Pga av den usla sommaren och därpå följande höbrist/usla hökvalite, så har vi i vårat stall beslutat att fodra med silage. Är det någon som har idèer eller synpunkter när det gäller silage, man har ju hört talas om dåligt hanterat silage som orsak till botulism.
jag har också funderat lite på det här med silage. Har haft min häst i stora tävlingsstall både i Tyskland och i Helsingborg(många år) och har aldrig hört talas om denna "sjukdom" förut !!!Alla har i dessa stall utfodrat med silage. Är det för att så många måste fodra med detta i år pga. höbristen som det uppmärksammats så ? Är risken egentligen så stor...??? Det är inte så att vi skrämmer upp varandra i onödan när risken ändå är så liten....
Butolism orsakas av tex döda djur i en ensilage bal, eller dålig hantering vid skörd, lagring och fodring!
Om du får en dålig bal så kan du inte missa det för en vidrigare doft har du aldrig känt, jag lovar. Mögel i ensilage är också lätt att hitta som vita prickar och/eller tjocka hopklumpade kakor som är svåra att sära på.
Butolism är inte så himla vanligt och du kan lungt fodra hästen med det. MVH RoSiE
P.S Lagrings tiden för en öppnad bal är ungefär 3-4 dagar på höst och vår och Ca 1 vecka under vintern. Men se upp du bör tina ensilaget på vintern innan fodring för hästen kan få kolik D.S