I senaste numret av ridsport står en tjej som vunnit något och håller pokalen i handen och hästen har täcke på sej. Detta borde tyda på att hästen har jobbar klart.
Ändå har hon nosgrimman spänd till synes ganska hårt om nosen. Varför? Är det brukligt?
Vad fyller nosgrimman för funktion?
(med nosgrimma menar jag den rem som ligger framför bettet, vet inte om den benämns nosgrimma)
hmm
snokrem kallar jag det!! (det låter kul iallafall)
jag har läst lite om diskussionen snokrem... många spänner den (väldigt!) hårt, antagligen för att "snöra igen gapet", skulle man fråga dem vet säkert inte ens hälften varför de spänner så hårt (iallafall de jag frågat) de som vet: för att inte hästen ska gapa (så fint formulerade sig en ridlärare jag känner)
det var en mindre tjej som frågade varför de inte spänner upp dem när de ridit klart, som svar fick hon: det kan skada hästen och är obehagligt när den "slår" i ansiktet. (man undrar ju då om de inte kommit på att man kan lossa på den lite??)
när jag rider med pullargrimman spänner jag den nedre remmen väldigt löst, med andra nosgrimmor har jag aldrig snokremmen kvar....
Funktion?
Jag tror att jag kan gissa vad du är ute efter... Själv har jag den mest i dekorativt syfte, dvs ganska lös så att jag kan få en rörlig mun. Min häst har stort huvud och ser lite mer proportionerlig ut med en bred nosgrimma som "krymper" huvudet. Men jag har den som sagt lös, för om min häst gapar vill jag veta det så jag kan göra något åt det. Men sen finns det ju de som snör åt munnen för att hästarna inte ska gapa pga felaktig ridning. Annars undrar jag lika mycket som du vad den ska vara bra för!
Hej Svea
Välkommen in i diskutionerna, har inte sett ditt namn innan men nu är det överallt! Kul!
av: Robban
e-post:ionix@mindless.comkl.
15:55:08, 98-06-06
nosgrimma
Inom "klassisk" ridning spänner man nosgrimman så att man får in två fingrar under den. Numera finns både Aachen och pullargrimma i Sverige, men förr var det remontgrimma som gällde och som namnet antyder hade man den mest på unga hästar. Detta för att de inte från början ska grundlägga en dålig vana att gapa, innan de vant sig vid bettet. På kandar , som högre utbildade hästar rids på, har man ingen nedre nosring t.ex. En häst som är van vid att gå med nosgrimma störs inte av den och kan tycka det känns ovant och konstigt att man tar av den. Men om hästen är helt okomplicerad i munnen och har ridits några år kan den ridas utan också. Hästar som alltid haft nosgrimma har näppeligen något obehag av den, om man inte drar åt den så man blir blå, precis som de accepterar sadeln, tränset, strykkappor m.m.
Det var teorin kring nosgrimmor från den klassiska traditionen sett. Vill man inte rida med nosgrimma själv är det förstås bara att ta av den.
Hej Robban
Jag gillar dina inlägg också. Seriösa och genomtänkta. Kom på att jag hade läst ditt inlägg ovan dåligt. Den s.k snokremmen, alltså den nedre remmen, använder jag aldrig eftersom jag inte vet vad den är till för, använder inte heller remontgrimma av ovan nämnda skäl + att den är så oanatomisk att den inte går att passa till på ett acceptabelt sätt om man inte äger en tapir. Unghästarna har inte heller nosgrimma, jag lägger på ett supermjukt rakt gummibett första gången, har aldrig haft problem med tungan över bettet. Att tjejen inte spänt upp nosgrimman berodde nog på att hon var inne på banan för prisutdelning och ville se prydlig ut, hästen hade nog vunnit täcket.
av: svea
e-post:kl.
17:25:26, 98-06-09
Lagom "spännigt"
Själv spänner jag bara lagom eftersom jag tror att lagon är bäst. Får man in två fingrar så är det inte för hårt och då tror jag inte heller att hästen lider av det. Av den anledningen ser jag heller inte någon mening med att spänna upp innan det är dax att ta av huvudlaget. Känner man att man måste spänna upp och "lindra" när man suttit av så har man nog spännt för hårt från början tror jag. De som spänner superhårt för att hästen gapar annars bör nog ta sig en funderare på vad de gör för fel eller kanske prova en annan typ av bett.
av: Cia
e-post:cecilia.lindh@nymans.sekl.
13:59:56, 98-06-10
Aachen rem...
Remen som sitter nedanför bettet, som "SVEA" kallar för snok rem heter aachen rem. Varför hon inte hade spänt upp Aachenremmen när hon red in på prisutdelning berodde på att hon dels skulle se prydlig ut och at hästen i ett oväntat ögonblick skulle kunna ta bettet och sticka, är Aachenremmen spänd så kan bettet inte åka ner så långt i munnen att hästen kan ta det mellan tänderna. Det är en av sakerna som Aachen remmen är till för. HÄLZNINGAR/"FLAMINGOO"
av: flamingoo
e-post:elina_aberg@hotmail.comkl.
20:56:23, 98-06-13