Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Spansk-Portugisisk ridstil...


Spansk-Portugisisk ridstil..., ida, 23:11:21, 98-05-01
Rida Spanskt!, tjelle, 16:44:47, 98-05-04
spansk ridstil, Havanna, 16:37:20, 98-05-04
Svar Spansk-Portugisisk ridsti..., Roper, 20:33:24, 98-05-02
Så var vi där igen!, Anneli S, 15:21:46, 98-05-04
Allvarligt talat Anneli S., Roper, 17:56:31, 98-05-04
Fungerade inte, sofie, 13:05:32, 98-05-07
sofie:, Robban, 12:00:45, 98-05-23
western, Havanna, 12:15:31, 98-05-05
ämne, Robban, 12:27:56, 98-05-23
en sak till, Havanna, 12:19:09, 98-05-05
Hej Havanna, Roper, 22:04:02, 98-05-19
Spansk-Portugisisk ridstil...

Är det någon som har varit i kontakt med den Spansk-Portugisiska ridstilen? Lånade en bok på bibblan (Dansa med hästar, av Hempfling) och vart interesserad av denna okända ridstil. Har fattat att man mest rider med skänklarna och på ett väldigt "snällt" sätt.

mvh Ida
av: ida   kl. 23:11:21, 98-05-01

Upp
Rida Spanskt!
Jag ar intresserad av medeltida ridning/renassans ridning. Det finns tyvarr inte sarskilt mycket publicerat pa svenska om hur man verkligen rider sa har. For den intresserade- jag har Hertigen av Newcastles ridlara i faksimil.( pa engelska) Originalet ar fr 1600-talet och anda ar den ganska lattlast. Jag bor i skane, vill nagon lasa denna bok. (Jag har nog enda exet i sverige. Ring! O416-18610 tala m Anna.....) Jag har aven massor av litteratur om tournerspel etc.
Jag soker intresserade av att starta en tournerspelsgrupp. Rider du en fries, nordsvensk, fjord, welsh cob eller ras/korsning som liknar dessa raser-eller inte har egen hast men vill lana. (tva nsv hingstar samt en ponny tillganglig). OBS! Destrier Noir ar inte en "Hollywood" inspirerad grupp utan skall vara historiskt forankrad mest 1400-talet. Aven du som ej vill rida men vill gora medeltida saker till fots--Call me, NOW!

av: tjelle   kl. 16:44:47, 98-05-04
Upp
spansk ridstil
Jag har sett en del och läst en del om en ridstil som kanske är den du frågar om. Är det den där man rider med långa läder och bl.a. lär hästen skritta väldigt fort med inaktiv rygg så att ryttaren kan glida runt bekvämt?

av: Havanna   kl. 16:37:20, 98-05-04
Upp
Svar Spansk-Portugisisk ridstil
Detta handlar inte om några som helst märkvärdigheter, det är bara det naturliga
sättet att se på hästen, NaturalHorsemanship.

Få hästen dit man vill genom samverkan , kommunikation och kroppsspråk, utan en massa
mekaniska hjälpmedel som används inom den "vanliga ridningen".

Även Westernridningen har starka influenser av detta sätt att se på hästen.

Kolla denna site:
www.algonet.se/~nnha

av: Roper   kl. 20:33:24, 98-05-02

Upp
Så var vi där igen!
Ständigt detta tjat om att westernridningen är så himla naturlig, medan vanlig/engelsk/klassisk ridning använder en massa tekniska hjälpmedel för att uppnå de mål man vill.

Som vilka då? Så vitt jag vet så använder ganska många westernryttare sig av sadel, huvudlag och bett precis som vanliga ryttare. Om man läser senaste Ridsport Special så får man dessutom lära sig att den kände westerntränaren Per Larsson använder en bosalito, d.v.s. en "liten bosal" d.v.s. igen - en nosgrimma i råhud när han börjar rida sina hästar på stångbett.

Sporrar, som är ett tekniskt hjälpmedel, används av BÅDE vanliga ryttare och westernryttare.

Så är det ju då ridspöet, det fruktansvärda...men jag läste just ett reportage om en NH kurs där det talades om en "carrot crop". Detta var ett spö som användes för kommunikation och belöning. Och de flesta som använder spö gör det nog för kommunikation och för att förtydliga hjälperna. Att använda spöet som bestraffning är nog mindre vanligt.

Inspänningstyglar finns ju naturligtvis. Men dessa används inte av alla vanliga ryttare. Och att man använder dem på ridskolehästar är ju för att skona hästarna och att göra det lättare för ovana ryttare att sitta på hästarna. När westernridskolor som tar emot rena nybörjare blir vanligare så kanske gummisnoddarna återfinns även där.

Vanlig ridning bygger också på kommunikation och förståelse!
av: Anneli S   kl. 15:21:46, 98-05-04

Upp
Allvarligt talat Anneli S.
Menar du verkligen att snoddar och används av mindre erfarna ryttare för att skona hästen?

Isåfall blir jag verkligen rädd, vi har väl
idag ändå kommit så långt att det inte skall
behöva debatteras att hästen mår mycket bättre av att balansera sin egen form än att
bli tvingad in i någon sorts form av hjälpmedel och oerfarna ryttare.

OM man nu ska använda hjälptyglar, skall det ske av verkligt erfarna ryttare som verkligen vet vad dom gör, och dom ryttarna är inte speciellt många.

Inom westernridningen används dessutom bettet
på ett helt annat sätt än inom vanlig ridning.
Det används dessutom inte förrän hästen kommit en bit i sin utbildning, man rider in
hästarna i grimma eller sidepull.

En fråga, eller förresten två:

Kan du ge mig en vettig förklaring till varför man skall använda snokremmar och nosgrimmor på huvudlag med bett?

Vad är det för fel på att vilja vara ett med
hästen, när hästen gör som du vill utan hjälpmedel bara genom ditt kroppsspråk.
Det är oslagbart när man väl upplevt det,
själv har jag både jobbat på vanlig ridskola
och ridit vanligt förut.
Men jag provade på Western en gång och sedan fanns det inget alternativ, efterhand kom jag i kontakt med NH som är ännu häftigare.
Du borde prova du kommer inte att ångra dig jag lovar.


av: Roper   kl. 17:56:31, 98-05-04

Upp
Fungerade inte
Jag började skola om min häst till westernridning och tog bl.a bort nosrem och annat på det vanliga tränset. Bytt ut bettet mot ett rakt happy mounth bett hade jag redan innan. Så blev han sjuk och jag kunde inte rida honom på 7 månader eftersom han hade fått en jordböldsbakerie på ryggen. Så jag kunde bara longera och tömköra. Efter det har han fått ovanan att öppna munnen, med tungan peta bettet framför tänderna dra åt sig tyglarna och busa.Vet inte om det är för att han varit sjuk han har börjat busa. Nu har jag gått tillbaka till vanligt träns med nosrem och det går jättebra!!!
av: sofie   kl. 13:05:32, 98-05-07
Upp
sofie:
skyller på bakterieangreppet på westernridning eller vad är det frågan om? Jag kan faktiskt inte annat är att småle :)

I 7 månader longerar du och tömkör din häst. När du sen ska rida honom visar det sig att du gjort fel vid longeringen och tömkörningen. Resultat: Hästen "busar" och bråkar med bettet.

Menar du att du inte sätter din markhantering i samband med hästens beteende utan du sätter sambandet till westernridning som du provade 7 månader tidigare?? ojojo

För övrigt rider du inte "western" bara för att du tar bort nosgrimman och stoppar i ett stång. Jag vet många som rider "engelsk" och har tagit bort sin nosgrimma...

Vet inte om jag missuppfattade dej och gjorde jag det ber jag om ursäkt för min aroganta stil.
av: Robban   e-post: ionix@mindless.com   kl. 12:00:45, 98-05-23

Upp
western
Roper jag är ledsen att jag måste säga det, men du ger ett inskränkt intryck och har tydligen redan bestämt dig för att klassisk ridning är fel, så jag vet inte riktigt om det är lönt att argumentera...

Däremot kan jag förklara varför man visst kan ha t.ex. gummiband om en total nybörjare rider. Det är i det fallet i alla fall bättre att hästen får ett litet stöd att gå på (som du vet rids hästar inom klassisk ridning med kontakt med bettet) och lite stabilitet när nu nybörjaren glider rund i sadeln och gör fel. För fel gör vi alla i början. En häst som gärna går med huvudet rätt upp och sänkt rygg med nybörjaren är det bättre att de får hjälp av t.ex. snodden att sänka huvudet även om den förstås inte kan anses jobba i form där.

Jag har läst ganska mycket om western och det vanliga som jag läst är att man börjar med vanligt tränsbett precis som inom klassisk ridning och efterhand går över till en typ av stångbett.
Bett är inget negativt för en häst som rids på rätt sätt. Jag vet inte vad en snokgrimma är (har du hittat på det ordet själv? - det används inte inom dressyr i alla fall), men nosgrimma används på unga hästar (tänk på namnet remontgrimma för remonter) för att de inte ska få någon ovana att greja med bettet eller gapa. I högre klasser när man rider på kandar (jfr ert stångbett) har man bara en övre ring som inte håller ihop munnen utan då ska hästen ha accepterat bettet.
Läste i Ridsport att man ofta använder något som i princip är en martingal på unga hästar inom western - jag förstår inte varför
det skulle vara så himla mycket skonsammare än något annat hjälpmedel.
Det är kul att du hittat en ridstil som passar dig, men jag skulle vara tacksam om du kunde vara lite mer tolerant och inse att andra gör saker på ett litet annat sätt. Att man jobbar med hästen på hästens villkor är självklart även inom klassisk ridning. Kan du inte se det beror det på att du är okunnig om vad det handlar om, tyvärr.

av: Havanna   kl. 12:15:31, 98-05-05

Upp
ämne
Man är lite ute på hal is om man blandar ihop naturell hästhantering med western. Det har under årens lopp nästan kommit att bli synonymt men på senare tid har även klassisk ridning börjat anamma det hela. Jag har läst att ryttare som Kyra använder tekniker och principer som direkt kan härledas till naturell hästhantering.

Många stora tränare inom western, t ex Bob Loomis rekommenderar drawreins för att hålla huvudet på plats. Running martingale är allmänt utbrett och standing martingale eller tiedowns förekommer ofta. Cowboy Cavesons eller munstängare förekommer inte heller alltför sällan. Den ligger en bit bakom bettet istället för framför men fyller så vitt jag vet samma funktion som en engelsk munstängare.

Al Dunning rekommenderar att man ska sporra hästen på skuldrorna då han inte vill backa. Ryck och slit i tygeln ser man ibland på westerntävlingar i sverige. Tydligt blev det på dummy stoppin SM i borås. Ingen vacker syn tyckte jag.

Natural horsemanship är en ambition att söka bättre, snabbare och mindre våldsamma vägar till samma mål. Resultatet är ofta bättre resultat på ibland t om kortare tid.

Ofta kan man tala om tvingande hjälpmedel som dåliga ursäkter på bristande kunskap. Anneli nämner Pat Parellis olika hjälpmedel som han kallar carrotstick. Man ska ha speciella grimskaft och en speciell grimma. Han är ensam om att säja dessa krav, han säljer förmodligen mest prylar och har mest pengar av alla "NH" tränare oxå. De andra nämner inga speciella hjälpmedel. Använd det du känner behag med.

John Lyons och Monty Roberts använder ett lasso. Men citat från Lyons: "Jag använder ett lasso bara för jag är uppvuxen med det. Om du bara traslar in dej använd nått annat!" Det hänger inte på utrustningen utan principerna.

slutsats: Blanda inte ihop "nh" med western. (Även om det ibland är synonymt) Den enda "nh" tränare jag sett som inte har cowboy hat och boots är Hemfling. (Han har gymnastikskor ham :) )



av: Robban   e-post: ionix@mindless.com   kl. 12:27:56, 98-05-23

Upp
en sak till
Vadå inga hjälpmedel inom western? Man har väl sadel och träns och en del annat också precis som inom vanlig ridning. Precis som Annelie skrev.
av: Havanna   kl. 12:19:09, 98-05-05
Upp
Hej Havanna
För det första vill jag säga att jag inte har något emot klassisk ridning men då menar jag klassisk ridning inte den ridning som idag bedrivs på riskolor och av deb yppersta dressyreliten.

Du läste nog inte ordentligt, snokrem skrev jag vet inte om det heter så, men jag tror du förstår vad jag menar. Detta är ett hjälpmedel som härstammar från den tid när hästen användes i det militära när hästen var så slut att den inte längre orkade bära sin ryttare sattes käkremmen(Hempflings benämning på otyget)på för att inte ryttaren skulle dra ur bettet ur munnen på hästen eftersom ryttaren nu istället fick leda sin trötta häst. Sedan dess har den blivit kvar,
det har aldrig slagit dig att när hästen gapar är det något som är riktigt bra med betsling/bettbehandling och att nosgrimman/käkremmen hindrar hästen från att uttrycka sitt missnöje?

Okunnighet?
Ja, jag ska villigt erkänna att någon expert är jag inte men jag är hela tiden öppen för intryck.
En gummisnodd skapar inte samling, samling kommer bakifrån. Det enda snodden eller gramantygel gör är att tvinga ner hästen i en för den onaturlig position, långt bakom lodplanet.

Tyvärr rids det på detta sätt även på elitnivå och på våra ridskolor.
Detta sätt att rida på sliter ut hästarna
och orsakar skador.

Eftersom jag själv är så hemma inom dressyren
så skulle jag vilja, oavsett vad du tycker om mig eller western(som för övrigt innehåller mycket dåligt som inom allt finns det avarter)att du läser följande länk.

www.torget.se/users/s/Self/Dadde/start.htm

Dag Nätterqvist, en av våra riktigt stora hästprofiler förklarar sin ståndpunkt om dagens för hästen skadliga ridsätt och sitt förslag till förbud mot gramaner.

Ha det!

av: Roper   e-post: roper@algonet.se   kl. 22:04:02, 98-05-19

Upp

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.