Jag har en islandshäst som är 13 år. Jag köpte honom ganska nyligenoch dåhade han varit hos en äldre dam som inte begärt så mycket av honom, och innan det så hade han gått handikapp ridning i 3 år. Han vart så uttråkad av det att de vartvungna att skicka honom till ett bete där han fick vila upp sig. Islänningar blir ju så uttråkade fort.Iallafall till problemet när jag rider honom själv tex så protesterar han hela tiden men det kan ju vara för att han tycker det är tråkigt att vara själv. Men han är nästan lika dan när man rider med andra hästar med. Och så har han blivit så tjurig sparkar åt en när man ska sitta upp och när man står i boxen och mockaroch han är där inne så bara han mejar ner en. Jag skulle bli jätte glad om jag fick svar snarast möjligen.
Om inte problemet beror på dålig uppfostran kan det bero just på att han är uttråkad och ensam. Ett hårt ord eller slag kan vara bättre än inget alls. Kanske vill han ha din uppmärksamhet.
Hej!Att slå hästen är bland det dumaste jag hört!Du måste bara läsa Böckerna Mannen som lyssnar till hästar eller Dansa med hästar.Du måste få din häst att lita på dig. Det är helt klart att ni inte litar på varanndra och att din häst ser dig som under lägsen.Du är en liten fjant i hans ögon och Jag tycker att du ska läsa böckerna för att i dom berättar dom hur du kan bli ledar hingsten och att det är du som bestämmer och om du läser böckerna kan du få lära dig hur du kan få hästen att göra som du säger med minsta vink,utan att slå eller skrika åt den. Läs böckerna bara jag lovar att du kommer att gilla dom.
Jag tycker du har helt rätt. Att slå hästen löser inte problemet, utan gör bara att häst och människa kommer längre ifrån varandra. Jag har själv läst Monty Roberts bok "Mannen som lyssnar till hästar", och jag kan bara säga en sak - läs den "Dubbel Annika". Och en annan sak... Jag har själv en häst som går själv. Han är jätteglad och har stor livsglädje. Han har t o m blivit mer tillgiven och sällskaplig sedan han fick gå själv. Jag menar dock inte att alla hästar är likadana. Det är viktigt att om hästen går själv hela dagarna i en hage vill den bli lite ompysslad på kvällen. Det är också bra om man har någon ridskola nära sig som man kan besöka så att hästen får träffa andra kompisar. Lycka till "Mankam" hoppas du och din häst hittar tillbaka till varandra. Att han reagerar som han gör tyder på att någonting är fel. Vad - det vet endast hästen själv. Hoppas du hittar "felet" och att det går att lösa.
Jag fattar inte riktigt vad ni menar, vem har sagt att man ska slå hästar?? Annika menar inte du att hästen bråkar bara för att få uppmärksamhet? Dvs :att kanske just den här hästens erfarenhet är att man måste bråka för att få uppmärksamhet och den enda uppmärksamheten den har fått då är slag och hårda ord, men det är bättre än ingen alls.. Men jag tror att den här hästen har tagit över "makten" och därför vill försvara sin box osv.. Det vore nog bra om du kunde få lite hjälp av någon erfaren hästmänniska (är det här din första egna häst?) För ibland när man står där och inte klarar av en situation och blir osäker så märker hästen det och allt blir värre.. Då hjälper det tyvärr inte med att läsa någon bok, utan man behöver lite hjälp på traven av någon som är van och har varit med om den här sortens maktkamp förut. Mvh Lotta B
Naturligtvis var det så jag menade. Hästen vet inget annat. Självklart ska man inte fortsätta med detta. Att slå har aldrig löst några problem. Ursäkta om jag utryckt mig oklart.
...tror jag om du anser att man inte får slå hästar. Då läste du aldrig ut boken "Dansa med häster". Läs slutet igen. Självklart måste man bruka våld mot hästar om de brukar våld mot en själv, eller som Hemphling uttryckte det att om en häst hotar ens livrum då måste man bestraffa. Omedelbart och lika snabbt skall ilskan rinna av en. Han sa även att han då alltid smekte hästen på samma plats som han slagit den direkt när hästen lydde. För att visa att nu är det rätt och dig tycker jag om, men MIG får du inte skada. Detta gör glada hästar, om de får tillrättavisningar när det är tvunget, men BARA om man för övrigt är god och vänlig mot sin häst. Vill man ta bort sura miner från sina hästar måste man bli en ledare. Hälsning Maja
För att försöka förtyliga mig igen. Jag menade inte att man skulle fortsätta slå på hästen. Utan naturligtvis visa hästen att uppmärksamhet och omtanke går att få utan att hästen behöver vara elak. Tyvärr är det så att vissa hästar som är ensamma har utvecklat ett beteende för att få uppmärksamhet, nämligen att vara "elaka", då är det alltid någon som slår eller ryter åt dem, och till slut tror hästen att detta är ända sättet att överhuvudtaget få någon uppmärksamhet. Det var detta beteende jag hänvisade till och det enda som hjälper är att ägna hästen tid och ha förståelse varför denna reaktion finns och inte själv använda samma metod.
...för jag har själv en islandshäst. Man måste uppmuntra dom så himla mycket. Viktigt är att variera ridningen mycket med långa/korta turer, snabbt/långsamt tempo och komma ihåg att träna saker ytterst få gånger. Skänkelvikningar högst 5 gånger och så vidare. Tränar du på att få ner hästen på tygeln en dag så får du träna på nåt annat nästa dag. Variera också var du rider, skogen/paddock/bana och lägg in lite longering och markarbete ibland. Det enda som jag tycker hjälper när hästarna är totalt uttråkade är att lämna hästen på bete så den få vila upp sig lite. Viktigt är att den går med andra islandshästar då, den här rasen måste ha artfränder att vara med. Du sa att den precis hade vilat, gick den i en stor hage med massa hästar då? Om inte, eller om du inte vet kanske det kunde vara bra att ställa av den så här i vintertid en månad bara kanske och sedan ta upp träningen och variera den. Viktigt är att när du känner att den inte vill att du föröker göra nåt anant som den gör är roligt. Självklart ska den inte bråka och vara elak mot den, men det finns ju säkert ett eller annat problem som ligger bakom. Och det är du som ägare som skall försöka ta reda på det. Det kan vara svårt, men lycka till!
Har ni kollat att hästen inte har ont någonstans? Hästar som har ont kan bli väldigt aggressiva. Jag tycker att mönstret verkar stämma in på din häst ovillig till arbete agressiv vid upsittning och nu även mot dig (du representerar arbete).
det är inte så att han är aggresiv eller nåt men han är allmänt trälig.Om man kollar på honom så ser han lidande ut.hans ögon är så sorgsna.Men inte för skryta så men han har det ändå väldigt bra hos mig.I och försig så går han ju inte med andra islänningar utan han går med min andra häst ett varmblod.Ett sto.Men jag har börjat rida med en annan islands häst nu en valack och det går faktisk väldigt bra.Inte för att han jublar av glädje men han tycker ju att det är roligt.Det där med att han skulle ha ont någon stans något sådant är det absolut inte.det vet jag till och med själv. Men jag skulle bara vilja ha lite råd hur man ska rida eller vad man nu ska göra och hur det ska gå till. PS: jag har ingen paddock.DS tavksam för svar!!!
att få en islandshäst att gå bra med andra hästar än islänningar. De har väldigt lätt för att exempelvis tappa tölten. Det är bra att du börkat rida med en annan islänning. Har du förresten köpt honom från island? Där är islandshästarna vana att gå i stora flockar med andra isisar, och det kan innebära problem om de inte har en annan isis som kompis. Kan inte det andra hsäten flytta hem till dig, eller kan ni inte hyra en isis att ha hemma? Det kan faktiskt vara lösningen på ditt problem. Men som jag skrev i mitt inlägg högre upp, se till att variera träningen väldigt mycket. Islandshästar har väldigt lätt för att "tappa suget". Det kan vara bra att så här i vintertid ställa av dem och låta dem vila under mörkret. De kan då gå ute dygnet runt och bara njuta av livet. Det kan ju vara lite svårt att hitta bra ridplatser där det är ljust, i alla fall i mitt stall.
Varför ska din islandshäst stå ensam? Hästar är ju flockdjur och mår sällan bättre av att stå ensam. Visst är det bra att han KAN stå ensam men måste han göra det jämt? Jag har också hört att just speciellt islänningar har stort behov av att få gå i en stor flock med andra pållar. Islandshästarna i vårat stall trivs i alla fall väldigt bre med att gå i "sin" flock! Med vänliga hälsningar / Erika P.