Utrustning till kolikhäst
Vad behöver man för speciell utrustning till en kolikhäst? Täcken? Vilken sorts täcke i så fall. En kolikhäst ska hållas varm har jag läst. Hur dant täcke är bäst i så fall?
av: nutte
e-post:kl.
11:21:43, 98-07-12
Vid kolikanfall
Hej, om en häst har fått kolik är det oftast stopp i magen. Det som skall göras är att "stressa" hästen. Dvs släppa ut hästen i paddock och låta den springa och rulla fritt. Ofta fungerar det bra att åka transport eftersom hhästen ofta spänner sig då. Min förra sköthäst råkade ut för kolik och vid inte allt för allvarliga fall fungerar det bra.
av: Helena Eide
e-post:tuborg2@hotmail.comkl.
16:01:15, 98-07-16
Inget speciellt
Du behöver inga speciella grejer, men se till att täcket sitter bra så att det inte åker runt eller hästen fastnar i gjordar eller bensnören om den rullar sig.
av: svea
e-post:kl.
20:13:04, 98-07-12
Kolikhästutrustning
En kolikhäst ska hållas varm...då den har kolikanfall. Dock är det inte alltid lätt att ha ett täcke som sitter kvar i anfallen. Den enda egentliga "utrustning" en kolikhäst behöver är mycket grovfoder som håller tarmrörlserna igång. (1.5 kg/100 kg häst) Tänk bara på att kolik är ett samlingsnamn för alla buksmärtor. Ta därför alltid kontakt med vet. vid anfall. Försök också att ta puls innan du ringer.
av: catla
e-post:catla@rocketmail.comkl.
13:01:00, 98-07-15
inget foder...
En häst med kolik ska inte ha något foder alls. Kolik betecknar ett tillstånd med smärta från bukhålan och kan ha flera olika orsaker:
* Förstoppning: Oftast orsakas koliken av en förstoppning, vilket innebär att något hästen fått i sig (foder, sand, osv) ansamlats och bildat en propp i grov- eller tunntarmen. Orsaken kan vara att hästen fått i sig fruset gräs, ätit en större mängd foder än den brukar eller att den ätit torrt foder utan att få i sig tillräckligt med vatten.
* Gaskolik: Gaskolik kan hästen få av skämt foder, men vanligast är blodproppar orsakade av blodmaskarnas larver.
* Tarmvred är den allvarligaste orsaken till kolik. Hästen har en mängd hålrum inne i bukhålan och om en del av de många meterna tarm som finns i buken hamnar nere i ett sånt hålrum och kläms åt kallas detta tarmvred.
Koliken yttrar sig så att hästen blir orolig, ser sig åt magen och vill ofta rulla sig. Andningen och pulsen ökar också. Oftast beror koliken på förstoppning och då är hästen ofta uttorkad också (om hästen är uttorkad kan man undersöka genom att knipa en bit skinn på halsen - skinnet ska genast gå tillbaka, annars är hästen uttorkad).
Om hästen får rulla sig mycket ökar risken för att hästen får tarmvred. Hästen kan naturligtvis få tarmvred även då den rullar sig som vanligt i hagen, men då den har kolik och rullar sig ihållande är risken betydligt större. Om hästen fått tarmvred börjar den ofta svettas också. Smärtorna kommer i stötar, och måste komma till ett djursjukhus omedelbart, det handlar om max ett par timmar för att det ska gå att rädda dem då!!
Jag har varit med om många hästar som fått kolik, och har ett otal gånger varit i Helsingborg med dem. Det första jag gör är att tempa, ut och gå (eller longera 2*10 min i trav) för att få igång magen. Om det efter en halvtimme inte släppt brukar jag ringa efter veterinären. Vet. kan ofta sätta igång magen igen, mha en muskelavslappnande spruta och sondning av olja. Är det inte bättre på ytterligare en halvtimme åker jag oavkortat till djursjukhus, om inte vet. sagt nåt annat.
Hoppas att nån fattar något av mitt röriga försök att beskriva kolik...
Ska inte...
Jag har även läst att hästar med kolik INTE får rulla sig. Däremot ska man gå med dom. Gå, gå, gå, tills vetrinären kommer. Sen ska man gå lite till. Men dom får inte rulla sig. Det är vad jag har läst.
av: nutte
e-post:kl.
12:28:19, 98-07-17
Det stämmer bra!
En kolikhäst får absolut inte rulla sig, men det är precis vad den kommer att vilja göra. Den verkar tro att smärtorna ska försvinna om den sparkar sig mot magen.Ring veterinären och börja gå. Sluta inte förrän veterinären kommit och låt den absolut inte lägga sig ned. Det är jätteviktigt.Jag har varit med om hästar som fått svåra kolikanfall och då har vi någon gång varit tvungen att gå på rejält med pisken för att få den att resa sig upp. Det låter hemskt (och det är det), men det är nödvändigt tyvärr.Några speciella täcken behöver du inte men det är bra att försöka hålla kolikhästen varm. Dock är det magen som ska hållas varm och ett täcke sitter sällan över magen så det brukar ändå inte hjälpa särskilt.
av: Jess
e-post:lilla_my_23@hotmail.comkl.
13:24:58, 98-07-17
kolikhästar
Att en kolikhöäst RULLAR sig gör inget, så länge den reser sig igen. Dock är det ju svårt att avgöra om den tänker det, varför det är bäst att inte låta den rulla.
Man ska som ngns a promenera den, det spelar ingen roll hur fort det går, bara den rör sig. Hålld en varm och igång. Ring vet om hästen inte verkar bättre efter ca 20 min promenad eller har våldsamma anfall. (En del hästar f¨år "mild" kolik, tittar ofta på magen,s er hängiga ut och rullar lite...dem kand et räcka att gå med ett par timmar). Tempa hästen, har den feber eller hög puls, ring OMDELBART VET!
Ta undan all mat, låt vattnet vara kvar.
kan man trava med hästen är detta bra, de flesta kolikhästar villd ock knappt gå.
har man en skogshage med små diken så led hästen fram och tillbaka över dikena, det lilla ksutt den tar sträcker ut tarmarna och stimulerar tarmrörelserna. trötta dock inte ur hästen!
Hästar som regelbundet får kolik (ex gamla hästar) kan man ge 05 - 1 dl matolja (vanlig) i fodret en ggr/dag. oljan hjälper till att hålla tarmarna igpng och minskar risken för förstoppning. betfor är oxå bra.
En häst som redan har koliks ka dock aldrig ha ngn mat.
När hästen verkar bättre efter kolikanfallet, håll koll på den noga ochs e till attd en har avföring.