Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

udda hästar


udda hästar, svea, 09:57:09, 98-06-06
Lippizzaner bl.a, Bellini, 09:54:44, 98-06-14
Frieser, emma, 19:11:39, 98-06-10
helt rätt, natta, 21:56:53, 98-06-09
kan vara , antti, 16:11:45, 98-06-06
Punkt 2, pp, 09:52:01, 98-06-08
pp, svea, 11:08:53, 98-06-08
halvblod, maja, 12:21:19, 98-06-08
halvbloden, svea, 17:04:12, 98-06-08
militär dressyr, Havanna, 16:38:41, 98-06-09
Mmmmm, svea, 19:45:53, 98-06-09
"Lippizar" och andra..., Cia, 16:55:41, 98-06-10
Egentligen, svea, 22:08:40, 98-06-10
En toppenide´..., Cia, 11:32:23, 98-06-11
en tanke, Havanna, 16:32:19, 98-06-12
Mycket sympatiskt, svea, 18:08:08, 98-06-12
Rida fjording, illar, 15:14:35, 98-06-21
udda hästar.., mi@, 21:42:39, 98-06-21
frågor, Robban, 13:40:16, 98-06-27
->Robban, Havanna, 16:49:44, 98-06-29
udda hästar
Har ni också funderat på varför det närstan bara är halvblod på dressyrbanorna? Tänk er en häst som är hyfsat välbyggd, med hyfsade gångarter, bra temperament och framåtbjudning. Alltså en trevlig häst som skulle få 37p eller däröver på utställning.
Tänk er också att den hästen får en ambitiös, någorlunga begåvad ryttare som målmedvetet utbildar den i dressyr.
Jag är övertygad att en ovan beskriven häst av i stort sett vilken ras som helst, alltså även nsv och fjord, skulle kunna gå lätt A med minst 60% av poängen, dvs ett fullt anständigt resultat. Var den av en ras som var mer specifikt avlad för ridning, t ex arab, lipizzaner, shagya, eller varför inte morgan, quarter eller welsh cob, borde kunna vara med och fightas i medelsvår eller ännu högre. Ändå är det så försvinnande få man ser ute på dressyrtävlingarna! Varför?
Är det så att:
1. De som har hästar av sådana här raser inte är intresserade av att tävla dressyr?
2. De som har såna här hästar inte törs tävla dressyr, för att det mest är halvblod som tävlar?
3. De ryttare som är tillräckligt motiverade och duktiga för att utbilda upp hästen inte vill/törs satsa på andra hästar än halvblod?
Det skulle vara intressant att få lite synpunkter på detta, och även höra om ni känner till några hästar av "udda" raser som går St georg eller högre. Jag tycker att det är så konstigt att det är så få andra hästar än halvblod som tävlar, i alla fall på regional nivå, när intresset både för "udda" raser och för dressyr är så stort i Sverige.

av: svea   e-post:    kl. 09:57:09, 98-06-06
Upp
Lippizzaner bl.a
Hej! Du undrade om udda raser. Jag är mycket dressyrintresserad, och hade en lippizzaner för några år se. (Blev tvungen att avliva honom tyvärr). Ville bara säja att jag pratade med många dressyrdomare under denna tiden, och fick samma svar av alla. De vill inte se de höga benlyften en Lippizzaner har och sa rent ut till mej att jag hade inte på en dressyrbana att göra med honom. Man blev lite ledsen och konfunderad. Men jag skulle tro att många som rider och tävlar dressyr vet om detta, och vill man få bra resultat ger man sej och köper en häst med förutsättning för deras dressyr-syn. Men jag vet en Anglo som vunnit MSV-dressyr och de går jättebra för honom. Men...många reargerar som så att vad har en "arab" här att göra. De vet ej skillnaden på Arab och en Anglo ens.
av: Bellini   e-post: annicka36@hotmail.com   kl. 09:54:44, 98-06-14
Upp
Frieser
Frieserhästarna ska visst kunna vara väldigt duktiga i dressyr. Somliga går GP, ganska imponerande av ett kallblod. En del kan rörelser ur spanska ridskolan. Jag har hört att holländarna har börjat satsa mer på friesern som ridhäst, den är ju annars mest känd och framgångsrik som vagnshäst.
av: emma   e-post: det_jag@hotmail.com   kl. 19:11:39, 98-06-10
Upp
helt rätt
ställer samma fråga som dig! när jag nu vill köpa en dressyrhäst rekommenderas jag endast ett HBL, men om man inte vill ha den rasen vad ska man då välja...????
av: natta   e-post: anette_81@hotmail.com   kl. 21:56:53, 98-06-09
Upp
kan vara
så att den som överger hbl vill göra något annat. att så många rider hbl är många gånger av komplex, titta vilka quater de importerar, de största de kan uppbringa. när det var diskussition om att bilda en E-häst klass så tror jag att hbl aveln vart s-rädd. vem skulle vilja ha en sån klump,om man kan tävla med hästar vars steglängd och och takt stämmer bättre med en normal lång ryttare.
av: antti   e-post: torslund@alvesta.mail.telia.com   kl. 16:11:45, 98-06-06
Upp
Punkt 2
Jag tror många går på punkt 2, dvs de törs inte för att 'alla andra' har 'duktiga halvblod' så de känner sig utanför.
av: pp   e-post:    kl. 09:52:01, 98-06-08
Upp
pp
Eller såna som till slut fallit till föga för tjatet från såna som säger "När ska du köpa en riktig häst då?" Fast egentligen tror jag att även de mest inskränkta kan beundra en välriden häst, oavsett om det är en ardenner eller ett halvblod. Bara det att de som säger så där kanske inte har sett så många "udda" hästar som går bra. Det är därför det är så himla synd att det är så få på tävlingsbanorna.
av: svea   e-post:    kl. 11:08:53, 98-06-08
Upp
halvblod
i värlsdcup finalen nu i vår var det ju faktist två andra raser respekterade både Lipizzaner och Andalusier, 2 hästar av ca 15 starter.
Halvblod är korsade fram av många olika raser för att bli en bra prestationshäst, och det har man lyckats ganska bra med, därför är de flesta tävlingshästar halvblod.
Lipizzaner t.ex har ofta ett något kort men energiskt steg så den har lätt för samling, men kan ha svårt att komma fram i de lägre klasserna. Jag har själv en lipizzaner och jag vet att det är lite mer att kämpa med. Bara att lära sig sitta på en häst med så energiskt steg är ett företag. Jag vet att min häst har kapasitet, men det kommer att kräva väldigt mycket kamp för att plocka fram det. Folk kanske inte vågar chansa på en lite ovanligare häst eftersom mycket få svenskar äver andra hästar än hlavblod. JAg tror att folk tänker att med ett halvblod vet man alltid vad man har och man kan alltid få jälp med ett halvblod, (min teori)
Sen tycker jag ochså att mycket bra temperament har försvunnit i aveln, bussigare häst än min lipizzaner får man leta efter.

av: maja   e-post: majadahlin@rocketmail.com   kl. 12:21:19, 98-06-08
Upp
halvbloden
Halvbloden är från början korsningar mellan lanthästar och vagnshästar som är avlade för att användas i kavalleri. Det är först under det här seklet de har avlats för dressyr, och dressyren har anpassats efter dem och deras förutsättningar. Lipizzanern har avlats för dressyr i hundratals år, och rasens förfäder i hundratals år före det. Den är perfekt, men god resning, lagom kort rygg och lagom storlek. Så jag tror att man kan ha mycket roligare i längden med en lipizzaner, sen hur mycket rosetter man får är en annan sak. Men jag blev lite fundersam av att du skriver att det är svårare att utbilda en lipp., tycker att det borde vara lättare för en sån att hålla reda på kroppen o s v. Nåja, får väl se, jag har en på tillväxt ute i hagen!
av: svea   e-post:    kl. 17:04:12, 98-06-08
Upp
militär dressyr
Men vår dressyr kommer ju direkt från militären! Den klassiska dressyren stammar från dels rörelser för slagfältet (skolor över marken) och dels sådant som ser snyggt ut i parader och på uppvisningar, förutom den självklara grunden att hästen ska jobbas i form.
Och detta har alltså halvblodet avlats för så det är inte så konstigt att det går bra ihop.
Lipizzanern är ju mycket bättre på t.ex. skolor över marken, men det har ju inte använts i militären på några hundra år, så man avlade fram en lättare häst i Sverige. Halvblodet skulle ju också fungera som vagnshäst och där vet jag inte om lipizzanern är så bra.

Men jag tror det finns en mycket enkel anledning till att vi ser mest halvblod: Det finns så ohyggligt många fler halvblod i Sverige än hästar av andra raser, eftersom aveln till helt nyligen var inriktad på militären och t.o.m. statligt sanktionerad. Det finns säkert många fler halvblod som INTE tävlar dressyr än vad det finns araber som gör det, kan jag tänka mig.
av: Havanna   e-post: havanna68@hotmail.com   kl. 16:38:41, 98-06-09

Upp
Mmmmm
Bra inlägg. Du har rätt, men man kan se på saken från flera håll... Jag skulle vilja påstå att halvblodet är framavlat för kavalleriets behov, dvs en härdig allroundhäst. Och som du sa att kavalleriet är orsaken till halvblodets dominans. Och att halvblodet är den mest lämpade rasen till modern dressyrridning eftersom tävlingssportens och rasens utveckling har gått hand i hand och anpassats efter varandra.
Men om vi ser till den klassiska ridkonsten, där samlingen var viktigare än de riktigt flashiga ökade gångarterna och det stora steget, och (antar jag) hästen skulle vara så bekväm som möjligt, så är lipizzanarna och de spanska hästarna bättre anpassade. De har korta, starka ryggar, de har korta muskler och är högresta. De är avlade för en dressyr som är morgondagens och framtidens, men inte nutidens.
Hur som helst, mitt första inlägg var inte tänkt för någon diskussion om vilken ras som passar bäst att tävla dressyr på, utan som en undran varför det är så få av de som har andra hästar som gör det. Har noterat din synpunkt.

av: svea   e-post:    kl. 19:45:53, 98-06-09
Upp
"Lippizar" och andra..
Det talas mycket här om hur det avlades förr.
Jag är inte riktigt säker men jag har känslan av att det var vanligare förr med olika raser representerade på dressyrbanorna. Nu är det ju så att IDAG läggs det ner OTROLIGT mycket arbete på halvblodsaveln. Just för att de är en mycket lämpad ras att använda som sporthäst och för att de står sig i konkurrensen ute i världen. Därför finns det ju gott om bra hästmaterial för tävlingsryttare just inom halvblodsaveln. Denna fokus på halvbloden har visat sig väldigt gynnsam för sporten och det har nog gjort att andra raser tyvärr har blivit underrepresenterade idag.
Men de som ger sig i kast med att tävla med andra raser skall ha en stor eloge. Ni har mycket att vinna! Variation förnöjer heter det ju. Själv rider jag just nu en kosrsning mellan "Lippiz" och arab. "Lippizar" är inte alls svåra att lära. Tvärtom är de MYCKET intelligenta och lättlärda. De är nämligen så att de är så intelligenta att de hela tiden ifrågasätter och det gäller att överlista dem ibland och hålla dem motiverade. Kanske några upplever detta som svårt? Även araben är mycket klok och dessutom lättlärd. Ett bra val om man gillar hästar med mycket "personlighet". Hoppas att detta kan var till någon hjälp och förklaring.

av: Cia   e-post: cecilia.lindh@nymans.se   kl. 16:55:41, 98-06-10
Upp
Egentligen
Egentligen borde man bilda ett nätverk med uddahästryttare. Så kunde man bestämma ett par tävlingar som alla skulle försöka åka på.
Tänk er ett regionalmeeting med udda dominans... Då skulle vi synas! Och kanske få några fler att våga...

av: svea   e-post:    kl. 22:08:40, 98-06-10
Upp
En toppenide´...
...Det var det verkligen!
Jag hoppas att någon har tid, ork och möjlighet att genomföra detta. Vem vet, det kanske skulle bli början på en ny era i svensk hästsporthistoria! Det vore i vilket fall som helst väldigt kul att se en så´n tävling. Inte alls så enahanda som en med bara halvblod representerade. Det som är så roligt med olika raser är ju deras egenheter och speciella karaktärsdrag som utmärker dem.

av: Cia   e-post: cecilia.lindh@nymans.se   kl. 11:32:23, 98-06-11
Upp
en tanke
För att återigen citera en mycket sympatisk person på amerikanska dressyrförbundets hemsida, så menade hon att ALLA hästar kan gå svår dressyr. D.v.s. med rätt ridning kan alla hästar, oavsett ras lära sig att jobba rätt om ryttaren bara gör rätt. Självklart kommer kanske inte samlingen att se exakt likadan ut på t.ex. ett russ och ett halvblod, men alla hästar kan uppnå den graden av ridbarhet, bärighet och lydnad. (Russet tar förmodligen t.ex. kortare steg.) Den klassiska dressyren på högre nivå, korrekt utförd, är inte bara till för enstaka hästindivider och vissa raser, utan tillämpar generellt.
av: Havanna   e-post: havanna68@hotmail.com   kl. 16:32:19, 98-06-12
Upp
Mycket sympatiskt
Låter som en mycket sympatisk person. Och sen får vi inte glömma att det finns så många mer anledningar att åka på tävling än rosetterna. Jag tycker att det är kul att komma ut, få göra mig och hästen fina och träffa folk. Och så tycker jag det är kul att se om jag har lyckats förbättra mig sen förra gången, och han något speciellt att träna för.
av: svea   e-post:    kl. 18:08:08, 98-06-12
Upp
Rida fjording
Jag tävlar LC-LB dressyr med mkin fjording, med hyfsat resultat. Men på i stort sett varenda tävling får jag höra att jag är så modig och duktig som tävlar fjording. Vaddå?! Jag älskar min häst, och att han är en fjording ser jag inte som ett hinder. Jag är intresserad av dressyr, och kräver att han ska jobba i rätt form. visst, jag får kämpa en hel del, men vem får inte det? jag har aldrig ansett att det bara är typ halvblod som kan tävlas i dressyr. Alla hästar har samma möjlighet att gå i form, bara man ger dem tid. Att så många tävlar dressyr med lätta ädla hästar tror jag beror på alla fördommar. Man törs inte prova en "udda" häst, efetrsom den har rykte om sig att vara tung osv. Skulle tävlingsryttare våga variera sig lte mer när de köper häst så skulle vilken ras som helst kunna bli en "dressyr-ras"!
av: illar   e-post: blomma89@hotmail.com   kl. 15:14:35, 98-06-21
Upp
udda hästar..
Ibland undrar man lite över vilka som blåssar upp diskussionerna om just udda raser mest.. Och i mina ögon så när vi har tävlat dressyr och det har kommit nån "udda",ja då är alla otroligt impade och för att inte tala om just om hästen dessutom går bra..
Min egen är visserligen "bara" ett halvblod,men oxå han väldigt udda.. Dressyrdomaren brukar tappa hakan när de ser honom vid första anblicken..Han är så otroligt innåttåad och hjulbent fram.. Och har de väl sett honom så glömmer de honom aldrig... :-)
Och på veterinärbesiktiningar (hopp o terräng) får vi ständigt kommentaren;Och hur ofta brukar den här vara halt då??...Kollas väldigt noga i traven osv... Och han är 10 år och har aldrig varit halt ännu.. Tävlas LA/LA och lätt fälttävlan...

av: mi@   e-post: tittis@rocketmail.com   kl. 21:42:39, 98-06-21
Upp
frågor
1) varför heter det halvblod?
2) Min erfarenhet av halvblod är att de är oangagerade stora klumpar som lätt blir rädda och är tröga att lära sig. Har jag haft otur med de halvblod jag träffat?
Om inte, hur kan dom vara så bra i dressyr?

3) Jag har fått höra att halvblodet var en kanonhäst fram till 60-talet, sen har linjeavel förstört dom totalt. Stämmer detta?

4) Varför vill små tjejjer ha halvblod med mankhöjd över 1.60? Helst 1.70 ? Skulle dessa stora hästar vara mer lämpade för dressr?
av: Robban   e-post: ionix@mindless.com   kl. 13:40:16, 98-06-27

Upp
->Robban
Du har haft otur! Jag rider f.n. ett svenskt halvblod på 1.57, jättenätt och ursmidig och känslig. Perfekt "tjej"-häst till lilla korta mig. Jag tycker halvblod nuförtiden är lite som bondkatter: det finns alla varianter. Stora, små, tunga, lätta... Den dressyruppfödare som min häst kommer ifrån har fått hästar av ganska skiftande storlek och modeller och de stora dressyrälgarna får hon mer betalt för. Men hon har haft flera under 1.60 också med stor gång och fint humör. Hon har en jättefin unghäst på ca. 1.57 nu som jag funderat på att köpa och ha som "påläggskalv". De halvblod jag ridit har varit mellan 1.48 (min systers D-ponny) och 1.68 och inte en enda har varit klumpig eller ointelligent. Den på 1.68 var lååång så den red jag inte så länge. Kanske jag bara är petig när jag väljer? Typen på den häst jag har nu är perfekt för mig och jag har svårt att se att jag hade kunnat få samma från en annan ras.
Om man tittar på äldre foton av halvblod tycker jag de generellt verkar vara längre och smäckrare (militärvarianten) eller rejält grova (körvarianten), med mindre gång. Men jag är inte gammal nog för att veta om halvblodet är sämre nuförtiden. Sämre enligt vilka kriterier? Kanske mindre hållbara? Men det svenska halvblodet är mycket uppskattat utomlands nuförtiden som en lugn, samarbetvillig dressyrhäst med stora gångarter.

Halvblod heter de förstås för att de är halva fullblod från början.
av: Havanna   e-post: havanna68@hotmail.com   kl. 16:49:44, 98-06-29

Upp

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.