Hästhosta
Jag har ett stort problem med min häst. Han hostar. Jag har provat det mesta men han börjar alltid att hosta på vintern. Finns det något bra naturmedel som jag kan ge honom. Eller något annat bra tips som kan underlätta hans hosta. Mycket tacksam för svar!
Hostande häst!
Hejsan! Jag har lite huskurer som jag tycker är bra och väldigt enkla att använda. Det är te på anis och timjan. Du kokar upp vatten och tar 1 msk av varje och låter det stå och dra ett tag, den kuren är slemlösande och väldigt billig. Använd den i 10 dagar och gör sedan ett uppehåll. Den andra kuren är äppelcidervinäger, du blandar bara ner det i maten, börja försiktigt så att hästen vänjer sig vid smaken. Jag använder dessa kurer på min hosthäst med jämna mellanrum och det fungerar jättebra. Jag tycker att du ska kolla upp din häst i halsen på en vetrinärklinik, har den mycket slem i halsen så måste den få kraftigare medicin för att få bort det.
Tråkigt
Har en 21 årig Welshponny som är hosthäst. Hennes far stod i glasbox pga dammallergi. Tidigare hostade hon enbart på vintern men nu på senare år har hostan utvecklats till Lungemfycem. Vissa dagar låter hon helt normal andra piper det nästan om henne. Har bestämt att hon skall få gå över sommaren, sedan får man nog ta ställning.
Inte för att just detta hörde hit, men jag hoppas det är Ok i allafall.
Vad kan man göra för att underlätta hostan: rykta ute, blöt höet, använd INTE halm eller spån (torv, eller allra bäst papper), sopa eller strö inte när hästen är inne, ha "kallt" i stallet (mkt god ventilation), låt hästen vara ute mkt.
Allergi och slem
Om din häst är dammallergisk kan du ge den ett dammfritt foder, så minskar du problemet. Vissa hästar hostar när de står på halm, för att de rotar runt i halmen och får en massa damm i sig. Det finns många bra kurer mot hosta. Slemlösande naturkur mot hosta är t ex rödalger (Carrageen) som du kan ge som en kur i 2-3 veckor. Det är inte våldsamt dyrt, men lite pyssligt. Är hostan bara lite torr och inte jobbig kan det räcka med att ge en örtblandning som t ex Breathe Free i fodret. Det finns också bra örtpellets, som små hostkarameller - Voralberger hostpulver. Det kan man ge med lite ljummet vatten över i hinken. Hästarna brukar älska det. Hosthästar har ofta ett nedsatt immunförsvar, det är därför de åker på allergiska reaktioner och/eller infektoner. ett av de mest erknda naturmedlen för att hjälpa kroppens försvar är echinacea, både för häst och människa. Pröva det!
av: Freyja
e-post:post@promedab.sekl.
22:39:39, 98-07-06
Damm...
...är just som många sagt problemet, eftersom det dyker upp på vintern. Min veterinär sa att det värsta man kan göra är att rykta en häst inne i stallet, stövet är inte alls bra för hästen. Dessutom bör du rengöra stallet noggrant men alltid när hästen är ute och skall vara ute ett bra tag till. Höet ser du till att riktigt fluffa upp, långt innan hästen får det, så att dammet trillat ner och varför inte vattna det som många har sagt. Kraftfoderet kan du också fukta. På detta sätt borde alla hantera sina hästar för att förebygga problemet, enligt min veterinär. Hälsning Maja
av: Maja
e-post:benman@swipnet.sekl.
16:43:03, 98-07-02
Scorpan är kronisk hosthäst och det fick vi klart för oss förra vintern då hon gick på sammanlagt 3 olika medicineringar. Tillslut konstaterade vertrinären att hon skulle vara ute 24 timmar/dygn - så scorpan fick gå ut på "sommarbete" redan i mars !
Innan vi fick prognosen testade vi med allt: fuktigt hö, blött foder, brunalger, vitlök ja allt... men det funkade inte så till slut tog vi beslutet att byta stall.
Denna vinter har hon varit helt hostfri. Hon äter inte fuktigt foder, hon står på spån/halm och är ute mindre än i förra stallet MEN miljön är så mycket bättre för henne att hon sedan flytten varit helt frisk ! En vetrinär lyssnade på henne för några veckor sedan och han kunde inte höra några som helst blåsljud eller några andra tecken på att hon var hosthäst ! Kanske scorpan är frisk nu ?
TIPS ! Testa olika preparat som alger och vitlök men be först en vetrinär kolla din häst - för det kanske är så att den bästa lösningen är ett stallbyte ?
stallbyte
Tror som Mia att stallbyte, eventuellt utebox, kan behövas. Våra ponnyer medicinerades, fick vattnat hö o.s.v., men det är klart att problemen återkom så länge de stod i samma dåliga stall. De blev bra när de fick stå i utebox och gå fritt ut och in på dagtid. De stod också på papper och åt ensilage för säkerhets skull.
av: Havanna
e-post:havanna68@hotmail.comkl.
13:37:23, 98-07-01
Nilla
Min erfarenhet är att stallmiljön är bov nr 1 för hosthästar (om den inte blivit tillfälligt smittad av en virus eller liknande) Att byta stall eller låta hästen gå ute året runt är nog den bästa lösningen. Viktigt är att nya stallet är BÄTTRE än det gamla - annars kan det uppstå ett vanligt problem - nämligen att stallbytet går bra i ett år sedan har hästen utvecklat hosta mot den nya miljön. Tips - kolla hur fuktigt stallet är (brukar finnas vattedroppar på rören) och kolla hur dammigt det är. Fukt och damm är hosthästars fiende.
Är stallmiljön bra kan man kolla fodret men det är alltså något att åtgärda i andra hand.
Alla preparat som alger, vitlök är till för att hjälpa hästen att kunna andas bättre och få loss slem men det bästa är om miljön förändras så att hostan aldrig behöver uppstå. Vitlök och alger osv kan man ta till om hostan kommer vid t ex pollensprickning eller vid höstfukten, eller om din häst har kroniskt med slem i halsen, det är alltså i mina ögon temporära preparat, lite av en medicinkur. Ett torrt fint odammigt stall brukar oftas lösa problemen för hosthästarna - tillsammans med bra foder och god utevistelse. Lycka till