Stegförändring
Jag har ett halvblod på snart 22 år, som har fått följande problem. Det började egentligen redan i vintras då jag lade märke till en förändring i stegrytmen. Men det var svårt att se något påtagligt, eftersom underlaget var hårt och ojämnt för det mesta, och jag avvaktade. Han var alltså inte halt. När våren kom tittade jag närmare på detta vid longering och kunde nu urskilja hur steget på höger bak hade förändrats till att bli mer kortare, och lite stelare. Han sätter liksom ner hoven med ett litet stamp, med hela hovytan direkt ner på marken. Men han är som sagt inte halt. Jag beslöt ändå att ta ut veterinären. Jag nämnde något om att "det kanske kunde vara spatt", vilket uppenbarligen färgade hans intryck, och han trodde att det kanske kunde vara tuppspatt! Detta förvånade mig faktiskt, då jag inte alls kunde se att det liknade det jag känner som tuppspatt, dvs att de lyfter benet högt och lite knyckigt, ungefär som de första stegen med transportskydd. SÅ rörde han inte benet alls! Han tyckte hursomhelst att det inte var mycket att göra åt, eftersom hästen inte haltar, och föreslog att vi skulle avvakta till hösten. Men jag känner mig fortfarande mycket tveksam, och ser ingen som helst förbättring. Han är ganska så stel vid igångsättning, men det släpper efter en stunds rörelse. Ingen förändring i sättet att röra benet dock, fortfarande är steget hela tiden kortare än det andra, med det här karakteristiska sättet att stampa ner hoven mot marken. Jag funderar nu på att åka iväg och röntga honom, för att få bättre visshet. Först vill jag dock fråga om det är någon härinne som känner igen det jag beskriver? Han är ju till åren kommen, men rids fortfarande som vanligt. Han har en gång i tiden tävlats upp till LA i både hoppning och dressyr, tränats i MSV rörelser. Jag hoppas på att få ha honom kvar flera år till, så jag vill inte bara utan vidare få honom "utslagen".
Naprapat
Ta kontakt med en naprapat eftersom dom är bättre utbildade i anatomi än veterinärer. Det kanske är en kota som ligger fel eller en korsreaktion, då han egentligen har ont i den andra sidan. Lycka till!
av: Lillmia14
e-post:lillmia14@hotmail.comkl.
23:27:25, 98-06-28
Halt
Att vara 22 år och fortfarande fräsch är jättebra men åldern kan ge viss stelhet osv. Eftersom hältor är svåra att lokalisera är det inte rätt att spekulera - det borde vara experter som reder ut detta. Att göra en hältutredning kan ge resultat. Känner du någon massör? Jag skulle föreslå att du börjar där. En bra massör kan tex se om hästen är felbelastad, spänd, har muskler som gör ont osv. En hälta kan ju sitta i ryggen. Har du kollat hur sadeln sitter? Har din häst tappat några mukler? Jag rekommenderar dig alltså att ta till alla experter som finns så att din häst blir bra och kan fungera i flera år.
av: Nilla
e-post:kl.
08:38:26, 98-06-09
bra idé
Tack för tipset om massör! Jag har haft en sådan vid ett par tidigare tillfällen, men det vore nog en bra idé igen.
av: Juni
e-post:eva.lundgren@mbox304.swipnet.sekl.
16:48:23, 98-06-09
hältutredning
Rörelsestörningen/hältan kan bero på många saker...precis som Nilla skriver måste det var en veterinär som kollar på hästen. Min första tanke när jag läste ditt inlägg, var spatt. Jag har jobbat på ridskola där vi had några hästar som fick spatt och de lyfte inte benet så högt som du beskriver, däremot gjorde det ont när de böjde ihop benet. Åk in till en veterinärklinik, gör en ordentlig hältutredning (för en bra veterinär) Där kan de bedöva hästens leder och lokaliserna hältan och även ta röntgenbilder för att se om hästen har spatt, pålagringar m.m. Vänte inte för länge bara.
av: Marie Hjelm
e-post:marie.e.hjelm@telia.se till 980531, därefter marie_hjelm@hotmail.comkl.
15:33:15, 98-06-09
Inte halt
Tack för svar! Precis som jag sa tänker jag ju åka och göra en närmare undersökning, röntga etc (trots veterinärens råd att avvakta!) Men det vore intressant att höra om någon kände igen det jag beskrev. Jag vet inte om jag var lite otydlig, för det är så att min häst lyfter alltså INTE benet på det där speciella sättet som de gör vid t ex tuppspatt. Det är därför jag blev så konfunderad när veterinären sa att det kunde vara det. Och han är alltså inte heller halt. Jag har misstänkt att det kan sitta längre upp, kanske åt höften till. Och då är det ju inte längre fråga om något spatt-artat... Men som sagt, jag skulle gärna vilja få veta om det är någon mer som känner igen det här speciella sättet att röra benet, och att han sätter ner hoven med ett litet "stamp", med hela hovytan direkt i marken.
av: Juni
e-post:eva.lundgren@mbox304.swipnet.sekl.
16:46:51, 98-06-09
Jag förstår inte...
...om högra bakbenets steg är kortare än vänstra hur kan hästen då inte vara halt? Kortare steg är väl just vad hälta är? Hälsning Maja
av: Maja
e-post:benman@swipnet.sekl.
18:46:24, 98-06-09
försöker igen
Jag förstår om det är svårt att förstå vad jag menar - det är inte lätt att beskriva problemet på rätt sätt! Visst brukar man t ex se ett kortare steg vid hälta, men inte bara det. Här uppvisar han det här lite kortare steget på det aktuella bakbenet, men endast i skritt. Han har inte ont, och veterinären konstaterade ingen hälta. Det är helt enkelt ett annorlunda rörelsemönster som uppstått. Som jag ser det finns det en stelhet någonstans, kanske i hasen (då är det väl spatt) eller kanske i bakknät eller t o m i ryggen. Det är det som jag får reda ut.
av: Juni
e-post:eva.lundgren@mbox304.swipnet.sekl.
08:25:23, 98-06-10
haltutredning
Glöm inte att titta på det vänstra benet, det kan vara så att det högra sätts i snabbare pga att det gör ont när det vänstra belastas. Men det är viktigt att en vetrinär gör en grundlig utredning, OBS håll då tungan i styr och låt bli att på verka vetrinären genom egna kommentarer, du ska givetvis beskriva vad du observerat och visa detta, men ha inga åsikter om vad det är. Hoppas det går bra för dig. Det är roligt när äldre hästar hålls krya genom att de rids, fortsätt med det.
av: A
e-post:a95anebr@ida.his.sekl.
12:26:56, 98-06-10