Börjat rida en häst,som inte blivit riden på ett tag.Väldigt känslig i mun och skänklar,men överpigg.Svår att hålla emot. Rider nu på vanligt bett.Kan jag pröva ett annat bett?I så fall vad? Har även små tricks för sig att bocka.
Det kan ju vara så att hästen upplever det vanliga bettet för tjockt och då blir det ju på sätt och vis för skarpt (byt till ett tunnare), eller att det är för tunnt (byt till ett tjockare).
Tänk på att tjocka bett av de flesta hästar uppfattas som obehagliga då de får svårt att stänga igen munnen. Om din häst är het att rida och stark så kan det många gånger räcka med att man byter nosgrimma. det går mycket mode i sådant och just nu är pullargrimmorna populära, men de är ochså väl beprövade. eftersträva att in i det längsta rida på normala bett av rätt tjocklek, och kanske byt nosgrimma eller dra åt den du har ett hål extra. Det kan ochså vara bra att fundera på energi innehållet i maten du ger din häst får den för mycket energi i förhållandet till arbet blir den ju självklart pigg.
Det är verkligen svårt att veta vad man bör göra om man har detta problem. Det råder många delade meningar i denna fråga som jämt är på tapeten. Här kommer lite tips som jag hoppas kan hjälpa dig.
1. Häng inte upp dig allför mycket på att problemet tvunget är bettrelaterat! Är hon het av naturen? Kolla med hennes förra ryttare. Om inte kanske du, som någon föreslog, måste se över foderstaten. Om hon faktiskt är het av naturen, som ju vissa hästar är, så är det snarare din ridning du bör anpassa till henne! Rid mycket volter och gör många övningar så att du hela tiden kräver hennes uppmärksamhet. Galopperar du bara på rakt spår är risken stor att hon får tid att tänka på det hon gillar bäst, att springa fort!
2. Om din häst är het och känslig av naturen så kan det faktiskt vara bättre att inte välja ett för skarpt (tunnt) bett. Risken är då stor att hon (om hon är känslig i munnen speciellt) krullar ihop sig och blir som en spänd fjäder för att komma undan denna skarpa inverkan. Detta leder inte sällan även till bocksrång och dyl.
3. Prova dig fram till ett bra bett som BÅDE du och hästen är nöjda med! Det kan bli en dyr historia men det är väl spenderade pengar ändå.
Om du först och främst koncentrerar dig på nr 1 så tror jag att det kan lösa sig med tiden. Alltför många ryttare anpassar hästens utrustning efter sin ridförmåga istället för att anpassa sin ridning (lära sig mer)efter hästens behov! Lättare kan det beskrivas så här:
Sök anledningen till ett problem:
I första hand hos dig själv. I andra hand i den utrustning du använder. I sista hand hos hästen.
(Om problemet trots allt ligger hos hästen kan du oftast ändå lösa det genom att anpassa ditt förhållningssätt till hästen utan att blanda in en massa skarp och tvingande utrustning).
Detta var mina tips och synpunkter. Skriv gärna vad ni tycker om det. En objektiv dialog leder oftast till många goda idéer!
och råd från Cissa. Jag vill bara tillägga en sak: man kan aldrig "hålla emot" en pigg häst, det enda man uppnår då är att få en häst med okänslig mun. Det är förmodligen därför den bockar som protest. Tänk på att när du vill göra en förhållning så måste den alltid efterföljas av en eftergift. Många små förhållningar och eftergifter (halvhalter) minskar tempot. Om man däremot håller ett konstant motstånd så ger man hästen en chans att lägga sig på bettet, det är då de blir tunga och man inte orkar hålla dem. Ju tyngre häst, desto snabbare måste ryttaren vara i sina hjälper!
Se även till att variera ridningen, din häst verkar vara samma typ som den jag rider: full uppmärksamhet så länge det inte är tråkigt... Det är svårt, men man kan träna all sorts dressyr ute i skogen också. Tyvärr blir det oftast ändå att man rider "transportsträckor".
Nu är det tyvärr så att alltför många hästar upplevs som problemhästar av sin ryttare på grund av en felaktigt använd eller avpassad utrustning. så jag tycker fortfarande att du skall se efter vad det är som felas. En felaktigt avpassad achengrimma kan t ex få mungipan att nypa mot tänderna och alla som har bitit sig i kinden någon gång vet väl hur ont det gör. om man då var häst skulle inte det logiska då( i hästhjärnan) vara att fly det onda. det kan vara sådana enkla detaljer som ibland orsakar stora problem. därmed inte sagt att man inte skall försöka hitta en vettig form av utbilndingsplan för sig och sin häst så att man kan utvecklas framåt tillsammans i stället för att stagnera i sin utveckling och eller gå bakåt. I sista hand är det fel på hästen men då är det oftast på grund av smärta från en eller annan del av kroppen. Hästar har inte hyss för sig utan anledning