En häst behöver minst 1 kilo stråfoder per 100 kilo kroppsvikt. Ett varmblod kan nog behöva mer för att hålla hullet. Men detta beror förstås mycket på vilken kvalité höet håller, övrig foderstat och om hästen är lättfödd eller svårfödd.Din häst väger nog ca. 500-550 kilo och ska alltså ha MINST 5-6 kilo hö, förmodligen mer.Om hästen är svårfödd kan man gärna ge fri tillgång till hö och sedan "fylla" upp med kraftfoder av olika typ.
Om din häst är ett varmblod (travare) har hon hög ämnesomsättning och behöver mycket hö.Bäst är naturligtvis att göra en foderstat med analyserat hö. Mitt varmblod skall enligt foderstaten ha 8 kg hö och sedan lägger jag till lucern för att få rätt balans på energi. Men - hon får 9-10 kg när hon går i hård träning eftersom hon behöver mycket för ämnesomsättningen.På min häst ser jag direkt när det är dags att öka höt. Hennes revben börja synas genom huden. Hon är svårfödd och det går ganska fort att tunna ur. Jag gör därför så att jag följer min foderstat - kanske med lite råge på höt - och så fort jag märker att revbenen börjar framträda ökar jag på höt med något kilo. Faller hon ur så att hon behöver fettillskott ökar jag betforen.Men var alltså inte rädd för att ge runt 8-10 kilo hö per dag (men analysera höt så du vet hur högt det ligger!).
Tränar du hårt tex.inför travtävlingar ?Man kan generellt säga att en häst som arbetar mindre än ca 1 h/dagen gör lätt arbete. Om så är fallet bör den i främsra fall ha mer hö och lite kraftfoder med lågt energi inehåll. Men, som det ser ut på hö-fronten i år blir det inte så mycket protein i höet. Då kan det behövas extra proteinhöjande foder tex. proteinpellets,luzern eller soya. Men var lite försiktig med utfodringen av dessa foder dom är konsentrerade! Ett tips om du är osäker är att kontakta tex.Lantmännen så kan dom hänvisa dig till en expert.
Enligt vilka nya normer? Var har du hittat dem? Mycket underligt att de ändras med tanke på att hästarna är likadana och tydligen har mått bra med de andra normerna.
Tja, man har tidigare, och även nu, rekommenderat minst 1 kg hö per 100 kg häst. Vad man tidigare (och nu) menat är 1 kg ts/100kg (torrsubstans). På hövågen blir det därför lättare att räkna med 1,2 kg/100kg eftersom höet som bekant innehåller en del vatten. Så bägge har rätt.