Ensilage till hästar!I år har många jordbrukare sett sina höskördar regna bort. Andra har, för att rädda skörden, valt att ensilera sitt vallfoder. Då höpriserna med sannolikhet kommer att skjuta i höjden överväger nu många hästägare att fodra med ensilage under
vintern. Hästveterinären har undersökt vad man som hästägare bör tänka på innan man går över till ensilage. Vi har bl a talat med Per Lingvall, agronom och försöksledare för foderkonservering på lantbruksuniversitetet (SLU) i Uppsala. I Fakta-blad nr 11, 1993, från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, kan du också läsa mer om ensilage.
Silage, hösilage, ensilage - vad är det man köper? Det florerar ett flertal olika benämningar på det plastinpackade fodret; ensilage, hösilage och silage. Per Lingvall berättar att den riktiga benämningen är ensilage. Silage är det engelska ordet för ensilage som har smugit sig in i vårt svenska
språkbruk och hösilage är från början är ett inregistrerat varumärke för en viss typ av tornsilokonservering där man tagit bort mycket vatten.
Per berättar att i princip handlar ensilering om luftät konsververing, som grönsaker på burk! Just den detaljen är också viktig för fodrets hållbarhet dvs att plastbalen är lufttät och syrefri. Att få balen syrefri kan t ex försvåras om grovleken på grässtråna är stor, som ex på sent skördat hö. Hårda grässtrån riskerar också att sticka hål på plasten och på så sätt fördärva konserveringen.
Ensilage är för de flesta hästar ett smakligt, dammfritt och bra foder, förutsatt att det är rätt skördat, hanterat och utfodrat.
Ensilage till nötkreatur och till hästar
Nötkreatur har under lång tid utfodrats med olika typer av ensilage. Hästar kan, enligt Lingvall, utfodras med ensilage som är avsett för nötkreatur. Man skall dock tänka på att sådant ensilage ofta har ett betydligt högre innehåll av protein än vad hästar normalt behöver. Proteinöverutfodring till häst har satts i samband med diverse problem som svullna ben, gallor, diverse hudåkommor mm. Därför bör man kontrollera näringsvärdet på
ensilaget före köp och se att det är lämpligt för häst. Nötensilage innehåller också ofta mer vatten än hästensilage. Ju mer vatten i fodret, ju större mängder måste hästen äta för att tillgodogöra sig tillräckligt med näring - något som kan bli problematiskt för hårt tränande hästar med stort näringsbehov.
Några skillnader i nötensilage och hästensilage vad gäller framställning mm finns dock inte enligt Lingvall.
Hygien och foderbyte.
Hästar är känsligare för dåligt foder än vad kor är och Lingvall berättar att man från SLU:s sida rekommenderar att ensilage till hästar får en tillsats som förhindrar tillväxt av clostridier. Clostridier är den typ av bakterier som bl a kan orsaka bl a
stelkramp och botulism. Det finns ett antal sådana clostridiehämmande produkter på marknaden - fråga leverantören om någon tillsats gjorts. Tillsatser kan dock aldrig
kompensera för en dålig paketering eller slarvig skörd, och är därmed inte ett alternativ till vaccination mot botulism.
Ensilagebalen ska undersökas när den öppnas. Om balen luktar illa eller om det finns synligt mögel har konserveringen inte fungerat. Om möglet finns koncentrerat till en mindre del av balen, nämns i SLU:s faktablad att de dåliga bitarna kan plockas bort och resterande mängd utfodras till hästarna. Om det dock finns mögel i flera olika lager i balen måste hela balen kasseras. Det finns instrument för att kontrollera att balen före öppnandet är lufttät. Per Lingvall nämner att en mindre mängd vitt mögel på ytan av balen är vanligt och oftast utan betydelse för fodrets hygien.
Hållbarhet
Ensilage är en färskvara och så fort balen öppnats börjar mikroorganismerna i balen att föröka sig. Hur länge balen "håller sig" beror dels på hur ren och torr grödan var när den paketerades och dels luftens yttertemperatur. I kallt vinterväder kan en bal stå öppnad i upp till en vecka medan den under varmare tider (vår/höst) bör konsumeras inom ett par dagar. Eftersom balarna innehåller tämligen stora mängder foder kan
man räkna med att det krävs ca 10 stora hästar för att hinna äta upp en bal av normalstorlek innan den måste kasseras.
Ensilageutfodring - att tänka på:
Kontrollera näringsvärdet på ensilaget, framför allt protein- och vattenhalt torrsubstans), och avgör om det passar in i din hästs foderstat.
Kontrollera att leverantören har erfarenhet av ensilage produktion till hästar. Kontrollera om ensilaget fått någon form av tillsats för förhindrande av clostridieväxt.
Granska öppnad bal och kontrollera att den inte har någon mögelväxt som har annan färg än vit samt att den inte luktar illa.
Vaccinera eventuellt hästarna mot botulism. Clostridiehämmande tillsatser är ingen garanti för botulinumfri bal!
Förbruka öppnad bal inom mellan 2 - 7 dagar beroende på yttertemperatur.
Eftersom ensilage innehåller mer vatten än hö behövs en större giva, räknat i kilo, per dag och häst jämfört med hö. Därför krävs en omräkning av hästarnas foderstater!
Tillvänjning skall, som vid alla foderbyten, ske gradvis. Hästar är mycket känsliga för plötsliga foderbyten!