600 kg Guldhamster!
Personligen anser jag att hästar skall vara hästar, behandlas som hästar och gärna få leva som sådana.
Varför köper folk hästar, fjantar med dem (ex kan inte stå ute över natten-blir sjuk då) matar dem med godis, låter dem trampa en på tårna -han är ju så gullig! Nej, han kan inte bli borstad av DEN hårda borsten...etc Å, stackarn -han skall inte behöva gå i geggan. Han älskar mig det är därför han står och kliar sig på mig, listan kan göras lång...
I nästa ögonblick har man problem, dessa försöker man ofta lösa genom våld... lite tufft att klara ut problemen på en så stor "guldhamster".
Ärligt talat...
har inte den här diskussinen spårat ur lite väl mycket nu? Alla vill vi våra hästar det bästa. Sen att det finns olika syn på vad som är det bästa måste man nog försöka acceptera. Det är alltid roligt att följa hetsiga diskussioner, men det ska inte gå så långt som till påhopp som jag tycker mig märka i några fall här... Låt folk hantera sina hästar på det sätt de själva vill, så länge hästen inte far illa av det. Jag tycker inte heller om hästar som nafsar för de är bortskämda, eller som trampar mig på tårna, men jag anser att det är ägarens problem. Är det riktigt besvärliga hästar som inte har något hyfs alls, så befattar jag mig inte med dem helt enkelt. Det finns alldeles för många hästar ute i landet som far verkligt illa. Som inte får tillräckligt med mat, som inte får mockat, och som inte får gå ute överhuvudtaget. Ni som hänger upp er över hur en del hanterar sina älsklingar, alltså skämmer bort osv, lägg istället en del energi på att hjälpa de hästar som far illa på allvar! Nu har jag sagt mitt, fortsätt gärna diskutera (men sluta med påhoppen). /Joanna
av: JOANNA
e-post:kl.
15:06:13, 98-07-16
600 kg guldhamster
Jag har med halvt roat intresse följt denna diskussion om hästars väl och ve. För mig verkar det som om det finns lika många åsikter om hur en häst skall hanteras som det finns hästar och människor - men här kommer mitt inlägg och observera att det inte är att såga nåns åsikt utan att det är bara min åsikt! Jag har haft häst sen 1987 ett fullblod, tunn och späd och svårt att lägga på. Jag har dessutom ytterligare ett fullblod och en nordsvensk. Det ena av fullbloden bara älskar att vara ute, helst dygnet om, året om. Han accepterar kyla men hatar när det är runt 0, fuktigt och rått. Då får han komma in alternativt täcke. Det andra fullblodet (det tunna) har täcke på sig för att kunna hålla temperaturen uppe och använda energin (från maten) till att lägga på sig. Det nordsvenska stoet med rejäl vinterpäls föredrar att sova inomhus på vintern och hon har täcke när hon blivit svettig eller blöt, aldrig annars.
Jag tycker att det är upp till varje hästägare att se vad hästen behöver! En känslig, frusen häst behöver annat än en nordsvensk eller islänning med rejäl päls osv
Vad jag däremot inte tycker om att se är hästar som far illa, där ägaren inte ser eller vill se, eller kanske inte kan. Hjälp dessa djur i stället.
Om en häst som i övrigt mår bra går i lite lera så överlever den. Har den lätt att få mugg kan man kanske försöka ordna att den inte behöver gå där, eller att man håller efter muggen.
Lera var det.
Var på en lokal ridklubb härom dagen. De fina "tävlingshästarna" stod inne, när de hade ridit klart så vad gör dom? Jo de hade köpt lera för dyra peningar och smetade ner benen på häststackaren. Våran lera i hagen är gratis.
av: antti
e-post:torslund@alvesta.mail.telia.comkl.
09:30:47, 98-07-19
Ute eller inne...
På det stället jag brukade hålla till när jag var mindre, så hade vi ca. 10 russ och några korsningar (arab-new forest) och de gick nästan alltid ute, aldrig med täcke. Visst, de hade vinterpäls, men jag har då aldrig sett så friska hästar! Aldrig att de var sjuka! Hästar är inte gjorda för att stå inne och snora, de ska vara ute! Vaddå, tror du med araberna att det är varmt i öknen? Nädu, det är rätt kallt och blåsigt där på nätterna ska du veta!
Var och en har väl häst på olika vilkor. Vill man ha en kelgris att gosa med och lägga tid och pengar på så är väl detta helt ok. Det finns de som inte har annat i livet än sin häst.
av: Dubbel Annika
e-post:kl.
10:12:28, 98-07-15
Häst som gosedjur
Varför måste det vara ett motsattsförhållande mellan att ha en häst som man gosar med och ger massor av kärlek och en häst som är väluppfostrad och ex får vara mycket ute och gå i lera??? (Detta är exempel från tidigare)
Alla hästar är inte lika..
Du, vi föder upp araber, dom klarar sig inte utan täcke när det är bitande kallt ute! Om vi skulle släppa ut dom i en snöstorm skulle dom antagligen inte klara sig! En islänning är född i det klimatet och dom kanske klarar sig, men känsliga araber med nyfödda föl, SKULLE INTE TRO DET!!
BS, araber klarar
alldeles utmärkt av att vara ute. Jag har haft mina araber ute året om och har inte haft några problem. De är mycket friskare och tål mycket mer än boxhästar. Inga gallor i benen, inga svulnader som måste lindas. Hjärta och lungor i topp, de har aldrig behövt andas amoniakångor och annat skit i luften. Täcke har bara den som är tävlingshäst för han kan inte jobba med vinterpäls och det är inte varje år för vi ger hästarna årsvilan på vinterhalvåret. Naturen har gjort så att allt sänks över vintern, även du är trött på vintern, så hästarne får det lungt. Sommaren jobbar de hela tiden, vansinne att ställa av på sommaren, gör det på vintern, det är NH.
av: antti
e-post:torslund@alvesta.mail.telia.comkl.
19:49:05, 98-07-15
Inte NH för alla....
Min häst klarar av vintern pga mjuk och bra snö att rida i, sommaren med hårda grusvägar går inte pga att han får ont i hovarna. Han går alltid för fullt senhöst/vinter/tidig vår och får fullständig vila på bete i juni-juli-augusti. Det är NH för min häst. Eller menar du att jag har fel?
av: Tasja
e-post:tasja@algonet.sekl.
22:25:38, 98-07-16
Föder åxå upp araber, och en mer hållbar och härdad ras får man leta efter.... Ok, dygnsgamla föl är känsliga, men det är väl en annan sak, det var ju inte det disskusionen handlade om. Vissa av mina hästar har täcke- för min skull. Det är ju så mycket lättare att sköta pälsen då...mina araber får minst lika tjock päls som islänningar nämligen... Och visst är det kallt i öknen på natten! Och varmt på dan. Dessa kontraster har gjort araben till en av dom tåligaste hästraser som finns!
Helt rätt EVA!!!!
Varför hålla på och fjanta så där när hästar ialla tider klarat sig innan människor "tog hand om dom" dom klarar väl iallafall lite grann eller???
av: Quadriga
e-post:kl.
21:47:13, 98-07-06
Jag håller
med dej Eva!!! Särskilt det där emd att hästarna måste ha täcke när de är ute, och på natten ska de in i stallet, annars blir de sjuka, och det är sååå synd om dem... Hästar i frihet tål ju det mesta, så varför skulle inte en ridhäst göra det?
av: S.H.
e-post:sofia_draupnir@hotmail.comkl.
17:02:19, 98-07-06
Svar till SH
Kanske för att de inte är fria längre. Det är ju vi som har gjort hästarna vana vid att stå i ett ganska varmt, torrt stall. Hur skulle du reagera om du fick sova i din säng varje natt och en dag så skulle du sova i trädgården? Visst, nu på sommaren så tycker jag att hästarna kan gå ute dygnet runt OM det finns ordentligt med bete (vilket vi inte har i vår hage) så att den kan äta hela natten. Men att släppa ut en häst på vintern för att hästar en gång i tiden har gått ute för jä'mnan tycker iaf jag är idioti (inte säkert att du menade på vintern). Detta är inget personligt mot dig - bara min åsikt. MVH
Eva och company
verkar inte fatta så där himla mycket. Självklart ska man inte fjanta med en häst så att man inte kan hantera vederbörande sedan. Däremot så är de flesta av dagens hästraser avlade av människan vilket innebär att det var rätt länge sedan deras eventuella stamfäder inte bodde i hus..... Alltså fullblod och andra känsliga tävlingshästar behöver täcke så de inte får kolik, korsförlamning, m.m. om det är kallt ute. M a o så kan man inte kalla det för att fjanta för att man är rädd om sin häst. Vill man ha en ädel tävlingshäst så köper man det och hanterar den därefter vill man ha en häst som inte kräver s k fjant(som ni uttrycker er) så köper man sig en ponny, islandshäst, kallblod eller liknande. Don efter person. Hälsningar Märta
DU HAR HELT RÄTT MÄRTA
Som du så vist uttryckte det DON EFTER PERSON!!!!! EVA DU Värkar vara helt väck. INGEN HJÄRN SUBSTANS ALLS!!! VILL MAN HA ETT FULLBLOD SÅ KÖPER MAN DET OCH SER TILL HÄSTENS BÄSTA (GIVITVIS)DET KANSKE INTE DU FATTAR
av: beda
e-post:fager.andresen@swipnet.sekl.
22:27:59, 98-07-15
Å du Beda....
Om du istället för att ägna dig åt personangrepp skulle ta och göra som Märta, läsa innantill.
Då kan du läsa längre ned att jag anser att man skall ta hand om sin käraste vän. Inte strunta i den eller av ren "välmening" -eller okunnighet, tex sätta täcke på en häst mitt i sommaren vid sådär +25.
Men som jag tidigare nämt (om du kanske vill vara vänlig att läsa innantill) så var det ju inte täcke eller ej på ädla eller oädla raser som jag egentligen ville diskutera.
Kan du vara snäll....
....och förklara varför tävlingshästar skulle vara känsligare än andra och därför behöva täcke (så länge dom inte är klippta vill säga), och ALLA fullblod oxå tydligen? Kan du oxå förklara varför 1 av 10 hästar idag går utan täcke medan 1981 (när jag köpte häst) så gick 9 av 10 utan täcke (och mådde dessutom utmärkt). Är det hästarna som blivit känsligare - nä, knappast det är VI.
av: Lus
e-post:flaxina@hotmail.comkl.
22:30:54, 98-07-14
Hästar med täcken
Stopp och belägg! Tänk efter nu! Om man rider sin häst på vintern, fullblod paint eller russ eller vad du nu har, är det bra om den inte har MEGA pälsen. En häst som jobbar blir vanligtvis svettig. Det tar TIMMAR för mega pälsen att torka. Ingen här på forummet är väl så dum att den släpper ut en våt häst i hagen när det är 15 minusgrader??? Då är det bra för hästen att få ha täcke och/eller bo i ett stall på natten. Hästar som vilar på vintern behöver däremot inte täcke. Då är det bara bra om de får vara ute så mycket som möjligt och det är också bra om de får MEGA pälsen. Har jag uttryckt mej klart nog???
Jag har tydligen inte.....
.....uttryckt mig klart nog eftersom du inte fattat nå´t. Diskussionen gäller inte om man ska täcka hästar för att hålla borta vinterpälsen utan om hästar i allmänhet behöver täcke. Jag hävdar att hästar, och det gäller alla hästar, INTE fryser om de får sätta vinterpäls. Att man sen täcker en tävlingshäst för att den inte ska få vinterpäls är en annan fråga.
av: Lus
e-post:flaxina@hotmail.comkl.
21:52:33, 98-07-16
Ja visst kan jag förklara för dig Lus...
Med tävlingshäst menar jag sådana hästar som går på galopp, höga klasser i hoppning och dressyr inte någon häst som går lättare klasser för det vet säkert både du och jag att det INTE krävs att de är i topptrim på samma sätt som en galopphäst eller en häst i de svårare klasserna. När jag köpte min första häst 1976 så var det precis då som nu att de hästar som kvalar in i ovanstående behandlas på ett annat sätt än övriga. Jag vet också av erfarenhet att det finns hästar som är fullblod och som visst kan klara sig utan täcke(obs läs vinter) även om det inte är helt vanligt men en förutsättning är att de först måste vänja sig, kanske från ett liv på banan med täcke, 1 timme i hage 15 kg kraftfoder m.m. Men återigen handlar det om vad du ska ha hästen till, eller hur? Du kanske vill att din häst ska vara i topptrim, inte ha massa päls o s v för att du vet att när vintern kommer och du ska tävla i ridhus så vill du inte att din häst ska svettas i hjäl(obs överdrift) och ha sämre kondis. Självklart gör folk som dom vill med sina adepter men jag vet också att de flesta människor som tror sig veta massor om hästar inte har en aning om vad det innebär att ha en ädel fullblodshäst trots att det haft häst i många år. Ett fullblod är ett fullblod och bör hanteras därefter om du ska få ut det mesta och det bästa av henne/honom. Det är inget fel att vara rädd om sin häst utan då kanske du får ha glädje av den in många år och det kan det väl vara värt, eller?? Mvh Märta
av: Märta
e-post:kl.
13:33:18, 98-07-15
Det är väl en jäkla....
.....skillnad på om hästen verkligen behöver täcke för att slippa frysa eller om den behöver det för att slippa vinterpäls! Om en tävlingshäst får vinterpäls så är den inte känsligare än andra. Ska du tävla ett kallblod så "förvandlas" även den till en "känslig" tävlingshäst som behöver täckas för att slippa vinterpäls. Det är inte HÄSTENS behov som styr utan våra. End of discussion.
av: Lus
e-post:flaxina@hotmail.comkl.
19:28:19, 98-07-15
Hördu Lus
Vill bara informera dig om att jämföra fullblod och kallblod är som att jämföra äpplen och bananer. Du kan ALDRIG förvandla ett kallblod till en känslig häst bara för att du täckar den de har nämligen inte alls samma förutsättningar även om nu du inte lagt märke till det.....
Verkar meningslöst att fortsätta diskussionen ....
Nää, jag kan.....
.....inte förstå varför en tävlingshäst, fullblod eller vad du vill - som får sätta vinterpäls skulle vara känsligare än en icke tävlande häst. Obegripligt.
av: Lus
e-post:flaxina@hotmail.comkl.
21:54:48, 98-07-16
Du behöver inte...
.....förklara nå´t, jag vet hur det funkar. Jag ska förklara: ALLA hästar får vinterpäls och klarar sig utmärkt utan täcke (det är därför dom får vinterpäls) med få undantag. Snöstorm, regn i 24 timmar eller 20 minus, då har tom jag täcke, fast inte på unghästarna. En tävlingshäst får oxå vintepäls men det vill man ofta inte ha så då kan man täcka hästen eller klippa den, då behöver den täcke - även om det är ett kallblod. Tävlingshästar är faktiskt alldeles vanliga hästar. Detta är inga argument - utan fakta. Ps. Du har säker rätt om att du har större erfarenhet - av täcken. Jag använder dom inte i onödan, inte ens på min tävlingshäst för han har vinterpäls.
av: Lus
e-post:flaxina@hotmail.comkl.
20:49:46, 98-07-17
Täcken eller inte
En tävlingshäst har väl i normalfallet inte vinterpäls. Det skulle inte fungera med den svettning de flesta hästar har.
av: Dubbel Annika
e-post:kl.
10:33:45, 98-07-17
Håller med....
....dig helt. Det jag ville säga var att även en tävlingshäst FÅR vinterpäls. Att den oftast inte är önskvärd är en annan sak.
av: Lus
e-post:flaxina@hotmail.comkl.
18:43:24, 98-07-28
Täcken
Naturligtvis är det individuellt, men de flesta hästar i tävlingskondition svettas mycket vid arbete och naturligtvis ännu mer om den har vinterpäls. Då får man byta filtar i timmar efteråt tills hästen torkat och risken för förkylning blir större. Dessutom som fg talare sa har de ofta mindre underhudsfett och blir lättare kalla. Sen tycker jag personligen, att det är lättare att hålla en klippt häst ren och ser trevligare ut även om det egentligen är mindre viktigt.
av: Dubbel Annika
e-post:kl.
08:41:29, 98-07-28
Vad är en tävlingshäst då?
En elithäst eller en häst som går lätta klasser? Jag klippte inte min häst alla vintersäsonger jag tävlade och det gick utmärkt men han hade ingen björnpäls heller, då rekommenderar jag (som jag sagt) att man klipper eller täcker sin häst. Men OM man inte täcker eller klipper sin tävlingshäst (som jag inte alltid gjorde - men han kanske inte räknas som tävlingshäst eftersom han bara gick lätta klasser och klarade det med vinterpäls och hade dessutom jävligt bra kondis) så får den precis som alla andra hästar vinterpäls.
Tävlingshäst med vinterpäls???
Håller med dig Dubbelannikan... Hur i hela friden skulle man kunna hålla en häst i tävlingskondition om den har vinterpäls? No way!
Dessutom hör det till saken att en tävlingshäst i full kondition har mycket mindre underhudsfett än en fritidshäst, vilket gör att de fryser lättare.
Tävlingshäst=täcken vid kyla. Fritidshäst med vinterpäls och underhudsfett=utan täcken, om man vill.
är det mig du menar?
Jag tror nog att jag är äldre och har större erfarenhet än vad du har i varje fall. Tycker mig märka det på dina argument! Ha det!
av: Märta
e-post:kl.
10:58:20, 98-07-17
Nu...
...handlade väl den här diskussionen iochför sig inte om de människor som är rädda om sina hästar. Det är ju självklart att man ska! Däremot finns det faktiskt de som i ren okunskap tror att det är nyttigt och bra för hästen att ha täcke när det är över femton plusgrader och hästen inte är klippt (dvs. har vinterpäls). Den hästen kommer ju inte att må bra. Jag tror det var det diskussionen skulle belysa. Bla i alla fall.Jag tror dock inte att många människor pjåskar med sina hästar i syfte att pjåska (eller hur man ska säga). Jag tror att det i de flesta fall beror på okunskap.Sen håller jag med dig om att det är upp till var och en hur man vill behandla sin häst. Så länge hästen inte tar skada. Men det kan väl aldrig skada att tala om för de här människorna att en häst inte MÅSTE ha täcke vid 20 + och att den skulle må bättre av om de tog av täcket. Hur ska de annars kunna lära sig?Man ska aldrig vara spydig eller överlägsen. Bara saklig. Då brukar det fastna i många fall.
av: Jess
e-post:lilla_my_23@hotmail.comkl.
14:33:09, 98-07-15
bra
uttryckt, Jess. Som jag skrev i ett av mina inlägg så handlar det mycket om att dela med sig av sin kunskap. Där har ridskolar och ridklubbar en viktig funktion, men även du som erfaren hästägare kan hjälpa ovana människor. Men det är viktigt att komma ihåg, som du skrev Jess, inte överlägset/snorkigt, utan vänligt, bestämt och sakligt. Det finns ytterligare en sak, många människor har svårt att inse att de saknar kunskap och vill inte lära sig av andra. Hur gör man då om de inte vill höra på? Jag har inget svar på frågan. Och det finns dom säger att de vill men innerst inne inte vill. De finns de som kan men inte vill göra som "andra säger"
Visst
Håller fullständigt med dej Märta, det är inte de som tar in sina hästar om nätterna och sätter täcket på dess rygg som är problemet, det är de som köper en ädel häst och struntar i det eller de som skaffar sig en Islandshäst eller annan mindre ädel ras och låter den stå med täcke i hagen mm. Alltså skaffa hästen som passar dej och sköt den därefter och problemet är ur världen.
av: tina
e-post:kl.
21:13:49, 98-07-14
Märta och Tina
Eva o company, betyder det att jag har löss eller?
"Stall eller lösdrift, täcke av/på var väl egentligen inte kriterie för att vara hamster men sånt är mätbart och kanske därför sånt som många kan haka upp eller referera till. (Fast jag tycker det är hamsterfasoner med täcken på hästar mitt i sommaren som Robban nämde). Det är svårare att haka upp sig på sig själv eller sitt eget förhållningssätt till hästen, det var egentligen det jag ville få fram. Dvs man behandlar hästen som en stor hamster genom att "skämma" bort den så man sedan får problem. Man tillåter den att vara ouppfostrad för att den är gullig. Man bjuder den på socker, den duktiga hästen skall ju ha en gottis, för att sedan få en häst som bits. Osv. Därmed inte sagt att alla gör så, men flertalet."
Jag förstår inte varför folk bara skall läsa det som är enkelt att angripa. Lite svårare är det ju att angripa sitt eget förhållningssätt. Ovan citat finns längre ned på denna sida. Men ni kanske inte orkade läsa så långt.
För övrigt har jag en myckel ädel häst själv. Låter jag den vara utan täcke så sätter hon päls som en Nordsvensk. Men å andra sidan ger man sin häst ordentligt med mat, vitaminer, mineraler etc, så orkar även ädla raser fälla resp sätta ny päls.
Jorå jag orkade nog allt..
läsa om skämma bort med godis och använda som dörrmatta m.m. och det skrev jag också att jag håller med dig. Det finns inget värre att öppna en boxdörr för att fodra och få 650 kg halvblodshäst som torkar fötterna på en.....
Visst orkar ädla hästar sätta päls och släppa den också. Diskussionen var väl huruvida (även om du inte nämnde täcke) det är fjantigt med täcke eller inte?? Hänvisar till mitt första brev med "Don efter intresse och person". Med Eva och Company menade jag de övriga som höll med dig med skämma bort med godis men som dessutom inte tyckte man ska ta hand om och vara rädd om sin häst för det är fjanterier!!! Tack för ordet ! Märta
Märta..
då får du exkludera mig ur Company för jag kan inte påstå att jag tycker att man skall skita i sin häst. Tvärtom ta hand om sin bästa vän, men för den skull inte pjoska ihjäl den. Vad det gäller fostran så var det som sagt det jag ville diskutera men alla ville prata om täcken...hur det nu gick till?!
av: Eva
e-post:eva_wikander@hotmail.comkl.
14:28:28, 98-07-15
ja......
Company var ju dom som tyckte man inte behöver ta hand om sin häst.........(man kan tro det i varje fall, antagligen så gör dom det ändå hoppas jag!!!)
Jag glömde...
vidare är det inte jag som tagit upp diskussionen om täcke. Jag nämner inte ens täcke i mitt första inlägg, men det kanske ni inte har märkt.
av: Eva
e-post:eva_wikander@hotmail.comkl.
09:46:14, 98-07-15
hmm...
Visst kan man väll lägga täcke på en "mindre ädel" ras????Många fullblod och araber klarar sig faktiskt alldeles utmärkt utan täcke!!Antar f ö att Eva inte hakat upp sig på täcke eller inte, utan på andra saker.....
av: Emmet
e-post:elcamino89@hotmail.comkl.
22:10:28, 98-07-14
Jag...
...hade hand om en arab som gick ute utan täcke även vintertid och han mådde alldeles utmärkt! Han satte naturligtvis vinterpäls som vilken häst som helst. Hästen anpassar sig efter klimatet den lever i, och så länge man inte klipper den kan den i de flesta fall gå ute utan täcke även vid åtskilliga minusgrader.
av: Jess
e-post:lilla_my_23@hotmail.comkl.
07:25:28, 98-07-15
fel...
De flesta hästar idag ser inte ut som sina vilda förfäder gjorde!! De är framavlade av människan för att passa våra olika ridgrenar. Ett halvblod skulle bli sjuk om den gick utan täcke när det är kallt ute! I deras fall är den vilda föregångarens tjocka vinterpäls bortavlad. Men shettisar, islänningar och andra raser som inte avlats till smäckra varelser med slät, kort päls, klarar av att gå ute mera. de har päls som skyddar!
Visst- man ska inte dalta med hästarna, men man ska ta hand om dem!!
Halvblod får vinterpäls
Vad är det för häst du har igentligen? Mitt halvblod är 27 bast till hösten. Hon har varit i familjen sedan 1977. De vintrar hon har gått med täcke är lätt räknade. Hon lägger sig till med en alldeles utmärkt vinterpäls och har hittills mått mycket bra av det. Nu på ålderns höst har hon blivit lite känslig för väta. Därför går hon med ett täcke som håller henne torr. Det är allt. Jag skulle tro att hästar reagerar olika på utevistelse. Det bästa är väl att lära sig vad den egna hästen mår bäst av. Påstå att halvblod inte kan vara utan täcke!! Så´nn BS! Morrr!
Haha Lus!
Jag kan berätta att vi har ett treårigt halvblod i stallet som inte gjort sig av med sin vinterpäls än.... Så nog sätter de vinterpäls allt...
av: Eva
e-post:eva_wikander@hotmail.comkl.
09:51:10, 98-07-15
Antingen så har....
.....hästen vinterpäls eller så har den det inte, så enkelt är det. Tycker fortfarande att det är BS att ett halvblod skulle bli sjuk utan täcke. Köpte en åring i mars som var van att stå inne och släppte den direkt på lösdrift och vet du vad - den lever!
av: Lus
e-post:flaxina@hotmail.comkl.
21:05:30, 98-07-12
från häst till häst!
Det är ju skillnad från häst till häst. En ovan häst kan ju inte bara släppas ut utan täcke på kvällen om det är kallt men en van kan ju det utan problem. Min häst var väldigt bortskämd och jag måste ha täcke på han annars blir han dö förkyld på bara ett litet tag. / Andrea
av: Andrea
e-post:andreaeriksson@hotmail.comkl.
21:25:15, 98-07-06
Täcke
Det är ju också så att man kanske har täcke på sin häst för att man inte vill att det ska få en jättepäls så den svettas ihjäl när man sen ska rida den.
Visst daltas det många gånger, men det är väl bättre det än när hästen bara ses som ett redskap? (blir verkligen någon GLAD över att få en häst på tån???)
Sen är det ju som sagt så att dagens ridhästar inte ser ut som gårdagens vildhästar. Vi bor inte längre i grottor, och hästar står idag i stall.
Köp en riktig häst istälet? Om man daltar med sin häst, säljer den för den är sönderdaltad, köper en ny häst som blivit uppfödd på taggtråd, kommer inte den också att bli sönderdaltad??
Förlåt, jag läste fel
Hm, ja du menar att man ska köpa en guldhamster istället...OK.
Men när jag ändå är här, att hästar inte kan gå i gegga, vissa hästar får mugg av det. Det är ju inte ägarens fel att hästar idag har sjukdommar o defekter som inte fanns förut...Hästens miljö har ändrats.
Dessutom, hästar med knottallergi, är det trams att ha dem inne om nätterna?
Problemet
är att de slipper gå i geggan för att matte tycker synd om sin stackars älskling.... inte för att den kan få mugg.
Jag skulle vilja se den häst, en vanlig häst (alltså ingen knottallegiker el dyl) som inte klarar av att gå ute nu.
Det är riktigt att vi inte bor i grottor idag men behöver det innefatta att dagens hästar måste stå i stall året runt. Jag har faktiskt sett halvblod, varmblod, araber, nordisar, quarters och div ponnyer som klarat sig utmärkt på lösdrift utan att bli sjukare än andra hästar.
Är det inte så att vi klemar bort våra hästar, glömmer att de är hästar och ger dom mänskliga attribut. Glömmer att de inte tänker som oss..... Vill du bli inlåst på ditt rum varje kväll (bara för att din mamma fått för sig att du blir sjuk annars). Men hästen begriper inte ens det resonemanget, han förstår bara att han inte får vara med sin flock och att han är inlåst.
Han får klia sig på mig...han är ju så sööt..stackarn det kliar på min älskling tänker matte... -Vad tänker hästen?
gå i lera
Vadå inte har mugg, min häst har mugg helst vill jag inte att han skall gå i lera men vad kan man göra när det monsunregnar och hagarna är leriga som f-n hästen ska ju ut visst det kanske är att dalta inte vet jag. Och inge elakt menat men det där om att inte vilja använda hårda borstar för min häst inte tycker om det...det finns ju en häst i vårat stall som matte inte använder ryktborste på för att hästen inte tycker om det.....
av: pettersson608
e-post:pettersson608@hotmail.comkl.
12:21:27, 98-07-07
borstar
Vissa hästar framförallt fullblod har tunnare och känsligare hud än andra och de tycker det känns otäckt med hårda borstar. Vissa hästar älskar när man tar i med hårdaste borsten *kliar gott*, medan det finns de som helst vill va på en annan planet när hårda lerborsten tas fram. Helt enkelt för att det gör ont. Speciellt ett fullblod jag rider ibland reagerar på den hårda borsten. Han går runt, viftar med svansen och kan i värsta fall vifta lite med benet. Men tar man fram den mjuka sköna borsten, då kan han ibland stå och njuta av den!
Men när ägaren inte borstar med hård borste, för att hon tror att lille brunte inte gillar borsten, utan att ha någon som helst grund till sitt påstående. Då är det dalt!
Rykt, onödigt?
Jaha, på med sadel och rid. Fast sadel o träns, förlåt, det är ju onaturligt. Och inga skor på hoppas jag, det är ju onaturligt. Låt hästen vara häst.
Bäst är att inte ha någon häst. För då slipper man känna sig som en daltare/hästplågare. Ridning ÄR onaturligt för hästen.
Frimärken, kanske det är den enda hobbyn man kan ägna sig åt utan att få dåligt samvete.
(hästar som har fång då? Min hovslagare berättade att flera ridhästar redan dött av det i år i hans trakter, fast ha en sån häst inne, det är ju fjantigt.
Det finns hästar som av olika anledningar kanske inte bör/kan gå ute, visst hästägare ät kanske väl sjåpiga ibland, men veterinären kostar..)
täcke
vissa hästar fryser utan täcke men dom flesta skulle nog må bättre av nått att tugga på tror jag. Äter hästen fryser han ofta inte.
Vi hade en häst på besök här. Hon hade täcke på sig i sin hage. Det var 23 grader plus ute och solen sken. Jag frågade varför. Hon svarade att det var för att hästen inte skulle frysa. Ok sa jag.
23 grader?
Löjligt! Såg också en häst med regntäcke en varm!!! dag. Det kanske kunde bli regn hade ägaren sagt. Säger inget om att ha täcke på sommaren, OM det är kallt ute eller regnar MYCKET. Det finns tävlingshästar, som tvättas mkt och har då inte lika mycket naturligt fett som skyddar huden och dessutom, kan de om de blir kalla få ont/bli stel i musklerna, vilket inte är särskilt bra om man ska träna eller tävla. Men, som sagt, är det varmt-AV MED TÄCKEN- de orsakar bara hästen mer lidande då än vad de gör nytta.
av: Marie Hjelm
e-post:marie.e.hjelm@telia.se till 980531, därefter marie_hjelm@hotmail.comkl.
22:25:45, 98-07-07
Självklart äta
något i hagen. Likaså ett vind/regn/solskydd. Man måste ju givetvis ta hand om sina djur men när man sätter täcke på sin häst fast det är 23 grader varmt ute -Då kan man lika gärna ha en Guldhamster!
hamster med täcke...
...skulle se v ä l d i g t fånigt ut! =)
Ok, en del daltar alldeles för mycket med hästarna! Täcke en varm sommardag...djurplågare!! Vi har täcke på våra hästar (en connemara och ett halvblod) när det regnar väldigt mycket, flera dar i sträck. Om vintern står de i stall på nätterna, men går ute i hagen hela dagarna, utom då de rids då... Som Jane skrev, inget i dagens hästhållning är naturligt för hästen. Men man kan göra det så naturligt som möjligt! Tex. låta den gå i hagen så mycket som möjligt, ha ett stort och luftigt stall, gärna högt till tak, svalt med frisk luft- men inte dragigt osv. Det finns ju de som släpper sina hästar fria i andra länder, men då är det väldigt, väldigt stora områden eller hagar, så att hästarna kan leva som de gör i frihet. Vandra dit betet är bäst. En fri häst måste äta 18 timmar/dygn. Det funkar liksom inte med våra ridhästar, som har begränsade ytor att röra sig på, och som motioneras ett par timmar om dan... Människor har alltid haft sina arbetande hästar i stall. De måste skötas om, annars skulle de inte kunna arbeta. Hästar på lösdrift däremot, har inga krav på sig, utan kan lufsa runt och äta så mycket de vill.
respektera andra
Hmm, här tycker vi förstås alla att VÅRT sätt att ha häst är bäst, eller hur? Jag tycker man ska acceptera att folk håller häst på olika sätt. Jämför med hundar: en del har lite ouppfostrade familjelabradorer, en del har små minihundar i väskan och andra har vakthundar eller jakthundar. Låt folk ha kul med sina hästar och låt dem dalta med dem om dem vill - hästarna lider inte av det. Enligt djurskyddslagen ska hästar få mat, vatten, mockat och får röra sig varje dag och de behoven ska de självklart få tillgodosedda. Att välja att ha täcke eller inte, ha rosa rosetter i manen, lösdrift, gula lindor eller vad det nu kan vara tycker jag faktiskt varje enskild hästägare är i sin fulla rätt att avgöra själv.
Förresten: min domesticerade häst älskar sin box och vill hemskt gärna in i din på kvällen.
Vi har varit inne....
....på det förut du & jag när vi diskuterade täckens vara eller inte vara. Andra kan göra precis vad dom vill med sina hästar, men när deras DALT gör att jag får merarbete så protesterar jag.
av: Lus
e-post:flaxina@hotmail.comkl.
22:55:49, 98-07-11
hur ska jag veta det?
Jag kan förstås inte veta varför hästen vill in på kvällen. Kanske hon är van, kanske hon tycker det känns tryggare än att vara ute på natten, kanske hon vill ha mat (men hon vill in även när hon går och äter gräs), kanske hon gillar lugnet och värmen. Vad vet jag? Men spelar det någon roll? Hon VILL in. Alltså vill hon INTE vara ute. Jag kan kanske vänja henne vid att vara ute, men det är inte så snällt när hon är elva år och van vid annat och dessutom är det himla praktiskt att ha hästar i box på natten. De blir inte så skitiga, man har bättre koll på dem, man kan enkelt fodra dem utan att de ranghöga får mer mat etc. Hästen är inte ett dugg ensam i stallet - hon kan nosa på hästarna i boxarna bredvid och se de andra två också. Blir hon lämnad ensam i stallet med de andra i hagen däremot blir hon olycklig så det undviker jag. Min katter vill också in i värmen och tryggheten och sova och de har ett helt fritt val. Tamdjur är tamdjur och de är inte dummare än att de också kan uppskatta att inte bli blöta och kalla. Hur många har sina hundar ute alltid? Är inte de också "egentligen" gjorda för att vara inne?
Min häst
Min häst går ute hela dagarna men vill in på natten. Det beror förmodligen på att han är hungrig eftersom det inte finns nåt vidare bete (hade tänkt att skicka honom på bete med pga vädret och att han är nyinriden så blev det inget). Men han har varit ute nån natt när vädret har varit bra. Men det upplevde han inte som skönt alls. Han fick ingen riktigt ro att sova, så när min kompis tittade till honom på morgonen så låg han helt utslagen i hagen. Ingen ridning på några dar. Så om hästen inte har något bete i hagen, så mår den bättre av att stå inne i en box och äta hö. MVH
har oxå
en häst som fullkomligt älskar sin box! Han kan stå med huvudet ut och bara titta på alla som sopar och donar. Sen när det blir lugnt kan man se honom genom fönstret bara stå. Han står ofta vid grinden och gnäggar. När vi släpper ut dom går alla hästar ut, men ibland går inte han ut. Han står och tittar på dom andra :) Han är en enstöring, som tjuren färdinand.
En gång när alla gick ut gick han 20 meter från stallet, sen vände han och promenerade in till sin box igen. Förvånade blev de som sopade :)
Han är sån. Vi säger att han måste va ute för det är inte bra för honom att vara inne hela tiden. Nu på sommaren är han bara inne när han ska arbetas.
Min häst oxå!
Hon vill också gå in på nätterna. Dels för hon vet att hon får mat , dels att hon är van det. Men också för att hon kan koppla av och lägga sig och sova ut en stund. Om hon inte sover inne är hon trött och hängig nästa dag. Fast min andra häst vill inte stå inne någon längre stund... Skillnad från häst till häst.
av: Andrea
e-post:andreaeriksson@hotmail.comkl.
11:40:27, 98-07-07
Min hamster
är brun och väger 430 kg. Får inte han gå in så går det inte att prata med honom dan efter, han är en diva, en kung, när han kommer till en tävlingsplats så tittar han på de andra å de bara försvinner för att han utstrålar härskare. Tycker synd om honom när han står inne själv, så tänkta att jag skulle vara djurvän och hjälpa all rådjur och älgar runt våran gård, ta in dem och se till så att de har rent vatten och fri tillgång på foder. Och så behöver de regn och vindskydd också. Varje gång vi rider efter älgarna för att fösa hem dem så sticker de åt andra hållet, kan inte förstå varför, det enda jag vill är att ge dem ett liv som även jordbruksverket skulle tycka är bra. Rådjuren är lättare, dem läger jag i frysboxen.
av: antti
e-post:torslund@alvesta.mail.telia.comkl.
11:56:57, 98-07-07
Får han
klia sig på dig, trampa dig på fötterna, springa över dig då du fodrar? -Han är ju så gullig! Slipper han gå i vattenpölar så du nästan blir avskrapad av träden runt om? -För att du tycker att han är såå fin. Tror inte det....
av: Eva
e-post:eva_wikander@hotmail.comkl.
14:45:02, 98-07-07
hamster eller inte? -> Eva
Min häst får inte kliva på mig. Hon går undan från krubban när jag kommer in med maten. Hon går i vattenpölar fast hon tycker det är urläskigt att bli blöt om fötterna och egentligen inte vill. Hon får klia sig ENDAST när jag just tagit av tränset, aldrig annars i någon annan situation. Hon får aldrig godis och tigger aldrig. Hon har tjocka täcken hela vintern från tidig höst för att jag vill inte klippa henne, men ändå inte ha en massa vinterpäls. Hon vill in i boxen på kvällen och hon är den hästen i hagen som går ifrån de andra och hänger över staketet för att bli klappad och "snacka" med folket på gården. Är det en hamster? Varför menar du att just du (eller någon annan) kan bedöma om t.ex. min häst är en hamster?
av: Havanna
e-post:havanna68@hotmail.comkl.
15:08:20, 98-07-07
Stall eller lösdrift, täcke av/på var väl egentligen inte kriterie för att vara hamster men sånt är mätbart och kanske därför sånt som många kan haka upp eller referera till. (Fast jag tycker det är hamsterfasoner med täcken på hästar mitt i sommaren som Robban nämde). Det är svårare att haka upp sig på sig själv eller sitt eget förhållningssätt till hästen, det var egentligen det jag ville få fram. Dvs man behandlar hästen som en stor hamster genom att "skämma" bort den så man sedan får problem. Man tillåter den att vara ouppfostrad för att den är gullig. Man bjuder den på socker, den duktiga hästen skall ju ha en gottis, för att sedan få en häst som bits. Osv. Därmed inte sagt att alla gör så, men flertalet.
OK, håller med -> Eva
Jo, det har du förstås rätt i. Jag tror dock att "folk" när de hållit på med hästar ett tag lär sig - det är inte så lätt att göra allt "rätt" (vad är rätt?) från början. Så lösningen är väl knappast att de inte ska ha häst (jag tycker man kan ha sin häst som gosedjur om man vill...) utan att de dels får på något vis utbildning och att de får tid att lära av sina egna misstag.
av: Havanna
e-post:havanna68@hotmail.comkl.
09:14:27, 98-07-08
Vilda djur, inte tamhästar
Eh..ta in älgar...? Fast om din avsikt är att lägga även älgarna i frysboxen kan jag förstå att de springer iväg.
av: Jane
e-post:JaneHorse@kurir.netkl.
12:23:08, 98-07-07
mat?
Men min häst vill ju in även om hon har mat i hagen. Tror du verkligen att alla hästar om de har ett val hellre står ute i t.ex. snöstorm eller knottsvärmar? Och lite mygg borde de väl tåla...?
Men dessutom vill jag inte ha min häst ute dygnet runt, som jag redan skrivit. Det är opraktiskt på en massa sätt.
Vill en häst
få grimman på sig...bli riden... eller finner den sig bara för att den är van vid det....
Vill den gå in i stallet för att den är van...eller skulle den hellre vara ute under sitt vind/regnskydd om det fanns mat och kompisar där......
Jag kan inte ge något svar på det. Men nu har vi hästar i stall. Sätter på dem grimma och har dem att göra saker. Men vi skämmer fortfarande bort dem, tilllåter dem vara ouppfostrade och får problem. Denna sidan används ju till att diskutera just problem. Var kommer dom ur, jo att folk köper en jätteguldhamster.
köpa jättehamster och vilja gå in i stallet
Jag tror att många som köper häst/ponny faktiskt gör det för att de seriöst tycker om djuret och vill ha trevligt/roligt/hålla på med något utvecklande. Många av de som svarar här visar på att det faktiskt stämmer också. Tyvärr finns det t ex föräldrar som köper en ponny till sitt barn, för att barnet bara vill ha ponnyn. Några dagar senare står hästen/ponnyn där i hagen. "han var dum" säger barnet. Och föräldrarna, som ofta inte kan mer om hästar än vad de sett på bild vet inte hur de skall göra för att ta hand om hästen och den börjar må dåligt etc (du kan läsa hund katt hamster eller vad du vill i stället för häst/ponny). Tyvärr finns det vuxna som oxå skaffar häst för att det är så inne att ha häst men kan inget om hästar eller vågar inte rida den. Den blir farlig på grund av att den inte får göra något eller kanske må dåligt psykiskt. I dessa fall beror det mycket på bristande kunskaper och hur skall man komma tillrätta med det?????
Sedan detta med att vissa hästar bara älskar sin box. Mitt ena fullblod var utlånad till en bekant som hade byggt ett jättefint stall med direkt ut och ingång till hagen, rymlig box m m. Men hästen v ä g r a d e gå in, inte ens när han fick mat där. Han avstod maten hellre än gick in. Jag tror inte hästen tyckte om boxen eller om det var något i stallet som den inte kunde med (nån lukt?). Fullblodet flyttade av en eller annan anledning hem igen och har aldrig tyckte illa om att vara inne efter det. Även om han gärna är ute så mycket han bara får.
"skämma" bort??
Alla förutsättningar är olika. Vad är det för fel om man nu har lust till att skaffa sig en häst om man nu känner ett behov av att ha det? Idagens samhälle som har blivit så hårt,kallt och kravfullt så är det ej fel att få en "kompis" man vill ge kärlek ,tid och ömhet.Vem har rätt att säga att det är FEL att "skämma" bort sin häst?Så länge hästen ej mår dåligt fysiskt eller psykiskt,eller är farlig,så är det väl upp till gemene man hur man handhar sitt djur! Om jag har lust att ha min häst till att bara skrota fram i skogen,är det min ensak. Om jag vill ge min häst godis,är det min ensak(antar att du själv äter godis,och tycker det är gott). Om jag vill ha en mjuk borste är det min ensak(själv har jag en favvoborste till mitt hår)
av: arvid
e-post:ewa.a@usa.netkl.
18:43:47, 98-07-07
Jag har...
...gillat dina inlägg hittills Eva och jag tycker också att hästar ska behandlas som hästar i största möjliga mån. Det är ialla fall så JAG föredrar att behandla en häst.( Jag skrev något om det i ett inlägg om hur länge man ska rykta), men varför du överhuvudtaget har häst har jag efter ditt sista uttalande lite svårt att förstå. Om hästen fick välja skulle den nog inte vilja bli riden eller hanterad av människor alls...så varför håller du då på med hästar? Vi har ju faktiskt hästar för vårat eget höga nöjes skull (i de flesta fall) och hästarna får finna sig i det vare sig de vill eller inte. Visst kan det låta hårt, men så är det ju. Men, en häst mår oftast inte dåligt av att göra det den är van vid. Är den van att bli riden så lär den sig uppskatta ridturerna, fastän den inte gillade det de första gångerna. Då var den inte van och ville inte ha en människa på ryggen därför att den inte visste att det kan vara härligt att bli riden. Samma sak gäller ju när det handlar om att gå in eller vara ute på natten. Hästen lär sig tycka om det den är van vid. (Nu menar jag inte att en häst som är van att få stryk tex skulle lära sig att tycka om det...utan jag pratar om sund behandling...) Hästar är ju inte så intellegenta som många vill få det till. (Vore de det skulle de inte låta sig ridas eller fångas alls). De tycker därför om det som är välkänt och räds det som de inte vet något om. (så är väl iofs människor också - tänker på NH-diskussionen här ;-))
Jag förespråkar iofs att hästar ska gå ute så mycket som möjligt, men andra människor får gärna ha andra åsikter...det gör mig inget. Så länge hästen inte mår dåligt så är inget sätt dåligt. Det kan inte sägas nog ofta: Alla hästar är olika! Och sen handlar det ju om vad de används till. För att en häst ska kunna gå ute dygnet runt (när det är lite kallare) måste man ju tillåta dem att sätta päls och om man tänker träna och tävla ganska hårt kan man inte låta hästen ha tjock päls eftersom den då skulle bli oerhört svettig och därför inte orka med...då blir man tvungen att ha täcke eller hästen inne. Jessica
...
Mina katter vill vara ute hela dagarna, men om de inte får komma in på nätterna för de ett himla oväsen, De tycker om att få komma in, de kan slappna av, sova djupt och lugnt, för att sedan nästa morgon gå ut på nya äventyr. Och det är helt och hållet deras eget val. Kanske tycker hästarna också att det känns skönt att få komma in i ett tryggt stall på natten, där de kan vara säkra på att det inte finns några rovdjur. Många hästar ligger ner och sover endast i sin box, aldrig ute.
av: emma
e-post:det_jag@hotmail.comkl.
21:08:25, 98-07-07
dalt eller inte?
det stämmer att många hästar slappnar av mer inne. Våra hästar är ute på nätterna givetvis. Dom tas in på morgonen för att få käk och arbetas. Efter maten ligger nästan alla och sover. Sover djupt! Snarkar högt, drömmer som en hund, gnäggar och springer, sparkar bakut och bråkar, i sömnen. Ibalnd går dom knappt att väcka. HALLÅÅ! ingen reaktion.
Täcken
Jag tycker att det har gått till överdrift när man behandlar sin häst på samma sätt som en människa. Ex: vet en dam som när hon tycker att det är lite kallt täckar sin häst (alltså när hon fryser inte hästen!), ju kallare den här damen tycker att det är ju fler täcken har hästen på sig. DÅ har det gått till överdrift! En sådan behandling kan inte en häst må bra av. Hon verkar tro att det är en hamster :-)
Visst....
Visst finns det folk som daltar......skadar det inte hästen och den är van är det väll upp till ägaren att bestämma....Bättre att dalta än att inte bry sig om hästen alls!!!!Måste bara få berätta om en kulig människa jag vet...När det är kallt ute åker kläderna på hundarna (pudlar).Är det blött ute kan de ju inte bli blöta om tassarna, då kör hon dem i en barnvagn!!Hon kanske borde skaffa sig en hamster?
av: Emmet
e-post:elcamino89@hotmail.comkl.
00:43:24, 98-07-08
Just det tjejer
det är sånt jag menar...onödigt dalt. Men man skall ju givetvis TA HAND OM sin häst, inte bara strunta i den
av: Eva
e-post:eva_wikander@hotmail.comkl.
08:45:46, 98-07-08
Årets guldhamsterägare ?
"Lussan", som inte ställer upp i dagens tävling pga vått underlag på framridningen.
av: Pelle P
e-post:pepe6850@hem1.passagen.se kl.
11:43:58, 98-07-12
Sabotage
Det sades något om sabotage i SVT'S sändning från Falsterbo i lördags. Jag förstod det som att någon hade satt på sprinklersystemet under natten...
Jag kan förstå Lussan, om hon tror att hästen är så ömtålig så vill hon väl inte riskera VM-starten i höst... Tror personligen inte att risken var så stor, Kyra red ju... (Fast hon har ju 4 hästar kvalade till VM förstås)
Du Eva!!!
Varför rider du då på hästar ......DET ÄR JU DJURPLÅGERI. Hästar är egentligen inte gjorda för att rida på !!!!! Varför släpper du inte ut dom i naturen så dom får vara fri och klara sig bäst själv?????? Vill ha ett svar tack!!!!!!!
av: flundran
e-post:kl.
22:11:55, 98-07-15
Flundran...
Den dagen du har en trevligare ton och inte gömmer dig bakom en signatur skall du få svar på det!
av: Eva
e-post:eva_wikander@hotmail.comkl.
10:07:46, 98-07-16
Jag håller med Eva. Jag har följt den här diskussionen hela tiden och har fått hör en del åsikter. Jag har en travare som jag haft i ett år och så har vi en nordsvensk. Vi har inte våra hästar inne på natten förutom om det är världens orkan ute och vräker ner eller snöstorm. Dom går ute året om. Visst i början när jag fick min häst ville han komma in (eftersom han var van vid att komma in på natten). Men det fick han inte och nu vill han nästan inte komma in. Och sen har vi det där med täcken (personligen tycker jag att de bara orsakar problem för hästen eftersom de ger skav och så vidare) men det är upp till var och en att avgöra. Och om man tänker på det där med att man tycker det är guligt när hästen kliar sig på dej så är det väldigt ouppfostrat. Tänk dej själv du är ju ledare i flocken alltså hästen bestämmer inte över dej för om den gör det har du stora problem. Ialla fall du bestämmer över hästen och om man tittar på en häst i flock så ser man väl aldrig att nån häst som står under ledaren går fram till honom och börjar klia sig mot honom. Det är samma med dej när hästen gör det på dej så betraktare den inte dej som ledare. Det här har jag lärt mej inom western grenen. Eftersom jag har ridit Western i 7 år. Där lär man sig se på hästen med andra ögon. Det som är naturligast för den. Men sen finns det ju hästar som är vana att bli behandlade på ett visst sätt som täcke osv. Och då är det lite taskigt att bara ta bort täcket och säga det är naturligast för dig att inte ha det på. Men man kan iallafall försöka att behandla dem så naturligt som möjligt för då slipper man en massa problem. Men då menar jag inte att hästar är som människor vissa är känsligare än andra och då får man återgärda det. Om ni har frågor om Western ridning kan ni skriva till raindrop11@hotmail.com