Osteochondros är samma som lösa benbitar. De lösa benbitarna uppkommer innan hästen har nått en ålder av två år. Det som häder är att en liten skelettbit blir lös, allt i från
1 mm lång och bred, till större som 1-2cm, större kanske kan förkomma, jag vet inte... En äldre häst kan alltså inte utveckla osteochondros, men den kan slå loss en benbit om den slår i benen hårt i någonting.Benbitarna uppkommer främst i haslederna och även i kotlederna, carpus("knäleden" fram) och det händer, men är inte så vanligt, att lösa benbitar påträffas i knälederna bak, och även rygg, hals och nacke, men det är inte så vanligt.
Vissa hästar känner inte av benbitarna och kan fungera som en normal häst, användas som tävlingshäst hela livet, utan att visa några symptom, medan andra hästar blir halta och måste opereras.
Operationen är ofta enkel, man använder sig ofta av kikhålsteknik, där man går in i leden och plockar bort benbiten. Konvalecensen är ganska kort och i de allra flesta fall blir hästen helt återställd och fungerar som en normal häst.
En operation kostade 1996 ca 6000-7000kr ( Skara och Åby).
För att se om hästen har osteochondros måste hästen röntgas. Det är inte ovanligt att hästen får ledinflammation i den leden som den lösa benbiten sitter i.
Varför osteochondros uppkommer råder det delade meningar om. En del säger att det beror på fel utfodring av fölet/unghästen, en del säger att det beror på att fölet/unghästen växer för snabbt och en del säger att det är ärftligt. Jag har inte läst eller hört något om att man har hittat orsaken och varit 100% säker på det!
Obs! Jag vill bara säga att det kan hända att något av det jag skrivit är felaktigt, rätta mig i sådana fall!