den enda boken
för att samla alla på ett ställe så fortsätter vi här. om vi tar den samlade häst kunskapen och slänger allt i två tunnor, en för allt som är äldre än mitten av 1900 hundra talet och en skräp tunna för det som är nyare. med några få undantag så hamnar det moderna i skräptunnan. det enda som är nytt är alla attiraljer som har kommit till på senare år, i stort sätt kan allt slängas. DET FINNS ALLTID UNDANTAG, JAG KOMMER INTE ATT BERÖRA DEM. dagens ridskola kan åka i skräptunnan. om vi går till den tunnan som vi ska använda så ska vi leta efter minsta gemensamma nämnare, där kommer vi att upptäcka att det som alla pratar om, pat.p, monty.r, dadde, tibbelin, hempfling, kyra, georg morris, osv redan finns där. det gemensama med dessa är att de öppnar medvetandet för hästägare att söka. fastna aldrig för enbart en person teori, det finns så mycket mer att hämta upp ur tunnan. sen att den moderna hästen har blvit som den är beror på att aveln har varit fel, man har haft fel mål. jag ska ge ett ex. var och tittade på en spanskhingst ägaren berättade om hur hästarna var i spanien och bredde på ordentlig hur nogranna de är i sin urval för avel. men vad gjorde ägaren, han tog emot vilket sto som helst bara den kunnde lyfta på svansen och sto ägaren var villig att betala över tio tusen för en betäckning. på vilket sätt kommer han att förbättra hästmaterialet?
Horsemanship....
Det går inte att komma i från att hästen är ett djur som reagerar på instinkt nedärvd sedan miljontals år.....För att få hästen till det vi människor vill finns i grunden bara ett sätt nämligen hästens.......Med det vill jag säga att de flesta människor skulle umgås mer med sina djur och lära känna dom på allvar. Bara gå med dom i hagen sitta och titta på flocken etc etc....
av: tjelle
e-post:kl.
13:34:53, 98-06-10
Men å andra...
...sidan så utvecklas hästar, precis som vi, med tiden. Jag tror att urtidsmänniskan inte har så mycket gemensamt med dagens människa och tror att det är på samma sätt med hästen även om utvecklingen inte gått lika snabbt.
av: Lus
e-post:flaxina@hotmail.comkl.
13:40:49, 98-06-10
Dagens ridskola i soptunnan...???
Hur ska då alla miljontals unga och gamla, kunna börja rida. Ska de göra som många av de människor jag varit i kontakt med.
Köpa sig en billig fd travare och börja skumpa runt på. Sedan när travaren, visar sina dåliga sidor, som att hetsa upp sig och trilskas. Ja, då ställer man hästen i stallet eller hagen och låter den damma igen.
Om du visste hur många hästar jag har hittat som trott att livet var slut... Jag har nämligen aldrig haft råd med egen häst, utan ridit på ridskola, suttit på läktaren, skaffat sköthästar. På den vägen fick jag tag på en unghäst,som jag red in och då träffade jag den första bortglömda travaren.
Sedan dess har jag ridit i gång tre travare som är sålda som duktiga läromästare och jag har en fjärde på gång. Men vi har kommit på kollisionskurs. Därför vill jag som Lus, få reda på lite mer om NH.
Jag tror inte att man bara kan slänga ridkskolorna i soptunnan. Man måste faktiskt ha en fotplatta att stå på. Man måste ha körkort för att köra bil. Jag tycker att man ska ha körkort för att ha djur med.
Jag är lite knäpp... Men det står jag för. Jag är född sådan, vad har du för ursäkt?
behöver ingen
ursäkt för att säga sanningen. Tänk på ordet ridSKOLA, vad betyder skola, är det samma som fritidsgård eller...
av: antti
e-post:torslund@alvesta.mail.telia.comkl.
21:30:08, 98-06-14
Problemet med dig är att du tror att du vet att just du är på den rätta vägen. Hur vet du det. Och varför är du så anti-allt? Skärp dig och var lite ödmjukare
ödmjukt
Visste inte att jag har pekat ut vägar. Förmodar att du inte gillar vad jag skrev om ridskolor. Jag poängterade att det som är bra behöver vi inte beröra. Men om du skulle tänka på det jag sa om att slänga skräpet. Sen börja plocka upp sånt som är bra ur den samlade högen med hästkunskap som finns, på det sättet ersätta det som som inte är riktigt bra. Tror inte att någon säger emot om jag påstår att det finns alltid något som kan förändras och göras bättre. Ordet skola har en innebörd, är det inte på ridskolan som man ska kunna söka kunskap, är det inte där som blivande hästägare ska få sin utbildning. Var ska man lära om inte ridskolan har den kunskapen? Kom nu inte och påstå att alla har den för både du och jag vet att så inte är fallet. Det vore inte svårt att skriva en hel bok om brister hos ridskolorna. Gör en enkel lista. 1. Hästmaterial 2. Utrustning 3. Personal 4. Favorisering 5. osv
av: antti
e-post:torslund@alvesta.mail.telia.comkl.
14:45:46, 98-06-15
ridskolan
Nu börjar man undra vad du har för inställning till ridskolan egentligen. Är det så att folk som inte har råd med egen häst men som vill börja rida, får "hoppa" över? Ridskolan är för många en oas. Ett ställe där man får vara med de djur man älskar mest, rida, pyssla. Dom flesta ridskolor är väldigt bra, sedan finns det dåliga ridskolor också, men dom är inte många. Det går bara inte att slopa ridskolan, att kasta bort den. Då skulle ridsporten som sport minska med över 50%, inte särskilt kul...... Jag tycker som Ingela att man bör ha "körkort" när man är med djur också. Och den "möjligheten" ger ridskolan, man lär sig det teoretiska, (hästens delar, färger.....) och det praktiska (rida, rykta, fodra...). Många av våra duktiga ryttare har ju börjat sin "karriär" som vilsna nybörjare på en ridskola.
Visserligen finns det väl vissa delar man borde förbättra inom ridskolan men även inom resten av ridsporten. Men det är inte samma sak som att man ska kasta ridskolorna "i soptunnan".
Ridskolor och vad de lär ut...
Jag vet inte om det är så Antti menar, men *jag* tycker att ridskolan så som företeelse är OK, just av de anledningar ni nämner: någonstans måste man börja, om man inte har råd med egen häst vill man kunna rida någonstans etc.
Men dagens ridskolor rent generellt är INTE bra. Jag har bott på flera platser och ridit på flera ridskolor och jag har inte hittat ett enda bra ställe. Det finns sådana som är usla och de som är mindre usla, men bättre än så har jag hittills inte funnit.
Ridlärarnas/hästskötarnas inställning till hästhantering är många gånger trångsynt och dålig - de lär ut sätt att hantera hästar på som jag beklagar att jag någonsin lärt mig och som jag inte skulle vilja att mina barn skulle få lära sig. Det behöver inte alltid vara djurplågeri det handlar om, utan mest bara idiotiska felaktigheter och dumheter.
Vem kommer att vara först med en ridskola som lär ut hästhantering på NH-vis (de behöver inte kalla det NH - på den fronten har jag luckrat upp mina principer, bara det handlar om ett sunt sätt att se på hästen) - där eleverna inte får sitta upp förrän de har god koll på hästarna från marken - där eleverna bör läsa på och lära sig hästpsykologi - där HÄSTEN går i första hand, inte bara ridningen? Där FÖRSTÅELSEN kommer i första hand, inte det mekaniska utövandet?
Välkommen My
Vi försöker att ändra på en lokal ridklubb, många av privat ryttarna har börjat tänka om, även delar av styrelsen men det finns alltid någon kvar som inte kan tro, att det de har gjort i alla år går att gör på bättre sätt för både djur och människor. Ser fram emot att du börja rida här.
av: antti
e-post:torslund@alvesta.mail.telia.comkl.
15:32:22, 98-06-15
Om inte du...
...vill ge förslag på nå´n bra bok om grunderna i NH så kanske det finns nå´n annan som vill/kan?
av: Lus
e-post:flaxina@hotmail.comkl.
13:15:57, 98-06-10
prova den
här. The Quest for Lightness in Equitation Alexis-Francois L'Hotte 1825-1904
av: antti
e-post:torslund@alvesta.mail.telia.comkl.
11:50:28, 98-06-11
nu
är det så att svenskan är inget världsspråk någon annanstans än i vår lilla pöl.Prova hos Hästbokhandeln i Stockholm.
av: antti
e-post:torslund@alvesta.mail.telia.comkl.
20:18:04, 98-06-14
Lär den där
Patte P så får du en inblick i mångt och mycket. Du behöver inte ta fasta på specifika metoder, dom varierar ju som sagt, men över lag står där samma som i dom andra böckerna.
av: Robban
e-post:ionix@mindless.comkl.
20:02:08, 98-06-10
OK....
...vad heter boken? Måste erkänna att jag är skeptisk eftersom du berättade om hon som var på kurs och aldrig hade piskat så många hästar förr, var inte det Patte P? Om hans filosofi funkar borde det ju inte behövas....
av: Lus
e-post:flaxina@hotmail.comkl.
20:55:26, 98-06-10
Natural Horse-Man-Ship
Jag var på Pats kurs i stockholm, kan inte på minna mig om att någon häst fick pisk, vet inte om det ens var någon som använde pisken, visserligen såldes det många men tonvikten låg i hanterningen av repet.
av: antti
e-post:torslund@alvesta.mail.telia.comkl.
10:59:34, 98-06-15
.
personen som varit hos patte kommer hit snart. Jag lovar att jag ska få det bekräftat då och återkomma.
av: Robban
e-post:ionix@mindless.comkl.
19:41:52, 98-06-15
Håller med
Det är sant, man kan aldrig ta del av för många teorier. Det gäller att ha sin egen grundinställning, sen kan man plocka de bitar som passar bäst och forma sin egen ridfilosofi. Sen ska man inte vara rädd för att prova att göra på ett nytt sätt. Hästen blir inte "förstörd" om man nu t ex är dressyrryttare och vill prova att t ex rida utan träns eller lägga på en westernsadel för att känna hur mycket vikthjälperna påverkar hästen. Tvärtom, man kan få många aha-upplevelser.
av: svea
e-post:kl.
13:02:05, 98-06-10