksemplarisk!
Du spør hvordan du skal få stoppa henne. Når ho først har stikki, kan du prøve (hvis du husker det da!), å ri henne på stadig mindre volter. Til slutt "klarer" ho ikke å galoppere lenger. Hvis ho begynner å stikke med å bukke, så må du ri med god kontakt på tøylen, sitte djupt ned i salen, og dra hue' hennes opp hevr gang ho prøver å ta det ned. For å få det til, må du være veldig oppmerksom, og konsentrere deg fullt og helt om hesten.
Skjenn på henne når ho stikker, det får ho/han IKKE lov til!
Altså:
Vær bestemt, ri framover med faste sjenkler når den tuller, og gjør som jeg har skrivd ovafor. Det hjalp for meg!
LYKKE TIL, håper det går bra! :)

av: Raja   kl. 18:49:20, 98-05-04
Upp
Häst som sticker
Min fråga är: skall du verkligen låna en häst som du inte klarar av? Om hästen sticker med dig så behöver du träna mycket dressyr med honom och det helst för instruktör så att ni kan få hjälp tillsammans.

Jag har två fjordingar. Den äldsta, som nu är 13 år, försökte sticka med mig när jag fick henne. Det jag gjorde var att sätta henne på bakhasorna så att hon fattade att hon inte skulle göra så. Troligen hade hon stuckit med sin förra ägare, så det tog lång tid innan hon fattade att detta beteende inte var accepterat längre. Under denna tid arbetade jag mycket med att få henne att acceptera bettet, lyssna på små hjälper och bli lydig helt enkelt. Det var ett hårt jobb, men nu är hon lydig och lyssnar på små hjälper. Men att få henne sådan har alltså tagit flera år. Att hon ALDRIG skulle sticka kan man ju dock inte garantera, visst kan hon dra iväg om hon blir skrämd eller tycker att det är jättekul. Men nu räcker det med att påminna henne lite försiktigt om att jag är med, så sansar hon sig.

Min andra häst har jag själv fött upp och honom har jag aldrig behövt att "träna om" på detta sätt. Han har från början lärt sig hur man uppför sig. Tyvärr finns det ganska många oridna och ouppfostrade fjordingar. Då dessa dessurom är starka och pigga, så kan de förvandlas till rena ångvältar och efter en tid som ångvält behövs det en erfaren ryttare som kan gå in och bryta beteendet.

Som sagt: jag tycker inte att du skall låna en häst som du inte klarar av...
av: Anneli S   kl. 15:04:57, 98-05-04

Upp
Sken...
Det är inte så mycket att göra när han sticker, annat än att inte ramla av, men du kan förekomma honom så att han inte kommer till det stadiet att han drar iväg med dig. Undvik att galopera hemmåt när du är ut och rider och om du galoperar på ett fält,håll dig på en volt. Rid mycket dressyr och undvik att vara 'ut och flänga', rid med ordentliga kompisar som rider med dig och inte tycker att det är roligt att försöka få din häst i sken.....Lycka till!!!
av: mia g   kl. 12:56:04, 98-05-04
Upp
Prova NH
Hejsan!
Ett mycket vanligt problem du har, kan bero på väldigt mycket.

Det låter dock som att du skulle börja jobba honom från marken, lär honom att du är ledaren. Se till att han ALLTID går en bit bakom dig när du leder honom inte jämsides
jämte dig. När du stannar ska han också stanna. Även de mest missanpassade hästar
brukar lära sig detta väldigt fort på ett par
gånger oftast. Du har nu etablerat lite ledarskap, prova sedan att ställa honom helt
still medans du går runt honom och klappar honom över hela kroppen. Du kan sedan prova
att vifta och hoppa runt honom tills han acceppterar det. När du lyckats med dessa saker har du etablerat ledarskap och vunnit förtroende.

När du sedan rider honom, bör du göra det med ett bettlöst huvudlag eftersom en av anledningarna tillatt många hästar blir stressade och heta beror på att de blivit hårt tagna i munnen, det är ju vår naturliga reaktion när hästen drar iväg men passa dig för att ta för mycket. Om du nu ändå sklulle ta i honom ge LÅNGA tyglar så fort han stannar och detta ska ske direkt, han kommer då att uppfatta eftergiften som belöning, blir du hängandes kvar efter det att han stannat blir du aldrig av med problemet.

Ett bättre sätt är låta honom springa så fort han vill men istället lägger du honom på en liten volt så att han blir tvungen att sakta ner. Denna metod har principen att allt är tillåtet, men det är enklare att gör det rätta.
av: Roper   kl. 22:49:56, 98-05-04

Upp
Tack !!!
Tack så mycket för alla svar, nu kommer det säkert att gå jättebra.
Tur har blivit en mycket lydigare häst nu.
Jag testade tipsen när jag kom hem och de fungerade det !!!

av: Karin!!   kl. 09:19:17, 98-05-05
Upp

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.