Jag som skrev inlägget
jag vill ha en galopphäst som vanlig ridhäst eftersom jag gillar deras temperament. Heta och lite nervösa. perfekt för mig. håller många galopphästar om man tävlar de senare tex i hoppning?
av: Jonna
e-post:jonnaahlberg@hotmail.comkl.
17:17:04, 98-06-07
trav..
Hej ! Det beror på. Tex min kompis köpte en när hon var 14 då den var 10, Den har hon kvar nu och den har nästan aldig varit sjuk. Hon har hoppat 135 cm med den ! . Vissa ,rättare sagt väldigt många har dåliga leder/ben. Köp en som ej har gått så mkt ! Det finns varmblod som är både billiga, friska , och duktiga i ridning som aldrig har gått trav för ca 5000 och uppåt ! Maila mig om du vill veta mer !
av:myrankl.
20:41:33, 98-05-02
trav
En travare kan man få nästan gratis men en galoppör kostar (som tur var) lite mer. Tror att det är bättre för hästarnas skötsel om de inte blir för billiga.
av: siv
e-post:kl.
12:08:34, 98-07-23
Galopphästar behöver ju skolas om...
Det enda som kan pajja det är när gallopphästen skolas till dressyr och hopp. Det är inte lika lätt att få den inridningen bra. Kanske du kan ringa till Swartlings ridskola i Stockholm. Dom har många f.d. galoppörer som utmärkta dressyrhästar. Dessutom är dom otroligt vackra att titta på. Så graciösa. Hur hästen håller beror ju på hur länge den har varit på banan. Vissa stryks efter sitt första lopp. Dvs. dom är skolade till gallopp, men har inte tävlat mycket. = lite förslitning. Andra kan ju ha varit på banan i flera år, då pratar vi om att förslitningar kan komma. Som på ALLA tävlingshästar mer eller mindre. Själv tycker jag att det är lite för mycket krut i dom kusarna. Men jag har ridit på Swartlings fd galloppörer. Dom är mjuka, smidiga och galanta. Välutbildade och snälla. Kanske något heta, om man inte håller sig i ridhuset. Jag menar att jag inte känner mig säker på en galloppör på uteritter. Dom springer lite för snabbt för mig... Om du funderar på att köpa en fd. galloppör tycker jag att du ska göra det. Trots att det kanske blir mer jobb. Lycka till!
av:Cindykl.
21:53:50, 98-05-08
Duktig
Jag har ett fullblodssto som kommer från banan, startad 14 ggr. Hon är vacker med mycket bra rörelser i alla gångarter, supersnäll att hålla på med och underbar att rida, för det mesta... Ibland slår det slint och då far hon åt vilket håll som helst och ner i diken eller ut på vägar (förrut stegrade hon sig, men det fick jag henne att sluta med). Slutar hon bara med sina hysteriska anfall är hon en drömhäst. En kompis har också ett fullblodssto som hon haft i 2 år, den är elak i stallet, men trevlig att rida. Stegrar sig ibland och vänder, mindre kul. En annan i vårt stall är slut i bakknäna och har ont i frambenen, men hon har också dålig exteriör. De är lite speciella, och man behöver hjälp! Det tar ungefär ett år att "göra om" hästen från det den kommer från banan. Om du bestämmer dig för att köpa en direkt från banan, titta på MÅNGA hästar, provrid flera gånger, kom gärna ut oanmäld och titta om hästen är likadan (min var pleggad när jag provred, de erkänner inte, men jag ser skillnaden och har pleggat några gånger och då är hon som när jag provred), kolla ben noga, hovarna brukar vara ett problem för alla fullblod. När du bestämt dig, se till att du är med vid veterinärbesiktningen, och helst att du får prövotid (kan vara svårt). Lycka till!
av: Magdalena
e-post:madick@hotmail.comkl.
16:56:15, 98-06-04
Pleggad
Just det, Plegicil som är lugnande, kan ges i olika doser för mer eller mindre lugnande effekt, ger man lite så syns det inte, men hästen är lugnare (typ stegrar sig inte...)
av: Magdalena
e-post:madick@hotmail.comkl.
09:14:16, 98-06-25
Pleggad...
...är en omskrivining av att man har gett hästen Plegicil. Plegicil är ett lugnande medel (som är receptbelagt, men det finns nog en flaska i de flesta större stall). Antagligen hade säljaren gett hästen detta, för att den skulle hålla sig i skinnet. Det är väl inte så lyckat för den eventuella köparen att inte få se hur hästen är egentligen.
av: Veronica A
e-post:Varonica.Andersson@other.ing.hb.sekl.
22:37:57, 98-06-11
Startad 98 ggr
Mitt fullblod har gått galopp i 7 år och den enda hältan jag har haft på honom är stengalla (han trampar på en sten och blir halt i fem dgr för att han är omfot) Detta är avhjälpt med sulor fram. När jag provred honom så var han lugn och det har han fortsatt at var utom när man hoppar och är ute i skogen. Jag hade lite problem med galoppen i börgan men det har gått bort. Hur kan ni förklara att han på ett år har lärt sig flygande och lätta galoppombyten, öppna, sluta, bakdelsvändning m.m. I börgan gick han i en väldigt hög form men sänkt rygg. Detta tog en lektion med en väldigt skicklig tränare för att få bort. Mitt enda tips: sätt aldrig för skarpt bett i markarbetet men i skogen om hästen är pigg så finns det inga andra sätt att få stopp på hästen än att sätta ett lite skarpare bett. Varierar man med olika bett så behöver man inte vara rädd att hästen blir hård i munnen, egen erfarenhet.
Har en ....
väninna som köpte ett 4-årigt fullblod. Fullblodet hade gått på banan. När han kom var han nästan omöjlig att rida. Stack så fort möjlighet gavs. Den enda gångart han kunde var just galopp. Tom halt blev galopp på stället.
Efter mycket hårt omskolningsarbete blev hästen en mycket duktig och trevlig hopphäst. Efter ytterligare omskolning en duktig westernhäst.
Det enda som är ett problem för vänninan är hovarna. De flesta fullblod har spött horn i hovarna, dålig hovkvalitet helt enkelt. Det kan ju vara något att särskilt titta på när du köper ditt fullblod. Annars säger jag bara lycka till!
Hovarna
När jag fick hem mitt fullblod hade han bara tre skor och tappade ännu en under natten. Min hovslagare som jag hade då var väl genomsnittlig och hästen tappade sko efter sko. Jag fick till slut tag på den bästa hovslagaren vi har i den här delen av blekinge Jag har inte haft ett enda problem med hovarna sen dess. Mitt tips är fodertran attt pensla på utanpå hoven i gång i veckan.
av: Sofie F
e-post:astrogirl80@hotmail.comkl.
19:48:36, 98-07-23