Om man har en häst som har haft fång, vad kan jag göra för honom förutom att veterinären har gett honom medicin m.m? Finns det någon som kan ge mig råd om vad jag ska göra åt hans ömma fötter (han har inte haft problem med dem förutom när han rids)? Hjälper det om man sätter på honom gummisulor eller måste man sätta PG-Beslag på honom? Min häst har nyligen haft fång för tredje gången. Jag undrar om det finns någon som har haft eller har erfarenhet av fånghästar som kan ge mig fler tips om fång (även alternativa metoder). Hoppas på svar för att en trevlig häst ska slippa lida på ålderns höst.
Hej!Mitt varmblod (11 år) hade för första gången i sitt liv ett svårt fånganfall i juni. Jag var till veterinären och fick Fenadyl för 10 dagar. Jag fastade hästen under 24 timmar, inget hö, inget vatten = kroppen suger ur vätskan som blidas i hovarna och trycket på hovbenet lättar. 2:a dygnet fick han halv högiva uppdelat på små portioner, ca 5 kg/dygn + lite vatten flera gånger. Jag ökade sakta på högivan upp till 10 kg och fri vatten tillgång. Han fick stå inne helt under de 10 dagar han medicinerade. Jag skodde honom 2:a dagen med PG-beslag med silikoninlägg och mycket korta tår. Efter 2 dygn var värmen i hovarna helt borta och efter 6 dagar var de ökade pulsationerna också helt borta. Efter 10 dagar i stallet fick han gå ut i hagen med lite grönt ca 10 min och jag ökade betestiden sakta. Vid midsommar tog jag honom till betet, ett gammalt kulturbete vid min fäbod, och där gick han hela sommaren och betade + att han hade fri tillgång till hö. Vid vet.kollen i juli fanns inga spår av att han haft fång och veterinären var mycket förvånad att han klarade grönskan. Jag har verkat hästen vid två tillfällen under perioden juni-september och det finns inte minsta spår i hovarna att hästen skulle ha haft fång. Jag tog bort PG-beslaget i slutet av augusti och han har nu vanliga skor och hästen har inte det minsta besvär från hovarna. Jag rider distans, western + att han körs för vagn ca 2 gånger/vecka. Vi har en gammal hästkarl här, 91 år, och han menar att fastan när fången börjar är mycket avgörande för den fortsatta utvecklingen av sjukdommen.Det är jättesvårt att stå emot allt tiggeri från hästen under fastan men jag tror helt på den, då min häst blev helt frisk i kombination med medicin och det är bara 1 dygn, så prova. Hoppas din häst blir frisk. Min veterinär sa vid akutbesöket, då hästen blev sjuk, halt på alla fyra benen och jättedålig, att han inte skulle få äta grönt på 2 år!!!Då kan du avliva hästen svarade jag men fastemetoden funkade på min kuse, tack och lov. LYCKA TILL!
Tack för det intressanta tipset du gav mig! Jag ska prova, hoppas det fungerar. Jag skriver och talar om hur det går för honom. Skicka gärna fler tips om fång.
Har en ponny som diagnoserades med kronisk fång 1994. Han har sedan dess gått i en gruspaddock (och jag undrar om din ponny inte borde göra det också, med tanke på att den fått fång tre gånger) under februari-oktober och varit skodd med PG-beslag. Vanliga sulor hjälper inte så värst mycket mer än att de är stötdämpande. PG-beslaget däremot fördelar trycket över hoven och pressar på strålen (=kan förhindra eller till och med föra tillbaka ett hovben som börjat rotera). Ömmar hästen vid ridning tycker jag absolut att du ska sko med detta. Kanske kan du ha vanliga skor bak? Övrigt så ska han stå så mjukt som möjligt, lägg gärna torvströ eller spån i boxen.
Jag tror det finns ytterligare ett eller flera inlägg om fång på den här sidan. Prova med att leta dig bakåt, har för mig att en tjej skrev om olika alternativa mediciner som kan kunde pröva, örter och sånt.
Det verkar som att han blev fortare frisk den här gången när han fastade. Jag hade honom inte hos mig när han fick de två första fånganfallen, men enligt den förra ägaren så tog det längre tid för honom att bli frisk. Det var som du sa Meg, han var i stort sett symtomfri redan dagen efter fånganfallet. Det verkar som om han reagerade på höombyte den här gången trots att jag gav honom tid att vänja sig vid det nya höet. Han har stått i en hage där mina andra hästar har gått och betat av, hela våren och sommaren utan några symtom på fång. Därför verkar det som om han inte tålde höbytet. Det här var lite svårt att se för de kom väldigt smygande. Han hade dessutom inte den typiska fångställningen utan lyfte lite på frambenen emellanåt. Jag trodde de till en början att de var flugor eller knott som irriterade honom. Men de var de ju inte. Jag har även en fråga till er, vad kostar det att sko en häst med PG-beslag? Om det är någon annan som har något tips så skriv det gärna. Tack på förhand!
Jag har just skrivit om PG-beslag under ett inlägg lite längre upp - "PG-beslag". Se där vad gäller kostnader, ja, sen kanske din hovslagare tar lite extra för att lägga på PG´t, det tar lite längre tid än att sko med vanliga skor.
Min häst har också haft ett fånganfall nu på sensommaren. Hon var jättedålig och låg i hagen i stort sett i tre dagar trots att hon inte fick någon mat... vi har nu en månad senare varit och röntgat framhovarna och man kan inte se någon hovbenssänkning i alla fall. Hon verkar vara helt återställd nu och skall börja ridas igen. Nu har vi skott med vanlig sko + gummisula. Hon har gått med PG tidigare och hade också det när hon fick anfallet...
Patentskon verkar vara mycket bättre än en vanlig sko på en fånghäst, men jag undrar om den är överlägsen PG-beslaget. PG:t är ju ännu mer utformad för att trycka på strålen och så lite som möjligt på hovväggen.
Bäst av alla fångbeslag tror jag dock är den som presenteras på den här sidan om fång: