För två veckor sen kom min häst in från hagen blockhalt på höger bak. Det visade sig vara en vrickning i kotleden, och de första dagarna fick jag åka ut till honom fyra gånger om dagen och kyla med fryskuddar. Efter de dagarna (med boxvila) gick svullnaden ner och han blev ohalt. Efter en vecka började jag skritta honom, då blev han genast ofräsch igen och har vilat sen dess. Bara gått i hage i ett par timmar om dagen. Han blir bara vildare och vildare att ha att göra med. Hur lång tid kan detta ta? Vad ska jag göra?! Är det någon som har erfarenhet av vrickningar?
vet du att det är en vrickning, har du haft veterinär hemma. det verkar konstigt att du skulle kyla benet så ofta eftersom kyler är något man gör i en akut situation.
Det hade nog varit bättre om du lagt ordentliga stallbandage på din häst på det sjuka och det friska benet. Det sjuka för att få stöd och värme, värme vidgar blodkärlen. det friska för att det inte skall bli överbelastat.
Varför har din häst gått i hagen, tänk själv vad som händer om du vrickar foten, du vrickar den lätt igen. Det tar ungefär ett halvår för en vrickad led att komma tillbaka och bli stark igen under förutsättning att den inte råkar ut för ytterligare trauma.
Om din häst är vild ihagen så underlättar det ju inte precis en läkning. Har du tagit bort kraftfodret, i värsta fall får man plegga sin häst då man leder den, för röra på sig behöver den.
Det är så himla vanligt att folk har bråttom med att sätta igång sina hästar efter skada, andas och ta det lugnt istället det vinner både du och hästen på i långa loppet.
att om det är en vrickning ska man värma benen, inte kyla. Värmen gör som sagt va att blodcirkulationen ökar. Jag har själv råkat ut för att min häst vrickade sig. Jag red honom inte men gjorde felet som du, dvs lät honom gå i hagen. Han blev inte bättre. Då lät jag honom stå i boxvila riktigt länge och han blev frisk. Visst är det tråkigt för hästen att stå inne i en box hela dagen, men gör som jag och gör en utebox. Då får hästen komma ut ändå. Hoppas din häst blir frisk!
Min häst vrickad sig en gång och efter att jag kylt leden några dagar så fick han går ute i sjuk hage i ca 1 vecka. Jag tog bort nästan all kraft foder för han blev för pigg och ville bara springa hela tiden. Efter en veckas sjukhage fick han gå i hage. Men jag red honom inte förrän om ca 6 veckor därefter.
Jag har givetvis tagit bort kraftfodret eftersom han vilar, och kylde gjorde jag de första dagarna för att minska svullnaden och trycket ( att värma en färsk skada de första dagarna är nämligen det värsta man kan göra). Efter fyra dgr började jag linda och värma. Jag kan tyvärr inte ha honom i boxvila, eftersom han bara stegrar och kastar sig mot väggarna. Så det tar så lång tid som flera månader alltså... Det är ju så att man kan gråta. Tacksam för fler svar!!
Vrickningar uppstår i de nedre lederna, hovled, kronled och kotled. Vanligast är kotledsvrickningar. Om hästen trampar fel tänjs ock skadas ledbanden och ledkapseln. Kotan svullnar upp, oftas ökar ledvätskan i leden och en galla uppstår. En akut (färsk) skada behandlas med kylande omslag under ett par dagar tills svullnaden gått ned. Sedan kan man lägga våtvärmande omslag för att påskynda läkningen. Det går bra att massera in kotan med liniment (värmande salva) eller tvättsprit och sedan linda dubbla yllelindor om leden. Bra som nattbandage. Se upp med för mycket sprit eller liniment för huden kan skadas. Hästen bör stå i box så länge den är halt. En lättare vrickning brukar läka på 3-6 veckor. Även om hästen snabbt blir ohalt får den inte ansträngas eftersom skadan då kan gå upp och förvärras. Det är bättre att börja leda hästen efter boxvilan än att släppa den i hage innan ridmotion tillåts. Hästen kan lätt riva upp skadan om den springer och busar i hagen. Innan hästen sätts i arbete bör den vara ohalt i trav.
Hela benet hör ihop och att hästen visar symtom på ett ställe behöver inte nödvändigtvis betyda att skadan sitter där. Hävdar fortfarande att en ledinflamation ska behandlas av veterinär och oftast behövs tuppkam eller cortison sprutas i leden för att det ska läka ordentligt.
Hela benet hör ihop och att symtomen finns på ett ställe innebär inte alltid att skadan är på samma ställe. Hävdar fortfarande att en inflamation i led behöver behandlas av veterinär med tuppkam eller kortison för att läka ordentligt.
eva maria, du talar om kotan då hon som behöver hjälp talat om kotLED dessa två hör visserligen ihop, men de är inte samma sak.
annika, DU borde verkligen läsa Lars Roepstorfs inlägg du låter som de hästägare han beskriver som insisterar på att hästen skall sprutas i leden så fort något är fel.
Vi har här från början talat om en vrickning och inte en PÅVISAD ledinflammation, självklart kan en vrickning leda till en inflammation men sprutor och kanyler löser inte alla världens problem.
Visst är det sant att kotleden sväller upp, men det blir också en ansvällning ÖVER leden. Och vad sitter över en kotled ? Kotan kanske. En fullständig vrickning, som är vanligast i leder med rörlighet, ger höggradig hälta och smärta och stark ansvällning över leder och förkortning av det skadade benet. Har du aldrig vrickat dig ? Märk då att en vrickning i sin egen fotled inte enbart ger en svullnad bara på leden, utan svullnaden kan bli bra stor, hela vristen kan svullna upp. Sedan kan jag än en gång säga till dig att jag aldrig påstått att man skall rida en halt häst. Det jag skrev att hästen bör vara ohalt i trav, menas med att vissa hältor syns bara i trav, inte i skritt. Och en del människor kollar enbart sin hästs ohalthet i skritt.(inte för att jag tror att tjejjen som skrivit gör det, men det är värt att skriva ändå)Och är en häst ohalt i trav, så lär den vara det i galopp också. Jag tycker att du är lite väl frän i tonen, helt utan anledning. Det enda jag försökt är att hjälpa tjejjen som det handlar om, och jag tror inte jag skrivit nåt som skadar hennes häst precis.
men mina inlägg från början var inte elaka men när man får se sådana inlägg som evamarias som inte ens kan grundläggande anatomi då blir jag såååå trött.
Vi har benet uppifrån och ner skenben, kotled, kota, kronled, kronben, hovled, hovben, och sist och minst strålbenet. Har man inte de grundläggande anatomiska kunskaperna så antingen A slår man upp dem, eller B så kniper man näbb. Jag skulle inte ge mig in i en debatt om jag inte visste vad jag talade om, därmed inte sagt att allt som kommer via mitt tangent bord skall sväljas med hull och hår.
jag skulle tex aldrig lägga mig i en Western debatt eller debatt om islandshästar för jag vet ingenting om de ämnena. mao vet man inget om anatomi tycker jag inte att man tillför något. Är jag elak kanske det men sanningen svider och i sverige är man elak om man bara talar om kalla fakta om folks kunskap och okunskap. ( vilket liv det kommer bli nu då inte sant )
Har tyvärr aldrig gått en kurs i hästens anatomi- så jag slog upp det "i en bok" som du tyckte man skulle göra då. Enligt den boken (ABC om hästar av Gösta Bengtsson) så är det inte strålbenet som "kommer sist", utan först strålbenet och sist hovbenet. Nu när det tydligen ska diskuteras hästens ben i detalj, så tänkte jag bara påpeka detta. Och även om nu kotbenet ligger "efter" kronleden- vilket den gör enligt boken- så har det väl ingen större betydelse vad gäller svullnaden? OK, kotan ligger "under" leden, men då svullnar den väl ändå??? Svällningen begränsar sig inte åt bara ett håll, den breder ut sig omkring skadan. Bara ett par små synpunkter... För övrigt tål jag kritik- desto bättre om tonen hålls på ett vettigt plan.
att säga att strålbenet kommer före hovbenet är nog en smaksak. Strålbenet är ett välgdigt litet ben som sitter mellan kronbenet och hovbenet på baksidan i hovleden..... det är inte mycket att hänga upp sig på.
men.....diskussionen var väldigt sansad och bra många bra tips i början sedan blev det lite hett då rent felaktiga anatomiska konstruktioner togs upp.
Det är alltför vanligt har jag märkt att när folk säger att deras häst är svullen i kotan så menar de egentligen att den har en svullnad över kotleden, och det är stor skillnad.
jag håller ochså med om att man inte skall in och spruta leder där en inflammation inte är påvisad och det inte förligger någon initial hälta.
Så här stod det: De i tån ingående lederna är kotleden (mellan skenben och kotben) kronleden (mellan kotben och kronben) och hovleden (mellan kronben och hovben). Bakom kotleden ligger de små pariga kotsenbenen, där flera starka senstråk fäster. Bakom hovleden ligger ett litet utplattat ben, strålbenet. Läste förässten en sjukdomsbok skrivet av en veterinär, det stämmer att kotan svullnar vid vrickning.
som jag kan läsa ditt inlägg så lägger du samma betdelse i ordet kota och ordet led, det är det jag hakar upp mig på, läs mina inlägg skall du se att jag skriver om svullnad i första hand. fortfarande ville denna stackars människa ha tips och råd om vad som skall göras EFTER att en vrickning har inträffat.....
vilken bok har du läst, bara nyfiken jag skall inte ¨bita¨ huvudet av dig, men jag har till och med slagit själv i håll hästen frisk och där talas om svullnad över kotleden vid en kotledsvrickning och där påtalas även hur sällsynta de egentligen är vilket jag ockås lärt mig därav mitt första inläggs fråga om hur hon kunde veta att det verkligen var en kotledsvrickning.
och den antomi du räknar upp stämmer väl ändå helt med den som jag själv räknade upp förutom att jag inte tog med de små kotsesambenen.
evamaria däremot tror att kotan ligger ovanför kotleden och så har ju även du kommit fram till att det INTE ligger till inte sant.