Jag läste precis ett inlägg på en annan diskussionssida angående tre-årstestet i Tingsryd. Jag var själv där och lade märke till samma sak som denna tjej skrev... Nämligen att... På gångartsbedömningen såg man stor skillnad mellan hästarna vad gällde form och utbildningsnivå. De hästar som var ridna mycket var välmusklade och gick med krökt nacke, men... De hade över lag dålig gång. Däremot de hästar som var mindre ridna och fortfarande inte hade krävts att gå på tygeln hade bättre gång. Själv tycker jag att många rider in sina hästar för tidigt och går fram för fort. Det märks genom att gången försämras då hästen vid så ung ålder inte har balans och styrka att gå på tygeln. Den kan helt enkelt inte bära upp ryttaren samtidigt som den trampar under sig. Detta medför att den kortar ned på sin gång istället. Själv tycker inte jag att man ska kräva någon "form" på hästen förrän den är minst fyra år. Det första året ska man rida flera gånger i veckan, men korta pass och utan krav. Låta den träna upp sin balans och få den att bjuda framåt ordentligt. Många unghästar är istadiga och det tar tid innan de får den rätta bjudningen. En treåring ska ha roligt och få bli löshoppad och riden i skogen, inte tränad markarbete i ridhuset mer än nån gång då och då. Men som sagt va, många går nog så fort fram för att de ska kunna visa hästen på treårs-testen. Jag skulle gärna vilja höra vad ni tycker om ridning av unghäst.
Jag tycker också att det är fel att brådska på inridningen, men utvecklingen går ju åt det hållet nu att man uppmuntrar till tidigare träning med unghästarna - tänker på det nya treårstestet som träder i kraft nästa år, och på den uppsuttna hoppningen på Kvalitetsbedömniningen som började år. En del hästar ju går alldeles utmärkt att börja rida i januari när de är tre, men många är omogna och valpiga och behöver mer tid på sig. Jag tycker det är synd om dessa hästar som kanske blir pressade för tidigt för att kunna visas upp på ridprovet (som i och för sig är frivilligt) i samband med det nya treårstestet (som kommer alltså inte kommer att gå på hösten, utan på våren för att man ska hinna betäcka de bra stona).
Däremot vet jag inte om jag håller med om det där med att tre-åringarna som gick i form hade sämre gång än de som såg ut att vara tagna sent. Jag såg visserligen inte testet i Tingseryd, men några hästar hann jag se när jag var på tre-årstestet i Falkenberg med min häst. I stort sett alla såg välridna och trevliga ut, och de gick i en bra unghästform. Min häst var riden i två månader innan testet, och hon har verkligen förbättrat traven från premieringen i somras. Hon blev bara starkare och starkare för varje gång som jag red henne, och hade jag börjat tidigare hade även galoppen blivit bättre (det är den nu, tre veckor efter testet).
Men att inte rida hästen i form förrän den är fyra tycker jag är synd, det blir både jobbigare för ryttaren och hästen då när man plötsligt ska sätta igång på allvar. Skritt på långa tyglar och trav i en bekväm unghästform ute i skogen tycker jag är en bra förberedelse inför "allvaret".
att man inte ska "kräva" någon "form" av en tre-åring. Däremot ska man uppmuntra den till att jobba "rätt". Men på tre-års testet såg jag många (inte alla) som satt och kämpade med formen på hästen och pressade hästen för mycket. En tre-åring ska enligt mig... Till en början "lufsa" lite ute i skogen o d., som jag skrev innan. Men när man känner att hästen har hittat sin balans och kommit i "harmoni" med ryttare och utrustning, kan man börja med lite "form - träning". Men min uppfattning var att många på treårs-testet började med "form-träningen" innan hästen var mogen för det. Däremot tyckte jag domarna skötte sig mycket bra som inte brydde sig om formen, utan kunde ge en häst som fotfarande var lite omogen men visade gångtalanger bättre poäng än en häst som gick i "dressyr-form" (Det var ju ingen korrekt dressyr-form men det skulle se ut så) utan gång. Hoppas ryttarna/hästägarna lär sig att det inte lönar sig att gå för fort fram.
Håller helt med dig RA. Det lönar sig definitivt inte att gå för fort fram, allra helst inte med de unghästar som är stora (har själv en 3-åring på 169 cm!) till växten. Min 3-åring är bara precis hängd på lite grann, och så löshoppad förstås. Min tävlingshäst, en stor bamse han med, red jag inte in helt förrän han var 4 ½ år gammal, och det har lönat sig, han är inte det minsta sliten, och verkar mycket fräschare och "ungdomligare" än många jämngamla!!! De prisrosetter man kanske kan jaga ihop när hästen är 4 år gammal (i unghästklasserna) är kanske inget mot alla priser (om det nu är priser man vill ha alltså) man kunde kammat hem i högre klasser efter några år om man väntat lite. Sen är det ju alltid så att vissa hästar håller, andra inte. En del håller inte även om man väntat, men det har ju en del med arvet och exteriören också att göra. Psykiskt tror jag dock att det alltid är bra att vänta tills hästen är lite mer utvecklad.