I dag är jag grinig och irriterad. Jag red på volten i dag med 2 andra tjejer i stallet. Dumma jä-la idioter. Jag blir så trött på dom . Och eftersom jag inte tog ut min irritation på dom i dag, så gör jag det nu. Vad jag tar upp nu är nog ett vanligt problem. Mycket vanligt. Det handlar om hästar som rids fel. Utan att ta någon egentlig skada. Utan att det gör så mycket kanske, med onödigt.
Tjejerna blev förstås nervösa när dom skulle "visa upp sig" när jag var med. Dom har fått för sig att jag har dressyrvana. Så upp på hästen. Redan när tyglarna kortas upp börjar kampen. GÅ NER PÅ TYGELN! Ja, det heter väl så. Det är då hästen böjer på halsen och huvuden kommer i lod. Rätt ridning. Hästen på tygeln. Eller hur? Dom tittar konstigt på mig. 10 minuter har gått. Jag har börjat trava utan att hästen GÅR PÅ TYGELN. Nej. Den andra tjejen rider en häst hon inte känner. Ett stelt, promenadridet varmblod. Ni vet en brun travare utan speciell utbildning. 10 minuter har gått. Hennes häst GÅR INTE PÅ TYGELN! Hon börjar svettas. Känner sig dålig. Tar fram en hjälptygel av namnet GRAMAN. Fortsätter att lirka och vrida händerna. DÄR! NU GÅR HAN PÅ TYGELN. Hon slappnar av. Äntligen... 15 minuter har gått. Dom tittar konstigt på mig. Min häst ser ut som en sömnig älg? Dom börjar galloppera. Ordet såga med händerna är en svordom. I know. Men vi kan säga att dom jobbar med sina händer utav bara fan. Låter det bättre? Ok, det gör dom. Och dom andas ut. Hästen böjer på halsen och GÅR PÅ TYGELN. Den ena unghästen gör det utan graman. Varmblodet med graman. Samtidigt, efter 20 minuter börjar min häst söka sig neråt. 20 minuter. Det är faktiskt så lång tid det tar för oss. Vi tränar bara 1-2 dagar i veckan på volten. Den är så tråkig.
OBS! En till sak. 2 veckor tidigare var en kompis till mig och red min häst. Hon började med samma sak. Så fort tyglarna tas upp, kortas, börjar FIGHTEN. = Du ska fan gå ner på tygeln. Efter ett tag böjer han snällt på tygeln. (så klart) MEN-så fort hon ger efter dras huvudet upp igen. Men hörrni! Det måste bli så jobbigt i ARMARNA! Jag sa åt min kompis att så där får du fan inte rida min häst. På det där jävla sättet kommer man ingenstans. GRRRR! Jag blev så himmla arg. Nu känns det bättre. Lite ånga kom ut. Det finns många tjejer som rider så här i mitt stall. En annan tjej har alltid gummisnodd på volten. DEN BEHÖVS. Annars går hästen inte på tygeln. Jag säger aldrig något direkt. Utan ger mera pikar. Så länge dom inte skadar sina hästar har jag inget att göra med vad dom gör. Jag hatar nämligen besserwissrar. En sådan vill jag inte bli. Men det är sorgligt. Eller hur. Grejen är att hästarna inte alls alltid böjer på halsen för att DET GÖR ONT MUNNEN. Så våldsamma är inte alla tjejer. Utan för att dom får beröm när dom bara böjer på nacken. "Skönt, jag behöver knapt jobba, bara böja på halsen". Får dom beröm när dom bara böjer på nacken så är det lika med RÄTT. Då lär sig en häst det ganska sabbt. För dom vill ju så gärna vara till lags. I början när min sommarhäst kom, provade en tjej i stallet att rida honom. Hon körde med krull-stilen med händerna. = Hästen böjde på halsen. Det bästa var hennes kommentar " Vad lättriden han är" Ha! Har ni hört något värre? Efter 3 veckor fick hon provrida igen. Då så gick han inte ner när hon krusade med händerna. Hennes kommentar: " Han har verkligen anpassat sig efter dina egna hjälper. Han lyssnar inte på njågon annans längre" Tja... Med att krusa med händerna menar jag att man på något sätt "plockar" med händerna. (Dom kallar det att dom "plockar") Sen tar dom många korta hårda små förhållningar. Antingen med bara en hand, eller med bägge. Varannan tygel ("sågning") Eller samtidigt. I början kan det kännas obehagligt i hästens mun. Men ju oftare man börjar sitt ridpass med denna fight, ju snabbare böjer hästen på halsen i början på ridpasset.
Plockningen SKA INTE SYNAS. Eftersom dom vet att det är FEL. Dom vet det. Och gör det i lite skam.
Det enda som är bra för tjejerna är att dom slipper träningsverk i BENEN. I stället får dom träningsvärken i ARMARNA! Ha! han en bra dag. Don´t krull your horse!
Original med vid svar
Av Cindy
Kl. 14:51:46, 98-08-03
1. Sånt där känner jag igen
Irriterande...
Original med vid svar
Av S.H.
Kl. 16:57:43, 98-08-03
2. ARG
Min ponny går inte att rida omm man visst bara får rida på Långa tyglar. Jag måste Hålla i hop honom annars går han bara och hänger på Bettet Då kan man tala om tränings vär ki armarna. Man kan inte rida bara för benen Man måste ha hästen in ramad mellan hand och skänkel så det så.
Original med vid svar
Av i
Kl. 21:49:01, 98-08-03
3. Hahahaha
Heja Cindy....Du har så rätt. Jag kommer och rider med dig någon dag....fast min häst tar 2 timmar innan den går på tygeln.... Mest går hon med den hängande....
Original med vid svar
Av Eva
Kl. 22:14:38, 98-08-03
22. MÅSTE HA KORT TYGEL???
Du som säger att man måste ha kort tygel och ha hästen inramad, ursäkta mig men har du aldrig sett westenridning?
Håller med dig. Fattar inte varför det heter gå på tygeln borde heta gå på med rumpan, istället. Hade man ändrat uttrycket hade kanske inte folk brytt sig så mycket om huvudet på hästen utan ägnat sig åt att rida istället.
Hästen ska gå på tygeln för att den vill det inte för att den blir nertvingad.JAG SÄGER BARA EN SAK, BÖRJA RIDA WESTERN. INGET ONÖDIGT SÅGANDE HÄR INTE!!!!!!!
Hmmelihum. Dålig ridning finns inom alla grenar, även western. Så här beskrevs det hur man lärde hästen att "gå på tygeln" på lång tygel på westernsätt på en amerikansk diskussionssida för western:När hästen tar upp huvudet dra till ordentligt så att den sänker det igen. Så länge den går med nacken nere får den lång tygel och om den höjer den, dra till igen.Inte ett sätt jag skulle använda direkt och det påminner rätt mycket om det första inläggets tjejer som lärde hästen att ha huvudet sänkt via hårda händer.Jag tror inte att ovanstående anses som "rätt" ridning inom western, men ganska många på den diskussionssidan tyckte det var en OK metod.
Det borde heta gå med rumpan, så skule folk inte bli så fixerade vid var huvudet beffan sig. Red lektion en dag i mitt betlösa träns(det är ett lindell om någon vet vad det är). Det kom två stycken damer och tittade efter lektionen frågade de en i stallet vad vi gjorde där ute "hästen hade ju inte ens bett på sig". Ehum...visste inte att hästen behövde bett för att gå i form? Jag brukar rida min häst i halsring gjord av lassorep (och bara det, seså bli imponerade ;))och man märker hur mycket lättar det då är att bromsa och samla. När man inte är så fixerad vid frontpartiet. Poängen iallafall för mig som inte är GPryttare är att hästen skall gå aslappnat och rytmiskt och arbeta bakifrån-och-fram. Nackspärr är inte särskilt avslappnande.....
...med halsrep blir ju bromsen i bringan och när man driver hästen måste ju följden bli att den samlar sin kropp. Det måste ju vara ett bättre sätt...det måste jag prova. Var det så du menar?Hälsning Maja
För det första, rider du själv western? och i sådana fall för vilken tränare? Jag har tränat western i ca ett år och ridit för väldigt bra tränare och vi "rycker" i alla fall inte ner hästarna i form. Om du tittar lite i en bra tränings bok för western är jag säker på att du ändrar uppfattning. Det där med att rida med halsrem håller jag på att träna och jag måste säga att jag tycker att det måste vara det bästa sättet att rida på, inget slit i munnen och inget tryck över nosen. MVH Malin
Malin, jag gissar att ditt inlägg var menat åt mig även om några nadra kom emellan.Om jag rider western eller inte har inte med saken att göra. Jag har läst westernböcker och vet mycket väl att det jag beskrev inte är rätt att göra där heller (som jag skrev redan i förra inlägget). Jag tog bara med det som ett exempel på att det mycket väl GÅR att göra fel inom westernridning, precis som det går att göra fel med vanlig ridning. Alltså är knappast lösningen på den felaktiga ridningen inom vanlig dressyr att alla börjar med western, utan att folk allmänt lär sig rida bättre.Så till halsring. Jag har också ridit med rep runt halsen lite och ser ganska många problem problem: Ställande eller ledande tygeltag går inte att göra. Hur ställer ni era hästar? Det funkar sämre som broms på en het häst ute i skogen. Man tappar hela konceptet med ytter- och innertygel som används mycket inom dressyren. M.M. Det går säkert att rida bra på och med hästen i form, men jag tror knappast att det funkar speciellt bra för ALLA typer av ridning och på alla hästar. Om ni kollar historien lite så har en mängd hästfolk helt oberoende av varandra kommit på att bett (eller i vissa fall grimma) är mest praktiskt att rida en häst med och det är ingen slump.Det går alldeles utmärkt att rida hästen i bra samling på det gamla vanliga sättet med bett, mjuk hand och drivning OCKSÅ.
Hejsan!Ställning får du fram genom att sitta på ditt inre sitt ben och låta hästen runda din inre skänkel, som vanligt...Att man tapar konceptet ytterskänkel inner tygel beror nog på att det är yttertygeln du samlar på och inte inner! Man rider naturligtvis inte på halsring varje dag utan ibland som ett koplement.Min häst som är "het" är lättare att dämpa med halsring, jag vet ju inte hur du rider för övrigt så det är svårt för mig att utala mig om det. Men hela grejen med halsringen är att man inte skall rida med handen utan med vikt och skänkel hjälper. Om du har svårt att bromsa din häst lyfter du halsringen lite högre upp på dess hals när du bromsar. Men självklart fungerar halsringen inte på alla Jag rider alltid ut ett s.k.lindell ett bettlöst huvudlag som påminer om ett sidepull. Och på träning med vanligt bett eller lindell.Lycka till
Tack för svaret om halsrem. Jag förstår inte riktigt vad du menade med att poängtera att man samlar på ytter och inte inner - det var vad jag menade också. Jag rider "vanlig" dressyr och ska starta msv nu i höst (har ridit in och utbildat hästen själv) och jag samlar på ytter och leder/ställer med inner. Och det sista känns svårt att göra med halsring.. Å andra sidan har jag bara provat in och ut till hagen så jag får nog testa lite mer .Min häst går gärna VÄLDIGT högt med huvudet om hon får (högställd), men det har vi jobbat bort mycket genom bl.a. böja igenom henne och få henne att jobba med ryggen. Undras om det skulle gå att göra i ring också. Hmm.
Hej Havanna! Min häst när jag rider henne på halsring gillar hon att släpa näsan i marken som en myrslok. Dessutom så blir det inte så mycket prestige i det, ingen förväntar sig att hästen skall krulla på nacken när man rider på halsring. Hästarna tycker att det är kul också. Och jag ; )......
att detta togs upp. Det finns nämligen så många människor som rider sina hästar på detta sätt - och det kan verkligen göra en galen. Man lurar endast sig själv! Man får inga poäng i en dressyrtävling (med en observant domare) med denna ridstil. Sluta såga om man vill komma upp i klasserna!!
Jag rider på ridskola och känner igen så väl det du beskriver. Ryttare som plockar,sågar,ibland t.om rycker i tygeln för att hästen ska böja på nacken. Jag mår dåligt varje gång jag ser detta och har lite försiktigt försökt att prata med dessa elevers ridlärare för att ändra på problemet. Ridlärarna säger till eleverna men nästa lektion är det samma sak igen.Jag blir tokig! Att de aldrig kan förstå att de inte rider korrekt utan bara förstör hästen.Detta problem måste få ett slut och vi ryttare som rider korrekt får försöka tala dem som gör fel tillrätta!
lite fel att uttrycka det som "vi som rider korrekt". De som rider på detta sätt anser kanske lika väl att det är de som rider "rätt". Inom ridningen finns det nog inget rätt eller fel. Endast olika åsikter! Jag skulle aldrig komma på tanken att slita och såga hästen, men kan inte säga att de som gör det rider fel, snarare opassande för min del.
Tror mycket skulle förändras i ridningen, inte minst på ridskolor, om man berättade varför! hästen ska gå på ett visst sätt och hur hästens muskulatur och rörelse fungerar. Fler kanske slutade "såga" ner hästen om man visste att det fanns en anlednig till att hästen höll huvudet på ettt visst sätt. Dvs drivning bakifrån och fram osv. Idag verkar det nästan som man tror att hästen går i rätt form bara för att den "kröker" på nacken.
Jodå, det finns FEL resp. RÄTT ridning närvi snackar gå i form och det är ganska klartvad som är bra eller dåligt för hästen. Det finns mycket man kan ha olika åsikter om men att dra ner sin häst är aldrig bra. Om du sågar ner hästen jobbar den inte rätt med ryggen och du får samma effekt som om du satt på en felaktig inspänningstygel - hästen tvingas in i en form den inte egentligen arbetar rätt i. Och det i sin tur kan ge ryggont och förslitningar, förutom att det är väldigt obekvämt både för hästen och ryttaren eftersom det inte går att få igång någon vettig kommunikation. Hästen blir spänd istället för att arbeta avslappnad o.s.v., o.s.v.
Vad som gärna kommer sig av sådana här diskussioner (jag tycker ni har rätt som inte vill såga hästen i munnen) är små ryttare (och stora) som knappt vågar röra handen! Jag har en skötare som satt blickstilla med handen och min häst knatade glatt på utan att jobba ett dyft. Jag satt upp och visade, jag har kontakt och driver henne in i handen, för att inte bli för stum jobbar jag gärna med ställning (stilla tygeltag) och stämmer av med yttertygeln, jag får ett samband mellan hjälperna. Jodå, hon vågade använda händerna också, och vips så var hästen eftergiven och helt lätt i handen, arbetar med hela kroppen eftersom drivningen nu stannar inom hästen och inte bara far ut i fart. I går red jag också en häst som varit på "tillridning" hos en av våra tränare på ridskolan, han är högställd och går gärna med hög nacke och trippar, tränaren har fått honom att böja på nacken och släppa bettet helt. Efter 20 minuters lugn ridning och lugna tygeltag gick han avslappnad och sänker sig framåt nedåt med lungt stöd på bettet. Ägaren rider själv med "stilla hand" och får honom aldrig avslappnad. Stilla hand blir faktiskt elakt mot hästen eftersom den inte blir följande. Det här blev mycket, hoppas ni orkade läsa. Men SÄG TILL sågarna! Våga rida riktigt själva, mesa inte, det är bara vissa rötägg som förstör för så många andra. Till sist, jag vill inte att det tar 20 minuter för min häst att ge efter och bli uppmärksam för hjälperna...
Med stilla hand menar jag en hand som inte grejar en massa. Inte att man inte kan ta ledande tygeltag eller hålla kontakt med bettet. Jag gör precis som du Magdalena, leder och mjukar upp hästen i sidorna på en välriden häst. Men man ska inte backa med handen eller såga och på en nyinriden unghäst sitter jag helt stilla med handen (med kontakt, ej ledande tag) tills hästen själv tar ner huvudet. Om man har kommit in i den onda cirkeln som innebär att man drar ner hästen är det väldigt nyttigt att prova några ridpass att i stort sett inte göra något alls mer än rida framåt mot en stilla elastisk hand. Det kan ta en stund för hästen att komma ner, men å andra sidan får man då känna på att den verkligen är lösgjord och är säker på att den jobbar rätt. Sedan kan man åstadkomma samma sak lite snabbare när man lärt sig känna hur det ska kännas. När jag red för Elisabeth Lundholm sa hon förresten att det inte var bra för hästen att gå för länge med huvudet i vädret under ridpassen eftersom den då får en massa träning av helt fel muskler. Alltså kan det på vissa hästar vara bättre att rida fram på någon hjälptygel för att hästen ska slappna av snabbare (om man kan få den effekten) och sedan ta av den, hellre än att hästen ägnar halva ridpassen åt att stärka underhalsen och gå med svankrygg.
På ridskolan där jag rider finns et vissa så kallade "rötägg". Såfort ridlärarn vänder ryggen till så sågar dom av bara helvete!!!! Jag blir jättearg när jag ser sånt, och har snackat med några av eleverna. men dom säger att hästarna inte orkar lyssna på som, så därför måste dom göra "övertydliga" hjälper. Med det menar dom att såga. Jag tycker det är jättehemskt att man kan resonera på det sättet. Jag läste inläggen lite längre upp. Jag tycker det där med halsringen var smart! Jag skulle gjärna vilja veta mer om den. MVH clara
Vill ni höra en annan "smaskig" sak? En tjej som rider in en del c- och d- ponnyer skulle förklara varför hon tyckte att det var så himla lätt att få unghästarna att "gå på tyglen". Det var ju "bara" att rycka och slita och göra det j-ligt obekvämt för hästen när den gick med huvudet högt, för att sedan vara " lugn och fin" med händerna.Fram för uttrycket "gå med rumpan"!!!!
De första tio åren som jag höll på med ridning så tittade jag jämt på halsen för att se hur hästen gick. Men nu har blicken åkt bakåt, det är bakdelen som är intressant. Tänk om man hade fattat det lite tidigare. Hjälptyglarna hänger på sin krok och blir dammigare och dammigare. Men jag kommer inte att slänga dem, det finns tillfällen då jag tycker att det är väldigt bra. T ex på en stjärnkikare, för att introducera tanken att man kan sänka sitt huvud lite grann, att den inte är stelopererad i nacken. Vid såna tillfällen tycker jag att halsförlängaren är ett mycket bra hjälpmedel om den används rätt.
Red lektion idag. På en ung liten fjording/travare som jag inte ridit förrut. Han är bara 5-6 år och har bara blivit riden i 1½ år ungefär. Och här märkte jag genast att något var fel. Det är en pigg och stark häst det handlar om, han är mysig, go, glad och sammarbetsvillig. Ett litet problem, dom flesta som ridit honom har suttit och "plockat" hela tiden, det gör att när man 'tar och lättar' för att bromsa böjer han på nacken. Han har lärt sig att när man plockar i munnen ska han böja på nacken. Han tror det är rätt! Detta är synd på en sån trevlig och mysig häst. Efter en stund löste det sig dock och han kunde gå i form ordentligt och var jätte duktig så länge man inte försökte förhålla för mycket..... Resultatet vart alltså en häst som gick fint i form men dock inte gick att reglera så bra tempo mässigt.... Detta är verkligen att förstöra en fin unghäst även om det inte är jätteallvarligt och obotligt så kan det ju faktiskt gå så illa att han nästan inte kan gå i form ordentligt utan att han bara fuskar. Suck! Undra hur han är om ett par år..
Jag kan inte hjälpa det, men jag kan inte koncentrera mej ordentligt förens hästen "går där nere" med huvudet. Ok om man rider en unghäst el en häst som har svårt för att kröka nacken. men allt känns så fruktansvärt MOTSTRÄVIGT när hästen går med huvudet bland molnen. Jag säger inte att man ska såga ner hästen, och bara den går på tygeln ät allt bra, för det är det verkligen INTE!!Jag vet folk som är fullständigt nöjda med att hästen går på tygeln, de skiter i om bakbenen släpar 30 meter efter. Det är fel. Men för egen del känns det ´mycket lättare att arbera hästen när den går på tygel, observera att jag inte tycker att man ska bli hispig så fort hästen höjer lite på huvudet, eller sitta och småplocka hela tiden, från första stund. Men jag tappar i alla fall koncentrationen när min ponny går med huvudet bland molnen...
Om hästen går på tygeln släpar den INTE sina ben bakomsig! Att hästen går på tygeln, betyder att den går i en bra form och arbetar rätt, dvs HÄSTEN GÅR INTE PÅ TYGELN BARA FÖR ATT DEN KRÖKER PÅ NACKEN! Men när hästen börjar arbeta på "rätt" sätt (går på tygeln) kommer han att kröka på nacken som en följd av detta...
Förstår ditt problem. Rider nu en riktig stjärnkikare. Huvudet upp och full fart. Enl äg är han rädd om munnen och rids därefter på hellånga tyglar. Då håller jag med dig, jag måste ha kontakt med hästen och tyvärr kan man få ta i en del. Men ställningen (volt) måste gå igenom och får då ofta till följd att hästen slappnar av då eftergiften kommer och huvet är "nerdraget". Men för den skull måste bakdelen vara aktiv samtidigt, det är bakdelen som talar om ifall hästen "går på tygeln". Att få ner huvudet kan dock underlätta för både häst och ryttare att kunna slappna av och arbeta effektivt.
En häst som kör upp huvudet accepterar inte bettet, och man har svårt att göra någonting. Därför tycker jag att det är mycket viktigt att hästen slappar av och ger efter direkt när jag tar tyglarna, ibland behövs det lite tuffare metoder (dock ej såga) som kanske en del ser som hemska, men man kan ta, bara man ger efter och drivningen är viktigast. Accepterar inte hästen bettet kan man inte göra så mycket annat än att fara omkring. Försök göra lösgörande rörelser på en "stjärnkikare", det fungerar inte... Problemet är väl kanske att mindre duktiga ryttare tar efter det de ser (eller tror sig se) utan att kunna ge efter och belöna, tar för hårt utan drivning osv.
Precis Magdalena. Du kanske har några bra tips till mig. Jag har aldrig varit med om något liknande. Så fort du rör tyglarna så upp med huvudet och full fart. Jag sitter till (blir blå i huvudet) Tar tag i honom går in på en volt och han hittar bettet och får eftergift. Han kan dock inte ställa om mellan inner och ytter utan jag försöker få honom att slappna av ställd innåt på volten (plockeliplock, mjukt och fint). Då kommer nästa problem, framåtbjudningen försvinner och han går inte fram. Får han ta upp huvudet går han fram igen. Tror du han är lat och inte orkar eller har jag missat ngt. Har du tips på bra övningar?
Min ridlärare/instruktör/tränare...säger att man kan prova att höja handen rejält på sådana hästar..hästen strävar vanligtvis mot handen och om du sänker den så höjer han om du förstår..det är ju värt att prova iallafall..de hästar som det har provats på har det funkat på..
Det kluriga med pigga hästar är att de skall ridas framåt, just föra tt man inte skall få den där effekten att när de väl börjar acceptera bettet blir de tröga. Man måste alltså hela tiden ha skänkeln intill och driva hästen "mot" bettet. Vilket kan kännas ganska svårt (tycker i allfall jag) när hästen redan är väldigt pigg. Men alla hästar måste ridas framåt.
Jag har varit med och ridit in en del stjärnkikare och på de unga hästarna behöver det inte ha att göra med att acceptera bettet utan på flera (bl.a efter Urbino) har de helt enkelt handlat om en väldigt hög naturlig form. De springer i hagen med huvudet rätt upp och gör det samma när man sätter sig på dem. Dem har vi longerat och ridit med chambon mycket i början, för att sänka nacken, och det har fungerat bra. Inte för att få dem att gå i form utan för att överhuvudtaget kunna påbörja det lösgörande arbetet. Även på en äldre häst som går fullständigt rätt upp med huvudet och sticker skulle jag nog, temporärt, satt på en chambon.
Tack ska prova både att höja handen vid ridning och longera mycket med chambong. Du har rätt han har en naturlig hög form men den blir överdriven vid ridning. Undrar om man kan rida lite försiktigt med chambong en stund i början av ridpasset...
Chambonen är till för longering, förståss... I skritt fungerar inte hjälptygeln som den ska, du vet. Börja ridpasset istället med att longera med chambon. Sedan är det bara att sätta på tyglarna, ta av chambonen och börja rida.
Jag har hört så otäcka histoirier om ridning med hjälptyglar avsedda för longering. Men jag har hört flera här på disskussionssidorna som rider sina hästar på chambon, ibland. Har du ingen instruktör att fråga? Om du ska rida men chambon kan det vara bra att ha någon som ser hur det verkar fungara. Och någon på marken som hjälper till allmänt när man testar nya saker är väl alltid bra.
Jag rider också en häst som utomhus skulle slå mig i ansiktet hela tiden om hon inte hade martingal. Jag är väldigt rådlös. Antar att hon är så utomhus. Där är hon också het och svår att hålla. Jag har försökt att rida alla gångarter på lång tygel, men vissa dagar är det bara rus rus rus... Men på ridbanan lugnar hon ner sig, Och är hon på bra humör, (väldigt grining häst just nu efter ridläger-sommar) så accepterar hon bettet efter 40-50 minuter. Innan är det bara att rida på långa - halvlånga tyglar. Vet inte annars vad att göra. Jag saknar martingalen på ridbanan. Ibland slänger hon bak huvudet ordentligt och jag sitter ofta och bara väntar på att få en skalle! Någon som har samma problem?
Det går bra att rida på chambong. Jag har hört att man inte ska göra det, men har aldrig hört VARFÖR. Inge verkar kunna motivera det där. Å andra sidan har jag hands-on erfarenhet av ridning med chambong på flera stjärnkikehästar och det fungerar bra. Oavsett - är man osäker är det alltid rätt att ha någon som står på marken och kollar så man spänt in hästen lagom mycket.
Undrar också varför man inte ska rida med chambong. Har provat nu och det fungerade jättebra. 10 min med chambong/varv tog sedan av den och hade en mycket mer avslappnad häst. Longera med chambong fungerade också bra men när jag sedan satt upp var det om från början. (Han har inte ont i ryggen!) Min tränare vill bara använda gramaner vilket inte jag tror löser problemet i längden. Graman är för mig en tillfällig lösning och ska inte användas att dra ner hästar med. (Ska byta tränare eftersom våra åsikter skiljer sig mycket åt)
...att jag också ridit en ponny efter Urbino (korsning med arab) ett flertal gånger och hon hade också en väldigt hög form, men jag visste inte att det var ett släktdrag.
Jag har ridit några Urbinosar och barnbarn till dem och det är rätt genomgående att de gärna går högt med nacken. Kul hästar annars att hålla på med om man gillar hästar med nerv. Anledningen till att chambong är det enda jag använder i hjälptygelväg är att den inte drar hästen nos inåt, vilket gör det omöjligt för hästen att krypa in med nosen och knäcka nacken för långt bak. Det är ju sänka nacken jag vill - inte korta halsen eller dra ner/in nosen. Gummiband, graman etc. på en stjärnkikare ger oftast en häst som går rätt upp med halsen, huvudet inåt och sänkt rygg. Urrrg.
Hästens form, alltså det man kallar gå på tygeln, är hästens arbetsställning. Westernhästar och dressyrhästar har helt olika arbetsställning, och rids därför också på olika sätt. Man har inte samma mål. Det är också olika från häst till häst.
Ridvarianten av chambong heter Gouhg (uttalas gågg)...Jag har läst i en bok (som heter hoppning eller nått) att chambongen inte är lämplig att rida med fast jag kommer inte ihåg varför (varför är det alltid så). Goughen är iallfall ridvarianten, skapad av samma uppfinnare (?).
Faktum är att Western och Dressyr har ungefär samma mål...samling på bakdelen, ökad rygg verksamhet (där kan man även inkludera rodeo..; )) och att hästen söker sig neråt. Så jag tycker nog att de har ganska lika mål. Men jag rider inte Western, så det är bara att rätta mig om jag har fel.