Några frågor av en "kanske" blivande hästägare.
1.Kan man förvänta sig att hästägare kan behålla hästen över sommaren så man kan fixa fram mer pengar om man mot förmodan inte har tillräckligt och måste jobba extra under sommaren. Då det är helt klart att man tänker köpa hästen?
2. Vem betalar vet.besiktningen, hur mycket kostar en besikting?
3 Första dan hästen kommer hem hur ska man göra släppa den i hage eller box och ge den lite hö att mumsa på? Det skulle vara kul att veta hur man ska bete sig. Hur länge ska man vänta innan man rider den?
4. Vad ska man ha inköpt och vad kan man få med sig från den förra ägaren?
5. Om man aldrig har ägt en häst förut men varit fodervärd vad är skillnaden?
6. Om man inte har möjlighet att köra transport själv, och föräldrarna inte kan köra med släp bakom. Hur löser man det då? Ber ägaren mot en liten summa köra den eller måste man anlita nått företag som suger pengar ur en?
7. Om man inte har möjlighet att ta nån erfaren hästmänniska med sig vad ska man tänka på när man tittar på hästen?
Kanske många och urdumma frågor men jag skulle gärna vilja få svar på dem. MVH Hjördis
av: Hjördis
e-post:eahl0833@ahl.aland.fikl.
09:37:16, 98-05-14
Hästägare
Hur gammal är hästen du tänker köpa? Om du nu köper den och du ej har erfarenhet av en unghäst, det verkar vara det, så BÖR du rådgöra med ngn som har det. Du kan skicka den på inridning alt. tillridning. Du måste få hjälp med dessa saker och även med uppfostran, detta är jätteviktigt!
När den kommer fram så är det bäst att sätta den i boxen ett par dagar, det blir ju ändå dens hem, och ge den hö. På detta vis får den möjlighet att bekanta sig med den nya omgivningen och nya kompisar.
Du kan höra med ägaren om hon har möjlighet att låta hästen gå kvar på bete över sommaren. Men du bör betala handpenning.
Kan du inte transportera hästen så hör efter med nå´n kompis eller med dina nya stallkamrater. Du kan även be hästägaren, vilket igentligen är det bästa; hon känner ju hästen och kan visa dig hur du gör när den skall lastas, du kan betala bensinen och ev. transporthyran. Lycka Till!!
av: Lottap
e-post:kl.
09:18:54, 98-05-15
hästköp e.t.c.
Hejsan Hjördis! När jag skulle köpa min första egna häst så gjorde jag som så, jag frågade redan när jag ringde på annonsen om jag kunde ta hem hästen på foder först med anledning av olika saker b.la att man lär känna hästen innan köpet går av stapeln.Och som i ditt fall spara ihop pengarna. En del ta det på avbetalning vilket också går jättebra med de flesta! Jag fick och får när jag köper ny häst,grimma(sliten) grimskaft.Men om du har tur och vilket de flesta gör nu så säljer dom med utrustning till! Så som grimma sadel, träns, kanske ett slitet täcke också.Jag har själv inget körkort och min sambo är inte ett dugg intresserad av allt som har med häst att göra så jag har faktiskt ordnat med ägaren om att de kör hit hästen och så kollar jag upp bensin kostnaderna med deras mätarställning.Fast jag får ju då betala resan hem också förstås!!!Du ska välja veterinär men att säljaren betalar! Och utrustning kan du köpa efter hand men det viktigaste är just: Grimma grimskaft kan du göra enkelt själv!!! stall apotek,hinkar,ryktdon,ev.sadel och träns.Täcke kan du köpa senare!!!!! Lycka till!!!!!! mvh:mia
av: Mia
e-post:olstom@algonet.sekl.
19:18:24, 98-05-14
Köpa häst
1. Man kan väl inte dirket förvänta sig att säljaren kan vänta med att köpet ska bli av, det kanske är så att ägaren inte har råd att ha kvar hästen, måste ha pengar just nu, inte har plats för hästen, inte har tid för hästen m.m. En lösning är att ta hästen på foder och i fodervärdskontraktet skriva att fodervärden har rätt att köpa hästen vid avtalets slut, till ett pris av ....(det de nu begär för hästen)
2. Vanligtvis betalar säljaren veterinärbesiktningen. Jag tycker 700kr ( som tina skrev) låter mycket, bor också i Göteborg och enligt min uppfattning ligger priset mellan 300-500kr beroende och man tar ut veterinären till stallet eller om man åker in till en klinik. Var noga med att du bestämmer veterinären!
3. Låt hästen stå ensam första dagen. Antingen i boxen eller ensam i en rasthage/hage. Jag tycker att du redan dagen därpå kan släppa ut hästen med de andra. Så har vi alltid gjort i alla stall jag har varit i och det har alltid fungerat bra. Visst bråkar de lite i början, men de gör ju bara upp om rangen. Jag tycker inte du ska rida första dagen, men andra dagen kan du ge dig på en liten skrit-tur eller promenad. Sedan beror det på hur van hästen är att resa och komma till nya ställen. Är det en häst som kanske tävlat mycket, då kan du köra på ganska hårt redan första veckan, men om hästen inte är van vid nya ställen, då tycker jag att du ska ta det lugnt första veckan.
4. Det är olika från säljare till säljare. Nästan alltid får man grimman. Du behöver sadel, träns, grimma, grimskaft, täcken, benskydd, stallapotek, borstar m.m. listan blir lång om jag skriver allt!
5. Största skillnaden är att du betalar försäkringen och att det nu är du som måste se till att avmaskning, vaccination, skoning, tandraspning m.m. sköts.
6. Säger samma som de andra som svarat, kolla med någon i stallet eller be säljaren.
7. Försök verkligen att få med dig en kunnig person, eller ha hästen på prov och låt "de som kan" titta på hästen under den tiden. Skulle det visa sig att något inte är bra, då kan du lämna tillbaka hästen. Titta noga på exteriören! Små exteriöra avvikelser är inte så farligt, men större avvikelser kan lätt ge förslitningsskador och det går knappast att bota en häst ifrån. Provrid hästen i olika miljöer. Rid i skogen, rid i paddocken, rid ensam, rid med någon annan. Se till att hästen är snäll och lydig och inte har några olater för sig.
Denna fråga vet jag har varit uppe på tidigare diskussioner, gå in och kolla på de, det stod många bra saker!
Pris
OK, det var kanske dyrt, men det var vad det kostade att besikta min häst i vintras...det är nog olika beroende på vilken veterinär man väljer och hur långt han måste åka. Hjördis, ring och fråga veterinären du tänkt dej så får du exakt pris.
av: tina
e-post:kl.
15:16:55, 98-05-14
1.Jag tror inte du kan förvänta dej det, egentligen är det ju bättre att jobba ihop pengarna först och sedan börja titta på häst. Men är det en speciell häst du vill ha som du redan sett så kan du alltid betala en handpenning och skriva ett kontrakt där ni anger när hästen ska vara betald till fullo. Tag dock i beräkningen att om du inte klarar att betala då kommer du att bli skadeståndsskyldig (du kommer att mista en del eller hela handpenningen)
2.Detta är som ni kommer överens om. Vanligast är att säljaren erbjuder köparen besiktning och köparen bestämmer veterinär som besiktar. Kostar ca 700 kr. (pris från Göteborg feb.-98).
3. Ställ den i sin box och ge den lite hö, ta med hö från säljare och blanda med hö från din egen gård de första 14 dagarna. Låt den stå i stallet ca 1 vecka så den får samma lukt som de andra innan du släpper ihop dem i hagen (men kanske den kan kan gå med någon häst som inte brukar bråka från början). Jag började rida min häst dagen efter att jag fick hem henne, det tog hon med ro.
4.Man brukar bara få med en sliten grimma och ett grimskaft, Så du behöver sadel, träns, ryktdon, täcken och gjordar, apotek, läderrengöringsaker, ev. benskydd om den behöver det (räkna dem som förslitningsvara), ev utrustning för longering, gängtapp och skiftnyckel till broddar (men det kanske kan vänta just nu).
5. Rent skötselmässigt är skillnaden inte så stor, men man har ett större ansvar. Du måste tänka på rätt försäkring, rätt hovslagare och tränare mm. Du tar själv konsekvenserna av allt du gör med hästen.
6. Det finns säkert någon i ditt stall som kan köra med släp och har bil med drag. Hyr en transport (ca 150-250 kr) och fråga snällt om du kan få hjälp mot en peng som inte ruinerar dej. Någon ställer säkert upp.
7. Du ska ta med dej någon erfaren som du litar på. Det är först när du är så erfaren att du vet precis vad du ska se efter som du kan titta själv. När jag köpte mina hästar köpte jag dem från mina ridlärare eller i det stallet jag red, då visste jag vad jag fick. Det är ett alternativ, annars be om hjälp. Det finns hur många exempel som helst på folk som köpt fel hästar och det behöver inte vara något fel på hästen, det kan vara så att hästen och ryttaren inte går ihop helt enkelt. Jag har ridit i 30 år och vill ändå ha med mej någon, fyra ögon ser mer än två resonerar jag. Jag vet inte hur gammal du är men är du inte så gammal så tycker jag du ska tänka på att du har dina föräldrars fulla stöd i det här också.
Svar
1.Kan man förvänta sig att hästägare kan behålla hästen över sommaren så man kan fixa fram mer pengar om man mot förmodan inte har tillräckligt och måste jobba extra under sommaren. Då det är helt klart att man tänker köpa hästen? Du kan jo spørre, men du kan ikke forvente at selgeren går med på det. Spesielt hvis hesten selges på grunn av plassmangel elelr fordi selgeren trenger penger. Noen selgere vil være villig til å gå med på det - andre ikke.
2. Vem betalar vet.besiktningen, hur mycket kostar en besikting? Hva den koster vet jeg ikke, men jeg vil tro kjøper betaler dette. Det er absolutt å anbefale å bruke en annen veterinær enn den selgeren vanligvis bruker!
3. Första dan hästen kommer hem hur ska man göra släppa den i hage eller box och ge den lite hö att mumsa på? Det skulle vara kul att veta hur man ska bete sig. Hur länge ska man vänta innan man rider den? Sett den på stallen til dagen etter, gjerne med mulighet til å se ut. Da roer den seg lettere ned - gi den gjerne et fange med høy. Spør om du kan få kjøpe en høyball der du kjøper hesten - så får den i begynnelsen for som smaker likedan!
4. Vad ska man ha inköpt och vad kan man få med sig från den förra ägaren? Noen selger hesten uten noe utstyr i det hele tatt - andre selger den med fullt utstyr og noen selger den med litt utstyr. Du må spørre.
5. Om man aldrig har ägt en häst förut men varit fodervärd vad är skillnaden? Når du kjøper en hest er ansvaret helt ditt! Og alle gledene selvfølgelig! :o)
6. Om man inte har möjlighet att köra transport själv, och föräldrarna inte kan köra med släp bakom. Hur löser man det då? Ber ägaren mot en liten summa köra den eller måste man anlita nått företag som suger pengar ur en? Du kan spørre selger om han kan kjøre hesten hjem til deg eller om han kjenner til noen som skal den veien med en hestetransport. Ellers må du nok leie noen til å kjøre den.
7. Om man inte har möjlighet att ta nån erfaren hästmänniska med sig vad ska man tänka på när man tittar på hästen? Du bør absolutt ta med deg en erfaren person! Hvis en selger merker at du er uerfaren er det lettere for ham å lure deg. Få i alle fall noen til å ri på hesten før du prøver den selv slik at du får et inntrykk av hvordan den er å sale opp og ri. Bli mistenksom hvis hesten allerede er oppsalet når du kommer - da kan den være vanskelig på boksen!
Det høres ut for meg som om du kunne trengt noe mer erfaring før du kjøper deg hest selv. Har du ikke mulighet til å få undervisning en stund til? Lykke til uansett!
av: Anne Berit
e-post:abg@brundalen.vgs.nokl.
11:40:27, 98-05-14