Sommarbete
Jag har alltid mina hästar ute från maj-september. Ju mer dom får gå ute ju bättre mår dom, men om det blir en regning sommar och höst är det bra om du har något slags skjul hästarn kan gå in i om dom vill.
av: Kicki78
e-post:mika_82@hotmail.comkl.
11:07:09, 98-07-01
Bete
Det beror alldeles på vädret! Och hur känsliga hästarna är på knott osv, om det är ovanligt mycket alltså!
av: Tatchana
e-post:linda_andersson@hotmail.comkl.
21:19:23, 98-06-29
bete
Det beror ju på var man bor också... I vissa delar av landet har knappt snön smält bort i maj. Mina hästar går ute och äter gräs dygnet runt mellan juni och augusti ungefär,och då rider jag dom under tiden,eftersom det är tävlingssäsong.
av: Lily
e-post:kl.
15:20:51, 98-06-30
betestid..
Vi brukar släppa ut våra i Maj när gräset har vuxit upp en bit, sen får de gå ute dygnet runt fram till September ( om de inte blir för tjocka) Så länge det finns gräs kvar får de gå på bete på dagarna och stå inne på nätterna. Förestenbara för att tävlingshästarna går på bete behöver de väl inte vila? Våra brukar vila på vintern men går på bete ändå, då mår de nog mycket bättre tror jag det "tar" nog mer på dem att aldrig få komma ut på gräs, tror jag
av: Flugan
e-post:flying.jet@usa.netkl.
18:22:09, 98-06-27
Varför bete?
Tävlingshästar behöver inte gå på bete! Det är bättre att hålla igång dem när det är som bäst säsong att rida. Om de ska vila kan de göra det på vintern när underlaget är sämre att rida på. Det tar mycket på en tävlingshäst att ställa om från vanlig utfodring till bete. Ett alternativ är att låta hästen gå på mera "avbetat" bete några timmar/dag. Unghästar och fölston skall självklart gå på bete.
av: Cl@udi
e-post:sks717u@tninet.sekl.
20:01:29, 98-06-25
TÄVLINGSHÄSTAR
Varför ska inte en tävlingshäst få gå på bete bara för att dom tävlar........????????????? Alla hästar bör få gå på bete, men bara för att dom går på bete kan man själv klar rida dom. Jag har själv två tävlingshästar och dom går på bete från maj till september och jag tycker att under dom månaderna dom får gå ute dygnet runt så tycker jag det är då dom jag bäst i från sej på banan, gräs är hästens nartuliga föda och om man har tillgång till att släppa sin häst på så tycker jag man ska göra det. Tävlingshästar är också bara hästar, fast än dom är skolade på ett annat sett än tex en vanlig skogshäst, alla hästar har rätt till sommarbete........!!!!!!!!!
av: Kicki78
e-post:mika_82@hotmail.comkl.
11:14:23, 98-07-01
betesgång
Det beror vissligen på vad du har för sorts häst. Från slutet av maj början av juni till slutet av augusti är väl vanligast att släppa beteshästar. Men andra får gå kortare, om de t ex ska hinnas tränas, andra längre. Tänk på att vänja tarmfloran succesivt! Och håll uppsikt över näringen!!! Hästen får inte magra!!!!!
av: rose-marie
e-post:kl.
12:43:43, 98-06-21
Häst hantering
4-6 veckor tycker jag är en lämplig period att låta hästen gå på bete. Det är dock viktigt att kontrollera hur hästen tillgodo gör sig på betet så att den inte blir för smal. Många fullblod har lätt för att tappa hull på bete, stödutfodring är ofta nödvändigt.
av: Jenny B
e-post:kl.
02:26:28, 98-06-21
Nilla
Om hästen mår bra och det finns gott om bete kan den gå så länge som helst. Men oftast är det tillgången på bete och värdet i gräset som avgör det hela. Du måste hela tiden se efter att hästen får det näringsvärden den behöver. Du kanske måste stödfodra med hö och kraft för att hästen skall få tillräckligt. Gräset har som bäst värde i början av sommaren och tappar mot hösten. Jag tror en lämplig period kan vara början på maj till mitten av september. Byter du hagar så finns det ju hela tiden nytt gräs att tillgå. Sedan kan ju hästen gå kvar i beteshagarna långt in i oktober med stödfoder. Därefter bör nog hagarna få vila till nästa betessäsong. en beteshage bör plöjas upp och sås om med ett antal års intervall. Då måste hagen plöjas på hösten, sås i på våren och vallen måste växa under ett år. Det innebär att hagen vilar ett år innan du kan släppa din häst på betet år 2.
av: Nilla
e-post:kl.
16:15:55, 98-06-25
bete
Bästa betet ska vara innan midsommar då det är högre proteinhalt. Detta kan leda till problem för proteinkänsliga hästar som kan få klåda i svans och man, främst i samband med solljus. Efter midsommar (ungefär, allt beror förstås på hur vädret blir) avtar proteinhalten och det blir mer hö-likt bete. Betet kan /är fortfarande bra men nu är det mer mängden och vilken flora som avgör om det är tillräckligt.
Jämför med att hö slaget innan midsommar anses vara det bästa.
rida + bete
Min kära pålle ska gå ute dygnet runt i juli enbart och för övrigt gå i gräshage på dagen och stå inne på natten en bit in på hösten. Angående detta med att ha tävlingshästar på bete och ändå rida dem måste jag säga att jag inte tycker det funkar så där jättebra, även om jag har det så själv. Min häst (och de flesta andra också som jag känner till) blir dästa av gräset och när jag kommer ut på kvällen och ska rida är hon seg och blir "pluttig" i magen när jag tränar dressyr. Så ska hon gå ett oredentligt dressyrpass måste hon in flera timmar innan, vilket jag har svårt att ordna.
av: Havanna
e-post:havanna68@hotmail.comkl.
16:13:37, 98-06-30
Bete - vila
Det är inte nödvändigt att bete = vila, men många tror det. Det går alldeles utmärkt att ha hästen på bete hela sommaren och rida varje dag och så lägga in en viloperiod på vintern istället.
av: Karin K
e-post:kl.
11:41:07, 98-07-01
-> Karin K
Jag håller med dig, men har du aldrig upplevt problemet jag skrev om med däst häst?
av: Havanna
e-post:havanna68@hotmail.comkl.
13:39:40, 98-07-01
->Havanna
Nej, det problemet har jag inte upplevt, däremot stod det ett år en häst i stallet som måste gå in på nätterna för att inte bli för mager (hon hade inte ro att äta ute, sprang bara omkring och 'höll reda på' vad alla andra hade för sig. Naturligtvis måste man anpassa sig efter sin häst. Vad jag ville säga med mitt förra inlägg var bara att bete inte nödvändigtvis innebär att man inte 'får' rida, fast många tror det.
av: Karin K
e-post:kl.
14:24:27, 98-07-01