Nu har jag hört att det ej är bra för hästar att äta blötlagd havre (som stått nån timme, t ex med betfor)De hade fått veta det på nån foderföreläsning... Endel säger ju att det är bra att blöta havren oxå...Någon som vet hur det är???Tack på förhand
....strax innan jag ska utfodra. När jag inte hade eget stall, alltså inte skötte morgonutfodringen, fick havren stå tillsammans med den blöta betforen, över natt. Det har aldrig skadat mina hästar.....så det är nog ingen fara. Kram; Sanna
Tror nog att det beror på att den kan börja att jäsa, men jag vet inte hur lång tid det tar ? Men, inte kan det vara farligt att den står någon timma !
...jag har läst att om man blötlägger havren har hästarna lättare att tillgodogöra sig näringen. Läste det i en bok, ska försöka komma ihåg vilken bok.
jag har gett mina hästar blöt havre och blött korn i 3 år utan att nån har blivit sjuk
Vi hade en "surkärring" istallet som sa att jag var dum som gav dom blöt havre för att dom skulle bli sjuka, men än så länge har dom inte blivit sjuka, så det är nog ingen fara
vi har då gett blötlagd havre ända sen vi skaffade häst, alltså 1992, och våra hästar har aldrig visat några tecken på att dom mår dåligt... Så det är nog lugnt... //evelina
Jag förstår inte heller hysterin som somliga har kring blötlagd mat... Stalltemperaturs-idealet är ca +8 grader. Det är lika kallt som man har i ett kylskåp, ungefär. Om du blötlägger havre - eller ens betfor och lägger det i kylskåpet över en natt - hur mycket tror ni det hinner jäsa? Inte värst mycket va - annars skulle vi själva bli sjuka rätt ofta av jäst mat... Att blötlägga betfor ett helt dygn mitt i sommaren med ca 20 grader medför väl däremot en del jäsningsrisker - knappast när det gäller havre, men som sagt med sockerrik betfor...
Visst, det är inte sjukdomsframkallande att ge sin häst blötlagt havre som stått under natten. Däremot så har ni i och med det tagit bort flera viktiga näringsämnen. Det betyder ju att den ger sämre prestationer i samband med träningen, humör osv. Däremot så kan det vara bra att låta blötlägga havren i c:a en timme, för att mjukgöra havrekornets skal. Detta kan vara nödvändigt för äldre hästar som har svårt att tillgodogöra sig fodret genom tuggning.
Näää...vilka näringsämnen skulle försvinna för att man blötlägger maten?
Om jag inte har helt fel så finns det vattenlösliga och fettlösliga vitaminer. De fettlösliga löses inte alls upp i vatten, så de stannar kvar i fodret. De vattenlösliga löses upp i vatten - det stämmer - men hästen äter/dricker ju även upp vattnet som man blötlagt maten i, eller hur? Ni häller väl inte ut vattnet havren stått i? Så även dessa vitaminer följer med in i hästmagen, trots blötläggningen!