Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Medryttare


Innehåll
Medryttare, bollen, 15:52:41, 98-10-07
Jag har också, Martini, 16:51:46, 98-10-07, (#1)
bollen och martini..., Eva, 17:20:31, 98-10-07, (#2)
Ett litet tips från en annan m..., sjkarlsson, 15:53:43, 98-10-08, (#3)
Att bara rida i skogen gör ing..., Carrie, 11:45:49, 98-10-13, (#4)
medryttare, Havanna, 12:47:50, 98-10-13, (#5)
Havanna, nica, 09:18:27, 98-10-14, (#6)
Medryttare, tea, 11:00:18, 98-10-14, (#7)
hmmm.., Havanna, 11:56:15, 98-10-14, (#8)
Medryttare, birk, 12:18:33, 98-10-19, (#9)
-> birk, Havanna, 14:35:20, 98-10-19, (#10)
Hm, Jane, 14:39:26, 98-10-19, (#11)
Medryttare, birk, 19:33:32, 98-10-19, (#13)
medryttare / skötare, Hampe, 19:24:16, 98-10-19, (#12)
Medryttare, Charmis, 08:44:04, 98-10-20, (#14)
lite tankar i ämnet, Malin2, 12:45:21, 98-10-20, (#15)
medryttare -betalning..., winny, 23:39:14, 98-10-21, (#16)
Att betala eller inte?, Charmis, 08:54:31, 98-10-22, (#17)


Medryttare
Hur skall man egentligen bete sig när man tänkt sig bli medryttare.
Först står det i annonsen att man skall vara seriös och kunna rida hästen i form och ha erfarenhet. Visar det sig sedan att ägaren inte klarar dessa kriterier men jag då är det kört. Ägaren blir sur och snorkig! Jag skulle bli jätteglad om min medryttare var bättre än jag, då skulle hästen bli lättare att rida för mig.
Dessutom skall man ju som medryttare betala för att rida(!) Vem vill betala 700:-/mån för att rida ut i skogen två gånger i veckan?
Att låtsas hålla med ägaren tycker jag är hyckleri, hur göra?
Av bollen
Kl. 15:52:41, 98-10-07

Upp

1. Jag har också
varit medryttare, på en rätt så obildad häst med en 13-årig ägare. Det började jättebra, de var tacksamma för all hjälp (hon har ridit ett par år, pappan ett år på ridskola, mamman ingenting) och jag la ner min själ på hästen. Han var jättefin och läraktig och gick jättebra för mig. Han lärde sig att gå i form, att skänkelvika, att göra öppna/sluta osv. Som ett brev på posten gick han ju bra för henne också. Efter ett halvår började problemen... Jag fick först veta att jag inte skulle få rida för någon, att jag fick rida ensam. Nästa steg var att jag inte skulle få rida alls - efter en vecka ångrade de sig (när de insåg vilket jobb det var med häst) och sa att jag kunde rida honom i skogen en dag i veckan.

Jag sa tack men jag ser ingen vits med det. Harva omkring hela vintern i snö och kyla... Inte ett tack för att jag ridit till honom! De förstår inte vilken björntjänst de gör sig själva, nu står han ett par-tre dagar i veckan och tappar muskler. Jag blir så besviken när de inte förstår vad de gör emot hästen! Bara för att ungen blev avundsjuk... Jag erbjöd mig självklart att hjälpa henne, och det ville de gärna, men jag vill ju ha ut nåt av det också.

Därför ska jag provrida en ny häst denna vecka och detta med en äldre, kunnig ägare. Hoppas på bättre tur...

Av Martini
Kl. 16:51:46, 98-10-07

Upp

2. bollen och martini...
skulle jag pga tidsbrist behöva en medryttare så skulle jag i första hand söka någon som hade de kriterier ni båda pratar om , lägg därtill 100% pålitlighet... . . . ..Hittade jag den personen skulle jag snällt BE om hjälp med min häst. . . .. Ta betalt skulle inte vara att tänka på! . . .. . . . . . .Skulle jag efter ett tag få bättre med tid så finge vi ta en diskussion om lite nedminskning av ridning från min "medcombattant" -men att plötsligt kasta ut någon (som varit till stor hjälp när man är i nöd) rätt ut i snön gör man bara inte!!!
Av Eva
Kl. 17:20:31, 98-10-07

Upp

3. Ett litet tips från en annan medryttare
Första kriteriet är naturligtvis hästen. Men det är också viktigt att komma över ens med ägaren. Jag är själv medryttare eftersom jag har varken råd eller tid att ha hand om en egen häst (viljan finns dock). När jag letade efter en häst att rida på hade jag några krav,inte orimliga tycker jag tex att jag skulle få träna hästen för någon tränare (rida i skogen ger mig ingenting mer än avslappning). Går inte ägaren med på mina små krav är det inte aktuellt att fortskrida. Vill helst provrida hästen ett par gånger innan jag bestämmer mig, då vill jag att ägaren ska vara med för då får man en viss uppfattning av varandra. Känner man att det vore någoting att satsa på, go for it. Men glöm inte fråga om uppsägningstiden. Sedan var det priset. 700 kr för att rida hästen i skogen någon dag iveckan är orimligt. Skulle aldrig betala för det. Jag kan inte ge något exakt svar vad jag anser är rimligt pris och inte. Det har varit en fråga jag har ställt mig varje gång jag provridit en häst; om det är värt det priset eller inte. Just nu betalar jag inget för hästen utan jag kommer att lägga pengarna på tränare och manegehyra istället. Summan av kardemumman: acceptera inte vad som helst av ägaren.
Av sjkarlsson
Kl. 15:53:43, 98-10-08

Upp

4. Att bara rida i skogen gör ingen nytta...
...Innan jag hittade den häst som jag nu rider på ringde jag på flera annonser, b.la. en som ville ha 750 kr/mån för att rida i skogen, ingen dressyr eller ngt! De borde vara glada för att man skulle vilja motionera hästen i skogen, för det kanske inte är alltför kul när det är snöstorm och mörkt. Men nu har jag hittat en ponny som jag ska iväg och provrida. När man betalar så ska man få rida dressyr och ev. hoppa! Man vill väl lära sig ngt. Och till alla de ryttarna som inte tävlingsrider utan bara söker en medryttare som kan rida i skogen säger jag bara: Att ha häst går inte ut på att göra allt de roliga själv, man måste ta sig tid att rida ut i skogen också. Nu vet jag att det är många ryttare som tycker att det är dömysigt att rida ut i skogen och det tycker jag är jättebra!
Av Carrie
Kl. 11:45:49, 98-10-13

Upp

5. medryttare
Jag har både varit medryttare och är nu hästägare som har hjälp av medryttare. Om vi börjar med pris så kan man resonera på många olika sätt. Här i Stockholm där stallhyrorna är höga och man ofta har lång resväg till stallet är det väldigt vanligt med betalande medryttare. Detta ÄVEN om man "bara" rider i skogen. Jämför man med att rida på ridskola och vad det kostar här, så inser man att det är rätt rimligt. Men självklart ska i så fall medryttaren gilla skogsridning.
Vad det gäller min medryttare (som inte är så erfaren) så vill jag att hon helst antingen rider i skogen (med hästen i form) eller rider för tränare. Jag vill alltså inte att hon rider hårda dressyrpass och "grejar" med hästen själv. Detta var viktigare i början dock - nu har hon ridit mycket för vår gemensamma tränare och vet hur hästen ska ridas och hur hon ska lägga upp ett dressyrpass själv.
Jag tar 500 i månaden och då har vi eget ridhus (där självklart medryttaren får rida om det är dåligt väder), fin ridterräng och hästen är väldigt trevlig och tävlar msv b dressyr.
Det finns egentligen inget man kan göra om man inte trivs som medryttare på en häst eller tycker det är för dyrt, mer än att byta häst. Det är ju hästägaren som drar upp riktlinjerna och man måste hitta någon där pris, personkemi och allt annat stämmer.
Av Havanna
Kl. 12:47:50, 98-10-13

Upp

6. Havanna
På ridskola betalar man för att lära sig något, det gör man inte som medryttare om man bara får rida i skogen. Hästägaren får avlastning och slipper skitjobbet. Ofta ska man ju mocka och blanda mat osv. Jag tycker det är ok med en liten avgift för jag vet hur dyrt det är att ha häst, men jag har aldrig tagit betalt eller behövt betala som ägare/medryttare(sthlmsomr). Viktigast är att vi kommer överrens. Jag bejakar en medryttare som kan mycket men många verkar störas av detta.
Av nica
Kl. 09:18:27, 98-10-14

Upp

7. Medryttare
Som hästägare är man väldigt rädd om sin häst. Jag har lite svårt att förena mig med tanken att någon annan rider dressyr och hoppar min häst när jag inte är med. Jag vet att det är löjligt eftersom det finns mängder med ryttare som rider bättre än mig, men jag ÄR löjlig när det gäller min häst. Jag vet inte vad det är som jag är rädd för egentligen, kanske är det tanken att något skulle hända som jag inte själv har orsakat. Det är svårt att förklara, men om det skulle bli problem i hoppningen som orsakas av en annan ryttare och sedan sitter i, så skulle jag definitivt gräma mig... Om det är jag själv som har orsakat problemet så har jag bara mig själv att skylla, om ni förstår hur jag menar...
Om jag skulle ha medryttare till min häst, som jag har haft tidigare, så vill jag helst ha någon som nästan bara vill rida i skogen. Då tar jag heller inte något betalt för detta utan uppskattar hjälpen. Självklart är det ok om medryttaren även rider på ridbanan ibland, men då vill jag helst inte ha något harvande i dressyr. Jag har aldrig haft någon medryttare som har varit speciellt duktig, utan de jag har haft har varit tjejer som inte har ridit på några år, och som bara vill röra på sig lite. Alltså tjejer som kan rida men inte har kunskaper eller viljan att träna.
Förmodligen kommer jag få många irriterade påhopp nu, men kanske ni förstår hur jag resonerar även om ni tycker att min åsikt är fel...? Mvh Tea
Av tea
Kl. 11:00:18, 98-10-14

Upp

8. hmmm..
Till att börja med tycker jag inte alls att det är skitgöra att rida i skogen på min pigga, glada häst. Jag rider själv ut mycket för jag tycker det är så himla kul. Och mocka tar tio minuter - det är väl inget att tjafsa om? Vad kostar inte turridning på islandshäst t.ex.? Man lär sig jättemycket på att hantera hästen också, sköta om sår m.m. som man aldrig lär sig på ridskola. Är man enbart intresserad av att rida så passar det nog bättre, men att vara medryttare är ju så mycket mer.
Det står varje medryttare fritt att sluta ta hand om hästen om ägaren ställer för höga krav. Det är ju en av fördelarna med att vara medryttare - man har inget ansvar för hästen. Behöver inte bry sig om den blir sjuk, kan sticka på semester när man vill....
Men egentligen är det helt oväsentligt om man så att säga tycker det är moraliskt riktigt att betala eller inte. Det beror på var man bor (nere i Skåne var jag medryttare gratis, här i Stockholm betalade jag), hur duktig hästen är, vad medryttaren förväntar sig, hur duktig medryttaren är (jag har ridit till hästar åt folk och då har jag iofs inte fått betalt, men de har betalt t.ex. träningsavgifter) m.m. i alla oändlighet. Min ena medryttare VILL prompt betala för hon är så glad att hon får rida och sköta en så trevlig häst.

Jag tycker det låter lite här som om hästägare utnyttjar sin medryttare och det har jag inte alls upplevt. Köp en egen häst så upptäcker ni nog att ni kommer dels att vara tacksamma om medryttaren betalar lite (om ni som på vissa ställen har t.ex. 4800 i stallhyra) och dels att ni kommer att vara ohyggligt noga med vem det är och vad de gör med hästen. Jag tar betalt dels för att det är kutym runtikring där jag har hästen, dels för att medryttaren vill betala och dels för att jag tror att chansen är lite större att medryttaren verkligen rider sina dagar och ser seriöst på sitt åtagande. (Motsatsen finns nämligen också...)

Av Havanna
Kl. 11:56:15, 98-10-14

Upp

9. Medryttare
Jag tycker att det är helt fel att ta betalt av en medryttare! Snarare ska den FÅ betalt. Tycker inte att man kan använda ett sånt argument som "det är så dyrt att ha häst", har man inte råd med det så ska man inte ha häst, det är helt frivilligt. En medryttare ställer upp och gör så mycket( i alla fall dom flesta ), t ex rider, mockar, smörjer och putsar, sopar och fejar. Ska man få lov att betala för att göra dessa saker? Det är ju samma sak som om jag ber någon att gå ut med min hund och kanske vara hundvakt. Inte kräver då jag att den personen ska betala för att göra det. Hur skulle det se ut? Snarare får den personen betalt eller i alla fall ett uppricktigt "tack" och "hör av dej om jag kan hjälpa dej med något".

Nej, alla medryttare, ni måste säga ifrån. Om ingen medryttare ställde upp på att betala så skulle det inte finnas en sådan konstig regel i hästvärlden. Och till alla hästägare, var glada för alla hjälpsamma tjejer och killar som älskar hästar och hjälper till med allt möjligt i stallen, från det att dom är små. Utnyttja inte dom till medryttare som ska betala för sej. Var tacksam i stället för all hjälp som gör att ni har tid att ha häst.

MVH

Birk

P.S Jag tål kritik D.S

Av birk
Kl. 12:18:33, 98-10-19

Upp

10. -> birk
Vad säger du om dela häst då? D.v.s. att man får ha en häst som sin egen en eller två dagar i veckan mot del i stallhyran? I princip är det ju det vi snackar om - i alla fall så som jag upplevt det som medryttare och hästägare. Det är ett ömsesidgt utnyttjande - medryttaren får chansen att ha en "egen" häst några dagar i veckan, utan att behöva ta huvudansvaret, och kan få möjlighet att rida en välutbildad tävlingshäst, vilket är en helt annan sak än än en ridskolehäst. Och ägaren får hjälp och avlastning. När jag var medryttare kände jag mig inte ett dugg utnyttjad och jag behövde inte putsa några träns. Det gör inte mina medryttare heller. De mockar och rider - ingenting annat.

Jag känner inte att mina medryttare bara gör mig en tjänst. De är jätteglada över att få rida min häst och tycker det är hundra gånger roligare och mer lärorikt än t.ex. ridskola. Vi samarbetar och har nytta av varandra.

Av Havanna
Kl. 14:35:20, 98-10-19

Upp

11. Hm
Att resonera att det är fel tycka 'det är dyrt ha häst' och därmed vilja ha ett par hundra i månaden för att någon rider ens häst
är väl inget konstigt?
Många som är medryttare är det för att de inte har råd ha en egen häst. Genom att bli medryttare har de hästen som om det vore sin egen ett par dagar i veckan
utan att ruinera sig. Passar inte hästen/ägaren är det bara
backa ut. Utmärkt komplettera ridning på ridskola med.

Att vara medryttare kan man ju se som att man hyr hästen ett par dagar i veckan, och att betala för att hyra en häst är ju helt OK???

Självklart är väl det trevligt om man som medryttare slipper betala, många är kanske glada för att någon vill hjälpa dem,
men det beror ju som sagts tidigare på var du bor, och även på hästen. En välutbildad trevlig häst är ett nöje ta hand om,
en ouppfostrad suris vill man helst ha betalt för att sköta....

Och att medryttare skulle slita ut sig, mocka och putsa träns,
hallå, det gör väl ägaren också??? Om nån red min häst hälften av dagarna
tycker jag det är på sin plats att vi turas om putsa sadel och träns.
Sen finns det säkert sura ägare som utnyttjar medryttare, men bojkotta dem istället.

Forna tiders skötare, de fick väl bara mocka och rykta hästarna??
Det var väl ända att utnyttja...

Fast visst, en god ide, för att få råd köpa häst blir man medryttare
på en massa hästar och så småningom får man råd köpa en egen!!

Hoppla!!

Av Jane
Kl. 14:39:26, 98-10-19

Upp

13. Medryttare
Summan av allt detta snack tycker jag är:

Är hästägaren och medryttaren helt överens om ATT det ska kosta och VAD det ska kosta, så OK!
Jag menar, VILL man betala så ska inte jag hindra.
Men min åsikt står fast, vansinnigt att betala för ett "jobb" som man faktiskt gör åt någon annan. Håller inte med om att man "delar häst", allt jobb man gör, gör man ju hela tiden åt någon annan. Om jag är medryttare på en häst ett längre tag, och både jag och ägaren rider till hästen till en viss nivå, sköter om den så den mår bra osv. Inte får jag igen det sedan om hästen säljs, nej, vem vinner på det? Jo, ägaren så klart!

MVH

Birk

Av birk
Kl. 19:33:32, 98-10-19

Upp

12. medryttare / skötare
Det är ju som sagts tidigare 2 olika...så här ser jag på det. Jag har iof "bara" en shettis men jag har bestämda dagar då tjejerna rider, dom får betala 20 kr / gång och dom får i stort sett rida hur dom vill. Det enda jag kräver är att dom ska ta på henne täcket efteråt och plocka bort det dom tagit fram i stallet. Förut har jag sagt att dom måste mocka men eftersom jag flyttat 4 km från stallet måste jag mocka under dagen för att vara riktigt säker på att det blir gjort. Vill dom smörja och sånt är det upp till dom.
Jag behöver varken hjälpen eller pengarna men det är för deras skull, för att dom tycker att det är så kul och då får dom rida och betala för även om dom skulle rida varje dag så kommer dom aldrig upp i den summan som det kostar att ha egen häst. Alltså...hur ska jag förklara...det är ju aldrig gratis att ha häst så det är det dom ska lära sig...eller...jag hoppas nån förstår hur jag menar. Sen tycker jag att det ger mycket, även om man inte rider för instruktör att rida en privathäst. Det ger vana och får man sen hjälpa till att bygga hagar, mocka hagen, städa eller måla stallet eller så (obs! frivilligt) så tycker jag att det är en stor fördel tills dom blir äldre och kanske skaffar en annan häst att rida eller köper en egen häst. Själv red och skötte jag en häst på en större ridskola och sen när jag skaffade egen häst och eget stall så kände jag mig så okunnig. Inget var ju direkt lätt för där behövde man bara rida, mocka och smörja grejer. Nu har jag 5 tjejer som rider och dom gör som sagt inte så mycket men tidigare hade jag bara en skötare och hon fick hjälpa till med att rengöra sår, ta ut och in hästarna, avmaska vara här då hovslagaren kom, skotta snö, hjälpa till att laga hagen, följa med på utställningar etc. Hon har aldrig behövt betala något och hon tycker att hon lärt sig mycket. Jag har aldrig lastat av allt det på henne utan visat henne och lärt henne och så har vi hjälpts åt. Nu kom jag ju av mig men om jag hade fått välja då jag var yngre hade jag hellre varit i ett privatstall än på ridskolan.
Av Hampe
Kl. 19:24:16, 98-10-19

Upp

14. Medryttare
I vårt lilla stall hjälps vi åt så mycket vi kan. Jag är fodervärd på ett halvblod som kräver en hel del. Jag har en medryttare/skötare som hjälper mig. På hennes egen begäran betalar hon halva stallhyran och fodret plus att hon ibland skjuter till lite om det blir mycket pengar som ska ut på en gång (t ex vid veterinärbesök). Det fungerar jättebra. Jag har huvudansvaret för "vår" häst men vet att min medryttare tar sitt ansvar också. Rent praktisk innebär det ridning 1-2 gånger i veckan samt stalltjänst (fodring, in- och utsläpp och mockning) för stallets samtliga 5 hästar 1-2 gånger per vecka. Vi är 5 vuxna personer i stallet (plus våra barn i olika åldrar som hjälper till med det de kan!) och vi hjälps åt allihop i stallet och rycker in för varandra vid resor, sjuka barn eller när det kör ihop sig på jobbet. Det fungerar kalasbra och har gjort det i flera år. Det viktiga i den här frågan är väl egentligen att man är överens från början och kanske t o m fäster det hela på papper. Som fodervärd har jag ett juridiskt gällande fodervärdsavtal vilket känns tryggt för både hästägaren och mig. Min medryttare och jag har punktat på ett papper vad som gäller mellan oss om det skulle hända något. Och vi är väldigt öppna mot varandra och säger direkt ifrån om det är något vi inte tycker fungerar.
Av Charmis
Kl. 08:44:04, 98-10-20

Upp

15. lite tankar i ämnet
Att folk betalar för att sköta och rida någon annans häst medan man får betalt för att ta hand om någons hund beror på marknaden. Det är stora skillnader vad det kostar beroende på tillgång/efterfrågan - i skåne finns många hästar men förhållandevis inte så många villiga medryttare = låg eller ingen "avgift". I Stockholm finns färre hästar men många villiga medryttare = högre "avgift".

Själv är jag medryttare i Stockholmsområdet och betalar 1600 kronor i månaden för att rida 3 dagar i veckan (hästen är uppstallad på ett ganska dyrt ställe). För det beloppet ingår det självklart att jag får rida dressyr .

Jag skulle aldrig betala över 500 kronor per månad för att rida ut i skogen några dagar i veckan. Men jag förstår att hästägarna tar betalt så länge de får medryttare (är det ingen som svarar på annonsen får de väl sänka priset). Som sagt det handlar hela tiden om tillgång och efterfrågan.

I något inlägg stod det att medrytteri ger chansen till att rida välutbildade tävlingshästar som inte finns på ridskolor. Detta stämmer självklart in på vissa hästar men majoriteten (?, i alla fall många) av privathästarna är ganska outbildade (högst LA dressyr). Det betyder att ridskolehästarna ofta är lika bra eller bättre i lätta klasser.

Välj en medryttarhäst/ridskola som uppfyller dina krav och betala efter vad du får.

Av Malin2
Kl. 12:45:21, 98-10-20

Upp

16. medryttare -betalning...
Varför skulle en medryttare inte betala för att få förmånen att rida flera gånger i veckan ...när man får betala dyra pengar för att rida på ridskola ...tex uteritter kan kosta flera hundra. Det är dyrt med hästar.
På ridskolan sliter eleverna också med mockning och dyl. Men är det inte samvaron med hästen som är mycket värd.
Får man sedan friheten att ta lektioner , rida på långturer , pyssla med hästen och får betala ca 500 kr i månaden , måste väl vara perfekt om man inte har råd eller möjlighet att ha egen häst.
Man slipper dyra foderkostnader veterinär och hovslagare. Varför skulle det vara helt gratis !! Att få förmånen att var medryttare på en trevlig häst som man själv valt att vilja vara medryttare på ,det är ju frivilligt , och trivs man med hästar , gillar man också allt annat runt omkring inte bara ridningen !!
Av winny
Kl. 23:39:14, 98-10-21

Upp

17. Att betala eller inte?
Jag har som sagt medryttare/skötare på min häst som själv har valt att betala delar av de fasta kostnaderna. Hon tycker att det känns bäst så. Självklart är jag glad för det ekonomiska bidraget men jag är mest tacksam för att hon har möjlighet att hjälpa mig, att hon avsätter tid till min häst och vårt stall. Annars hade jag inte kunnat ha häst. Jag har inte möjlighet att vara i stallet så ofta som krävs. Periodvis har ju även min medryttare svårt att finnas till hands så ofta som jag skulle önska och det är vid dessa perioder jag inser hur beroende jag är av henne. Jag skulle aldrig drömma om att kräva pengar av henne, jag är helt nöjd med att hon betalar med sin tid!
Av Charmis
Kl. 08:54:31, 98-10-22

Upp
Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.