hur du menar. Har hästen väldigt tjock päls så är väl det 'mycket päls'? Inte menar du väl att hästen fläckvis är naken?
Visst kan du lägga på svettäcke på en islänning, eller regntäcke om den ska stå ute i regnet. På vintern är det ganska vanligt att islänningar har täcken, när temperaturen kryper under -10 grader.
Om hästen inte är klippt behöver du nog bara ha täcke på hästen om du ska släppa ut den svettig efter en ridtur eller om stallet är mycket kallt. Annars lär hästens päls klara kylan. Det är bara när den är svettig som hästen börjar frysa.
Om hästen har varit svettig efter ett arbetspass, skall man alltid låta den torka i stallet innan den släpps ut i hagen. Islänningar är vana vid ett hårt klimat på island, och för mycket användande av täcke kan försämra deras päls och dess förmåga att hålla kyla ute. Använd bara täcke (t.ex svettäcke) vid behov, och kom ihåg att islänningar oftast inte behöver ha täcke på sig utomhus. Deras päls är gjorda för kyla!
hej! vill bara säga att det inte är helt fel o täcka en islänning ,på hösten ,tidigt ,så man slipper klippa ,den ,,om den ska tränas mycket ,för då kommer ju svettningen,o tänk så jobbigt i ridhus med all den pälsen,,o så svettig den blir då,,så då underlättar det för häst som människa ,,,,
För mig är det här med att klippa islänningar helt främmande. Gör folk det? Har aldrig sett en klippt islänning, och förhoppningsvis aldrig att göra det heller. Jag tycker att det är mot deras natur. Jag började intressera mig för rasen av just den anledningen, att den fortfarande är naturlig. Har haft ponnyer innan och tävlat hoppning, klippt och donat med 4 olika täcken och tillbehör, men jag blev trött på det. Vi har fem stycken islandshästar nu, och dom går ute dygnet runt på vintern och mår alldeles utmärkt av det. Det är ju så dom är uppfödda. Visst lägger jag på ett svettäcke och låter dom torka upp innan jag släpper ut igen efter ett svettigt ridpass, men det är också allt. Låt Islandshästen få vara naturlig i fortsättningen också! Så ni som vill hålla på med klippning, täcken och prylar: gå över till en annan ras…
till dig som var helt imot täcken på islandshästar. hur gör du med dina hästar om de har blivit svettiga när du ridit dem släpper du bara ut dem svettiga då eller? jag rider min islandshäst och den torkar dubbelt så snabbt om den är klippt,du verkar tro att islandshästar tål allt...de är precis som andra hästar. Lite tuffare men kräver exakt samma omvårdnad. Har jag missuppfattat dig eller?
hur islänningen går ute. Om du tränar din islänning i ett ridhus, kanske det är bra att ha täcke på den, det vet jag inte. Våra islandshästar går ute dygnet runt på vintern, och när de rids och blir svettiga får de vara inne och torka, eventuellt ha täcke på sig om det är för kallt.Brukar du klippa din islandshäst? Jag har aldrig hört talas om någon som klipper en islandshäst. Klipper du hela elelr bara över bogpartiet?? Eller var?
Tja, om din häst fryser så ska du lägga på den ett täcke, även om det är en islandshäst! Och det syns väll om det är nödvändigt..Jag vill även tillägga att jag har sett flaera klippta islänningar... Tack och hej! :)
ja,nog,är en islänning en naturlig häst,men ingen maskin,som klarar allt,,tränar man en långhårig:(vinter päls)isis i ridhus ,då svettas den betydligt mer,o orkar sämre o mår sämre,,,där av tidig täckning ,för o slippa ,få så mycket vinter päls,,o lättare med ,svettningen,tycker jag är en självklar sak,,,tror inte nån häst är okänslig,på nått sätt,vi har ett,annat klimat här i sverige ,än dom har på island,där tränas dom ute,o även där täcks o torkas svettiga hästar,,,vilket är en hästs rättighet,,tränas dom ute ,o är ute jämt,då är det en annan sak,,,,men glömm,inte att det är inga matcho,hästar som klarar allt,,tåliga javisst,men en gräns får det ändå,vara ,,hästen kan inte tala för sig,o då är ägarn skyldig o ta hand om sin häst på ett värdigt sätt!,,
Det är ju en skälvklarhet att en svettig häst måste ha täcke på sig så att den torkar. Tror ni att arbetande hästar på Island går ute, nej dom hästar som rids står i stall. Det är synd att det är så många som tror att islandshästen är någon otrolig superhäst som klarar kyla och om det är ett dåligt år knappt behöver någon mat. Mina hästar är klippta hela halsen och under magen därför att en häst som tränas hårt svettas mycket och den svettas ännu mera om den ska ha en super tjock päls dessutom. Efter att jag har ridit då har hästen täcke på sig så att den blir torr och även ute om det är det minsta kallt eller regnit. En islandshäst ska också behandlas rätt trots att den kanske har lite mer päls än andra. Det spelar ingen roll om det så är en skogspromenadhäst eller en tävlingshäst jag tror inte du vill stå ute i ur och skur.
Hej! Jag skulle bara vilja säga det att jag har då aldrig sett en isläning klippt. Jag har ridit på turridningar på sommaren, vintern,hösten och våren på en massa ställen och har aldrig sett en isläning klippt!!!!!. och jag har frågat min ridlärare om man beöver klippa en isläning och hon sa att hon hade aldrig sett en klippt isläning på någon tävling och det var väldigt ovanligt. Som sagt så klipper jag inte mina isisar förstårs!!!!. och sen med täcken. och hästen är svettis så ska man själv klart lägga på ett svett/bomulls täcke!. och kanske svampa av den om det är varmt!
Det är inte hästens ras som styr användningen av täcke, använd sunda förnuftet istället! Du ser väl på hästen om den t ex fryser. En svettig häst ska helst torka inne, annars bör den täckas. Ett regntäcke kan också vara bra den här årstiden, om man vill slippa lägga sadeln på en blöt häst. Det är klart man kan klippa sin islänning, om man vill och tycker det är praktiskt. Rasen är inte heller här något hinder i sig... hälsningar,
Islandshästar är väldigt tåliga för kyla om man låter deras päls växa sig tjock. Där jag bor blir det ofta ner mot -20 grader kallt på vintern, men även då klarar sig en islandshäst utan täcke. Det brukar inte heller vara några problem med att ge sig ut och rida. Det man får tänka på när det är så kallt är att inte anstränga hästen för mycket. Man skall heller inte rykta hästen för mycket (och absolut inte schamponera den!) för då tar man bort pälsens naturliga fethet som stänger ute kyla och väta.
Om man sticker in fingrarna i pälsen på en islandshäst med rejält tjock päls en dag med ett lager snöslask på ryggen så känner man att de innersta håren är torra.
Självklart är olika hästar olika känsliga. Men de flesta (oklippta) hästar klarar sig utan täcke i hagen. MEN man får ALDRIG släppa ut en svettig häst i hagen, den måste få tillfälle att torka först. Regn klarar den av, för då kommer vätan utifrån, och det mesta stöts bort, men när den svettas blir den blöt inifrån och torkar mycket långsammare.
Jag glömde en viktig detalj! Om det är RIKTIGT kallt kan hästen behöva mer mat för att klara av att hålla värmen! Med riktigt kallt menar jag neråt -25C.
Min häst har ett fleecefodrat regntäcke, som jag använder när det snöar blötsnö, regnar och blåser i låga grader samt när hon är svettig efter ridtur. Om jag inte lägger på täcket så "stelnar" korset på henne och hon får svårt att gå i flera dagar. Har tänkt att klippa henne på halsen men skiter i det eftersom täcket gör att hon kan gå ute svettig (fast givetvis så torkar man av så mycket som möjligt innan hästen släpps ut). Innan när jag inte hade täcke så kunde det bli som så att hon stod inne hela dan för att hon aldrig hann torka ordentligt så ett täcke tycker jag är bra. Att klippa tycker jag inte att man ska göra om det inte är nödfall oavsett hästras! Hälsningar Johanna!
Av Grima fra Langholti Arnessyslu
Kl. 12:04:45, 98-11-14
Till Johanna Det där du sa om att din häst "stelnar" i korset kallas för korsförlamning och kan bli kroniskt!!!!! Tänkte att du kanske ville veta det eftersom att det är väldigt allvarligt!!
min islandshäst har haft korsförlamning och inte är det nåt kronisk i de flesta fallen..OCH HAR ABSOLUT INGET ATT GÖRA MED KYLAN!! utan förlite motion och förmycket mat, att alla tror att det beror på kylan är att bönderna jobbade i skogen på vintrarna med sina hästar förr..det var hårt arbete och hästarna stod på höga foder givor. Under julhelgen fick de oftast stå några dagar med samma foder givor och i sina spiltor.. att hux plux inte jobba så hårt och få så mycket mat gjorde att deras muskler förlamandes i kramper.. min häst är i dag helt återställd och det berode inte på att hon stod inne utan att hon var ensam i hagen hade inget sällskap då började hon äta som en galning i stället! om det är nåt som är oklart fråga gärna då!
ja,så var vi där igen då,,dom hästar som går ute på turridning,går ju inte inomhus,,men dom som rids ,tex.:tränas i ridhus,dit man rider ,o även i naturen,mår inte bra o jobba på i ridhuset ,kan jag ,med all rätt,påstå!sen klarar dom kylan,,men blåst ,,är värst,det vet man ju själv,att kall vinter blåst går genom,märg o ben! sen är det ,så att alla ,obs.alla isisar,har olika håralag,som vi människor,,o,sen är det många som ställer av sina hästar nån,månad under vintern,,där av,tror jag ,att man inte ser ,många klippta isisar,,o har man en häst med känslig rygg,eller annat,,då är ju värme,som känt,,väldigt bra,,,sen går ju isisarna,på lösdrift,sina första år,där dom lägger på päls,efter årstid,,o alldrig går,in,på island,så visst klarar dom ju,kylan,o dom ställer sig i flockar,vid värsta kylan,o söker skydd,,så ,där är förhållandet ett helt annat än,här i svedala,,jag önskar alla en trevlig islands vinter!!
Har gått igenom det ena inlägget efter det andra om den här frågan. Vill ni veta hur dom gör på island, hästens ursprung så att säga. För det första så släpps aldrig en häst ut som man rider på utan den är uppstallad dygnet runt. Låter det läskigt, ja man kan tycka det men det finns en orsak. När vi lägger på sadlar på våra hästar så trycks håret ihop, och ger alltså inte alls det skydd som det är ämnat för. Alltså blir dom kalla så mycket fortare och börjar frysa.En häst som senare skall släppas ut på vila, får stå inne i ca 2 veckor utan ridning. Detta för att håret skall hinna resa sig. Det är därför ingen dum ide att ha täcke på. Aldrig släppa ut en häst ens med täcke svettig. Vad gäller klippning så klipper jag själv mina hästar, dom orkar så mycket mer på så sätt. Dessutom är det inte ovanligt med hudsvamp hos våra hästar, just därför att dom svettas. Det brukar för det mesta vara hästar med eksemtendens. På island då, jodå man klipper där också. Då för det mesta de hästar som kommer att användas hela vintern. Islänningarna själva tycker att det är en bra ide med täcke på häst, på så sätt kan man ju rida på den, men även låta den få vara ute. Alla blir nöjda ocj glada.