Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

En fråga? (från en icke islandshästägare)


Innehåll
En fråga? (från en icke islandshästägare), RA, 10:03:11, 98-11-23
sänkt rygg ?, madda, 12:28:29, 98-11-23, (#1)
form, sol, 22:47:17, 98-11-23, (#2)
Ryggverksamhet i tölt, Hektor, 16:18:39, 98-11-25, (#3)
ang dressyr på islänning..., sanna!, 17:08:41, 98-11-25, (#4)
välrest islandshäst, annmarie, 22:59:32, 98-11-25, (#5)
Tack..., RA, 16:21:18, 98-11-27, (#6)


En fråga? (från en icke islandshästägare)
Jag äger ingen islandshäst men tycker de är väldigt mysiga och trevliga hästar. Jag rider dressyr på min arab och har länge funderat på en sak. Jag är inte kritisk mot er ridning, utan undrar helt vänligt över formen på islandshästar när ni rider dem. Hm... Ska kanske förtydliga mig lite. Jo vad jag menar är att när vi rider dressyr ska hästen jobba med ryggmusklerna, dvs det är ryggmusklerna som bär upp ryttaren. Den ska trampa under sig med bakbenen samt använda de övre halmusklerna. OSV... (Detta kanske ni redan visste.) Men när jag sitter och tittar på islanshästar när de töltar och går passgång etc. går de med sänkt rygg och huvudet högt upp i luften. Enligt mig jobbar de fel. Nu fattar jag visserligen att det måste gå i den "formen" för att kunna röra sig som man vill i tölten och passgången. Jag såg för ett tag sedan en islanshäst som var riden i "vanlig" dressyr och den såg i mina ögen väldigt snygg ut. Jag skulle nu gärna vilja höra vad ni tycker om detta? De kanske inte alls "jobbar fel". Jag är som sagt va väldigt okunnig inom detta område, och skulle bara vilja ha en förklaring över en sak som jag gått och tänkt på ett tag.
Av RA
Kl. 10:03:11, 98-11-23

Upp

1. sänkt rygg ?
Hej ! En islandshäst skall precis som din arab också jobba med ryggmusklerna och trampa under sig med bakbenen, det är väldigt viktigt att den gör det, det är helt fel för en islänning att "falla fram och gå på bogarna". Däremot höjer den huvudet en ANING under tölt, mest för att kunna få till höga lyft med frambenen. Den islandshäst som du såg gick nog inte i så bra form, tyvärr finns de dom som höjer handen för mycket så att hästen lyfter för mycket på huvudet, då får man till den där hemska sänkta ryggen, men det är fel.I trav, skritt och galopp skall isisar gå precis likadant som vilken annan häst som helst, kanske inte fullt lika smidigt som araber men med samma muskler i arbete.Skillnaden är alltså inte så stor.
Av madda
Kl. 12:28:29, 98-11-23

Upp

2. form
hej!jo,då ,många tror att inte isläningar ,ska gå i form,,men det beror ,på okunnskapen,många köper en ,för att dom ,är det bara o sätta sig på,o så går det tölt,i 190!! men så enkelt är det inte,även isläningar har ryggproblem,pga:för svaga ryggmuskler,alltså=dålig uppbyggnad av musklerna,,synd men sant,,,,,många tror att det är som på tur ridning,,tuta o rida,,men ack,så man kan bedra sig,,så enkelt är det inte ,,vill man haen välgångad o ,skade fri isis,så måste man tänka på formen ,,vilket ,många inte gör,dom går på bogarna,,o det kan man ta ur,på rätt sätt,,nåja,,lite om formen :mvh:sol
Av sol
Kl. 22:47:17, 98-11-23

Upp

3. Ryggverksamhet i tölt
En islandshäst är byggd för att kunna gå med huvudet i en högre form än exempelvis halvblod. I tölt skall islandshästen vara väl lösgjord i hela kroppen och trampa inunder sig med bakbenen. Ryggen skall arbeta och hästen skall "bölja" fram i tölt. Hästen skall gå med en avspänd nacke där huvudet kan pendla från sida till sida i takt med rörelsen. Töltform går m a o att jämföra med "att gå på tygeln" då det gäller storhästar och ponnier.
Av Hektor
Kl. 16:18:39, 98-11-25

Upp

4. ang dressyr på islänning...
Jag tycker att alla jag har träffat som har islänningar jobbar ganska mycket med att få hästens bakdel inunder sig. Detta för att det förbättrar tölten avsevärt om den inte är ren från början. Vi som tävlar tränar också dressyr då och då, för att på tävlingarna så småningom få fram att hästen går på tygeln i alla gångarterna. En islandshäst kan gå på tygeln även i tölten men det kräver att den kan tölta ordentligt innan man "tar ner den". Annars kan den bli förstörd. Och visst finns det dressyrprogram även på islandshästar, fast det är få som tävlar i det. De flesta köper ju dock islandshästen bara för att ha en utmärkt trevlig skogshäst, för det är den. Och då jobbar man ju inte lika mycket med dressyr, men så är det ju även med stora hästar.
Så visst tränar vi dressyr på våra isisar. Men jag tror att många försöker "härma" islänningarna när de rider sina hsätar. De rider ju för det mesta bara rakt fram. Visst frå de hästarna att gå snyggt, men ingenting blir sämre av att man i Sverige (och i andra länder) blandar in lite dressyr!
Av sanna!
Kl. 17:08:41, 98-11-25

Upp

5. välrest islandshäst
Hej!
En mycket motiverad fundering du kom med.
Tyvärr ser man många islandshästar gå i helt fel form. Våra hästar ska arbetas på samma sätt som alla andra hästar. Man brukar säga att hästen i tölten ska vara taktren, gå i korrekt tempo, vara välrest och sas bära sig själv samt att den helst ska ha god aktion.
Man kan ju "åka" islandshäst men om man verkligen vill rida måste man arbeta hästen enligt den klassiska ridningen. Det finns många skickliga ryttare som rider sina hästar
lösgjorda och i bra form utan att egentligen kunna den klassiska ridninen men för oss vanliga dödliga gäller det att kämpa på.
Om man vill tävla kan man aldrig komma upp i speciellt höga poäng om inte hästen går i bra form.
Man börjar mer och mer att betona den klassiska utbildningsstegens betydelse även på Island vilket förhoppningsvis kommer att visa sig på de hästar som importeras. Idag är många hästar som säljs som inridna egentligen knappt mer än sadeltämjda och satta i tölt. Islänningarna själva klarar av detta men vi vanliga ryttare som köper en "inriden" häst får ofta lite problem.
När man rider mellan och ökat tempo tölt går hästen ofta i en mer öppen form vilket är ok men den ska ju fortfarande arbeta på rätt sätt, alltså bakifrån och arbeta med ryggen.
Hälsn Ann-Marie
Av annmarie
Kl. 22:59:32, 98-11-25

Upp

6. Tack...
för svaren!
Av RA
Kl. 16:21:18, 98-11-27

Upp
Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.