Jag prenumererade på en tidning som heter Fritidsryttaren ett tag och i en tidning hade de ett reportage som handlade om naturlig hästhållning. Den tyckte jag var himla bra och tycker att fler borde ta del av... Bl a stod det så här: "Vi människor blandar ihop hästar med oss själva.VI TROR ATT HÄSTAR FRYSER NÄR VI GÖR DET. Vi har mycket konstigt för oss när det gäller våra hästar. Vi klipper dem, klär på dem kläder, låter dem stå inomhus nästan dygnets alla timmar och definitivt när det är MÖRKT ute.De hagar de en kortare stund får vistas i är minimala och de saknar definitivt BETE och vindskydd.Det enda hästen kan göra där är att ställa sig med ändan mot vinden.Vill det sig illa är den klippt vid svansroten för att få en vackrare svans. Då blåser det in under svansen och det kan vi väl med vår fantasi inse att det inte är särskilt behagligt.Fast ok, vi har ju svansskydd. Jag tror att täckeshysterin kommer sig av att våra idoler får pristäcken då de vinner. Man blir duktigare ryttare med täcke på hästen, eller...Då ser jag ut som någon av de stora." Vad säger ni om det?? Dessutom stod det att (enligt vet. Per Michanek) hästar med normalt hull och vinterpäls tål upp till -27 grader. Alltså är inte -15-20 grader farligt alls. En klippt häst klarar upp till -4 grader utan täcke.
Detta har diskuterats förr. Men inte dör hästen av att ha ett täcke på sig?Även om jag håller med om att det inte alls behövs täcke på hästen när det är -5 grader, vilket vissa tycks tro. Min häst har aldrig täcke normalt. Men jag vill inte släppa ut en fuktig häst i kylan efter arbete mm...och om det är kallare än -20 grader fryser min häst och mår inte bra utan täcke, så då får han ha det. Trots att en del tycker att det är onödigt.Tack och hej, leverpastej! :)
Jag är en sån där som i vanliga fall är "allergisk" mot täcken ! Men när du bor längs västkusten och det blåser storm och regnar, det behöver inte vara så speciellt kallt, då fryser till och med shettisarna ! Då tackar jag gudarna för uppfinningen hästtäcke !
Bara för att det är naturligt för hästar att gå utan täcken betyder det inte att de inte fryser. Visst i naturen hade de inte täcken men jag tror att de frös och for ganska illa, och dessutom har vi avlat fram betydligt känsligare hästar nu. Människor föds faktiskt inte med kläder på sig så det är inte naturligt för oss, men jag tror ändå att vi är rättså nöjda med att vi har dem. Visst skall man låta hästen vara häst, men vi har ändrat på så mycket annat i deras liv att de kan behöva lite "dalt" ibland.
Ok det är nog skönt för en häst att gå utan täcke (oklippt) men det förutsätter ju att den inte tränas eller tävlas under vinter halvåret. När jag red ponny så hadde vi en New Forrest och hästhandlaren vi köpte honnom av lät alla sina hästar gå ute året om (de hadde en stor hage med skog och en massa skydd.) Vad bra tängte vi då är hästen inte så känslig och klarar av att gå ute när det är kallt och snö utan täcke men inne på natten (vi har en stor hage med massa natur skydd.) Men ki fick vi denna häst satte en enorm päls men åndå så frös han något hemskt även dessa fina dagar med -5 grader, så det var bara att täcka.Och med denna päls gick det inte göra så mycket innan han dröp av svett.Dett var min lilla erfarenhet vad gäller hästar och täcken.
Skulle bara säga att det du skrev att en klippt häst klarar upp till -4 grader utan täcke, inte gäller alla hästar!, men det finns säker hästar som klarar det. Det berors ju på, är det vindstilla och fint eller regnar (snöar) det+att det blåser??
Hästar är som sagt indevider, något som vi människor verkar ha lite svårt för att fatta (no offence), vissa är äldlare-och fryser då lättare, och andra mer rubusta-och tål då oftast mer. Jag vet en New Forest som fryser jättelätt, fast den inte är så "mega ädel". Det berors ju helt på indeviden.
Sedan så berors det ju oxå på hur mycket man klipper hästen. Vissa klipper hela hästen, och andra bara undersidan av halsen+mellan frambenen.
Personligen så är jag imot sk "onödigt täckande" men behövs det, så behövs det och då finns det inget man kan göra åt det.
Har man en häst som man tränar eller tävlar med på vintern så är det kanske inte så roligt att ha en jättelång päls. Man klipper ju faktiskt inte hästarna (inte jag ialla fall, men det finns säkert folk som gör det) för att det är snyggt, utan för att dem inte ska bli förkylda och sjuka. Då får man ju oxå täcka dem, för dem flesta klippta hästar behöver faktiskt det.
Inte behöver hästarna täcken eller gå in efter två timmar e en liten padock... Mina araber går ute från 8.00-19.00 ca, med hö att mumsa på. Friskare hästar får man leta efter! På vissa har jag täcken- därför att de lägger kortare/tunnare päls då, och för att det är besvärligt med lång päls som blir svettig vid ridning. Täcket är alltså inte för att jag tror hästen fryser, utan för att det är lättare med en mindre lurvig häst. Däremot klipper jag dom inte- där går gränsen.
Om hästarna hela tiden har tillgång till hö så är risken att de fryser ännu mindre. Nu har alla pratat om vinter/klippning osv, men kan någon svara på varför folk lägger täcke på hästarna från sensommaren till försommaren ? Är det för att de är lättare att hålla rena eller ?? Jag tycker synd om hästarn som går och svettas i sina täcken så års.
hästen så spelar väl inte ett täcke någon roll. Min medryttarhäst har fått urinvägsinflammation massor av gånger och då tycker inte jag att det är fel att lägga på ett täcke för att undvika detta. Hon klarar kyla bra, men när det regnar och blåser står hon och skakar som ett asplöv. Hon får urinvägsinf. och förkylning och allt vad det är... Hon tycker det är skönt att stå med sitt täcke och att vara frisk, så varför inte använda det??
Att ha hästen så naturlig som möjligt får inte gå till överdrift. Tidigare levde ju hästarna under helt andra förhållanden. Man måste, enligt mig iaf, skilja på en vildhäst i sin vana natur och en häst som står i ett stall och tränas regelbundet.
när de är klippta, det var INTE menat som kritik mot folk som klipper och har täcke på sina hästar. Det har jag själv också. Jag tyckte bara reportaget var bra. Och inte ska vi jämföra för mycket på hur de hade det i vilda förhållanden...då behövde de ju inte "jobba och slita" och dessutom även fast de KLARADE sig så betyder det ju inte att de hade det BRA. Vi vill ju att våra hästar ska ha det så bra som möjligt och inte att de ska bara KLARA SIG med nöd o näppe...ELLER HUR?? Men vi ska INTE jämföra dem med oss själva!
Ja, jag tycker det verkar som de flesta har samma åsikt här. Och vist fins det folk som "daltar" med sina hästar. Hästen är ju faktiskt häst, och det måste man utgå i från när man ska göra det så bra som möjligt för dem.
Man ska låta hästen vara häst, låta den gå i flock etc., men sedan finns det en sak som många tycks missa, tex. när hästen är sjuk så kan det i bland vara så att den ej skiljer sig från människan, utgå från hur du själv reagerar. Som en veterinär sa en gång om en häst med kolik (ordagrant)"hur skulle du själv må om du inte fick skita eller fisa?"
Jag har hört att ett täcke kan ha en kylande effekt om en häst ständigt går omkring med det. Någon annan som har hört något om det, att täcket ska av efter det att hästen är ngtsånär torr och lugn efter motion?
Vad man ska komma ihåg när hästen går ute i kyla, är att den behöver mer foder för det går åt mycket energi att hålla värmen. Ett par extra kilo hö ute i hagen är ingen dum ide...
När det regnar behöver ALLA hästar antingen täcke (regntäcke) eller möjlighet att gå in under tak. Tyvärr finns inte den möjligheten i alla hagar... fast jag tror minsann att det är lag på det, nån som vet?
Jag vet bara att ett blött täcke har kylande effekt, man ska inte låta sin häst stå med ett blött för då kan den bli förkyld. Sen är det ingen lag just på och ha täcken på hästarna men däremot ska det finnas så dom kan skyddas mot regn och blåst.
Det finns inte någon lag om att hästar som går i sk. rasthagar skall ha tak. Däremot säger lagen att hästar som hålls i ute dygnet runt (utedrift) tex Islänningar, skall ha tillgång till regn-vindskydd. Skyddet skall vara så stort att alla individer kan beredas liggplats, det skall dessutom vara torrt underlag tex. väl halmat. Tyvärr slarvas det en hel del med detta !
Min häst är svårfödd och faller ur hur lätt som helst. M a o får han gå med regntäcke de dagar det spöregnar och blåser och vintertäcke när det är snöglopp och drivis. Han ska inte behöva använda sin energi till att hålla värmen, han måste gå upp i vikt. Att lägg ut mer hö i hagen fungerar inte för hans del, han står på fri hö och skulle behöva äta ännu mer än han gör. Sedan kan jag hålla med om att se en häst en varm sommardag med täcke, ja då är det nog något som är feltänkt hos ägaren.
joda, det er jo for så vidt delvis riktig det her... Ihvertfall kaldblodshester med skikkelig vinterpels trenger ikke dekken. Men mange hester klippes jo! Hestene klippes så de kan trenes mere uten å bli kalde og våte og svette... Og da trenger de dekken, for det er jo ikke normalt å være klipt for hesten. Alle "topphestene" har jo kort pels, og når de skal stå ute, må de jo ha dekken...!
Hej min häst har soleksem, alltså har han haft täcke på sig hela sommaren, nu i september när han inte behöver det för solen längre skulle ahn frysa fruktansvärt om jag lät honom vara naken. Dessutom rider jag hela vintern och då skulle min häst få lunginfalmmation ganska snart om han hade päls eftersom den aldrig torkar. Jag har öven en pensionerad ponny (ser normalt ut som ett får vintertid) täckt. Detta tack vare att får pälsen inte ramlar av av sig själv, så jag har fått klippa henne på sommaren, till följd av att sättning på hösten inte funkar som den ska. Jag har enkelt tagit systemet i egna händer. JAg täcker hällre i augusti än blir tvugnen att klippa.
Mina hästar (sto med föl, hälften fullblod) går ute dygnet runt, det regnar, blåser och är mörkt och kallt, men de går inte in i sin fina täta skog för det! De står ute mitt på ett fält med rumpan mot vinden. Går man och känner på dem så är de blöta på ytan, helt torra under (fölets päls är jättetjock redan). Endast när det är regn hela tiden och blåser börjar de frysa, då tar jag in dem och de får lite "massage", torkar fort och sen ut och då klarar de många timmar till. Stoet gick dessutom ute en hel vinter för ett par år sen, de hade skog och en jättefin lada att gå in i, men de var knappt där. Lade vi in hö i ladan gick de in och åt upp det, sen gick de ut igen. Låg och sov ute också.