Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Tävlingens eftervård!


Tävlingens eftervård!, Scrollan, 11:58:11, 98-07-05
Jag brukar..., Andrea, 13:53:13, 98-07-06
gör ingenting, Havanna, 14:41:11, 98-07-06
Jag gör..., Andrea, 11:50:28, 98-07-07
Tävling är värre!!!!, Scrollan, 16:51:24, 98-07-09
hoppning, Mango, 04:14:18, 98-07-12
Oj då..., Veronica A, 16:01:23, 98-07-11
efter tävling., mi@, 20:59:32, 98-07-11
Tävlingens eftervård!
Vad gör ni med hästens ben efter en tävling?
Linementar? Jag lindar bara hästens ben över natten och detta har funkar ganska bra. Förrut använde jag kanadensisk lera men då stod hästen med gallor bak på morgonen. Ska man kanske ta och kyla benen direkt på tävlingsplatsen om det finns vatten? Känns iofs lite dumt att okupera vatten slangen 1 timma,,,
Vad gör ni?

av: Scrollan   e-post: 98@kurir.net   kl. 11:58:11, 98-07-05
Upp
Jag brukar...
kyla av benen på tävlingsplatsen om det finns möjlighet. (spolar med vatten alltså)
Sen hemma känner jag på benen och om de känns varma brukar jag lägga på lite kyllera och det har hittills funkat bra för mig i alla fall.

Lycka till på tävlingarna! / Andrea
av: Andrea   e-post: andreaeriksson@hotmail.com   kl. 13:53:13, 98-07-06

Upp
gör ingenting
Jag gör ingenting speciellt. Jag gissar att vi snackar hoppning här och när jag tränar hoppning hemma ordentligt är det över en timme med markarbete och hinder. Det får hästen inga svullna ben av och på tävling är det oftast mindre ansträngande än så.

Jag ser inte att tävlingen gör någon skillnad i sammanhanget, d.v.s. varför skulle man göra mer på en tävling än man gör i vardagslag?
av: Havanna   e-post: havanna68@hotmail.com   kl. 14:41:11, 98-07-06

Upp
Jag gör...
...samma sak hemma som efter en tävling.
Efter ett hoppass eller om jag ridit på ett hårt underlag etc.Håller helt med dig Havanna att det inte finns någon anledning att kyla efter tävling om man inte gör det annars.

av: Andrea   e-post: andreaeriksson@hotmail.com   kl. 11:50:28, 98-07-07
Upp
Tävling är värre!!!!
Jo det är visst så att tävlingen är mer ansträngande än en vanlig träning'!
Du hoppar fram ca 5 ggr på varje hinder, oftast 3 hinder = 15 språng. Bana ca 13 hinder = 28 språng. Oftast hoppar man ju dessutom 2 klasser= 56 språng!!!!!!!
Det hoppar man inte på träning! Tänk efter!!
Desstuom hoppar man ju oftast högre än på träning oxå!
Min tränare berättade detta och det stämmer ju om man tänker efter!
Det kan ju bli väldigt krongligt att kyla hästens ben på tävlingsplatsen eftersom varje ben behöver 20 min kylning = 1 tim för alla fyra.
Behöver hästens ben kylning eller stöd och avlasting????
MVH

av: Scrollan   e-post: 98@kurir.net   kl. 16:51:24, 98-07-09
Upp
hoppning
Nu blev jag lite förundrad. Menar du allvar när du säger att du hoppar högre på tävling än vad du gör hemma?? Det är väl inte på tävlingen som man ska lära hästen hoppa? Tävlingen är iallafall för mig som ett kvitto på hur långt vi kommit med träningen, och jag (liksom tidigare inlägg) tävlar aldrig högre än jag tränar.

Dessutom tycker jag att du verkar hoppa fram ganska mycket. HÄSTEN behöver inte hoppa särskilt många språng (kanske 5-6 språng, varierar lite från häst till häst) om den är ordentligt framriden, utan oftast är det RYTTAREN som känner att han/hon behöver hoppa fler språng, framförallt om han/hon är osäker på höjden. Om du ser till att tävla på samma nivå som du tränar (eller lägre) ska du se att du inte är så osäker och behöver hoppa fram så mycket.

Har du någon gång räknat sprången på en hoppträning (där du t ex hoppar bana eller studs)? Jag gissar att det blir fler språng än man tror...
av: Mango   e-post:    kl. 04:14:18, 98-07-12

Upp
Oj då...
Det hästen inte kan innan, hinner man inte lära den på framhoppningen. Min förra kuse hade lite problem med oxrar. På framhoppningen tenderar oxern att bli väldigt hög och väldigt lång, vilket resultarade i att min häst vägrade. När man skall klara sig själv på framhoppningen, valde jag helt enkelt att inte hoppa fram på oxern. Jag red fram ordentligt och hoppade lilla hindret en gång i varje galopp och hoppade sedan koppelräcket. Summa sumarum=tre språng! Kanske fyra om något inte gick så bra. Det viktigaste är ju att hästen är väl genomriden, hoppa kan den ju ändå (annars har man inte på en tävlingsbana att göra). Min nuvarande häst hoppar däremot fyra språng, kanske fem, eftersom hon hoppar oxrarna. Men är oxrern för hög och lång och ingen hjälper mig, så avstår jag. Jag vet ju att min häst kan hoppa. Dessutom brukar ju förstahindret vara lätt och inbjudande, så att man kommer igång.

Hemma på träning brukar hindrena ligga högre än på tävling, just av den anledningen att tävlingen skall bli en lätt uppgift för hästen.

Om man nu vill kyla hästens ben och inte känner för att spola med slang, så kan man kleta på lera, vira om i tidningspapper och ha under transportskydden på hemresan.
av: Veronica A   e-post: Varonica.Andersson@other.ing.hb.se   kl. 16:01:23, 98-07-11

Upp
efter tävling.
Brukar inte heller göra nått speciellt efter tävling,bara en check att allt ser ut som det ska,avsvampning om det har varit ngt svettigt,efter en fälttävlan,ja då blir det oftast en dusch,då det är mera varvat.
Men inte ens efter fälttävlan gör vi nått speciellt med benen,resonerar som så att om det är nått så vill man ju gärna se det..
Och när det är normala dressyr eller hopptävlingar,ja,hästen skall klara det precis som om det vore en normal träning...

av: mi@   e-post: tittis@rocketmail.com   kl. 20:59:32, 98-07-11
Upp

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.