Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Majs


Innehåll
Majs, svea, 08:46:01, 98-08-09
Ja..., Tapola, 10:10:34, 98-08-09, (#1)
Vet ej, svea, 17:50:55, 98-08-09, (#2)
Överkänslighet?, Tapola, 20:31:34, 98-08-09, (#3)
Överkänslighet!, svea, 10:40:39, 98-08-13, (#4)
Detektiv-Svea!, Tapola, 17:34:25, 98-08-13, (#5)
Ingen aning, svea, 11:36:26, 98-08-14, (#6)


Majs
Kan man krossa majs i en vanlig spannmålskross?
Av svea
Kl. 08:46:01, 98-08-09

Upp

1. Ja...
...om krossen kan panga till ordentligt, majskornen är ju ganska hårda. Men om du förvarar krossad eller mald majs i stallmiljö (foderkammare) riskerar du dessvärre att mikroorganismerna frodas...

Jag antar att du vill använda majs som energifoder. Enligt min erfarenhet fungerar det bra, men det är ganska dyrt. Istället för att krossa eller mala, kokar jag majsen och låter den svälla och svalna före utfodring.

Hur mycket får du betala för majsen?

MVH Anna Tapola

Av Tapola
Kl. 10:10:34, 98-08-09

Upp

2. Vet ej
Vet ej vad den kommer att kosta, ska köpa på Odal. Jag har hästar som inte tål havre eller korn (nån sorts överkänslighet), så jag har inte så mycket annat val än att ge majs. Så det får tyvärr kosta vad det kosta vill:(
Av svea
Kl. 17:50:55, 98-08-09

Upp

3. Överkänslighet?
"Jag har hästar som inte tål havre eller korn (nån sorts överkänslighet), så jag har inte så mycket annat val än att ge majs."

Vaddå överkänslighet mot havre och korn? På flera hästar? Hur yttrar sig denna överkänslighet? Detta tycker jag är intressant. Skriv gärna och berätta! Jag är särskilt nyfiken på hur man (vem?) har konstaterat att hästen (hästarna) är överkänslig mot just havre/korn. Hur gick diagnostiken till?

För övrigt är majs ett kanonbra hästfoder som används över stora delar av världen. Skälet till att det inte används så mycket i Sverige är antagligen priset. Om jag inte missminner mig fick jag betala sex eller åtta kronor per kilo, men det var för flera år sedan. Majs-priset är antagligen beroende av aktuell notering på US dollar. Jag rekommenderar dig att köpa hel majs, inte färdigmald (av skäl som jag har nämnt i tidigare kommentar).

Du kommer att få riktiga popcorn-hästar av det här!

MVH Anna Tapola

Av Tapola
Kl. 20:31:34, 98-08-09

Upp

4. Överkänslighet!
Majsen kostade 7 kr, HU!Så här är det. Min ena häst var slö att rida från det att han blev inriden tills jag upptäckte vad det var för fel. Eftersom han var fjording och det finns vissa fördomar... så trodde jag att han var slö av naturen. Men ju mer jag tränade och ju mer kraftfoder han fick, desto slöare blev han. Till slut en dag pajade magen ordentligt och hela havregivan kom ut osmält i en grön, äcklig baj.Första veterinären kom och raspade tänderna.Inget hände. Andra veterinären gav probiotika. Det hjälpte i två veckor, hästen blev mycket piggare, men sen var det kört igen. Efter ett par såna kurer började jag ana att det var något med fodret som var fel och experimenterade försiktigt med olika fodermedel (Krafft, Fibergi, korn), men med dåligt resultat. Jo, han var bättre i början när han fick pyttelite av fodret... Sen blev jag less och ställde honom på bara hö. Dröm om min förvåning när jag plötsligt behövde longera hästen innan jag satt upp! Han fick gå hela sommaren på hö och gräs, sen försökte jag med havre och korn igen men det gick inte. Nu går han på lusernpellets och betfor och mår prima, och jag är nyfiken på hur det ska gå med majs som glutenallergiker tål!Den andra hästen hade "mjäll", dvs han producerade väldigt mycket stöv. Det verkade inte störa honom, men det irriterade mig. Dessutom hade han enormt rinniga ögon, fick tårkanalerna spolade utan resultat. En djursjuksköterska sa att det kunde vara magen, så jag ställde honom på samma foderstat som fjordingen. Två veckor senare var både mjäll och ögonrinn borta! För ett par veckor sedan provade jag att ge honom Fibergi, gissa vad som hände? Mjäll. Så så ligger det till.
Av svea
Kl. 10:40:39, 98-08-13

Upp

5. Detektiv-Svea!
Oroligt!!! Svea - du är allt en riktig Kalle Blomkvist i stallet... Det var ju bra gjort av dig. Uppfattar jag dig rätt om jag misstänker att du nu går och funderar på om din häst har glutenintolerens? Är glutenintolerens över huvud taget känt på häst inom veterinärmedicinen?
Av Tapola
Kl. 17:34:25, 98-08-13

Upp

6. Ingen aning
Jag har ingen aning om vad det är som är fel egentligen. Har diskuterat det lite fram och tillbaka med olika veterinärer som varit på besök men det verkar inte som om det finns så mycket kunskap om det. Skrev och frågade ATGs hästveterinär på nätet, han trodde att det var någon form av protein i spannmålen som han var överkänslig mot. Och det låter ju rimligt. han hade inte hört talas om glutenintolerans på häst. Det borde finnas forskning i England, där säljer de i alla fall speciella foderblandningar "Cereal Intolerance Mix". Så de borde ju veta något. Skulle vara intressant att åka in med honom till Ultuna och få honom genomgången av de riktiga proffsen, men det är så långt och jättedyrt så jag nöjer med med att han har blivit frisk.
Av svea
Kl. 11:36:26, 98-08-14

Upp

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.