Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

linfrö


Innehåll
linfrö, carina, 16:45:13, 98-10-29
Linfrö, IngelaH, 19:48:10, 98-11-02, (#1)
linfrö, blomman, 12:58:23, 98-11-03, (#2)
Koka linfrö??, Dubbel Annika, 08:42:34, 98-11-04, (#3)
måste kokas!, Ankan, 09:01:37, 98-11-04, (#4)
Linfrö, Dubbel Annika, 10:01:44, 98-11-04, (#5)
om linfrön, prosit, 00:13:03, 98-11-05, (#6)
..., Ankan, 10:22:49, 98-11-05, (#7)
...., prosit, 16:44:46, 98-11-05, (#8)
linfrö, carina, 13:53:01, 98-11-11, (#9)
koka, Snurre, 14:53:14, 98-11-11, (#10)


linfrö
Vad är linfrö bra till? Hur mycket ska man ge? Var köper man det?
Av carina
Kl. 16:45:13, 98-10-29

Upp

1. Linfrö
Hej Carina!
Linfrö ger bra fibertillskott för oss människor i t ex. smörgåsbröd och flingor. Detsamma gäller för hästar. Linfrö hjälper till att hålla hästens mage i form. Ett extra plus är att pälsen blir glansig och jättefin. Man ska inte överfodra med linfrö, det räcker med 1-2 dl om dagen.
Helt linfrö(finns i vanliga livsmedelsaffärer), ska kokas, eller läggas i blöt ett par timmar.
Linfrökross (finns hos lantmännen)läggs också i blöt. Jag brukar blöta det tillsammans med betforen.
Hoppas att du har fått svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar IngelaH

Av IngelaH
Kl. 19:48:10, 98-11-02

Upp

2. linfrö
Ger protein och fett bl a. Hela linfrön skall blandas med kokhet vatten så att de blir lite mjuka och frigör det giftiga cyanvätet som de innehåller innan hästen utfodras med det. Man kan även använda linfrökaka som inte behöver blandas med vatten (men det blir förmodligen smakligare och mindre dammigt om man gör det).
Av blomman
Kl. 12:58:23, 98-11-03

Upp

3. Koka linfrö??
Måste man koka kan man inte bara lägga i blöt under natten??
Av Dubbel Annika
Kl. 08:42:34, 98-11-04

Upp

4. måste kokas!
Linfrö måste kokas eller rostas!
Det är vanligast att man kokar till hästarna. Och det linfrö vi människor äter är rostat.
Av Ankan
Kl. 09:01:37, 98-11-04

Upp

5. Linfrö
Alltså om jag köper linfrö i hälsokostaffären (för människor) då räcker det om det ligger i blöt????
Av Dubbel Annika
Kl. 10:01:44, 98-11-04

Upp

6. om linfrön
Det jag hört/läst om linfrö är att om fröna är hela måste de stå ett dygn och sedan kokas tills de kan mosas mellan fingrarna- då är de tillräckligt mjuka.

En del hästar får nervös kolik före tävlingar, då ska det visst vara till hjälp för matsmältningen att ge hästen mäsk dagen före tävlingar- en blandning av vetekli o linfrö.

Linfrö kan du kanske köpa på lantmännen, hör efter- det blir förhoppningsvis billigare än på ICA.
Däremot har jag aldrig hört att det linfrö vi människor äter skulle vara rostat?! Har sått linfrö ur en så´n "vanlig" kartong, o det hade väl inte fungerat om dom var rostade..? Bara en liten fundering...

Agneta

Av prosit
Kl. 00:13:03, 98-11-05

Upp

7. ...
Det var en fodermedelsagronom ifrån odal som sa att man skulle koka linfröt för annars så var det giftigt och att det inte räckte med att blötlägga. Däremot så behövde man inte mosa det, har man väll kokt det är giftet borta.

Vi frågade hur det var med det linfrö som vi människor knaprade i oss och då sa hon att det oftast var rostat. Hur det var med det du odlade har jag ingen aning om och jag brukar inte själv äta linfrö. Men det borde väll stå på kartongen!
Mvh
Annika

Av Ankan
Kl. 10:22:49, 98-11-05

Upp

8. ....
Kanske uttryckte mig lite oklart, menade inte att man behövde mosa fröna efter kokningen utan bara att de var tillräckligt svällda o mjuka när man kunde mosa ett frö mellan två fingrar efter att de var kokta.
Boken jag läst detta i heter "Träna hästen för hoppning" av Anthony Paalman- hittar någon den boken så läs den! Den är helt suverän!
Tack för ordet
Agneta
Av prosit
Kl. 16:44:46, 98-11-05

Upp

9. linfrö
Hej allihopa och tack för svaren. MEN ska jag koka eller blötlägga????
Av carina
Kl. 13:53:01, 98-11-11

Upp

10. koka
linfröna. Annars blir du inte av med giftet. Alternativet är att köpa linfrökakor som är pressade, och i den processen försvinner också cyanvätet.
Av Snurre
Kl. 14:53:14, 98-11-11

Upp
Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.