Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Hosta

Innehåll
Hosta, Lina, 22:35:13, 98-07-31
hosta, MIA, 22:51:02, 98-07-31, (#1)
Hosthäst, Nilla, 09:25:51, 98-08-03, (#2)
Hosta, Freyja, 18:42:56, 98-08-04, (#3)


Hosta
Jag har en häst som har kronisk luftväginfektion. Vad ska jag göra för att förbättra hostan ?Hon hostar inte varje dag, och inte speciellt mycket när ho hostar. En fem gånger ungerfär. Hon hostar i stort sett bara när man rider på bana och rider ihop henne på tygeln. I skogen hostar hon bara nån gång ibland. jag vet att man helst ska låta hosthästar gå ute dygnet runt, men det går inte, eftersom det är en tävlingshäst. Hur stor är chansen att hon får kvickdrag ?? (nån som vet?)
Av Lina
Kl. 22:35:13, 98-07-31
Upp

1. hosta
Min kompis har också en häst som hostar och vill görna också ha tips på hur hennes häst ska må så bra som möjjligt. (hästen är 21 år och går ute så mycket som möjligt).
Av MIA
Kl. 22:51:02, 98-07-31
Upp

2. Hosthäst
Min hosthäst blev fri från sin hosta efter att antal åtgärder. Det handlar om miljön i första hand och skötsel i andra hand.
Du måste hjälpa henne bli av med alla saker som ger henne hosta. Att hon hostar vid ridning innebär att hon får upp slemmet som sitter i luftvägarna och det märker du genom att hon hostar upp vitt slem eller att hon snorar vitt slem. Det är bra för en hosthäst att få röra på sig i frisk luft, det hjälper henne. Fuktig väderlek och ymning blomning (pollen) ger hosthästar problem - då kan det behövas extra åtgärder som t ex medicinering.

Det bästa är att låta henne gå ute så mycket som möjligt, andas frisk luft och röra sig.

Stallet skall vara torrt och dammfritt och bra ventilerat. Kolla t ex vattenrören i taket - hänger det vattendroppar på dem har ni ett fuktigt stall (inte så bra!).
Hon bör stå på dammfritt material, torv ev spån t ex. Halm är inte att föredra (dammigt). Men det hjälper inte att en box har strö då måste hela stallet ha det materialet. Det måste vara ett väl mockat stall (gäller alla boxar!)- ammoniak från urinen är en fiende. Om du sätter dig på huk i boxen och sitter där en stund känner du hur det luktar, finns ammoniaken kvar sticker den dig i näsan. Detta klarar inte en hosthäst. En torr välluktande box är bäst.
Blött hö och blöt kraft rekommenderas.
Aldrig sopa stallet när hästar är inne, inte borsta hästar i stallet och allt övrigt som ger damm bör inte förekomma.
Om höt ligger ovanför stallet kan dammet från skullen gå ner i stallet. Se till att det finns en bra ventilationsfläkt som suger ut dammet.
Det är bra om din häst kan få ha box med fönster eller stå nära dörr så att dörr eller fönster kan stå öppet och släppa in frisk luft.
Du kan ge vitlök för att hjälpa din häst vid jobbiga hostperioder, alger ger effekten att slemmet löser upp och kommer upp.
Gör alla i stallet baknt med hur din hästs miljö bör vara så att de hjälper dig.
Jag fick ingen ordning på min häst stalmiljö i det tidigare stallet utan har flyttat henne till nytt stall. Det gjorde jag sedan min häst varit sjuk från november till maj. Hon gick på 2 kurer Ventipulmin och Fabrol utan önskad effekt och därefter en kur med Cortison. Hon blev lite bättre och fick från maj gå ute dygnet runt. Hostan dmpade sig och hon fick återhämta sina krafter och hullet. Till hösten flyttade vi till ett nytt stall med bättre miljö (stallet var känt som ett bra stall för hosthästar). Detta var i september -97 och idag är hon friskförklarad! Visst hostar hon ibland och har jobbigt med andningen när det blir mycket pollen eller det är mycket fuktigt men sjuk är hon inte.
Så det finns hopp!
Lycka till

Av Nilla
Kl. 09:25:51, 98-08-03
Upp

3. Hosta
Det är mycket viktigt med en frisk och fräsch stallmiljö, med rent och torr strö och hö utan mögel och damm, förstås. Men hästar kan också gå med slem under lång tid från tidigare dålig stallmiljö eller damminvasion i lungorna. De har vårt att få upp det. Om hästen hostar finns det flera kurer man kan pröva på: en kombination av vitlökspulver, echinacea och t ex Voralbergers örtpulver kan göra att hästen får upp slem, får ett starkare infektionsförsvar och kan bli kvitt sin hosta. Man kan också pröva Carrageen (rödalger).
Av Freyja
Kl. 18:42:56, 98-08-04

Upp

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.