Jag har en 6-årig dansk valack. Det började för ca 2 månader sedan (i början av september). Det var en varm dag med mycket knott, och jag red på vår utebana. Min häst knyckte på huvudet som om han var irriterad av knotten. Det var omöjligt att komma till ridning ute , så jag gick in i ridhuset. Där gick det bättre. Jag trodde det var knotten som irriterade, men det visade sig vara något annat. Hästen är annars pigg och kry; äter bra, busar i hagen och är i fint hull, men han knycker med huvudet fortfarande. Jag har visat hästen för veterinär. Han tittade med hjälp av endoskopi (eller vad det nu heter) i näsan och halsen och konstaterade att hästen var svullen och således allergisk. Veterinären ordinerade 5 ml cortison 1mg tre gånger med tre dagars mellanrum. Jag har försökt rida lite efter avslutad behandling med det har inte funkat, knyckningarna och frustningarna fortsätter. Hästen andadas också lite tungt. Nu undrar jag om någon har erfarenhet av liknande ? Är det allergi eller kan det vara någonting annat ?
Du fick ej någon förklaring till allergin av vet ?I samband med installning, ungefär, började det hela.Har du någon möjlighet att, utnyttja lösdrifft?Vindskydd/stall med öppen L inngång, skulle jag prova några mån, se om du får någon rätsida med, problemet, som kan bli värre om det nu verligen är allergier.Hoppas det löser sig endå.LYCKA TILL !
Jag fick inget svar på vad min häst kunde vara allergisk för. Hästen har varit inne på nätterna hela sommaren, och det hela började på sensommaren/tidig höst. Kan ännu tillägga att jag ungefär den tiden började ge äpplen och soja (ca 1/2 dl/dag), men jag har slutat med båda.
Har du hört talas om att det finns något som heter head-shaking, en hästsjukdom som det forskas mycket kring. Ingen vet riktigt varför den uppkommer, men det finns vissa teorier om att solljus irriterar hästens nervbanor på något sätt så att den rycker med huvudet. I vår dagstidning (Hallandsposten) stod det en mycket intressant artikel om detta för några veckor sedan. Kajsa Kilberg tror jag journalisten hette (hon har en regelbundet återkommande ridspalt i HP) - hon har haft en häst med sjukdomen head-shaking.
Eftersom din häst var svullen kanske sannolikheten att den är allergisk för någonting är större, men du kan ju läsa på den här nyazeeländska sidan om head shaking: http://www.horsetalk.co.nz/health/tha-shake.htm
Vill du kontakta Kajsa Khilberg kan du ju alltid gå in på www.hallandsposten.se och klicka på "kontakta HP".
Först och främst måste orsaken fastställas, så att man kan utesluta att det finns några medecinska problem hos hästen. Det finns flera anledningar till att hästar skakar eller knycker med huvudet. Irritation i näsan-på grund av allargiska reaktioner mot damm, pollen sporer etc. Munproblem-tandproblem,bett som inte passar hästens mun,träns som skaver mm. Sned ryggrad eller ryggsmärta-Om hästens ryggrad inte är rak eller om nerver har hammnat i kläm kan hästaen reagera med att plötsligt börja ruska på huvudet. Stress eller ilska-En del hästar skakar på huvudet i ridhuset men inte på uteritten. Det kan finnas många skäl till det, men ridhusbottnen är ofta torr och dammig och det kan förståss irretera luftvägarna. Det gäller speciellt vid hårt arbete då hästen andas häftigare och därmed drar in mer damm i näsborrarna.En annan orsak kan vara att hästen utsätts för större mentala och fysiska påfrestningar under dressyrövningar på i ridhuset än när man rider ut. Att skaka på huvudet kan också vara en reaktion på ökade krav.
Nu har det gått ca 3 veckor sedan avslutad cortisonbehandling. Jag har ridit lite med varierande resultat. Ibland knycker han, men för det mesta går det bättre än förut. Jag hade en veterinär och titta honom i näsan och svalget igen (13.11), och denhär gången fanns det varken svullnad eller rodnad någonstans. Tandläkaren har också tittat på tänderna men hittade ingenting. Det är i allafall skönt att veta att svullnaden är borta och ingenting är "i vägen" mera, så det är väl bara att rida på. Det är vad veterinärerna också sagt. Du som skrev till sist missförstod lite. När knyckarna var som värst så var det ingen skillnad om man red eller ledde hästen med träns eller grimma. Det var inte heller någon skillnad om vi var i skogen eller i ridhuset eller på utebanan. Kan också tillägga att jag tagit det väldigt lungt med min häst under året jag har haft honom; jag har varierat motioneringen mycket. Min häst är så positiv och lättlärd att jag är livrädd för att han ska tröttna av för mycket ensidig träning. Därför har jag varit noga med variation. Tack för alla svar hittills.