Min ponny, en Connemara är vääldigt envis, när det gäller lastning. Han är absolut Inte rädd. Han vet precis vad han ska göra. Han har åkt transport väldigt mycket förut men det var ungefär 2 år sedan som han åkte regelbundet och tävlade och så. Ju mer man försöker få in honom desto mer så stretar han emot. Förra gången när vi skulle tävla så tog det två timmmar!!! Vi var 4 st då med linor, kvastar, godis och allt vad det var. Han måste åka brett. Han får panik annars om han står smalt och han ramlar omkull i transporten då. Nu har jag tränat några gånger själv med bara godis och lagt ett "spår" på marken. Då gick det jättebra. Men tog man bort godiset och försökte leda in honom på vanligt vis så vägrara han! Han bara backar ut på sidorna och går bakåt. Han går rätt långt upp på rampen innan det tar stopp. Det som han är rädd för är när man ska stänga luckan, då kommer han flygande ut igen illa kvickt. Eftersom vi inte kan ha bom på honom. Detta är ganska jobbigt och jag vill ha en lättlastad häst som går på direkt och står kvar där så att man kan stänga luckan ordentligt. Hur gör jag??? Nån som har lite bra råd och tips???.
Andvänd absolut bomm annars så kan DU hamna under lämmen och det är nog inte så skönt, ge inte hästen godiset förän han är inne i transporten då kan han stå still och mumsa.
Hej! Jag antar att du inte kan ha bom bakom för att din häst är "bred åkare", alltså behöver båda platserna i transporten? Men kan du inte använda en kedja eller rep bakom för det är verkligen livsfarligt att lasta utan något "stopp" bakom hästen. Mvh Lotta B
Om Lotta B har rätt i sitt antagande (att du inte kan ha bom för att du inte kan ha mellanväggen på plats) så kan du köpa en bom som går över hela bredden. Kylingekärran har en sådan bom i sitt standardsortiment, hur det är med de andra tillverkarna vet jag inte men du kan alltid specialbeställa.
Träna, träna, träna... Släng inte igen luckan så fort han kommit in utan låt honom stå utan den ett tag, backa ut och gå in igen. Låt honom stå och äta hö i tranporten så han slappnar av. När han stå riktigt lugnt så stäng luckan. Lär hästen att han bara får backa ut på kommando. Jag har också en bredåkare och jag har en kedja bakom henne, men den håller inte om hon skulle få för sig att slänga sig ut. Jag har lärt henne att stå still tills jag drar henne lite i svansen och säger "då går vi". Hon vet att hon ska stå kvar, men någongång när vi kommit hem gick hon ut för fort när hon hörde de andra hästarna. Nästa gång hade jag med ett spö och lappade till henne med det när hon var på väg ut - då gick hon in igen och sedan dess står hon still tills jag säger till. Det funkar bra om hästen INTE är rädd och vet vad som förväntas av den. Jag lastar förresten alltid i och ur själv så hästen har ingen hos sig inne i transporten.
Jag var med på en kurs en gång för svårlasstade hästar. Vi åkte runt till olika gårdar och lasstade i och ur hästar som var svårlasstade. Det som jag har fortsatt att använda mej av från den gången är inte linor! När man har riktigt svårlasstade hästar och man använder sej av linor är det som gjort för att både man själv och hästen ska skada sej. Använd nått stort! som hästen ser. T ex en strykbräda är skitbra! eller en hinderbom. Prova.
Jag tycker att detta med lastning är en intressant pryl. Har ni märkt att de hästar som har FULLT FÖRTROENDE för sin matte/husse, samt alltid lyssnar till kommandon som tex "halt", "sidan" och framför allt "fram". De hästägarna och de hästarna har aldrig problem med sin lastning. Har du hästens förteoende och respekt, följer den sin ledare över allt ... även in i en mörk transport! TÄNKVÄRT ELLER?Rent konkret kan sägas att vi sedan många år har en "ren" transport, varken bom, mellanvägg eller något sk stopp bakåt. Detta för att vi kör mycket ston med föl. Alla våra hästar litar på mig, de följer mig dit jag går ... även in i en transport. Fram betyder alltid fram! De binds inte fast i transporten, utan står lösa under hela resan (ingen risk för intrassling i rep eller hoppandes över bom). På detta sätt kan de dessutom välja hur de vill stå. Vet ni att 80% av alla hästar helst står med rumpam mot färdriktningen!? Givetvis är alla luckor stängda! När vi kommer fram brukar jag vända de hästar som ej valt att stå "baklänges". När luckan är nere promenerar vi lugnt ut. OBS att alla mina hästar kan åka "vanligt" också, samt givetvis backa ut om det är det jag begär. Allt hänger på förtoende mellan dig och din häst!
Först vill jag kommentera Cassies svar. Det är helt riktigt med förtroende, men problemet är när förtoendet har brutits eller man har misslyckats med att lära hästen gå in i en transport från början vilket är mycket vanligt.
Därefter vill jag hålla med Loo. Jag har arbetat som assisterande stallchef på ett stuteri i många år. Vi har 70 - talet hästar på gården och minst 100 naturliga betäckningar / säsong. Följdaktligen kommer det en hel del ston, även med föl som sedan skall lastas för hemfärd. Det är sällan vi har några problem trots att ägaren varnat för lastning. Vår hantering är ALLTID konsekvent vilket medför trygghet och också förtroende vid lastning. Men Allie, när du får ett problem som ditt, och är HELT säker på att hästen ej är rädd för att gå in så är mina råd följande:
1. Bom och kedja kan vara fullkomligt livsfarligt om hästen skulle få panik. Skippa den. Hästen skall kunna stå kvar i ett senare läge utan den.
2. Använd aldrig linor (som jag anser att endast amatörer använder, förmodligen därför att de aldrig sett vad som kan hända vid panik)!!
3. Alla framåtdrivande hjälper kommer "bakifrån", så även när du skall lasta. Försök aldrig att dra in hästen! Använd istället en kvast, longerpisk eller liknande. Det gäller att vara allert, att daska till innan häste hinner kasta sig bakåt. Om den gör det ändå daska till flera gånger. Ge dig aldrig! Det är när det känns som mest hopplöst som hästen kommer att gå in. Beröm är förstås allra viktigast! Dessa tips gäller inte om hästen är rädd! Man använder då samma metoder men i mildare tappning. Jag skall berätta vad som hände en gång i stallet där jag har mina ridhästar uppstallade. En häst som hade sålts skulle lastas. Man försökte med linor och diverse i 2 tim. och det var nästan så att köpet gick tillbaka då köparen hade tänkt använda hästen til tävling. Tillslut kom man och frågade om jag kunde hjälpatill. Jag bad alla (för det var många med goda råd) att gå undan. Vi var två stycken. En som höll i grimskaftet också jag med en plastkratta bakom hästen. Hon var som din häst van att åka men vägrade blankt att gå in. Jag smakade och daskade till - inget hände. Jag smackade och daskade till - inget hände. Jag smackade daskade till - ett ben rörde sig - mycket beröm på en gång. Jag smackade och daskade till allt snabbare tills det att hästen insåg att det inte lönade sig att kasta sig bakåt och att framåt betydde belöning. Det såg nog lite otäckt ut, men det tog oss MINDRE ÄNEN KVART att lasta hästen. Sist vill jag säga att det här med lastning är en konst och det tar många misslyckanden och erfarenheter innan man lär sig. Så upp med hakan, problem är till för att lösas. Lycka till PP
Jag häller med dig fullständigt när det gäller det här med lastning! Allt hänger på hästens förtroende till den som ska lasta hästen. Då behövs inga linor eller annat "tvångsmedel"!! Det funkar helt utmärkt för mig och min pålle även fast han har fastnat i transporter på alla möjliga vis, fått panik och till och med sparkat sig helt ut genom sidoväggen på transporter hos tidigare ägare. Som tur var tog två stycken änglar hand om honom efter att han hade farit igenom hela Sverige mellan olika ägare när han var på väg till slakt och lärde honom att lita på människor genom natural horsemanship´s´metoden. Sedan blev jag vän med honom och fick köpa honom. Att tvinga inn hästen i transporten gör det bara värre och han lär sig aldrig att lita på dig! Hoppas det löser sig! MVH./ Erika P.
Vet du att det är olagligt att köra lösa hästar? Det ska egentligen vara bundna.. Du gör förstås som du vill med det, men jag tänkte det kunde vara bra för dig att veta. Alla hästar jag har haft har varit väldigt lättlastade (går in/ut själva) och jag har alltid mellanvägg m.m. i. Då kan man nämligen ha spann och annat bredvid hästen, även om den åker brett (vilket det flesta hästar föredrar).
Det vet jag inte om det är, men tänk efter innan! Hästen använder ju faktiskt grimskaftet som den är uppbunden med som hjälp att stå i transporten och hålla balansen! Tänk själv vad riskabelt med både sto och föl som ramlar runt i transporten?? Jag tror inte att man behöver köra speciellt fort för att det skall vara svårt att stå.. Tänkvärt...
Ett fungerande sätt är att verkligen träna på hemmaplan när man inte har bråttom och "ska" nånstans. Då kan du lasta in honom (godismetoden) och låta honom stå inne i transporten och mumsa havre, hö och annat ett ganska bra tag. I vårt stall tränar vi alltid unghästarna så att de får stå i transporten dagarna innan de skall iväg, först får de gå in och äta morgonhavre, stå ett tag ut igen, sen äta lunchhavre på samma sätt, tillslut lär de sig att i transporten är det helt ok att vara. Men som sagt god tid och tålamod är nog det bästa. Att bara lasta när man ska iväg är inget bra.
Du har verkligen problem.Har varit med om detta förut. Idag går alla mina hästar själv in i transporten. Dom har förtoende för mig och stransporten.Använd ALDRIG tillhyggen att få in din häst i transporten.Man måste ha mycket tålamod.Om jag skulle beskriva hur jag gick tillväga skulle det ta timmar att förklara.om du vill så skriv till mig.Skrivit till dig på e-mail.
Jag har ett 9-årigt hbl-sto som inte är särskilt förtjust i att åka transport. Det beror förmodligen på att vi fick lite sladd på transporten en gång då det var halt. Innan det hände gick det hur bra som helst att lasta henne. Nu tar vi en jacka och knyter om huvudet på henne så att hon inte ser något och då går hon raka spåret in i transporten utan problem. Jag tycker att det är konstigt, hon måste ju ha förstått att jacka över huvudet = åka transport. Om vi inte har jackan går hon upp på lämmem men backar sedan, hon kastar sig inte eller så.Prova med jackan, det kanske fungerar på din häst också. Men tänk på att du måste ha koll på hästen då , den kan gå in i saker eller tom på dig. Den ser ju inget!
Inte har jag då nånsin sett en häst som tar stöd av grimskaftet! De håller balansen antingen av väggarna eller genom att bredda benen. Mitt föl åker alltid lös (man FÅR inte binda upp föl) och han vänder sig baklänges direkt och står med breda ben och huvudet ner så han håller balansen ordentligt. En häst som "ramlar omkring" far mer illa om den sitter fast!
Tänkte bara säga att det faktiskt är lag på uppbindning av Vuxna hästar under transport. Jag har inte den där brochyren här så jag kan inte citera, men det är faktiskt lag på uppbindnign av vuxna hästar under transport i sverige. Bra eller dåligt kan ju disskuteras..men så är det. MVH Annika