Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Föl-problem.


Föl-problem., myran, 21:26:54, 98-05-02
Föl problem, lola, 19:06:10, 98-05-21
Högst i rang!!, 18 år, 15:04:38, 98-05-11
föl, Havanna, 10:01:40, 98-05-04
"trening" av føllet..., Raja, 10:28:39, 98-05-03
Föl, Anneli S, 22:13:20, 98-05-02
Träning av föl, Mai, 11:05:21, 98-05-07
Föl-problem.
Hej .
Jag har "lite" problem med mitt föl. Det är ca 3 veckor gammalt.Mamman till fäöet är en d-ponny och hon blir ALLTID flockledare om hon går med andra hästar och därför så är hon överbeskyddande mot fölet ! Det får absolut ej gå nära en annan häst ! Det är nog där problemet är. Det är så att fölet är absolut ej rädd för att gå till någon annan häst och lämmna sin mamma, men mamman blir helt tokig, attakerar om man ej håller i på andra hästen , gnäggar efter fölet osv, men fölet bryr sig inte. Det har nämligen blivit "bästis" med ett varmblod på 170 och när jag leder dom till hagen gnäggar den stora hästen och då sticker fölet dit och det bli kalabalik ! Det är också en till sak med föet. När jag går ut och går med mamman går fölet själv. En gång ville det att vi skulle leka och då galopperade det imot mig i världens fart och hoppade "på mig" så jag ramlade och skrapade upp hela benet. Vad ska jag göra ? Ska jag vänja honnom att bli ledd (han har bara haft grimma ett fåtal ggr)? Är det för tidigt att vänja honnom med det ? Väntar på svar..

av: myran   kl. 21:26:54, 98-05-02
Upp
Föl problem
Du kan utan problem vänja ditt föl vid grimma och grimskaft redan efter ca ett dygn.
Vi har ett hingst föl på ca 8 veckor och han är mycket duktig att leda i grimskaft, han kan även stå uppbunden på stallgången för den dagliga genomgången av fötter, man och päls. Han står även snällt i duschen och tillåter oss att duscha hela kroppen.
Allt hänger på daglig hantering av ditt föl, det är det viktigaste av allt.

av: lola   e-post: peder.rongvall@swipnet.se   kl. 19:06:10, 98-05-21
Upp
Högst i rang!!
Det är mycket viktigt att du som människa visar att du står högst i rang över fölet och även de andra hästarna. Föl studerar nämligen mycket noga hur andra hästar ser på dig. Jag antar att mamman inte har ont av att du är nära fölet? Redan efter någon vecka ska fölungen få på sig en grimma. Det kan vara konfliktfullt första gången, men det är nu det hela avgörs. Misslyckas du har fölet vunnit och det blir nästa omöjligt att ta överhanden för dig. Därför ska man börja såpass tidigt att man lätt rår på den lilla.

När mitt föl (som nu är ett år) skulle få på sig grimman tog vi in henne i stallet tillsammans med mamman. Vi klappade henne och mamman och pratade mycket med dem båda. Sen ställde vi henne mot en vägg så att hon inte kunde backa och smög försiktigt in nosen i grimman och knäppte den över nacken. Det gick bra och sen skulle vi ta på grimman ute i hagen. Trots vår försiktighet kastade hon sig bakåt och det var nätt och jämt att jag kunde hålle henne kvar med armen bakom baken. Att hålla fast i huvudet hjälper inte. Sen fick vi på grimman, hon gick med den en stund och accepterade den såsmåningom. Efter ett tag skulle vi lära henne att vi skulle kunna hålla henne i grimman. Hon har alltid haft ett fruktansvärt starkt psyke, och det var nu vi upptäckte det. Hon stretade och drog, inte för att det var äckligt, utanför att hon ville göra som hon själv ville. Med armen bakom rumpan fick vi henne att stå still i några sekunder.
I en sån här situation är det det viktigaste att ABSOLUT INTE SLÄPPA!!! Det gjorde jag inte heller. Vi stod säkert och tampades vid i en kvart. Hon drog, jag stod still, hon vilade, jag stod still osv.
Tillslut gjorde jag något som jag aldrig trott mig kunna göra. Jag kastade ned henne på marken och lade mig på. När hon sedan förvånat reste sig var hon from som ett lamm. Sedan dess har det ALDRIG varit några problem. Vare sig med att få på grimman elller att få tag på henne i hagen. Hon har heller aldrig sett mig som en lekkamrat och aldrig ens vänt baken mot mig.

Lycka till med fölet! De är trots allt helt underbara varelser.
Åsa

av: 18 år   e-post: Mandie-L@usa.net   kl. 15:04:38, 98-05-11

Upp
föl
Ett tips är att du sätter en gjord på stoet och binder fölet vid mamma när du leder ut i hagen (om ni inte är två så att en kan leda fölet). Fölet kommer ingenvart - han kan inte slita sig från stoet för hon är mycket starkare och stoet håller sig lugnt när fölet är nära.
av: Havanna   kl. 10:01:40, 98-05-04
Upp
"trening" av føllet nå
Ja, du kan så absolutt begynne å venne føllet til å bli leid nå!
Egentlig skal man jo begynne all trening så tidlig som mulig.
Du må også huske på at føllet er som en liten baby - det veit ikke hva som er rett og galt, og det ante ikke at det ikke var lov å hoppe på deg. Det må du lære det rolig og bestemt.
Lykke til!

av: Raja   kl. 10:28:39, 98-05-03
Upp
Föl
Jag tror knappast du är ensam om att ha upplevt att stoet är väldigt beskyddande och fölet gärna vill kolla in allt och alla. Det bästa är att låta stoet uppfostra sitt föl till att lyda henne, d.v.s. inte hålla i henne när hon vill dra efter fölet. Med detta menar jag inte att du skall släppa loss stoet om ni är ute på gårdsplanen eller så, men om hon vill sticka efter fölet inne i hagen - låt henne göra det. De andra hästarna får flytta på sig.

Jag tycker också att det är lika bra att lära fölet att uppföra sig från början. Börja att vänja det vid grimma. Daglig träning skall det vara. Pyssla också mycket och lär fölet att acceptera att du klappar det över hela kroppen, tar på benen etc. Därefter kan du börja borsta och lyfta hovar. Under denna träning så måste fölet uppföra sig väl, inte nafsa och hålla på. På detta sätt lär sig fölet att det skall lyda dig och risken för överfall minskar betydligt. Men tänk på att träna i väldigt korta pass. Ett litet föl blir fort trött.

När fölet är vant vid grimman så kan du börja hålla i grimman. Gör det bara några sekunder i början. Att få huvudet fasthållet kan upplevas som mycket otrevligt, så beröm ordentligt efteråt.

När detta funkar bra är det dags att börja ledträningen. Låt någon annan leda stoet före så får ni lite draghjälp. Och samma princip - korta pass, mycket beröm men behandla fölet bestämt!

Det är viktigt att all träning är lätt så att ni lyckas med övningarna. Då kommer både du och fölet att tycka att det är roligt och få bättre självförtroende.

Lycka till!
av: Anneli S   kl. 22:13:20, 98-05-02

Upp
Träning av föl
I det stall där jag står ska vi få föl, ja inom de närmaste dagarna. Vad ägaren blivit informerad av vår veterinär, hennes specialitet är föl och fö lston, är att redan att på fölets första dag ska en grimma på och sedan ska den sitta där. Andra dagen ska man pröva att lyfta en hov försiktigt och sedan fortsätta med detta varje dag och efter hand öka på med att lyfta alla hovar osv. Efter hand börjar man borsta och pyssla med fölet. Det veterinären ochså sa, fast det är ju lite sent påtänkt när det gäller dig, är att man ska gå in till stoet och fölet direkt så att inte stoet utvecklar alltför stora beskyddarinstinkter utan accepterar sin ägare. Inte för att jag vet om detta hjälper dig, men det kanske finns någon anna som snart ska få föl som tycker att detta kan vara intressant information. Lycka till!
av: Mai   kl. 11:05:21, 98-05-07
Upp

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.