om foderstrupsförstoppning. Har skrivit ett inlägg om fodertider, och någon svarade att bara ett kraftfodermål kan ge foderstrupsförstoppning. Dvs våra hästar får vid sextiden bara kraftfoder, inget hö. Och jag har läst ett inlägg att en tjej hört sin häst hicka, och någon svarade då att det kunde ha varit en lätt foderstrupsförstoppning. Min kompis sa till mig för några veckor sedan att hon hört sin häst hicka. Kan den hästen haft nåt sånt ? Hon säger också att hennes häst kan rapa då och då. Men hästar kan väl inte rapa ? Kan det också vara ett tecken på förstoppning ? Hästarna i stallet som jag står i har i flera år bara fått kraftfoder vid insläppet, men ingen har haft nåt fel ännu. Kan det kanske komma senare, eller har hästarna haft tur som inte drabbats ? Jag vet som saggt inte mycket om denna åkomma, så skriv allt ni vet. (ursäkta alla upprepningar)
Vid foderstrupsförstoppning blir det som namnet talar om förstoppning i foderstrupen.Hästen får väldigt ont, svårt att andas och hostar upp slem och ibland foder genom näsborrar och mun.
Det drabbar ofta glupska hästar som kastar i sig maten men även andra som tex får betfor som inte svällt tillräckligt.
Det är ett allvarligt tillstånd och man bör kontakta veterinär så fort som möjligt.Hästen kan kvävas.
För att förhindra detta kan man tänka på att:
Ge hö före kraftfodret så att hästen inte kastar i sig det.
Låt betforen svälla ordentligt i mycket vatten.
Kontrollera tänderna varje år och raspa när det behövs.
Blöt gärna foder till glupska hästar.
Fördela fodret flera ggr per dag så hästen inte är utsvulten vid utfodringen.
Om olyckan är framme så ring som sagt veterinär direkt!
En ponny i byn fick det i höstas och det var jättehemskt men hon klarade sig i sista sekunden som tur var.Jag önskar verkligen att ingen ska behöva genomlida detta.Varken häst eller människa men tyvärr händer det i alla fall.
Kom in från hagen och var lite väl sugen på hö, så det fastnade i halsen. Hästen kan alltså få foderstrupsförstoppning av hö också. (Det hjälper alltså inte alltid att ge hö först. Allra bäst är att få hästen att dricka innan den äter någonting.) Var även vaksam på för stora äpplebitar och morotsbitar, de kan lätt fastna i strupen om hästen inte tuggar ordentligt utan sväljer dem hela!
Att tänka på om du råkar ut för en lika inkompetent veterinär (Koveterinär) som jag, är att tillåt honom aldrig att spola utan cuff*. Jag var inte så gammal när detta hände (=litade blint på vet.), och vet. tyckte att hästen skulle spolas med en vattenslang. Körde upp slangen i näsan och vattnet vreds på. Hästen flippade ur totalt, men proppen var kvar. Dessutom forsade det nu också blod ur näsan, eftersom han skadat de ytliga blodkärl som finns i näsborren med den grova slangen. Han insåg att han inte skulle lyckas, så vi fick remiss till djursjukhuset.
Kommer fram till djursjukhuset och blödningen har upphört och proppen var borta. Detta kan tydligen hända när hästen åker transport. Då blir det lite skakigt och hästen tänker på annat, slappnar av och lyckas svälja ner proppen.
Men hästen fick vara kvar på observation i fem dygn. Eftersom vet. hade spolat med en grov slang utan cuff, så var det risk för att vatten eller något annat hamnat i lungorna = lunginflammation = risk att hästen dör.
*En cuff är en slags ballong som blåses upp först, så att inget vatten kan komma ner i luftstrupen. Så skall hästan spolas för att lösa upp proppen, gör det med hjälp av kompentent veterinär med rätt verktyg.
Men vad skall man titta efter, jag menar låter det speciellt när det är en förstoppning, eller beter sig hästen på något konstigt vis ? Kan tänka mig att man märker ganska snabbt om det är ett allvarligare stopp. Men om det bara är en lätt, som den där tjejjen jag läste om som hade hört sin häst hicka. Någon sa då att det kunde vara en lättare foderstrupsförstoppning.
Jag vet inte hur man märker en lättare förstoppning men det kan tänkas att det låter som hicka.Är man osäker tycker jag att man ska ringa veterinär och fråga.Hellre en gång för mycket än en gång för lite.Det är bättre att man kan avhjälpa problemen i tid innan det blir allvarligt.
Bra att få veta att veterinären ska använda cuff!Det hade inte veterinären som var ut till ponnyn jag känner heller och det blödde som tusan.Veterinären sade att det inte gjorde något och som du säger litar man ju på veterinären.Hon sade att det viktigaste var att ge hästen uppblött hö sedan när den fick äta igen så att såren i strupen fick läka ut.
Har råkat ut för det en gång (ja,inte jag utan hästen...). Den stod med halsen sträckt utåt-nedåt och försökte svälja och hosta, och det kom foderslajm ur näsan. Såg läbbigt ut! När man kände på strupen var det som en klump, och som tur var lossnade den med försiktig massage. Det där med ett mål om dagen beror nog på hur mycket kraftfoder hästen får. Ger man tre kilo havrekross är det rätt sannolikt att det blir torrt i strupen! Jag blöter allt mitt kraftfoder och ger betfor.