Jag fick genom mitt jobb tillfälle att prova på islandshästridning för några månader sedan. sedan den dagen är ingenting sig likt; jag blev helt frälst!!! Sedan dess har jag ridit turridning i i genomsnitt 3 ggr/vecka! Jag har insett att jag aldrig kommer att ha råd att köpa häst om jag ska fortsätta så här...Därför har jag sedan ett par månader letat efter en islandshäst att ha på foder för att se om intresset håller i sig och det kan bli aktuellt att köpa egen islandshäst. Nu har jag äntligen fått svar. Hästen låter perfekt för mig, men jag har ännu inte varit och tittat på den. Den ska lånas ut på foder from Dec och 18 månader framåt. Nu till mitt problem: Jag är nervös för att inte klara av det! Jag känner mig som helt nybörjare när det gäller hästar trots att jag haft häst i 13 år. nu har jag dock inte ridit på flera år. Jag har heller aldrig haft en häst inackorderad som jag måste ha nu. Innan har jag haft eget stall och hela familjen har hjälp till. Jag har ett bra stall i närheten där jag får ha hästen. Jag hjälper redan nu till med hästarna där och är helt säker på att hästen kommer att få det bra. Ägarna är duktiga hästmänniskor men har ingen vana av isisar. Jag har varit i kontakt med en islandshäst- instruktör i närheten som erbjudit mig lektioner 1 g/vecka. Jag känner nämligen inte att jag kan RIDA, jag har aldrig gått på ridskola utan befarar att jag mest SITTER häst. Jag har dock en vilja att förändra detta. (Ridkompisar menar dock inte att jag är helt värdelös) Jag har även tänkt att jag skall försöka hitta en "reservryttare" att ta till ifall jag blir sjuk eller har annat förhinder. Har ni några råd omkring detta? Jag känner att det är mycket jag behöver råd om (det mesta) när det gäller islandshästar. Jag har läst ALL information jag kan komma över, men vill ha råd från "vanligt folk" som har egen erfarenhet. Jag tror väl visserligen inte att jag är helt bakom flötet när det gäller hästar, men eftersom jag verkligen vill ge den här hästen ett riktigt riktigt gott hem så vill jag veta ALLT!!! Jag tycker att det verkar vara många kunniga som skriver inlägg på dessa islandshästsidor så SNÄLLA hjälp mig med råd! Ex. foder, ev. vintervila eller inte, tips för fodervärd, boktips, varningsord etc. Ingen information är ovälkommen!!!!
Tack på förhand från en nervös ev. blivande fodervärd!
Jag tycker nog att du skall försöka hitta ett stall där det finns mer islandshästar än din egen. En islandshsäst kan lätt tappa sina gångarter om den inte har någon av "de sina". Jag är ingen expert inom det området, men enligt vad jag har hört är det så. Foder tycker jag att du skall höra dig för vad ägaren använder, det kan ju inte vara bra att helt byta foder? Vintervila sätts på våra islandshästar, men främst för att det är för mörkt för att rida för oss på vintern. Hör med ägaren vad han/ hon rekommenderar. Vintervila är dock inte nödvändigt, men kan vara bra om hästen "har tappat det intresse för ridningen han en gång hade". Titta i tidningar, t.ex ridsport, islandshästen efter fodervärdar. Helst skall det ju vara någon som har ridit isladnshsätar förut, det är ju lite annorlunda mot att rida "vanliga hästar".
Hej Du förefaller mig vara ödmjuk inför det här med häst och ridning och det är en underbar egenskap. Jag tycker att du skall ta hästen till dig, anskaffa din "reservmänniska" och börja att rida. Jag tror i och för sig att det går bra att ha hästen i ett stall utan andra Islänningar, Jag tror inte att som det skrivits i ett annat svar till dig påverkar hästens gångarter, kan itne se vad det skulle bero på i så fall. Men det finns en hake. Din häst ivll ha det lite svalare i stallet än halvbloden, och han vill gå ute i ur och skur, men gärna komma in under sommarkvällarna när det ärmycket knott osv. Kolla att de går med på att du använder stallet sommartid, så de inte stänger hela härligheten för att skura allt på en gång. Du bör använda dig av ett täcke regniga blåsiga dagar under hösten. Däremot kanske din häst blir lite ensam utan andra Islänningar i Hagen. Det är inte alltid att det går bra med halblodshästarna och Islänningar. och framför allt kanske de övriga inte vill ha sin häst ute i snöyran som du vill att din skall vara (jag tar in mina när vädret är som värst på hösten ) Men det kanske finns någon trevlig gammal ponny till sällskap för den. Rid på du, utveckla dina gångarter, de tappar den inte på grund av andra hästar, men på grund av dåliga ryttare Ta vara på den där instruktören du har och lär dig rida och du kommer att ha stor glädje av din islänning och dess gångarter. Lycka till från en som sysslat med Isläningar i 18 år och har fyra stycken i stallet. Ewa
Hej Helena! Gå med i Svenska Islandshäst Föreningen som även har regionalklubbar runt om i Sverige. Förut att det står fakta om islänningen hänger man med i "islandshäst världen" vilket är kul om man är intresserad. Lycka till med hästen /Ulrika
Som du kanske märker finns det många olika åsikter, men så har ser jag på detta. Jag har haft islandshäst i 13 år. I alla år utom ett har min/mina hästar gått med halvblod. Hästens gångarter påverkas inte av huruvida den går med halvblod eller ponnyer. Den som tycker sig märka det har nog ändrat sin egen ridning då de stått ihop med halvblod. Mina islandshästar sköter jag på samma sätt som våra halvblod. Dvs. riktig foderstat( var noga med kvaliten på hö,gå inte på det, att islandshästar som är så lättfödda kan ha mindre protein i sitt hö), uppstallning när de rids, inte gå ut svettiga i hagen utan täcke osv. Dvs. vanligt sunt förnuft. Islandshästar är inga "superhästar" som äter proteinfattigt hö, 2 dl havre och kan vila i veckan och ridas 2 timmar när det är vackert väder på helgen. Det en gammal syn som helt felaktig, och inget med "naturlighet" att göra. Temperaturen i ett stall kan för hästens del mycket väl vara kring 0 grader oavsett hästras. Tänk på att om du rider hästen svettig på vintern att hästen mår mycket bättre av att klippas på hals och under magen där den svettas än att stå svettig och knappt torka under natten. (Jag hade en häst som fick bronkit då den knappt hann torka under natten och kom ut i hagen dagen därpå när det var vinter.) Hästen förbrukar mycket energi på att torka som den kan använda till annat. Detta var lite kortfattat några råd som jag samlat på mig. Ta också kontakt med en erkänt duktig instruktör för att lära dig mer. Hoppas det går bra och använd ditt eget sunda förnuft samt diskutera med många olika innan du bildar din egen uppfattning och svälj inte allt blint vad någon säger.
Tyvärr verkar det inte bli någon häst för mig... Ägarinnan till hästen verkar inte riktigt seriös. Jag tror jag ska söka vidare. Är det nån här som vet ifall någon söker fodervärd till sin islandshäst???