Joining up
Jag har läst Monty Roberts bok och tycker att hans idéer låter väldigt sympatiska. Men när jag försöker sätta mig in i hur jag tror att min häst skulle reagera om jag provade på det så blir jag lite fundersam. Sätt er in i föjlande scenario: Pålle har blivit insläppt i en rundcorral. Han konstaterar snabbt att det inte finns ett enda grässtrå där, sedan ställer han sig och glor. Jag kommer in i rc:n, Pålle kommer och kollar vad jag kan tänkas vilja. Jag går mot honom. Han står kvar. Jag höjer armarna och viftar lite med repet. Han tittar oförstående på mig. Till slut får jag leda ut honom till väggen. Jag går mot honom för att få igång honom. Han står kvar. Jag börjar svinga runt med repet. Han tänker "aha, löslongering" och börjar skritta runt. Jag börjar hoppa och vifta, jag smackar och sliter mitt hår. "Lajbans", tänker pålle och galopperar tre varv runt och bockar lite, under glada pip. Alltså, jag tror inte att det funkar på den hästen. Han är helt orädd för människor, väldigt trygg i sig själv och har liksom alla fyra benen på jorden. Och han är väldigt vänlig. Accepterar att det är jag som bestämmer, men jag kan inte få honom att t ex följa efter mig som en hund och sånt där. Visst måste väl en häst ha lite rädsla för människan om det ska funka? Mina fölungar är mycket mer uppmärksamma på mitt kroppsspråk, jag har liksom behållit en viss distans till dem från början.
av: svea
e-post:kl.
17:51:25, 98-06-09
har
inte läst montys bok, mer än att jag bläddrat i den. det jag såg var inte bra på något sätt. att han sen skriver om följa hjortar och sånt bryr jag mig inte om. såg en film om honom och hur han rider in, jag tycker att det han gjord var slarvigt och tillrättalagt för inspelning. just ridningen var det sämsta, hans metod att få hästen att följa genom att gå fram och backa av fungerar ända tills hästen ledsnar, vilket också lyser igenom i många inlägg att det fungerar ett tag.
av: antti
e-post:torslund@alvesta.mail.telia.comkl.
08:01:59, 98-06-10
Nu har jag vart iväg ett tag och måste skriva långt hehe
Vet inte om du hade en dålig dag när du skrev detta men att gå fram och tillbaka är den verksamma beståndsdelen i det rundkoralls arbete du beskriver i dina texter.
Allt markarbete bygger på dessa principer, jag har iallafall inte stött på något jag inte kan härleda till detta. Att leka med hjortar är nog mer en kul grej eftersom dom är långt mycker mer flyktiga än hästar.
Video? finns det en sån? Jag har här en norsk teveinspelning dokumentär där ett tv team följer med Monty på ett experiment. Han ska rida in en vild mustang hingst ute i det fria utan lasso eller rundkorall. Till sin hjälp har han sin ridhäst. Han lyckas. Men visst har jag åsikter om vissa saker. Som ti ex när han vill (på tv filmen) att en annan ska hålla hästen medans ryttaren sitter upp bara för han vet att hästen inte är färdig ännu och kommer hoppa, vilket den oxå gör (lite gran)
Lus! Trevligt att se dina bitska inlägg om cowboy hattar igen. Beginnerbok i HN.. eerh NH, men läs Pat P´s bok då! Den _är_ bra! (om än inte allt, som sagt)
Maja: Det är klart det går att göra en sk joinup på alla hästar. Såvida dom inte har fel i huvudet, borde ju finnas hos hästar när det finns hos människor. Varför? Jo det är en mekanism hos dom. Som att trycka på the red button på en maskin, nästan. Bara långt mer komplicerat. Vi människor funkar likadant faktiskt, om än med andra signaler men samma princip. Hehe.. framgångsrik flört taktik kallas det då. Men det bygger faktiskt på samma princip (om än like långsökt kanse ni tycker?)
Svea: Hur gammal är din häst? Äldre hästar som anser sig ha sett allt beträffande människor och deras nyckfulla beteende låter sig inte imponeras så lätt. En 15årig ridskolevan gammal uv får du nog göra mycket oväsen om för att han ens ska notera din närvaro, jag menar.. varför skulle han? =) Du måste kunna svara på den frågan.
Springa runt i en korall i trav eller galopp är ganska meningslöst isej. Vad som är intressant än kommunikationen som sker mellan individerna. Släpper man in två hästar i en hage som inte känner varann och någon av dom är intresserad av att placera sig högt i rang ser man ett tydligt mönster. Den som är ranghög driver den andra fram och tillbaks, antingen längs staketet eller bara runt i hagen. Flyttar sin inte den andra hästen blir han obönhörligen biten eller i värsta fall omkullsprungen, jag har sett sånt oxå. Sparkas gör den andre för att slippa springa omkring, eller så reser dom sig och fjantar med frambenen om dom inte vet vem som ska driva vem. I slutändan är det den som driver som leder. Detta är vad rundkoralls arbete i bästa möjliga mån ska efterlikna. Eftersom vi inte kan springa som en häst, stänger vi in honom och står i mitten. Eftersom vi inte kan bitas har vi ett spö.
Att bitas är att betrakta som våld... hästar kan ibland vara våldsamma av sig, tycker inte vi ska glömma bort det.
Vad är PBL metoden?
Antii: Jag har framkallat föltugg (kallas det så?). Det har du oxå gjort! flera ggr, är jag bergsäker på. Man skulle nog kunna anse att det skulle komma av en extremt underlägsen häst, men oxå en osäker häst som inte vet vad han ska göra. En rundkorall är en ingalunda naturlig plats för en häst. Kallas det verkligen föltugg? Har inte hört benämningen förrens här. Har sett det i hagen många ggr. Bara att titta :) Men bara vid stridigheter där en individ går vinnande ur.
Att saker och ting bara funkar ett liten stund beror på mänskliga faktorn. Människor gör fel, hela tiden. År 1998 kan vi fortfarande inte fixa sådana saker vi vill kunna, hur blir det om ytterligare 200 år? Hästen följer en liten stund. Ok. För en liten stund sen följde den inte alls. Vad hände mellan det att han inte följde alls tills det han följde? Och vad hände mellan det att han följde och när han slutade följa? Förövrigt anser jag att sådant arbete vi just nu diskuterar är en engångsföretelse och ska så förbli ända tills problem med attityd åter uppstår. Jag hör många (speciellt i norge där detta börjar bli populärt) som tränar och tränar och tränar i sin rundkorall tills hästen är hjärndöd. Undefär som om läraren som just lärt 8åriga stina 4*4=16 säjer "AHA! Jag lyckades!!! Stina! Igen! 4*4??? BRA! och igen och igen och igen och....."
Havanna: massor med tid med hästen. Jo utan tvekan. Isolation från andra hästar, nej vaför då? Hans sociala liv med sina hästpolare behöver väl inte konkurrera med ditt arbete?
Jag vill ha en häst som en hund =) En hund kommer när jag kallar. En hund skadar mej inte, inte ens oavsiktligt. En hund vill vara hos mej. En hund sover i min säng. En hund går lös. En hund slickar mina matrester :]
Hej och hå... har en ny bäbi häst här nu. 4 år och bortfarande bäbis hehe, ja se alla med arab blod... :)
Robban!
Robban du har ritat en stor rund ring kring min häste psyke. Han har stått uppstallad i ett stall med ridskola, han hade klasar med småflickor utanför boxdörren ganska ofta och han älskade det! Han är en mycket sällskaplig häst som söker kontakt. När jag köpte honom hade han gått på skogen och bara blivit intagen när det var dags för verkning. Men när jag träffade honom första gången gick han i en mindre hage med sin flock. Han gick alltid ifrån flocken och kom och hälsade när man ställde sig vid staketet. BPL = Box På Läppen :)
av: svea
e-post:kl.
21:28:27, 98-06-10
Varför ointressanta?
Om du har tillfälle, så läs boken istället för att bara bläddra, Antti.
Vad gäller det där med hjortarna, så tyckte väl inte jag heller att det var sådär jättespännande, men kopllingen mellan hästar och hjortar var att hjortarna också är flock/bytesdjur precis som hästarna, och att det t o m hade ännu mer utpräglad flyktinstinkt än hästarna. Därför var Monty tvungen att förfina sitt kroppspråk ännu mer och vara ännu tydligare mot hjortarna för att de skulle förstå honom. Det var till gagn när han därefter skulle träna hästar.
Videon har jag inte sett, och jag har hört att den inte var något vidare.
Jag tyckte däremot att boken var helt OK även om inget var nyheter.
så nu
har jag läst boken. Var tvungen att köpa den, 289 kr, för att ta del av vad ni talar om. Ännu en gång har historien bekräftat vad jag har sagt i åratal, det finns inget nytt under solen. Läser man det finstilta så gör han likadant som vi andra. Som han påpekar så är joinup bara den minimal början på hästens kariär. Sättet han beskriver första uppsittningen får betyg underkänt. Han lägger för stor vikt på träns, hästen är nästan lurad till att bära sadel. Men han antyder också att den riktiga träningen göres mera omsorsfullt. Tyggandet han talar om ska inte förväxlas med föltugg.
av: antti
e-post:torslund@alvesta.mail.telia.comkl.
13:00:36, 98-06-14
Om jag...
...vil lära mig grunderna i NH och vill ha EN bok, vilken ska jag läsa då? Så lite cowboyhattar, boots och westernridning som möjligt önskas (ja, visst har jag fördomar och det erkänner jag), det är verkligen inte min grej.
av: Lus
e-post:flaxina@hotmail.comkl.
11:13:21, 98-06-10
Jag vill också han en bra "gröngölingsNH-bok"
Så, jag kommer också att titta här. Vi kanske kan slå våra kloka (?) huvuden ihop Lus, om du fångar in Korven i hagen åt mig, fyra gånger i veckan (han flyr fältet, när han ser mig!), så kanske jag kan vara dig behjälplig, en annan gång. Inte så dumt förslag va? Men hur seriöst, det är kan man ju fråga sig. Ärligt, Korven börjar komma till grinden nu (i alla fall varannan gång...) och han har inte släpat omkull mig någon mer gång och inte hoppat runt på bakbenen heller. Så vi kanske börjar komma överens... Men jag skulle vilja lära mig lite mer om NH i alla fall, för jag är emot att "slåss och bråka" med hästarna, bara för att jag inte har fullständig styrka i mina muskler och leder.
av: IngelaH
e-post:alegni66@hotmail.comkl.
11:29:30, 98-06-10
Om din häst...
...accepterar att det är du som bestämmer, så kan du visst lära den att följa dig som en hund om du lägger ner träning och tid på det. Om det trots allt då inte går fastän hästen förstår vad du menar, då accepterar ju faktiskt inte hästen att det är du som bestämmer. Hälsning Maja
av: Maja
e-post:benman@swipnet.sekl.
18:30:06, 98-06-09
Maja
Men alltså det här med joining up... Det går ju ut på att hästen ska visa mig sin underkastelse, och sen ska jag erbjuda den att få vara med mig och då ska den acceptera mig som sin ledare. Men om jag skulle få min häst att visa den underkastelsen så skulle jag behöva ta till en massa våld. Om jag skulle göra som det står i boken skulle han på sin höjd bli förbryllad. Jag kan inte se hur jag ska kunna skapa en sådan situation att hans eget val blir att följa efter mig som en hund. Inte för att jag har något behov av det, men det är inte det det här handlar om utan huruvida det går att göra joining up på alla hästar.
av: svea
e-post:kl.
18:57:30, 98-06-09
Jag antar att...
...jag inte skall vara så kvick att skriva ett svar när jag inte visste vad du pratade om...utan bara trodde att jag visste. Jag får läsa vidare här, så kanske jag till sist vet. Hälsning Maja :-)
av: Maja
e-post:benman@swipnet.sekl.
17:04:24, 98-06-10
Förtydligande
Misstänksam var ordet jag letade efter. Krävs det inte en viss misstänksamhet mot människan från hästens sida om joining up ska lyckas? Min häst är alltså inte (eller mycket mycket lite) misstänksam mot mig, däremot verkar han inte lita helt och fullt på mitt omdöme vad gäller att avgöra om det finns monster i skogen, dvs han är rätt tittig.
av: svea
e-post:kl.
18:26:36, 98-06-09
Vem är chef?
Kan inte du få din häst att följa efter dig så är det så illa att han inte accepterar ditt ledarskap. Det du vill ha honom att göra i corralen ska du inte få honom att göra genom att skrämma eller piska honom. Han skall galoppera, trava, göra ett stopp etc för att du som är ranghög begär det. Precis som när en ranghög häst i hagen flyttar på de andra hästarna när han vill åt havrehinken mm. Ett bra sätt att avgöra vem som är ranghög är vid matdax. Kastar sig din häst fram och tränger dig eller börjar han käka på havren innan du
av: Eva
e-post:eva_wikander@hotmail.comkl.
21:22:08, 98-06-09
nu fortsätter vi..
eller äter han av havren innan du givit honom tilllåtelse? Kan du hälla havren i krubban och din häst äter först när du givit honom tillåtelse eller lämnat boxen - ja då kan han ochså lära sig att följa dig.
av: Eva
e-post:eva_wikander@hotmail.comkl.
21:25:37, 98-06-09
Jag kan
När jag fodrar säger jag åt honom att backa och han backar undan 1 m och står där tills jag är klar. Men det har jag fått lära honom med BPL-metoden. Han var nämligen en sån där buffel när han var ung och banade sin väg över allt och alla som en skenande stridsvagn. Förklara mera, hur ska jag få honom att visa så mycket underkastelse att han sänker huvudet och börjar tugga utan att använda våld? Hur får jag honom att följa mig?
av: svea
e-post:kl.
21:44:19, 98-06-09
BPL-metoden
vet inte jag vad det är för något. Tyvärr! Brukar mest bara se hur hästarna beter sig i hagen (bästa skolan tycker jag). Har aldrig framkallat någon föltuggning hos min häst men eftersträvar det inte heller. Däremot vet hon att det är jag som är hennes chef. Ang följandet så det enda jag har gjort och gör är träna, träna och träna. I träningen så får hon välja, antingen göra som jag begär eller drivas "bort" från mig och drivas till att galoppera runt i corralen tills hon väljer att göra som jag vill etc. Ja, ungefär så i stora drag -bara ett exempel. Men det finns gott om bra sätt nämda här under ditt inlägg.
av: Eva
e-post:eva_wikander@hotmail.comkl.
19:27:01, 98-06-10
teorier, teorier...
Först måste du få hästen att VILJA komma till dej, vet inte om det är tillåtet enl. teorin men om han inte vill får du väl ta till havrehinken, sedan föser du bort honom konsekvent tills han ger sig, dvs. sänker huvudet och tuggar, när han gett sig kan du be honom följa dig, vad vet jag men kanske följer han dej utan havrehink då. Bara för att en sak står i en bok kan man inte säja att det går kopiera det rakt av och sedan tro att det funkar på alla. Ta tex avsnittet i en lärobok om hur man lastar, det funkar BARA om häste uppför sig precis som exemplet i boken och det gör den ju eller hur?, Utgå från den häst du har med det temprament han har och plocka delar som passar. Du kan tex. mycket väl visa att du är chefen genom att han måste stå med huvudet i andra änden boxen när du ger havre och sedan inte gå fram förrän du gått ut.
måste
ha missat något stort och viktigt. ni pratar om att få en häst att tugga för folk på samma sätt som de tuggar för varandra(föltugg). har varit med om det ett par gånger har aldrig lyckats få fram det medvetet. hur gör ni?
av: antti
e-post:torslund@alvesta.mail.telia.comkl.
08:47:33, 98-06-10
Tydligen funkar det
Jag pratade just med kompisen som jag vet testat detta på sin häst. Hon sa att när hon går fram till honom visar hon med kroppsspråket att han ska flytta sig (hon går alltså fram till honom inte tvärt om). Hon använde rösten (mörk röst) och kroppen (lite hotande) som kommunikation, när hon märkte att han gav sig kunde hon gå i serpentiner och cirklar och han följde henne, men inte hur länge som helst, en liten stund funkade det.
av: tina
e-post:kl.
10:01:54, 98-06-10
Joining up
Om jag har förstått rätt så går joining up ut på att med hästens språk få hästen att acceptera en som ledare. Och då ska man bete sig som ledarstoet gör mot en riktigt kaxig häst som inte lyder henne. Då jagar hon ut den individen ur flocken, socialt sett det hemskaste som kan hända en häst, och när den har visat sin underkastelse släpper hon in den igen. Jag antar att när man överför det på människa-häst så ska man genom bortstötningen få en önskan hos hästen att tillhöra människans flock? Hur som helst så är det en mycket läsvärd bok, rekommenderas!
av: svea
e-post:kl.
09:24:38, 98-06-10
Ang. joining up
Alltså - hästar har väl ändå en egen vilja de också? Min pålle följer inte alls ledarstoet i hagen. Hon promenerar gärna iväg och snackar med andra hästar när det passar henne och väljer själv om hon vill undersöka en blomma eller vara med de andra hästarna. Hon trivs också utmärkt ensam i boxen. Är det då så konstigt om hon ibland är självständig i förhållande till mig också?
Dessutom är jag i stallet två timmar om dagen och hon är i närheten av de andra hästarna de övriga 22. Lite svårt att motverka att hon gärna umgås med de andra hästarna också och t.ex. någon enstaka gång inte kommer direkt när jag hämtar henne i hagen. Mao hon följer mig i stort sett alltid men om om hon är helt utan grimma och grimskaft kan hon hitta något annat att göra också.
Jag har ALDRIG sett en vuxen häst föltugga mot en annan häst och skulle inte vilja se det beteendet hos min häst. Det skulle, i min "värld", tyda på att den kände sig extremt underlägsen och osäker och sådan vill jag inte hästen ska vara.
Så det går säkert att få hästen att "joina up", men jag tror det kräver att man tillbringar massor med tid med hästen och att den inte har för nära kontakt med andra hästar. Sedan kan man fråga sig om det är så man vill ha sin häst. Jag vill det inte. Jag vill ha en häst, ingen hund.
TINA
Jag har en ettåring som jag har testat lite av det här på, dock ej själva joining up eftersom jag ej har någonstans att göra det. Han går också att backa med hjälp av kroppsspråk, och om jag t ex leder en annan häst och han vill bråka med den så räcker det att jag vänder mig om för att han ska lägga av och gå undan. Men han är också väldigt annorlunda i psyket än den häst jag har beskrivit hittills. Den hästen är flockledare, han står gärna en bra bit ifrån de andra och betar, har sällan kroppskontakt med andra hästar, klarar sig bra om han får stå ensam. Bebisen är mer misstänksam mot folk, vill alltid stå nära en annan häst i hagen, blir orolig när han är ensam. Så bebisen är på något sätt mer mottaglig.
av: svea
e-post:kl.
12:56:09, 98-06-10
Jag tror nog att det sitter väldigt långt inne på en ledarhäst att lämna ifrån sig sitt ledarskap till vare sig dig eller en annan häst, i första taget. Detta är mycket mycket enklare med en häst som redan är en "följare" - ett föl eller en ranglåg häst.
Jag läste ditt inlägg längre upp om hur din häst är, och jag tror nog inte att du *helt* utan våld skulle kunna få honom att ge ifrån sig sitt ledarskap till dig. Eller, det blev fel formulerat: du kanske inte behöver ta till våld, men en hel del press, och att du ska vara beredd att få mycket motstånd tillbaka.
Pressen du skulle sätta kan vara olika: att få honom att springa och vända en massa massa gånger eller att han inte får stanna inne i rundpaddocken innan du tillåter.
Hans "fula" svar mot dig skulle kunna vara att han försöker sparka mot dig, grina illa, i värsta fall attackera och vilja "göra upp".
Din attityd bör då vara stenhård "Vill du göra upp så kommer jag att *döda* dig". Givetvis har du inte en chans mot en häst, men ditt enda försvar i sådana tillfällen är din attityd eller väldigt snabba ben...
Är du duktig och gör rätt/har tur och råkar göra rätt, så kommer din häst att ge sitt ledarskap till dig. På en sådan häst skulle jag kunna gissa att det plötsligt "vänder" efter en massa fula miner och kosparkar. Han visar att han vill in till dig i mitten, kommer lugnt fram, sänker huvudet och följer dig därefter om du går omkring inte i rundpaddocken. Han kommer så småningom att följa dig i vått och torrt och ifrågasätter dig inte i första taget.
Är han en riktig hårding kanske han ger sig "under protest" och går efter dig fast med öronen bakåt. Han kommer att ifrågasätta dig ofta och du kan inte vara riktigt säker på att han egentligen vill underkasta sig...
Du kan även strunta i allt detta. Umgänget brukar ju fungera någotsånär ändå, men då vet du att du inte är ledaren över din häst - han kommer inte att följa dig i vått och torrt, utan när det passar honom - och det kan ju förstås vara tillräckligt många gånger om än inte alla...
OBS att jag inte alls försöker vara sakastisk, utan jag har försökt att räkna upp de möjligheter jag kan se och vart de leder. Det sistnämnda är så de flesta har det och så nöjer man sig vanligen med att ha det - men vill du ha det "lilla extra" så bör du satsa på en del ledarskapsträning. (Annars: satsa på ditt föl och se vart det kan leda - där har du chansen att få en häst som är "din" till själ och hjärta!)
inget hokus pokus
Jag har sett massvis med hästar jobbas i rundkoraller - alla sorter: unga gamla ohanterade tama... Joining up är inte alls svårt att uppnå. Det är inte ett dugg konsigt för hästen - utan använder du ditt kroppspråk rätt (OBS inte våld... Hur gör du föresten när du longerar??) så kommer hästen att följa dig ganska snart. Min gamla häst tog det knappt tio minuter innan han följde efter. Det handlar inte om att ha en häst som en hund, utan att ha en häst som respekterar dig som ledare och har dig i fokus.
Vad gäller ledarskap etc. Om "Pålle" inte följer ledarstoet hela tiden så är det väl inte så konstigt. Det är skillnad mellan "fritid" och "red alert" även i en hästflock. Om ledarstoet INTE skulle vilja att Pålle skulle vandra iväg så skulle Pålle bli MYCKET varse om detta och han skulle lyda illa kvickt. Självklart ska inte du kontrollera allt din häst gör ute i hagen - utan när du umgås med honom så VILL du honom något, alltså ska hästen hålla fokus på dig och dina önskningar. Om du bara vill umgås med hästen och "bara vara", så behöver den inte hålla dig i fokus, utan kan vandra omkring som den vill, bara den forstätter att respektera dig och inte uppför sig ohyfsat åt dig. För att veta om den gör detta eller inte, så bör man förstås också veta vad som är ohyfsat och vad som är att visa respekt på Hästspråk...
Är inte så säker på det..
Tror inte det är riktigt så enkelt. Om vi tar min pålles hästgrupp så har jag aldrig sett ledarstoet bry sig överhuvudtaget om var de andra hästarna gör eller är. Så länge de inte går före in, äter av hennes mat, inte är för nära (!) och låter henne dricka först är hon nöjd. I hagen brevid har vi en valack och min häst kan mycket väl hellre vara hos honom vid staketet när hon är brunstig. Du har förstås rätt i att det inte är "red alert" ofta i hagen, men det är det ju inte heller när jag håller på med min häst. Det är mer en trivsam samvaro som vi båda gillar (fast på mina villkor förstås..) När jag rider dressyr kräver jag dock 100% uppmärksamhet.
Jag tror man kan ha OLIKA ledarstilar och olika ledarroller i förhållande till sin häst och ändå vara den som hästen respekterar. Det finns ett antal olika kriterier som brukar dras fram på om hästen ser en som ledare och ofta är det några, men inte alla kriterier, som uppfylls. Man kan alltså vara mer eller mindre dominant och det kan även kan skilja på situationen man är i. Så tror jag det är i alla fall....
Nu är jag rörande enig med dig. Det är ungefär sådär jag tänker - att hur fokuserad hästen ska vara på dig, beror på omständigheterna. Och ert ledarsto fungerar väl ungefär som hon ska i en harmonisk hästgrupp - så länge ingen ifrågasätter hennes ledarskap så blandar hon sig inte i vad de sysslar med. Men som sagt var: skulle någon ifrågasätta hennes ledarskap på något sätt, eller hota henne (typ ta hennes mat eller så) så har hon sina metoder att sätta den andra hästen på plats, eller förlora sitt ledarskap. Är flocken lugn och alla vet sina platser så är det ingen som utmanar henne. I en flock med en osäker ledare brukar det vara mer bråk.
Däremot, kan jag tänka mig att hon en gång i tiden blev tvungen att TA sitt ledarskap, att överordna sig de andra hästarna innan hon fick en oemotsagd position och det är ofta detta vi människor INTE gör, utan vi intar en underordnad position gentemot våra hästar.
Det behöver inte vara medvetet, utan beror ofta på att vi förmänskligar hästen (alltså tillskriver den en massa egenskaper den inte har, man vill vara "snäll" och inte tillrättavisa hästen etc) eller man förstår bara inte att flera av hästens handlingar är rena ringaktningen mot dig - något de bara skulle göra mot en ranglägre häst, t ex klia och skrubba sig mot dig. Det gör de ALDRIG mot en ranghög häst utan speciell "inbjudan". Själv låter man det aningslöst ske och hästen räknar dig som underordnad och går med på dina önskningar så länge det passar honom, men definitivt inte när den tröttnar eller det blir "läskigt".
Därför är rundpaddockarbete ett trevligt och ganska enkelt sätt för människan att inta en högre position gentemot hästen, bli dess ledare, på ett sätt som hästen förstår direkt. Det finns givetvis många fler sätt att göra detta på, och har du en tuff ifrågasättande häst, lär du behöva alla möjliga sätt att behålla ditt ledarskap på och upprepa dessa rätt ofta. Andra har milda, undergivna hästar redan från början (dock mer sällan - i de lugnaste vatten....)
bra my
våra hästar tävlar om att vara först vid grinden och bli den lycklige som får följa med och göra något. kan bara tolka dset som ett kvitto på att de gillar det vi gör.
av: antti
e-post:torslund@alvesta.mail.telia.comkl.
12:59:01, 98-06-10
My m fl
Jaha, det var en hel del intressanta och konstruktiva svar jag har fått. Så här är det: Jag kommer förmodligen inte att göra någon joining up på "Pålle". Jag tror att det skulle krävas för mycket bråk. Han har faktiskt varit i den situationen en gång att hamna i en hage där ett mycket dominant ledarsto och hennes avkommor försökte få med honom i en rangstrid som han inte var intresserad av - han var bara intresserad av att äta och det var fascinerande att se hur han överlistade dem hela tiden för att få lugn att äta. Inte ett spår av undergivenhet såg jag i alla fall. Hursomhelst, jag trivs med min kluriga häst och det maktförhållande vi har är fullt acceptabelt. Bäbisen däremot kommer jag att jobba mycket med kroppsspråk med, men jag kommer förmodligen inte att göra joining up på honom heller om han inte börjar testa mig. Om nu joining up är en motsvarighet till ledarstoets sätt att uppfostra en kaxig undersåte, så tror jag att det skulle förvirra hästen om jag gjorde det utan anledning. Nu räcker det att backa honom när han går över gränsen, sedan är det bra. Tack för era svar, fortsätt gärna!
av: svea
e-post:kl.
21:44:17, 98-06-10
vad är en rundkorall för något.....?
Vad är en rundkorall för något, vad har man den till och varför använder alla hela tiden svengelska?
av: Elsa.E
e-post:kullerbytta@hotmail.comkl.
15:54:50, 98-06-11
CORRAL
Heter det på engelska. Det är en rund volt, har inte de exakta måtten i huvudet men säg så stor att du kan longera i den. Den har inte elband eller staket som på en vanlig volt. Staketet på en Corral består vanligen av brädor och täcker hela Corralen (runt om) från marken och så pass högt att hästen inte kan se ut. Detta för att hästen inte skall störas eller ta intryck från andra än den som tränar den.
av: CUTTER
e-post:a_cutter@hotmail.comkl.
16:27:36, 98-06-12
engelska är ett
bra språk. Tänk om alla i hela världen kunde prata engelska hela tiden, så mycket enklare det skulle vara. Engelska är ett vackert språk. Engelska är ett runt språk som lämpar sig ypperligt med djur. Engelska är redan spritt över hela världen. Låt oss skippa svenskan och alla andra fjantiga språk =)
av: Robban
e-post:ionix@mindless.comkl.
15:51:19, 98-06-12
kort ordlista.
rundkorall=rundpaddock=rund paddock. Svengelska-använding: ja varför finns det överhuvudtaget lånerord i svenskan? Kanske för att man tycker att det är enklare att använda dessa ord? Men fråga gärna när du inte förstår!
På Island använder man ju inte låneord men deras översättningar är inte alltid så begripliga heller....
Fniss igen
Första gången jag hörde ordet rundcorral så var det på dialekt. Och jag undrade som f-n vad en runkaralle var...
av: svea
e-post:kl.
21:09:46, 98-06-11