Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Hovböld


Innehåll
Hovböld, NICCAN, 12:00:11, 98-11-17
Hovböld, Nilla, 13:14:03, 98-11-17, (#1)
Hej, tai, 07:34:50, 98-11-18, (#2)
Hovböld, Linda K, 17:19:05, 98-11-18, (#3)


Hovböld
Om det skulle vara en hovböld,hur behandlar man det och kan det bli bestående men av det???
Av NICCAN
Kl. 12:00:11, 98-11-17

Upp

1. Hovböld
hjälper dig hovslagaren med.
Det är en infektion som går in i hoven och skapar ömhet vilket gör att hästen inte vill gå på foten. Värme är också ett tecken på ev hovböld.

Är hovbölden liten räcker det med att ta bort skon och karva lite i hoven för att öppna ingångshålet (en hovböld kan förklaras med en infektion som går upp genom hoven i ett rör). Den brukar läka ut av sig själv och ibland hinner man inte på bölden innan den är färdigläkt och då kan hovslagare se vid nästa skoning att det förmodligen har varit en liten böld mellan skoningarna.

Är bölden stor behöver oftast en läkning ske och då står hästen med ett gipsbandage som kan behöva bytas någon gång. Ingen ridning och ev boxvila om det är blött, halt, smutsigt osv ute. Efter 14 dagar brukar allt vara bra och ridning kan börja igen.

Orsaken till hovböld finns som smitta i marken där hästarna går. Alla hästar blir inte drabbade men får du ofta hovböld bör du kanske byta hage. Smittan söker sig in i hoven på ett svagt ställe. Vissa hästar är väldigt känsliga och får hovböld ofta medan andra tycks klara sig bra.

Vår häst har haft 3 hovbölder på 4,5 år. En var så liten att den läkt ut av sig själv, en var något större men det räckte med att öppna lite och låta den vara. Den tredje krävde en djup karvning i hoven, infektsmedel och ett gipsbandage. Hon fick vila några dagar sedan satte vi en skinnpåse på hoven så att hon kunde gå på en liten promenad med oss. Under 14 dagar fick hon vara inne - mest för att skydda för ytterligare infektion.

Hovböld kan ge konstig hälta - jättehalt en dag, inget hälta nästa dag, går orent tredje dagen osv. Bölden kan alltså vara svår att upptäcka. Med en visiteringstång kan man klämma på hoven och se om hästen reagerar eller om hoven är väldigt varm. Din hovslagare kan hjälpa dig med alla problem kring hovbölder.
Lycka till

Av Nilla
Kl. 13:14:03, 98-11-17

Upp

2. Hej
Detdär med hovböld behöver inte vara så invecklat. Min häst hade en hovböld för några veckor sedan. Då jag tog in honom från hagen var han jätte halt. Han flyttade benet konstigt, långt under magen, och ville inte stöda på foten. Benet var lite svullet. Hovslagaren kom följande dag och kollade med en visitertång och hittade den onda punkten. Han skar tills han hittade själva bölden. Sen rengjorde han "såret" och satte "tjärtrassel" i hoven och en sula under skon.
På kvällen gick kusen redan mycket bättre och följande dag var allting som vanligt igen. Det behöver alltså inte vara långvarigt.
Om det är hovböld din häst har - kolla att du har tetanusvaccineringen i ordning.
Lycka till!
Av tai
Kl. 07:34:50, 98-11-18

Upp

3. Hovböld
Hovböld behöver inte vara smitta. Det kan bero på att hästen trampat på en sten eller dyligt och får då en blödning i hoven. Min Tessie har precis tillfrisknat efter en hovböld, f ö hennes första hälta sedan jag köpte henne , och jag var ute och red för första gången på en månad i söndags, härligt./Linda
Av Linda K
Kl. 17:19:05, 98-11-18

Upp
Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.