Varför kandar men inte pelham?
Varför får man ha kandar på dressyrtävlingar och inte pelham, för om jag har fattat rätt så är pelham typ ett kandar fast med bara ett bett
av: garre
e-post:sg.granli@granli.sekl.
15:37:25, 98-06-13
I Medelsvår..
Hejsan! Man får inte rida med kandar förrän i de medelsvåra klasserna. Då ska man ha kandar! Sedan så kan jag förstå att alla hästar måste ha samma bett, eftersom det ska vara så rättvist som möjligt.
varför
Nja jag håller inte riktigt med dig att kandar och pelham är samma sak. Ett kandar består ju av två bett som var för sig heter stång och bridong och det verkar inte alls som ett pelham. Ett kandar tex rids med två tyglar vilket gör att du kan hålla olika hårt i de olika betten vilket inte går med en pelhamsstång där du visserligen kan rida med två tyglar (eller med en deltatygel) men du kan inte variera graden av tryck i tyglarna.
av: Tasja
e-post:tasja@algonet.sekl.
17:42:54, 98-06-13
ej ledande tygeltag
Det går inte att ta ledande tygeltag med ett pelham - därför lämpar det sig dåligt för dressyr. Det är därför man har "kombinationsbettet" kandar - du kan ta alla sorters tygeltag och får en väldigt flexibel betsling.
av: Havanna
e-post:havanna68@hotmail.comkl.
12:55:36, 98-06-15
Svea...
Enligt min uppfattning så ska man inte behöva pelham för att bromsa hästen. Om man tränar mycket dressyr och klarar av sin häst så ska man inte behöva pelham, vad tycker du? Maila om du har synpunkter, jag vill ha flera åsikter.
av: Lillmia14
e-post:lillmia14@hotmail.comkl.
00:40:36, 98-07-07
Håller inte...
...heller riktigt med om att kandar och pelham fyller samma funktion. Som någon annan skrev så kan man med kandaret öka eller minska trycket i antingen den ena eller den andra tygeln. Detta gör att man kan "finjustera" mycket mer och inverka bättre på hästen. Pelham är inte ett bett man använder särskilt för dressyr. Jag vet faktiskt inte riktigt i vilken situation jag skulle tycka att det är ett bra bett. Troligen inte i någon.
rättvisa ?
Min häst går bara på tygel på pessoabett.. Min häst går bara på tygel med chambon... Min häst kan inte ha tränsbett för hon sticker med mig... Min häst kan inte ha kandar för hon är för känslig i munnen... Min häst tål inte sporrar...
Jag tycker man självklart måste ha liknande utrustning när man tävlar för att förhindra att folk använder fel hjälpmedel. Jämför med skidåkning, skytte, m.m. - klart man har regler för utrustningen. Det kan heller aldrig bli rättvist eftersom alla MÄNNISKOR är olika och jag räknar hästarna till samma kategori som människorna - man tävlar som ekipage. Om hästen då inte är byggd för kandar kanske den är en bra ridhäst, men den passar inte som dressyrtävlingshäst - rättvist eller inte.
Och vad som anses rätt hjälpmedel (sadel, sporrar och kandar är OK, men inte spö eller benskydd..) tror jag enbart har med traditionen inom klassisk dressyr att göra. Man utbildar och rider enligt ett visst system (som jag personligen är en stor fan av) och vissa saker är tillåtna om de används rätt och annat är det inte. Precis som i alla andra grenar inom ridsporten.
Pelhamstång...
använde jag på min tävlingsponny. Han gick medelsvår dressyr men blev otroligt het i skogen och mycket stark i munnen. Då fungerade det utmärkt som just broms. Däremot är det totalt oanvändbart vid dressyrridning på bana eftersom man, precis som någon annan sa tidigare, inte kan leda eller ställa ordentligt.
av: MIZZY
e-post:kl.
08:19:08, 98-07-17
Orättvist!!!
Jag tycker att man ska få ha vilket bett man vill på dressyr tävling för det får man ha på hoppning. Min häst är väldigt stark och energisk att jag inte orkar hålla henne med vanligt bett utan måste ha pelham så det så..
Om du inte...
...orkar hålla din häst, utan hon rusar ifrån dig och är stark tror jag inte ni är färdiga för dressyrtävlingar än. ;-)
av: Jess
e-post:lilla_my_23@hotmail.comkl.
14:05:55, 98-07-20
alltså ...
vi tar det från början. När man rider klassisk dressyr så är hela idén att hästen ska vara så väl genomriden och känslig som det går. Den ska ta förhållningar och drivning korrekt. Det är ett arbtete som den utför på dressyrbanan. Samma häst kan bli stark och busig i skogen och bara vilja busa kring i högsta möjliga hastighet. Pelham är en form av "nödbroms" den gör att man kan kontrollera hästens hatighet utan att slita ihjäl sig i hästens mun. Det gör att ett "skarpare" bett faktiskt kan vara snällare mot hästen om ryttaren rider rätt. Ett av mina ston är superkänslig i munnen men otroligt framåt i terrängen och vill gärna lägga sig i handen speciellt i galoppen. Henne rider jag på ett snällt pelham ute. Då kan jag bibehålla ett lättare stöd och använda finare hjälper och behöver inte hålla henne så hårt och kan vara frikostigare med eftergifterna. Men pelham på dressyrbana... Vad säger Din tränare?
av: KullaGulla
e-post:kl.
00:11:18, 98-07-24