Hejsan!Jag är nyfiken på träningssättet att skritta hästen utomhus ( oftast då på slätt underlag) med mer eller mindre spämd gummisnodd!Jag tvivlar på inverkan.Har hört att efter 1 h skritt med gummisnodd har hästen kommit tillbaka svettig och löddrig mellan benen.(Inte för att det = bra träning, men uppenbarligen ansträngande för den hästen)Kan ni berätta lite om hur det går till.Hur fungerar denna skritt-träning?Kan gummisnodden verkligen hjälpa att "TVINGA" musklerna att arbeta rätt???Det låter nämligen som om hästen bara tyckt att det varigt fysiskt jobbigt att böja onaturligt på halsen och psykiskt jobbigt att bli låst. För även om gummisnodden är en av de vänligaste hjälptyglarna...Jag vill veta om man med gummisnodde på detta sätt verkligen kan sätta bra muskler.DET LÅTER FÖR LÄTT!!!!
Jag tycker inte att man skall tvinga hästen till någonting, framför allt inte vid ridning därför undviker jag hjälptyglar. En gummisnodd som är för uppspänd går de allra flesta hästar och spänner sig mot.
Det är bara att gå till sig själv, att bli tvingad till någonting gör att man blir negativt inställd till det från början.
All ridning skall komma inifrån och hästen skall själv komma fram till rätt form på sitt sätt, genom rätt arbete. Det finns inga genvägar.
Alla hästar är olika och lär sig olika fort samt har olika förutsättningar kroppsligt. En kort och kompakt häst har lätt att korta sig men svårt att bli lång, då behöver den få utrymme att bli det. En lång häst har lätt för att länga sig och svårt för att korta sig, så den måste få komma fram i handen utan att hänga.
Många ridskolor använder gummisnoddar på hästarna för att spara dem, det finns både för och nackdelar med det. Eleverna lär sig att hästens huvud skall vara nerspännt och man får inte samma reaktioner som på en häst utan. Är det bra eller dåligt? Vad ger det för signaler?
En halsförlängare är ju en mild hjälptygel, och vitsen är att den ska hjälpa hästen att söka sig framåt/nedåt. Om hästen är avslappnad och villigt går framåt, gör den ingen skada men heller knappast nån nytta eftersom man då kan arbeta hästen utan gummisnodden. Om hästen däremot kämpar emot och verkligen behöver sänka sig, så tror jag inte att halsförlängaren hjälper något. Hästen kommer förmodligen bara att spänna sig mer, och risken är då att han kommer att utveckla fel muskler och få "underhals". En övning för att få hästen att slappna av i halsen är att trava på volt och göra sidförande hjälper med innerskänkeln samtidigt som man leder inåt, du kan låta det ledande tygeltaget ligga kvar några steg så att hästen måste trampa ordentligt i sidled. Då brukar den spändaste häst börja slappna av i nacken. Som redan sagts så kan man ju spänna hårt eller löst och allt däremellan. Jag har aldrig sett ett bra resultat med hård inspänning, i alla fall, så ha den gärna lite lösare. Pröva och se hur hästen reagerar, men ta gärna bort den efter en stund och se om hästen arbetar bättre.
Lycka till och skriv gärna hur det fungerade för dig!
jag rider helst utan hjälptyglar men behövde det ett tag på min travare, det hjälpte, men jag tog bort dem fort när dem inte behövdes mer! På mitt gymnasium använder vi hjälptyglar vid longering men oftast ej vid ridning,
Jag har svårt att tänka mig något mer förödande för skritten än att skritta hästen en timme inspänd. Ger garanterad mindre övertramp och spänd gång och kanske t.o.m. passartad skritt på längre sikt. Har man väl saboterat skritten på en häst är det väldigt svårt att få tillbaka den. Skritta på lång tygel istället över kuperad mark.
Man ska inte ha inspänning i skritt (oavsett typ) eftersom man i skritt på tygeln måste pendla med i hästens huvudrörelser. Detta kan ingen hjälptygel fixa på ett bra sätt. Detta gäller ALLA hästar. Alltså, regel nummer ett om hjälptyglar : aldrig en längre stund i skritt. Se också mitt andra inlägg om vad som händer när hästens rörelse hindras i skritten.
Tack. Det känns bra att ha lite mer underlag till påståendet om hur fel det här är.Nu ska detta med eran hjälp framföras i mitt annars trevliga stall!Tack igen!