Senträning på asfalt
vad tycker ni om att träna upp hästens senor genom att rida skritt på asfalt?? Jag rider 5 min per dag på asfalt. Jag travar på asfalt i korta etapper om 50-100 meter 3-4 gånger, En gång i veckan. Vad tycker ni om att senträna på asfalt? OM ni gör det, hur gör ni då?
av:Cindykl.
11:01:03, 98-05-06
Träna på asfalt
Det är ett bra sätt att träna upp benen på en häst. Men jag tror att det måste göras lite oftare och finnas med i träningsprogrammet. Jag tror inte på att rida på mjuka underlag 5 ggr i veckan och så plötsligt rida på hårt underlag. Däremot kan det vara bra att vid varje ridpass gå en liten stund på hårt underlag och där lägga in kortare travbitar. Gör du det för sällan får hästen säkert träningsvärk och kan överbelasta sig. Själv börjar och slutar jag alltid mina ridpass med att skritta på asfalt eftersom vägen utanför vårt stall är asfalt. Jag travar ca 100 m och skrittar resten (varje skrittpass är minst 10 min). På så sätt får min häst gå på olika underlag varje dag och jobbas utifrån underlaget. Ett för mjukt underlag kan vara lika svårt som ett hårt om hästen är otränad. Mitt sto är vamblod och har gått på trav så hon är van att gå på en lagom hårt underlag och har travat en hel del på asfalt. Hon är aldrig halt p g a det arbetet men har vid två tillfällen klivit snett i hagen och stukat sig. Så jag tror benhårt på asfaltsträning och det görs ofta och korta pass.
av:Nillakl.
21:46:31, 98-05-09
asfalt
Jag tror att det kan vara bra för senorna att rida på asfalt om man gör det lagom mycket och vänjer hästens ben långsamt vid underaget. Polishästar exempelsvis går ju väldigt mycket på asfalt och det är inte vanligare med senskador hos dessa hästar än hos några andra. Det är nog (som sagt) bra att gå på mycket mjukt underlag också, eftersom det tänjer senorna.
av:Tovekl.
18:12:28, 98-05-06
Gick första kursen i Axelssons massageutbildning i somras. Där fick jag lära mig att det är nyttigt att träna på hårt underlag ibland och även väldigt mjukt underlag. Det tänjer senorna. Däremot sa de inget om hur ofta, länge mm. Men i lagon proportion är det nog bra.
SENTRÄNING
SÖK UPP HÅRDA GRUSVÄGAR OM DU VILL TRAVA EFTERSOM DE SVIKTAR LITE MER ÄN ASFALT. ASFALT BLIR HELT STUMT FÖR HÄSTEN & KAN GE PÅLAGRINGAR RUNT LEDER & ANDRA MJUKDELAR I HÄSTEN BEN.
av: LOTTA EM
e-post:trixie_91@hotmail.comkl.
20:40:45, 98-05-10
Nja...
Jag har nog snarast hört tvärtom: att asfalt sviktar i motsats till hårda grusvägar... Men det är inte det som är poängen, utan det är snarare frågan om att man sakta men säkert ska träna och härda sin häst att klara av att gå på alla sorters underlag. När hästen går sönder, det är när man överdrivit någon sorts träning som hästen inte varit färdig för. När man tränar på hårda eller väldigt mjuka underlag gör man precis som det beskrivits ovan, man tar lite i sänder och ökar på undan för undan. Dessutom håller man noga koll på hur benen reagerar: vid minsta ansats till gallor eller värme i benen så minskar man ner på träningen!Att träna på det här sättet ger en hållbar häst som kan ridas överallt!
av: My
e-post:horseguru@hotmail.comkl.
21:27:43, 98-05-10
travträning
Jag rider mycket på asfalt (skritt) eftersom de flesta vägar runt omkring på Hisingen i Göteborg består av asfalt. Därpå travtränar jag på asfalt ca 1gång/veckan. Efter en viloperiod sätter jag igång långsamt. Börjar med 3 x 30 sek med ca 5-10 min skritt mellan trav passen. Sedan ökar jag succesivt längden på travpassen. När det har blivit lite längre slår jag ihop de till två travpass som kanske är 10-15min per pass, med minst 10min i mellan. Ska hästen gå riktigt höga tävlingsklasser kan jag öka tiden till ett travpass på 30min till 1h. Så här långa travpass behövs bara göras om du tex ska rida svår klass fälttävlan. Med min häst som jag tränade upp för att gå MSVB fälttävlan var jag uppe i sammanlagt 20-25 min trav på asfalt. Var noga med att kolla benen dagen efter ett travpass, så att de inte blir svullna.