Problem med uppsittning
Jag har en rätt nervös häst som från första början (jag har ägt honom i två månader) var svår att sitta upp på. Han steppar omkring hela tiden. Det spelar ingen roll om man ställer honom i ett hörn, han bara backar. Jag har förökt få han att gå på en liten volt och därigenom trättna. Men han går bara fortare & fortare och tillsist hinner jag inte med. Det är alltid jag som vinner. Jag har aldrig låtit honom få rätt & gett upp. Han har inga problem med att stå still när jag väl är uppe. Då står han blixtstill när jag säger åt honom. Jag tycker han är lydig annars från marken. Han kan stanna & stilla och det funkar i alla lägen utom detta. Har ni några tips som jag kan använda?
av:Hanna Gkl.
13:50:13, 98-05-03
uppsittningsproblem
Jag har haft liknande problem. Oftast beror det ju på att hästen vill iväg. Jag tycker inte att du ska hålla på och backa och så, för att hästen ska veta att när du har sagt till den att stå still, då ska den stå STILLA, inte få tillåtelse att springa runt på volt eller kliva fram och tillbaka. Börja aldrig sitta upp innan den står helt stilla, och om hästen skulle gå iväg så kliv ner direkt och se till att den står still igen innan du försöker på nytt. När du väl har kommit upp i sadeln så får inte hästen ta ett steg innan du uttryckligen bett om det. Annars är det bara att sitta av och börja om från början igen. Var lugn och envis. Framförallt: Tvinga aldrig hästen till någonting genom spö och hot. Den ska ha ett alternativ, men det rätta ska vara det enklaste och det kommer den snart att märka.
av:Tovekl.
18:38:57, 98-05-06
- -
Du sier han rygger (backar?) når du stiller ham i et hjørne. Prøv å sette noen høyballer bak han, men han må få tatt et par skritt før han kommer borti dem. Ellers er det kjempefint at du aldri gir deg, det hjelper mye! Lykke til!
av:Rajakl.
18:30:03, 98-05-04
Jag undrar...
Du skriver att när han går runt i en liten volt så går han fortare och fortare och tillslut hinner du inte med. Vitsen med hela detta knep är att HÄSTEN skall gå runt DIG, d.v.s. du skall stå still. Jag brukar göra såhär med min unghäst och nu lessnar han efter 10 sekunder, men i början så fick han ibland gå runt i flera minuter. Om hästen steppar, stå still, låt tygeln ligg kvar över hästens nacke och låt hästen gå runt dig. Om han vill stanna - smacka på eller driv på med spöet. Det är mycket viktigt att du verkligen låter honom gå vidare trots att han vill stanna de första gångerna du provar detta. Annars blir det ju ändå han som styr situationen om du sitter upp när HAN stannar, även om det skulle gå bra. Om han istället för att försöka gå runt skulle börja backa, så låt honom göra det - långt.
problem vid uppsittning
Jag har skrivit samma svar i en gammal diskussion, men eftersom det fungerar bra tänkte jag berätta igen. När jag sysslade med islandshästar fick jag lära mig hur man satt upp på en islandshäst. Man utnyttjar att hästen är liten, så om du har en väldigt stor häst kanske det inte är så lätt. Ställ dig åt samma håll som hästen när du ska sitta upp, alltså INTE med ryggen mot hästen huvud som man traditionellt. Lägg armen över sadeln och fatta tag i tyglarna, som om du satt i sadeln och sitt upp. Då kan du om hästen går framåt, göra en förhållning, som om du satt på hästen, du har alltså kontroll på hästen hela tiden under uppsittningen. När man sitter upp på det traditionella sättet har man ju enhandsfattning och måste vrida sig och dessutom i detta vridmoment är det lätt att man petar in foten i hästen sida. så jag tycker inte man har samma kontroll då. Om hästen backar när du sitter upp, kan du ha ett spö i högerhanden, som du driver fram hästen med om han skulle backa. Värt att prova iallafall. Lycka till!
av:Marie Hjelmkl.
08:06:44, 98-05-04
Fel ska vara jobbigt!!
Du kanske måste ha hjälp av en kompis när du gör detta. Fäst en longerlina i tränset. Beröm honom när han står stilla. Försök sitt upp som vanligt. När han börjar stäppa runt, longera honom i trav några minuter. Stanna honom, beröm och försök igen. Efter en tid med samma träning och mycket tålamod har han lärt sig att man slipper arbeta så mycket om man lyder första gången. Men om han är en häst som vill springa, gör så här istället: Om du tex ska rida ut, och vägen alltid börjar på ett visst ställe, ställer du honom där och provar att sitta upp. Om han börjar stäppa omkring, lugna ner honom ocg backa honom sedan några steg. (Välj ut en startplats med mycket plats bakåt) Stanna honom igen. Prova att sitta upp. Stäppar han igen, lugna och backa ytterligare några steg. Håll på så tills han står still. (när han står still- beröm överdrivet mycket) Tänk på att aldrig ryta åt honom, det gör bara en sån häst som han ännu nervösare. Handskas istälet mjukt men bestämt med honom, inga häftiga rörelser. I hans fall tror jag nog mer på backteckniken, eftersom du säger att han vill iväg. Han kommer att komma underfubnd med att ju mer han krånglar, desto längre bort från starten kommer han. Det kan ta månader, men det kan oxo ta några dagar. Det beror på hästen. Kom bara ihåg att hur hopplöst det än verkar- fortsätt med samma tecknik! Det här är ingenting en häst lär sig på en gång, men efter ett tag kommer han att inse att han får springa bara du kommit upp. Lycka till!
av:=ZACHA=kl.
16:29:44, 98-05-03
ej fel att ryta till....
Du får inte tro att jag tycker dina förslag var fel. Nejdå...men visst kan man ta till rösten och t.o.m. spöet i vissa lägen. Jag vill bara ge dig ett exempel. Idag tränade jag min häst för lastning. Vi longerade och longerade, alldeles invid transporten (har aldrig lastat hästen själv förr, tänkte det var dags att vi kunde fixa det). Tanken var att hans val var trava runt eller in i transporten och få ha det lugnt (NH). Jag hanterar min häst alltid med tålamod och lugn och han är mycket samarbetsvillig. Lätt beröring brukar räcka, alltså att han förstår vad jag vill. Så jag tänkte att longeringsmetoden skulle fungera bra. Så han travade, sneglade mot transporten, när han förstod att där får han vara ifred och jag riktigt myste. När han saktade ner fick han prova att gå in. Så höll vi på i en och en halv timme. När han ville ha en liten paus satte han framhovarna på rampen och fick vara ifred lite (kortare och kortare stunder), men längre än så tänkte han inte gå. Jag började vissla, för att inte låta irritationen komma krypande. Till slut blev jag arg. NU skulle hästen in och jag bara fortsatte longera han in i transporten. Först hoppade han på sidan mot mig, då fick han sig ett rejält rapp på bogen, två ggr. gjorde han så (aldrig mot mig och tänderna var samanbitna, jag såg nog ilsk ut), sedan gjorde han inte så mer. Istället började han gå mot transporten. Jag knackade honom på rumpan rytmiskt och han gick in. Där fick han vara ifred och så blev han smekt och fick mumsa hö. Backa ut honom lugnt och kunde sedan ta in och ut honom ur transporten, köra en runda och sedan in och ut igen. Visst skall man helst få hästen av fri vilja att göra det man vill. Men det kan också bli en lek för hästen (min häst är distanstränad och skulle nog kunnat lekt longeringsleken hela dagen). Ibland bara måste man SE TILL att hästen gör det man vill. Nu tror jag inte att jag kommer att ha problem att lasta min häst själv. Hälsning Maja
av:Majakl.
18:08:07, 98-05-03
svar, står ej still...
Det är alltid svårt att veta hur man skall hantera en situation där man inte är säker på om det är fjant eller om hästen är rädd, har ont. Bäst vet du om hästen är rädd, har ont. Min häst kan vara en fjant. I början var han rädd för både det ena och andra och jag tog det lilla lugna. Sedan kommer det en tid när rädslan har ersatts av fjant och blivit en ful ovana. Då kan det vara dags att ta i med hårdhandskarna. Kanske behöver du i detta läge vara bestämd och ta i. Framförallt, avbryt din uppsittning om hästen ej står still och börja på nytt när den står still. De flesta hästar vill ju faktiskt iväg...och det blir besvärligt för hästen om den inte får komma iväg. Utan hela tiden får avbryta sin rörelse och tvingas stå still. Att låta hästen springa på en liten volt, skulle också varit det första jag skulle ha provat, men när nu det inte gick...så lite ryt och bestämda handlag. Var bara observant så att det inte faktiskt är så att hästen har obehag/är rädd när du sitter upp, för då hjälper inga tuffa tag. Hälsning Maja
av:Majakl.
14:23:19, 98-05-03
Problem vid uppsittning..
Det första som slog mig var att din häst går iväg just när du ska sitta upp, sedan väl i sadeln verkar det inte vara några problem om jag fattade det rätt..Du har inte en häst som är extremt känslig i sidorna och att du kanske kommer åt med din tå spets, om än aldrig så lite.Är den kanske kittlig även när du ryktar den?? Naturligtvis ska den stå still ändå men det är ju lättare att förstå varför om den nu är väldigt känslig i sidorna.Ett annat knep är att du sitter upp på fel sida, du kanske hinner upp innan han hinner fatta vad som är på gång, är du med på vad jag menar??Hästarna vet så väl sina ryttares rutiner och kan handla utifrån det om det nu handlar om att " jäklas" och då brukar det här överrumplingsknepet funka. Prova gärna och hör av dig om hur det har gått.Lycka till!!
av:Pia Tkl.
22:23:43, 98-05-03
sitta upp
Det enklaste är väl att ha någon som håller hästen vid hand, då är det lättare att få hästen att stå stlilla.......Ge berom, när den står stilla.... Ha en gottbit i fickan som du ger när du är uppe i sadeln...OBS! när hästen har stått still vid uppsittningen.
av: tjelle
e-post:kl.
11:08:05, 98-05-13