Ju länge bak...
desto bättre blir tölten, nånting om magisk viktfördelning. Så du å jag får sadla på korset!
av: Eva
e-post:eva_wikander@hotmail.comkl.
13:18:11, 98-06-29
Inte riktigt sant
Sadeln ska ligga ca en handsbredd bakom bogbladet. Sant ar att det har med tolten att gora, hasten ska ha frihet att rora bogarna nar den lyfter benen hogt i tolten, kan den rora bogarna fritt ar det ingen mening att sadla langre bak, tvartom, lagger man sadeln for langt bak kan hasten inte slappna av och sanka ryggen som den ocksa maste gora i tolten. (Ursakta avsaknaden av prickar och ringar, finns inte pa datorerna har)
av: tina
e-post:kl.
01:34:35, 98-07-01
ja du Robban...
det är som Tina här säger; hästen måste ha frihet att röra bogarna men samtidigt kunna sänka ryggen. Det är ju så tölten fungerar. Hästen häjer sig fram och sänker sig bak så att säga. Och det stämmer också att det ofta förekommer att folk lägger sadeln FÖR långt bak på islänningarna och då blir det ju fel i alla fall... Jessica
av: Jess
e-post:lilla_my_23@hotmail.comkl.
08:59:13, 98-07-07
Sadelläge - idealet
Vad jag har sett och hört så har väldigt många hästar, både islänningar och andra, sadeln på fel ställe - för långt fram så att de inte kan röra bogarna ordentligt och måste bära ryttarens vikt på framdelen, eller för långt bak så att de låser muskulaturen framför korset och blir stela och ömma i ryggen. De framtyngda hästarna skyfflar eller lunkar tungt fram, medan de baktyngda hästarna ofta rusar fram som skjutna ur en kanon för att komma undan smärtan - eller bli av med ryttaren (och därmed smärtan). Det är en myt att islandshästar tål tunga ryttare och att dessa tunga ryttare lägger vikten bakåt i tölten. Många hästar har väldigt ont, men ryttarna/ägarna/skötarna uppfattar inte deras minimala smärtsignaler. De hästar som vågar visa smärta eller som inte uthärdar att göra något annat betraktas som "knäppa". Många islandshästar har kort rygg och ska ha en kort sadel. En hel del av dem får stå ut med en illasittande, lång sadel med förlängda bossor som petar in i korset. Detta för att ryttaren ska kunna flytta sin vikt så långt bakåt som möjligt. Själv har jag övergått till att rida mina islänningar i engelska Balance-sadlar som är riktigt vida i bommen och relativt korta. Och det går att tölta precis hur bra som helst. För de sadlarna låser varken bogen eller korset.
av: Freyja
e-post:post@promedab.sekl.
21:33:09, 98-07-06
Balancesadel
Var köper du dem och vad kostar de? Min Islänning töltar bra mycket bättre barbacka än med sadel, skulle vara kul att prova en kortare variant och se vad som händer.
av: tina
e-post:kl.
23:09:23, 98-07-06
Konsult
Balance-sadlarna säljs inte i ridsportbutiker. Kan tyckas lite exklusivt eller till och med löjligt. men själva idén bygger på att en utbildad konsult ska prova ut sadeln efter hur hästen faktiskt ser ut och hur den kan utvecklas. Så jag har haft kontakt med en tjej i England som heter Birgitta Bergsten. Hon kommer till Sverige var tredje månad och provar ut sadlar till hsätar och följer upp hur hästarna som börjat ridas med Balance-sadel har utvecklats muskulärt och i sina rörelser. Låter kanske krångligt, men jag bara stod och gapade när min dotter red våra islänningar först med de egna sadlarna (som är dyra och jättebra) och sedan med Balance. Skillnaden var otrolig och jag bara visste att jag skulle byta sadel. Så nu har jag islandssadlar till salu… En Balancesadel i läder kostar i dag ca 15000:-. Det kan tyckas dyrt, men för min del är den värd varenda krona för jag ser att mina hästar har fått en helt ny rörlighet. Du får gärna maila mig om du vill ha kontakt med Birgitta!
av: Freyja
e-post:post@promedab.sekl.
21:07:53, 98-07-07